Umelkyňa s henou

Umelkyňa s henou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469944/bmid_umelkyna-s-henou-4A3-469944.jpg 4 58 23

Umelkyňa s henou je rovnako nápaditý a krásny príbeh ako samotné ornamenty z heny. Rezonuje v ňom niekoľko tém, ktoré po celé stáročia ovplyvňovali ľudské bytosti všade vo svete – potraty, sociálne a ekonomické nerovnosti a práva žien. Autorka nás uvedie do bohatej indickej kultúry a tradícií 100 rokov po skončení britskej nadvlády, do doby, keď sa postavenie žien v indickej spoločnosti pozvoľna začína meniť. Sedemnásťročná Lakshmi uniká z dohodnutého nechceného manželstva a sama sa vydáva do Jaipuru, aby sa stala najžiadanejšou umelkyňou heny a dôverníčkou bohatých žien z najvyššej triedy. Brilantne zachytená atmosféra, chuť aj vôňa Indie vás pohltí od prvých strán.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Henna Artist , 2020


více info...

Přidat komentář

Evelin2506
18.12.2023 4 z 5

Pro mě velmi hezky napsaná kniha a prostředí děje super. Lakšmí měla těžký život a vše těžce získané. Samotný fakt, že odejde od násilnického manžela a zařídí si nový život ještě neznamená, že si uvědomuje svoji cenu. Místy mi připadala jako prostitutka pro manželky bohatších mužů, kterým nabízela své umění tetování henou místo svého těla a které se k ní podle toho chovaly. Sama Lakšmí toho musela hodně zkousnout - rodiče, manžel, zákaznice. Těším se na pokračování.

ydnac
30.08.2023 5 z 5

PŘÍBĚH ODVÁŽNÉ DÍVKY.
.............................................

Lakšmí utekla od manžela, který ji bil.
Naučila se malovat henou na tělo.
Naučila se používat bylinky a chránit dívky před otěhotněním.
Vyráběla oleje na vlasy.
Vydělala si na vlastní dům.

To všechno jí však stálo její rodinu...
Tím, že opustila manžela, uvrhla maminku a otce do pomluv a společnost je zavrhla. Neumím si představit, jak to musí být hrozné a jsem moc ráda, že můžu žít tak, abych byla šťastná a nemusím se nikomu zpovídat.

Jednoho dne se však její manžel objevil v Džajpuru (do tohoto města Lakšmí utekla) a nebyl sám, přivezl Lakšmí její sestru Rádhu.
Lakšmí ani netušila, že nějakou má...

Vypracovala se v uznávanou tatérku henou. Její "dámy" byly často rozmazlené a povýšené a Lakšmí měla strach, že se Rádha nebude umět chovat podle daných pravidel...
Vztah sester se postupně vyvýjel, obě se musely něčeho vzdát, přizpůsobit se okolí a zvyklostem.

SPOILER:
Bylo mi líto, že Lakšmí musela být na Rádhu přísná, ale bylo jasné, že je to pro její dobro a Rádha vůbec nechápala, že domluvený sňatek je pro bohaté rodiny priorita.
Nechápala, že Lakšmí dělala co musela. Pokud by přiznaly nemanželské dítě, už by nesehnaly práci, přátele, nikdo by jim nechtěl nic prodat. Takový život je pro mě nepochopitelný...
KONEC SPOILERU.

KRÁSNÁ KNIHA :-).
KRÁSNÁ OBÁLKA :-).


Jenny46
23.08.2023 5 z 5

Originální příběh z Indie, kde se dozvíme o tradicích, tetování ...
Nádherná obálka, doporučuji

Martule44
18.08.2023 5 z 5

Moc hezký příběh,ke kterému už bylo mnoho napsáno. Pro mě jedním slovem " báječné" , už se těším na pokračování :-)

anovy64
18.07.2023 4 z 5

Zajímavá kniha z exotického prostředí, které není pro českého čtenáře zrovna běžné. Rádha mi však byla nesympatická. Zato Malika jsem si hned oblíbila a už se těším na jeho příběh v dalším díle trilogie.

broskev28
09.07.2023 5 z 5

Tajemství na kůži je a není romantická kniha.
Indie po Gándhím, rok 1955. Britové sice odešli, ale mnoho věcí přetrvává, především kastovní systém a velká nerovnost obyvatel. Příběh tatérky Lakšmí ukazuje, že společenské problémy určitě nezmizely možná jsou jen odsunuty tam, kde na ně není tolik vidět. Postavy nejsou ustrnulé a procházejí vývojem, i když třeba v případě Hariho mám velký problém uvěřit jeho proměně.
Cizí slůvka, která se v textu objevuji velmi často, v mnoha případech nejsou nezbytná, fungují spíše jako exotický doplněk a četbu určitě brzdí. Já jsem používala při čtení tři záložky: postavy, právě čtená stránka, slovníček pojmů, což bylo docela náročné. Ale na druhou stranu připouštím, že slovník pojmů se hodí jako zdroj informací o kultuře země, která je pro Evropana zcela odlišná.
Každopádně kniha je čtivá i zajímavá a čtenářky, které rády touto cestou poznávají život a v tomto případě i historii vzdálených zemí, určitě potěší.

mystery103
27.05.2023 5 z 5

Bezvadné!

