Umění sdílet

Umění sdílet https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217848/bmid_umeni-sdilet-M12-217848.jpg 4 13 4

Tato útlá knížka světoznámého mistra zenu a buddhistického mnicha Thich Nhat Hanha milým a přístupným způsobem ukazuje, že umění bděle naslouchat je cestou, jak poznat své vlastní já. Pro život člověka jsou veškeré vztahy, ať obyčejné, každodenní či profesní, ale především osobní, naprosto zásadní. Dobrá komunikace je jako životodárná míza a pro lidské štěstí i ducha je stejně důležitá jako zdraví nebo pohyb. A přece si jen málokdo z nás uvědomuje, kolik zbytečného trápení zavinil prostý fakt, že umění komunikovat nepěstujeme vědomě. Thich Nhat Hanh nám ukazuje různé nástrahy komunikačních nedorozumění a učí umění naslouchat i sdílet, a tím dává způsobu, jak vnímáme svět, nový a osvobozující rozměr. Je to básník a mírotvorce, jenž má leccos za sebou: byl dokonce navržen na Nobelovu cenu míru. Neúnavně jezdí po světě a své poselství bdělého života předává každému, kdo je ochoten vycházet vstříc.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Art of Communicating , 2013


více info...

Přidat komentář

anansie
13.01.2020 4 z 5

Kniha je psána jednoduchým a přímým stylem a zároveň s četbou je čtenář nenápadně ponoukán k praktikování tzv. vědomého dechu na základě zenbuddhistické myšlenky pro dosažení vnitřního klidu. A vnitřní klid vede k lásce, soucitu a míru. V prvních částech knihy se dovídáme, jak se napojit sami na sebe, tzv. se vrátit domů, sami k sobě, což je předpoklad, abychom se mohli poté spojit s druhými. V dalších částech autor nabízí možnosti, jak láskyplně komunikovat. Bránou je vždy vědomý dech a vědomé vnímání přítomného okamžiku tady a teď. Zní to vše velmi jednoduše až sluníčkově, ale ono to opravdu je až tak jednoduché, to jen naše západní mysl hledá ve všem problém a tak se nevědomě sama udržuje v utrpení.
"Utrpení pramení z toho, že jsme lapeni nějakými náhledy a předpojatostmi. Jakmile je pustíme, utrpení se ztratí. Ale pustit se svého utrpení je těžké. Protože se bojíme neznámého, raději se držíme svého utrpení, které už důvěrně známe.
"Jestliže budeme schopni vytvářet soucitné myšlení, toto myšlení začne léčit nás i druhé, a tím bude léčit svět.

sissina
11.08.2019 2 z 5

Precetla,ale nebyla moc poutava


Mathiola8
22.01.2019 5 z 5

"Aby se nám věci sami ukázaly, musíme být připraveni své názory odložit..." Kniha pojednává o laskavé mluvě, o vědomém dýchání, vědomých krocích, o utrpení a dalších věcech našeho života. Je zajímavá. Pro někoho může být i složitější. Vědomé dýchání nám však může velmi pomoci.

Tyrael
21.07.2018 5 z 5

Nejlepší kniha o tom, jak komunikovat (mluvit s lidmi). "Slova jsou jako kulky".