Umění války

Umění války https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230937/bmid_umeni-valky-230937.jpg 4 13 3

Pojednání Mistra Suna Umění války je nejstarší knihou o strategii boje v dějinách lidstva. Už dva a půl tisíce let představuje pramen inspirace jak pro generály a politiky, tak pro manažery a podnikatele. Ve světě byznysu je přece vítězství (podobně jako ve válce) vždy až na prvním místě. Vydání, které držíte v rukou, je výjimečné tím, že starobylé pojednání přímo z čínského originálu přeložil sinolog Vít Vojta a každou kapitolu doplnil aktuálním komentářem zaměřeným na to, jak strategie Umění války využít v podnikání. Kniha obsahuje i čínský originál.... celý text

Přidat komentář

HarrietF
14.02.2022 4 z 5

Toto vydání pověstné vojenské „příručky“ Mistra Suna je přínosné v tom, že originál přeložil a zpracoval sinolog Vít Vojta, tedy znalec čínštiny, čínské historie i mentality. Nejde o „překlad překladu“.

Jeho aplikace Sunových myšlenek na současný svět podnikání mi přišla nejcennější v pasážích, v nichž vysvětluje některé rysy čínské a obecně východní mentality a z toho plynoucí možná nedorozumění v byznysu. Samotný vojenský aspekt sice nepomíjí, ale přece jen spíš upozaďuje. Zajímalo by mne, zda a jak by se moudrosti mistra Suna daly přenést na vojenské střety dalších staletí nejen v Asii, ale především v Evropě a Americe a na počínání pozdějších vojevůdců – neboť jakkoli se způsob boje měnil, tak problémy strategie, taktiky i psychologie vojáka zůstávají v mnoha ohledech stejné. O něco se čtenář jistě může pokusit sám, ale názor vojenského odborníka by byl zajímavý.

peter5446
15.10.2019 5 z 5

Za mě asi nejlepší vydaná verze, obohacená o výklad strategií v byznysu. Vhodná jak pro podnikatele s agresivnější politikou, tak i jako varování, čemu věnovat pozornost.


Dera
21.06.2017 3 z 5

Staré, nadčasové pravdy o strategii boje nejen ve válce, ale vlastně i v životě...