Umění míru

Umění míru https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325788/mid_umeni-miru-nJX-325788.jpg 4 24 6

„Umění míru má doplňovat to, co schází.“ – Morihei Uešiba Inspirativní učení, která toto vydání obsahuje, nám ukazují, že pravá cesta bojovníka se zakládá na soucitu, moudrosti, nebojácnosti a lásce k přírodě. Tato učení jsou výtažkem z hovorů a spisů Moriheie Uešiby, zakladatele populárního japonského bojového umění aikidó, které rozvíjí tělo i mysl a které on sám nazval Uměním míru, nenásilnou cestou k vítězství tváří v tvář konfliktu. Uešiba věřil, že principy aikidó lze uplatnit ve všech výzvách, které nás v životě potkají – ve všech osobních mezilidských vztazích, v práci i obchodu. Toto vydání je rozšířením původní drobné verze, která vyšla v edici Shambala Pocket Classics. Obsahuje množství nového materiálu včetně Uešibova životopisu, eseje Johna Stevense, který představuje Uešibův náhled na umění války v protikladu k umění míru, nově přeložené doka, což jsou poučné básně o Cestě, a Uešibovu vlastnoruční kaligrafii.... celý text

Biografie a memoáry Filozofie Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , B4U Publishing
Originální název:

Aikido , 2002


více info...

Přidat komentář

Shindo
25.06.2023 4 z 5

Kniha o (a od) zakladateľovi aikida Morihei Ueshibovi.
K aikidu ma to netiahne, považujem ho za zamerané skôr na obranu, než útok a na sebaobranu by som volil niečo iné, je pre mňa ale zaujímavé jeho filozofické pozadie.

A podobne ako Waldhans mám aj ja túto knihu v knižnici hneď vedľa Umenia vojny :)

Waldhans
25.04.2022 4 z 5

Knížka je rozdělena na dvě poloviny. První část je prakticky životopis mistra Ueshiby, zbytek obsahuje jeho výroky, moudra a citáty, které během života buďto někam písemně zaznamenával a nebo chrlil na své okolí, převážně na žáky.
O pravdivosti první části knihy by se dalo místy polemizovat. Nemění to však nic na faktu, že byl Morihei bezmála velice zajímavý, inteligentní a moudrý člověk s velkým charakterem a nevšedním přístupem k životu a vnímáním světa. Druhá část je nacpaná desítkami citátů, které se sice někdy opakují, ale mnohdy by se daly i tesat do kamene.
Dílo mě sice neposadilo na zadek, ale po duchovní stránce rozhodně příjemně obohatilo. Dávám tomu 4 hvězdy a pokládám na poličku hned vedle Umění Války, ať to vypadá hezky na pohled. :-)


Dada077
29.07.2019 4 z 5

v podstate hodnotím knižočku kladne, hoci, ak by bola kapitola o živote Ueshibu dlhšia ešte o jeden a pol strany, možno by som sa dočítala, že vedel aj chodiť po vode.
chvíľu mi nešlo do palice, ako môže niekto aikidom bojovať za mier, ale ak som správne pochopila, mier sa dá pri bojovom umení zabezpečiť predbehnutím súpera v útoku a jeho zneškodnením skôr, ako by mohol niekomu ublížiť.
Starý pán v neskoršom živote, keď už bol učiteľom, hodne filozofoval a výsledky svojich uvažovaní a zvažovaní kládol na papier, či maľoval kaligrafie. Je to ako pri iných autoroch, keď vám vlastne jednou vetou nepovedia nič nové, ale podať to takto stručne a jasne vás ešte nenapadlo.
"Každý deň ľudského života obsahuje radosť a hnev, bolesť a potešenie, tmu a svetlo, rast a rozklad. Do každého okamihu je vyrytý veľký plán prírody - nesnaž sa popierať kozmický poriadok vecí, ani mu vzdorovať. "

flanky
22.06.2019 4 z 5

Musím přiznat, že kniha má své kouzlo a dokáže zaujmout lidi, kteří se této oblasti věnují. Na mě působila trošku těžkopádně, nicméně zajímavý byl rozhodně Uešibův život. Člověk by ani nevěřil, co všechno se událo za zázraky ve 20. století.

Tatsume
22.07.2017 4 z 5

Knihu jsem zakoupila společně s Uměním Války od mistra Suna. Trůnily si vedle sebe na poličce v knihkupectví a líbilo se mi, jak spolu názvem, vzhledem i tématikou kontrastují a zároveň se doplňují.

Poněkud mi nesedl styl, kterým je psána první kapitola knihy (od Johna Stevense), trochu mi to připadalo, jako by O-senseiův životopis psal bulvár - hlavně, aby byl jeho život popsán jako jedna velká senzace. Druhá kapitola už je psána o něco střídmějším stylem.Bezesporu nejcennější je až třetí část, kde jsou autentické myšlenky O-senseie, které zachytil buď on, nebo jeho žáci. Ty poskytují mnoho námětů k úvahám a k sebereflexi.

Tlop
20.03.2017 5 z 5

Tato kniha mě velice nadchla a vyjasnila mi další teorie, které jsem měl několik let v sobě. Krásný životopis Morihei Uešiba, který inspiruje o umění míru. Umění míru se dá zařadit ke všemu po čem toužíme a to je hlavní k sjednocení mysli. V knize se rozepisuje, jak se dá bránit s agresi, nebo-li dualistickému myšlení a to pomocí Aikidó...

Štítky knihy

východní filozofie aikido

Autoři knihy

John Stevens
americká, 1947
Morihei Uešiba
japonská, 1883 - 1969

Kniha Umění míru je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce28x
Chystám se číst16x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x