Umírající detektiv

Umírající detektiv https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370493/mid_umirajici-detektiv-QBm-370493.jpg 4 58 19

Jarnebring & Johansson série

< 9. díl

Lars Martin Johansson, bývalý šéf Národní kriminální policie a legendární vyšetřovatel, mezi kolegy známý jako „muž, který vidí za roh“, je už v důchodu. Jednoho dne je stižen mozkovou příhodou, ale naštěstí je do nemocnice dopraven včas. O tři dny později se probere z kómatu, částečně ochrnutý. Během konzultace s neuroložkou přijde řeč na pětadvacet let starý případ vraždy devítileté dívenky, který byl krátce předtím prohlášen za promlčený. Starý dobrý Johansson znovu začne s vyšetřováním, které vede přímo z nemocničního lůžka. Touží po tom, aby bylo spravedlnosti konečně učiněno zadost, ale zároveň tuší, že právě řeší poslední případ svého života.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Den döende detektiven , 2010


více info...

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala, kvůli stejnému názvu se Sherlockem Holmesem. Chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale rozhodně není čeho litovat. Čtení je příjemně napínavé a detektiv sympaťák.

avicha
01.01.2023 5 z 5

Velice se mi kniha líbila.


Pedro69
02.11.2022 5 z 5

Jako bych četl detektivku s Lyncolnem Rhymou od Deavera. Ta podoba tam je, čtení jinak skvělé.

Onoff
28.11.2021 5 z 5

Jednoduše dokonalý detektivní román, který přitom není šablonovitý (zároveň se ale nejedná ani o žádný přiblblý a nefunkční experiment). Je to už několikátá autorova kniha, kterou jsem přečetl a je zatím jednoznačně nejlepší. I tady je znát, že Persson je bývalý policista - praktik i profesor kriminologie - teoretik. Policii ale neadoruje, přistupuje k ní tak, jak se k ní v literatuře přistupovat má - jako k jakékoliv jiné společenské instituci, s předpokladem, že má ve svých řadách schopné lidi, idioty i křiváky. Název odkazuje ke Conanu Doylovi a samozřejmě to není náhoda. Jinak se ale na pozadí 25 let starého (a promlčeného!) zločinu řeší otázky a konflikty viny a trestu, spravedlnosti a práva, lidskosti a msty a především pomíjivosti lidského života. Pokud máte rádi twisty, tak jich tam pár je (ten závěrečný je velmi povedený), ale ne příliš, protože Persson není Harlan Coben. Určitě je totiž lepší spisovatel. Bohužel se zdá, že MOBA už další jeho romány nemá v plánu, nejspíš komerčně moc neuspěly, což je velká škoda.

knihomolka525
09.05.2021 5 z 5

Detektivka podle mého vkusu.Děj je plynulý bez spousty neustále přidávaných postav.Psáno stylem kdy v představách vidíte kde se děj odehrává.Jen mohla být kniha o třetinu lehčí je zbytečně objemná.Špatně se s ní při čtení manipuluje.Vyzdvihnout se musí i kvalitní překlad

Janca007
08.01.2021 4 z 5

Knížku jsem dostala na Vánoce a trefili se mi s ní do vkusu. Příběh o vyšetřování 25 let staré vraždy, kdy detektiv v důchodu po mozkové příhodě pátrá po vrahovi malé Yasmine. Příběh byl pro mě zajímavý, smutný, konec jsem si představovala trochu jinak, ale o tom knížka je :)

KlariN
30.12.2019 5 z 5

Pokud to se žánrem myslíte vážně, neměli byste Umírajícího detektiva minout. Je to vrcholné dílo, božská komedie, sugestivní úvaha o stárnutí, zločinu i trestu, i fascinující epitaf. Prosím, čtěte!

Dajine
24.11.2019 5 z 5

Dobrá detektivka.

