Umění vytvářet vzpomínky - Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky

Umění vytvářet vzpomínky - Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439982/bmid_umeni-vytvaret-vzpominky-jak-si-uzi-rNo-439982.jpg 3 35 11

Víte, co je klíčem k dlouhodobému pocitu štěstí? Hezké vzpomínky! Badatel v oblasti štěstí a autor světových bestsellerů Hygge – Prostě šťastný způsob života a Lykke – Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Meik Wiking nám ve své nejnovější knize radí, jak si vytvářet vzpomínky, díky nimž povedeme spokojený život. Vzpomenete si na svůj první polibek? Na den, kdy jste odmaturovali? Na vydařenou dovolenou? Nebo na nejlepší jídlo, co jste kdy ochutnali? Vzpomínky jsou důležitou součástí naší identity, mění náš pohled na svět, ovlivňují naše chování a naše pocity. Meik Wiking při svém bádání zjistil, že lidé, kteří v sobě chovají pozitivní nostalgické vzpomínky, se cítí ve svém životě šťastnější. Řešením, jak pomoci budoucím okamžikům, aby se staly uchováníhodnou vzpomínkou, je mimo jiné překonávání sama sebe, vyhledávání nových „poprvé“, propojování situací se smyslovými vjemy, prociťování trnité cesty za úspěchem, vyprávění životních příběhů. V knize, která je nabitá vtipy, osobními historkami, fotografiemi a odkazy na filmy a literaturu, se dozvíte, jak na to. Naučte se, jak uchovat, co stojí za to, a jak zapomenout a udělat v hlavě místo pro nezapomenutelné věci. Autor využívá výzkumů, dat, dotazníků, rozhovorů a experimentů, aby dokázal sílu nostalgie a schopnost melodie, vůně nebo třeba chuti vrátit nás v čase na místo, kde se odehrálo něco pro nás velmi důležitého. Kniha je zároveň meditativní a relaxační četbou a také praktickým návodem, jak přinést do života nové šťastné okamžiky a uchovat si na ně vzpomínku, která nás bude provázet navždy.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Art of Making Memories , 2019


více info...

Přidat komentář

jaroiva
24.04.2023 4 z 5

Příjemné čtení, pěkné rady. Jen mi připadá, že je tam trochu moc těch vzpomínek autora nebo prostě příkladů ze života jiných lidí. Když k tomu nemám osobní vztah, je jich moc.
Ale jinak je to kniha, která nabízí metody, jak si zapamatovat pěkné vzpomínky, což odpovídá názvu. A tedy autor splnil beze zbytku to, co inzeruje.

EDIT 12.5.2023: musím přidat ještě jednu hvězdu za poučku, která pro mě teď hodně znamenala. V rozhodovací paralýze mi pomohlo: "Co si spíš budeš pamatovat za deset let?"

Jonna
29.11.2021 5 z 5

Sice mi to trvalo, ale konečně jsem knihu dočetla. Ne, že by mně nebavila, jen jsem si co nejvíce čteného chtěla zapamatovat a uvést do praxe. Také jsem během čtení zjistila, že alespoň sem tam nějaký Skandinávec má smysl pro humor. :-D Kniha už je připravená na poličce "první pomoci", kam si odkládám užitečné knihy, ke kterým se často vracím. Doporučuji přečíst co nejdřív, abyste si uchovali co nejvíc krásných vzpomínek.


Sabulep
04.07.2021 3 z 5

Stejně jako předchozí knížka o Hygge je tato kniha milá, hezká, zahřeje, ale dohromady nic moc nového. S tím jsem si ji i koupila.. jako nenásilné uklidňující čtení před spaním :) Obsahově by se dala shrnout do jednoho článku.

