https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/559644/bmid_umrel-jsem-ale-uz-je-mi-lip-o-typkovi-s-rakem-umirani-z.jpg 5 15 15

Příběh o umírání, ale plný života. Tragikomický stand-up na papíře, který vám připomene, že humor je jediný správný způsob, jak přežít i ty nejhorší chvíle.

blackoutzuzi
03.05.2025 5 z 5

Edice N je láska
Co kniha, to top kus, který se prozatím vždycky dostal do mých seznamů nejlepších knih.
A co Umřel jsem, ale už je mi líp?
Tak ta jede na stejné vlně:)

Na knihu jsem narazila náhodou tady na instagramu. Na netu si našla ukázku a když jsem ji dočetla, chtěla jsem víc. Tak jsem si pro ni hned po práci skočila do knihkupectví.

Víte co fakticky hodně obdivuju?
Že si někdo s tak závažnou diagnózou dokáže udržet nadhled, zdravou mysl a dokonce to dokáže přetavit do humoru. Nechápu.

Autor má opravdu dar - smysl pro humor a taky ten literární. A když se tyhle dva dary protnou, dá to vzniknout právě takovéhle osobní, upřímné, silné, vtipné (doopravdy, několikrát jsem se smála nahlas:)) a zároveň bolestivé knize, která mi bude ještě dlouho, dlouhatánsky doznívat v hlavě
Co dodat. Hlavně ať vše dobře dopadne!

LenkaV.1
22.04.2025 5 z 5

Až zas jednou budete mít pocit, že je váš život zrovna na..., sáhněte po téhle knížce.
Tenhle týpek s rakem vám velmi realisticky a přesto s humorem rychle vysvětlí, že si fakt nemáte na co stěžovat.

Tak snad už jen - ať jsme zdraví! A žijeme každým okamžikem na plno.

Buffalo_Stance
21.04.2025 5 z 5

Tohle není kniha jen o smrti. Je to kniha o tom, co všechno se dá ještě stihnout, než vás smrt skutečně dohoní. Petr Laštovka napsal osobní zpověď, která je zároveň komediálním výstupem z nemocniční postele, duchovním deníkem bez cenzury a bolestivě upřímnou sondou do lidské křehkosti.

Je to surové, syrové, a přesto plné něhy. Každá věta páchne dezinfekcí, ale zároveň dýchá neuvěřitelnou vitalitou. A co je možná nejpodivnější, čtete si o rakovině, krevních testech a plánech na pohřeb, a přesto se smějete. Občas nahlas. Občas se studem. Občas se slzami v očích.

Laštovkův černý humor není laciný. Je to humor člověka, který už se nebojí trapnosti, bolesti ani smrti. A právě proto mu věříte každé slovo.

Kniha Umřel jsem, ale už je mi líp vás zasáhne tam, kde to máte nejmíň chráněné. Do srdce. A možná až k duši.

Po dočtení zůstává ticho. A chuť něco změnit.

Pablo Kral
16.04.2025 4.5 z 5

Knížka je ve svém "žánru" bezkonkurenčně super, jenomže se extrémně těžko komentuje. Ale zkusím to: Autor má dar integrovat svoje traumatizující prožitky do konceptu tragikomedie. Z jeho černého humoru jsem měl bez nadsázky řečeno osvobozující pocity. Vzato více psychologicky, vidím to tak, že v beznaději nám zbývá už jenom ta naděje. Dílo má autentickou výpovědní hodnotu, přestože, nebo právě proto, že si autor prostě nebere servítky. Musíme nakonec uznat, že udělat si legraci z vlastního tragického příběhu je absolutně jedinečná vlastnost lidské existence. Autor mne pobavil i rozesmutnil. Něco takového jsem přečetl poprvé v životě. A rozhodně pana Laštovku ubezpečuji, že to nebyla ani marná ani zbytečná práce, ale výkon hodný neskonalého obdivu. A dál už se mi nedostává slov.....

Autorovy knížky

2025  96%Umřel jsem, ale už je mi líp: O týpkovi s rakem, umírání, životě, chemošce, traktorech a svatbě místo pohřbu