švícko
29.05.2019 4 z 5

Překvapivě pěkná kniha, kde je detektivní žánr trochu v pozadí

Corso
26.03.2019 3 z 5

Vsetko dobre, tym myslim priemerne. Zlocin spravne seversky temny, hlavna postava si ma neziskala, mozno tym zvlastne nesympatickym postojom k vlastnemu zdraviu, neviem... Kazdopadne u mna asi od polovice utrpenie, a to akurat je ta faza kedy sa ma vsetko riesit, vyjasnit, tu je to natahovaneeeeeee. Nemozem sa zbavit dojmu, ze to mohlo mat tak o 200 stran menej, a bolo by to sviznejsie. Utrapene 3 hviezdicky ale z pomsty ze ma to tak nudilo. Viem pomerne rychlo znenavidiet knihu, hlavne ked sa uz tesim na nejaku dalsiu.

knihomolkadorfa
21.03.2019 4 z 5

Dobrá detektivka, uvěřitelný příběh. Trochu smutné, ale to je prostě život. I když má knížka poměrně hodně stránek, četla se dobře.

Peršanka
14.10.2018 5 z 5

Napínavé, uměřené, trochu smutné.

a.k
17.08.2018 4 z 5

Kniha popisuje vyšetřování emeritního šéfa kriminálky Johanssona, který se po prodělané mozkové příhodě dostává k pětadvacet let staré vraždě devítileté divenky. Před detektiva se kupí mnoho problémů, a to nejen s pátranim, ale i s jeho neuspokojivým zdravotním stavem. Navíc se musí postarat, aby pachatel dostal zasloužený trest, i když je vražda už promlčená.
Knihu určitě ocení příznivci poctivých detektivek, kteří na úkor krvavých scén dávají přednost systematickému vyšetřování se zdařile propracovanými charaktery postav.

astra3
12.07.2018 5 z 5

Zajímavý a smutný příběh. Takových Bäckströmů je u naší policie spousta. A Larsové Johanssonové už vymřeli.

alzbeta4340
18.06.2018 5 z 5

Ráda doporučuji všem čtenářům dobrých detektivek. Tohle se mi moc líbilo a na příběh myslím i po přečtení. Penzionovaný detektiv Lars Martin Johansson se zotavuje v nemocnici po mozkové příhodě a začne se zabývat už promlčeným, ale nikdy nevyřešeným případem vraždy malého děvčete. Celé je to velmi dobře promyšlené i napsané, věcné a nesentimentální.

Ivana2342
13.05.2018 4 z 5

Vynikající. Knížka napínavá až do konce. Stárnoucí detektiv Johansson je stižen mrtvicí a díky šťastné náhodě je mu včas poskytnuta pomoc. Od neuroložky se pak dozvídá o 25 let starém případu znásilněné a zavražděné dívky- a začíná hon na zločince. Detektiv vyšetřuje prakticky z lůžka- nejdříve v nemocnici, potom doma: přesto však trvám na slově hon:) Po mozkové příhodě se mu nechce dodržovat nejrůznější pravidla, která od něj lékaři i milující manželka očekávají- i v nechuti opustit své "neřesti" v podobě dobrého jídla a pití vína, je lidský a sympatický. S klidným svědomím doporučuji.

pavel5233
16.03.2018 5 z 5

Jeden z nejlepších severských (byt ne úplně klasicky severských) autorů, pro mě možná primo nejlepsi. A zde opět ve vrcholné formě. Kdo už od Perssona něco četl, ať rozhodne nemine i tohle knihu, a kdo nečetl, tak ať si radeji přečte napřed trilogii o Palmeho vraždě a alespoň jednu knihu s Bäckströmem

Jana77
12.03.2018 4 z 5

Jednoduchá, nenáročná a poklidná detektivka se sympatickým, stárnoucím detektivem. Docela oddechové počtení.

Ivuska.09
03.03.2018

Umírající detektiv pro mě představuje velmi zajímavý příběh. Hlavní hrdina mi byl opravdu sympatický a z dějového hlediska mě kniha bavila. Jen mě mrzí, že už je to 8. díl série, kéž by u nás vycházely i ty předchozí - nejlépe samozřejmě postupně. Vzhledem k tomu, co se v tomto díle odehrálo, byl to pro mě takový začátek konce. Ale doporučuji, opravdu zajímavě zpracovaný děj.