Fidibus
24.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Tatérka henou se postupně dokázala prosadit a v tu chvíli jí do života vstoupí její manžel, který přiveze její mladší sestru. Komplikace s ní spojené a zejména její těhotenství naruší její práci i pracně vybudované vztahy komplikované už tak samou indickou společností. Dům, který pracně buduje, se nakonec jejím domovem nestane a ona najde se svými bylinkami smysl života i lásku v nemocnici na venkově.
Zamyšlení nad postavením žen a indickou společností, intriky a boj za samostatnost. Zajímavé čtení, občas možná mohlo být trochu kratší.

BojácnéKuře
22.04.2023 4 z 5

Čtení této knihy jsem si užila více, než jsem čekala. Už od prvních stran mě pohltilo to prostředí a atmosféra Indie 50. let. Hlavní hrdinka Lakšmí je naprosto skvělá, autorka dokázala perfektně popsat její pocity a myšlenkové pochody, tudíž na mě působila ne jako postava v knize, ale jako skutečný člověk. Příběh postupoval plynule a rychle, četlo se to samo. Vedlejších postav zde bylo dost, jedny více sympatické, druhé zase tak ne, ale to patří ke každému příběhu. Jediná postava, kterou jsem skutečně nemohla vystát, byla Rádhá. Její chování bylo na mě moc. Přesto ale budu v sérii ráda pokračovat.

Nofar197
17.04.2023 4 z 5

Lakšmí potkal osud statisíců indických žen - byla provdána ve věku patnácti let za daleko staršího muže, který v ní vidí pouze loutku a nástroj uspokojení svých sexuálních potřeb. Štěstím v neštěstí je tchyně - od ní Lakšmí pomalu získává znalosti, které jsou jejím prvním krokem na cestě k nezávislosti.
O třináct let později je nyní již vyhledávaná zdobicka konfrontována se stíny minulosti.
A Indie tehdejší doby je velice konzervativní.......

ANDY28
14.01.2023 5 z 5

Jedním slovem úúúžasnééé

85098211
20.09.2022 5 z 5

(drobné spoilery)
Autorka, která se narodila v Indii, ale již od dětství žije v USA, ve své knize doslova unese čtenáře do Džajpuru roku 1955 ;-). Mladá žena Lakšmí je v patnácti letech provdána za mnohem staršího muže – jak je v Indii (bohužel) běžné dodnes. Zatímco ji manžel bije, ona si se svou tchyní docela rozumí, protože ta ji učí celou řadu věcí z lékařství. Lakšmí posléze z nešťastného manželství utíká do Džajpuru a vydělává si tam (nejen) jako malířka henou. Její neobvyklé ornamenty a vonné oleje pomáhají ženám z vyšší kasty například znovu získat manželovu pozornost nebo se také dočkat vytouženého potomka. Své znalosti však umí využít také k ukončení nechtěných těhotenství. Její těžce vydobytý život se ale skoro zhroutí, když za ní přijede její manžel Hari s třináctiletou Rádhou, která tvrdí, že je její sestra. Protože jejich rodiče již zemřeli, musí se o ni Lakšmí postarat podle staré dobré indické tradice. Rádhá je ovšem dost vzpurná, kromě toho nečekaně otěhotní - a a tak to s ní její sestra nemá vůbec lehké ;-). Jak se tohle všechno bude vyvíjet dál, už neprozradím :-). Kniha je opravdu moc hezká, navíc se čtenář dozví spoustu zajímavostí z pro nás exotické Indie. Hodnotím ji tedy plným počtem a doporučuji.

ivousekk
18.09.2022 5 z 5

Vyborne a neskutecne zajimave. Pribeh je ctivy, ne moc predvidatelny a uveritelny. Jako bonus pro mne zcela nove a velice netradicni prostredi. Moc prijemnou formou jsem dozvedela spoustu veci o zivote v tehdejsi Indii. A ze to byl zcela jiny svet. Hned jdu na dalsi dil.

Parwana
11.09.2022 5 z 5

Pokud zatoužíte po opravdu kvalitní knize, kde je všechno a která Vás bude bavit se vším všudy, u této se rozhodně trefíte. Nádherně psaný příběh z Indie 50. let 20. století o životě ženy, která se vzepřela tradicím i konvencím, předsudkům i vlastní rodině a rozhodla se žít po svém, se všemi následky a těžkostmi, které takové rozhodnutí v daném čase a prostoru přináší. Obálka nelhala, jedná se o pravý literární klenot, kde žádná postava není černobílá a žádná není doopravdy šťastná. Doufám, že se ke mě dostane i serál který se má v nejbližší době natáčet.