Temný snílek
12.05.2021 5 z 5

Meik Wiking své čtenáře už naučil, jak si vytvořit šťastnější život i prostor kolem sebe. A nyní přináší způsoby, jak si utřídit myšlenky, a jak se vzpomínkami pracovat, abychom si šťastné chvíle zapamatovali a mohli si na ně vzpomenout.
Opět se opírá o mnoho různých výzkumů, ale data z nich umí podat zaživně. Přikládá různé příklady i své vlastní vzpomínky. Někomu to může vadit, protože by se tahle kniha mohla nazvat autobiografickou, jako by si v ní autor třídil vlastní vzpomínky. Ale mě osobně to bavilo.
Dozvěděla jsem se mnoho faktů o paměti, lidské mysli, i tom, že vzpomínky jsou nestálé a snadno ovlivnitelné, protože se časem obalují jinými zážitky. Také jsem zjistila, že nezáleží na tom, kde člověk žije, protože například v seznamu nejčastějších vzpomínek na dětství, jsem se v mnoha bodech našla.
Tahle kniha je zvláštní, nevím, kam ji zařadit, protože je trochu psychologická, maličko i filozofická, a možná pomůže v osobním rozvoji. Já si ji užila, bylo to pěkné čtení a ráda ji zařadím do své knihovny k předchozím knihám tohoto autora.

"Pro mě hezký život - naplněný, bohatý - znamená život, který má na jednu stranu smysl, na druhou přináší potěšení. Když vám nabízí spokojenost v přítomnosti, naděje do budoucnosti a smíření s minulostí. Štěstí není chod sestávající z jedné suroviny."

"Jedna z nejpodstatnějších věcí, které jsem při psaní této knihy pochopil, je, jak jsou vpomínky úchvatné. Nejenže díky nim můžeme cestovat do minulosti, hledět do budoucnosti a vyhodnotit, jak se právě cítíme, umožňují nám zároveň navázat kontakt se sebou samotným v průběhu času a spojit se s dalšími lidmi. Vzpomínky ovšem mohou být i břemenem na našich bedrech. Ne každá vzpomínka je radostná."

Libi.livres
20.03.2021 5 z 5

Meik Wiking si mě naprosto získal již svojí prvotinou (která je ze všech hygge knih, co u nás vyšly jednoznačně nejlepší), takže ani jeho nejnovější kniha, stejně jako ty předchozí dvě, mi nemohla chybět v knihovně. Knihy tohoto "dánského vikinga" mají pro mě prostě svěží severský vítr a charisma, jelikož autorův styl psaní je velmi zajímavý tím, že slučuje do čtivé formy jak data, fakta, čísla, výzkumy, experimenty, odborná jména a všechny tyto spíše akademické záležitosti, dohromady s vlídným lidským a polopatickým sdělením toho, co ač se jeví samozřejmé a jednoduché, tak na to občas v běžném denním shonu zapomínáme. No a jeho nezaměnitelný břitký humor a vtipné poznámky či vyprávění o jeho vlastních ne zrovna závidění hodných situacích hraničících s pořádným trapasem, z něj dělají z pouze racionálně uvažujícího chladného vědce, normálního člověka se všemi jeho vlastnostmi.
Tato kniha věnovaná tématu umění jak vytvářet vzpomínky mě velice bavila a těšila po celou dobu čtení. A pomohla mi trochu prozřít v myšlenkách do uvažování v lepším světle v této ne příliš veselé době. Kniha má opět, jako její dvě předchůdkyně, nádherné grafické zpracování plné obrázků a fotografií, a to i z Meikova osobního života. Za mě další jeho povedená kniha, která mi toho hodně připomněla, naučila a dala... mě prostě tenhle wiking:-)) nepřestane nikdy bavit! Také jak by mohl, vždyť pracuje na to nejlepším místě na světě - v Institutu štěstí v mojí milované Kodani!!!

Karoli282
12.01.2021 3 z 5

Knížka se opět četla lehce stejně jako autorovy předcházející dvě knížky Hygge a Lykke. Oproti ním ale už neměla tak zajímavé téma, navíc mi přišlo, že šlo spíše o deník autorových životních zážitků. Obsahově slabší, krásné obrázky to ale zachraňovaly.

ElfkaEleanor
24.10.2020 2 z 5

Tema je nudne, dalo by se rict az nezajimave... Ale! Jak uz Meik Wiking ukazal u svych predchozich knih, ma talent na prenaseni a vytvareni hyggelig atmosfery. Takze vlastne nebudete vedet proc, ale kniha vas bude prijemne nabijet pozitivismem, obcas i sentimentem a zjistite, ze mate lepsi naladu i kdyz si ji jen tak listujete. Obsahove podprumer, zpracovanim a poselstvim nadprumer... Hvezdicek tedy prumer :)

Candide
12.10.2020

Od autora jsem četla i předchozí dvě knihy, z této jsem zklamaná. Čekala jsem něco úplně jiného. Naprosto souhlasím s Bustedkou.

Bustedka
16.09.2020 1 z 5

Já dneska moc pozitivní bohužel nebudu.
Přiznávám, že jsem si pod názvem "Umění vytvářet vzpomínky" představovala asi trochu jinou formu. Trochu víc Hygge, ale ta kniha se spíš měla jmenovat "Jak funguje paměť".

Poměrně často čtu vědecké publikace a jakmile se autor opírá o statistiky a výzkumy, jsem za to ráda. Ale protože hned na prvních stránkách zazněla věta: "Našli jsme důkaz síly výjimečných dní a neotřelých zážitků ve vztahu ke šťastným vzpomínkám. Více než 5 % všech našich radostných vzpomínek se explicitně dotýká jakéhosi poprvé.", tak v tu chvíli má důvěra klesla na minimum (protože 5%).

Nad odstavcem:
"Neříkal jste právě, že jsou vzpomínky jako Santa Claus?" ptáte se. "Tak co teda, jako Santa Claus, nebo sval?" . Veškerou práci v továrně na hračky za něj oddřou skřítci. Možná se jednou týdně objeví a zkontroluje stav věcí. Jak podle vás nakládá se vším tím volným časem? Santa posiluje. Víte, Santa Claus posiluje tolik, že mu dokonce nabídli roli ve filmu Bez kalhot, jenže ji nemohl vzít, protože měl ve smlouvě klauzuli. Každopádně - nabušený Santa."

uff.. Autor se někdy snažil být vtipný prostě až moc. Ale jediná věta, která mi zvedla koutky byla, že doufá, že se stane Marie Kondo naší nepřítelkyní. A to bylo hned na začátku.

Celá ta kniha je něco na pomezí autobiografie, kdy autor vzpomíná na své největší zážitky s neznámými lidmi na neznámých místech a vědeckou publikací.

Neříkám, že ta kniha nemá hlavu a patu, ale obávám se, že pokud by to napsal jakýkoliv jiný autor a nepoužil tak moc líbivou obálku, tak by ta kniha prostě upadla v zapomnění, protože dobrá prostě není.

Phoe-be
03.08.2020 5 z 5

Jako všechny Wikingovy knihy i tahle plní, co slibuje - nic víc, nic míň. Krátké čtení o tom, jak (šťastné) vzpomínky vznikají, jak se mění či vytrácí, a jak tomu případně můžeme my sami napomoci. Nejedná se o žádnou vědeckou publikaci, které běžný čtenář neporozumí, ale ani o snůšku informací tak všeobecných a nepřínosných, že by bylo zbytečné to číst. Osobně mám populárně naučnou literaturu v oblibě, ráda podobnými kusy prokládám náročnější románové čtení. Pátá hvězdička je za Meikovy vtipy, které se možná v překladu ztratí, ale v originále jde většinou o ukázkové “dad jokes” :-)

Márinka
19.07.2020 5 z 5

"V paměti nám něco uvízne, když dáváme pozor – pozor dáváme, pokud jsme přítomní, zainteresovaní, oddaní, pokud nám to, co vidíme, a to, co se děje, dává smysl."

Tato kniha je skvělá. Pravda, trenéři paměti v ní nenajdou mnoho nového, ale utvrdí se, že to, co předávají svým klientům na kurzech a seminářích, nejsou žádné blafy. Ano, máme certifikáty České společnosti pro trénování paměti, což je záruka naší odbornosti, ale mnohdy to lidem nestačí.

Meik Wiking srozumitelně vysvětluje, proč jsou pozitivní vzpomínky důležité a jak je vytvářet. Také se mu daří nenásilně čtenáře poučit o mnemotechnikách, např. paměťovém paláci, jehož praktické využití geniálně představil Benedict Cumberbatch coby Sherlock i Simon Baker v seriálu Mentalista.

A samozřejmě nechybí příběhy ze života.

Doporučuji!

Autorovy další knížky

Meik Wiking
dánská, 1978
2017  69%Hygge - Prostě šťastný způsob života
2018  74%Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě
2020  69%Umění vytvářet vzpomínky - Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky
2023  81%Hygge domov

Kniha Umění vytvářet vzpomínky - Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky je v

Právě čtených3x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě13x
Knihotéce53x
Chystám se číst51x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x