Szilvia1
14.04.2022 5 z 5

Knížka Tajemství na kuži je pěkné čtení,kde se dozvíme,jak se žije v Indií tatérce heny,ale příběh je hlavně o sesterské lásky.Je to pěkná knížka.Určitě jsi přečtu i další díl,když u nás vyjde.

orinka3
28.03.2022 5 z 5

Lahůdkové čtení! Přesně tohle mám ráda, nepřeslazené, žádný červený kýč, ale dobré a uvěřitelné postavy. Lakšmí se zásluhou svého talentu dostává do bohatých rodin, kde opatrně navazuje vztahy, které by jí mohly v budoucnu hodně pomoci. Není jen vyhlášená tatérka hennou, ale i dobrá vyjednávačka. Diplomaticky a pokorně s největší opatrností sjednává možné spojení dětí z těch nejvyšších kruhů. Do toho ale zasáhne osud v podobě mladší sestry, která je ve svém pubertálním věku neřízená střela. Ač se Lakšmí snaží sebevíc, má příliš práce, aby svou sestru vychovávala. Je tu čára přes rozpočet a najednou je všecko jinak. Dál neprozradím, jenom doporučím. Skvělá čtivá knížka, už se těším na další díl.

daza.dt
02.03.2022 5 z 5

Od knihy jsem nic nečekala, měla jsem nějakou krizi ve čtení a tak jsem doufala, že mě přes ní přenese. A povedlo se. Mile a čtivě psaný příběh. Škoda, že autorka více nepopsala život hlavní hrdinky - jeho jednotlivé etapy a nebo se více nevěnovala vysvětlení významu tetování henou (jestli jsou nějaké speciální tvary pro dané svátky,..). Ale je to milé odpočinkové čtení.

papeha
04.02.2022 5 z 5

Příběh mladé ženy nám ukazuje Indii 50. let a pro nás Evropany je to zcela jiný svět a je zajímavé sledovat rozdílné tradice a způsob života. Najdeme zde však lidi s vlastnostmi jako všude na světě: dobrými i těmi špatnými. A pomluva má stejnou moc tady i v Indii. Nechejte se zavést do jiného světa, knížka je velmi čtivá.

knihomolka_eli
26.01.2022 5 z 5

Dej knihy sa odohráva v 50tych rokoch v Indii. Lakšmí utečie do Džajpuru, preč od svojho tyranského manžela, s ktorým musela vstúpiť do dohodnutého manželstva. Pre jej rodinu je to veľká hanba. A ľudia z mesta im to dávajú pocítiť.
Lakšmí začne nový život. Šetrí si na vlastný dom. Venuje sa bylinkárstvu a liečeniu, je umelkyňou - kreslí heny bohatým dámam a zároveň je aj ich spoločníčkou. O sebe im ale nerozpráva. Keď sa dostane až do najvyšších kruhov, splní si sen o svojom bývaní. No osud jej priviedol do cesty jej sestru, o ktorej nevedela a manžela, pred ktorým ušla. Zisťuje, že jej rodičia už nežijú a nikdy si ich k sebe do domu neprivedie. Má výčitky. Rozhodne sa postarať o mladšiu sestru, no ona má svoj rozum a Lakšmí skomplikuje jej ťažko vydreté postavenie. Ako si so všetkým Lakšmí poradí? A čo jej muž, zmenil sa alebo je takým istým človekom?

Veľmi pekná kniha, ktorá nám autenticky ukazuje kultúru Indie a život v nej. Dozvedela som sa veľa nových informácii, bola mojou prvou knihou z tohto prostredia Oceňujem slovník na konci knihy a tiež recepty na prípravu jedál, o ktorých sa v knihe písalo.
Život a rozhodnutia Lakšmí boli ťažké a obdivuhodné. Jej sestra bola ako tornádo, ktoré jej vstúpilo do života. V istých komentoch, ktoré v knihe nastanú mi jej bolo veľmi ľúto. Páčili sa mi aj ženy z kráľovskej rodiny. Obe boli zaujímavé. A tiež doktor, ktorý nakoniec dal šancu aj prírodnej medicíne. Postavy napriek komplikovaným menám, boli ľahko rozoznateľné. V knihe bolo všetko, láska, naivita, ochota pomôcť iným, silné osobnosti, ale aj intrigy, pomsta, závisť.
Určite odporúčam. A teším sa na ďalšie knihy od autorky.

JajaCZ
10.01.2022 5 z 5

Táto kniha vás prenesie do Indie. Možno to je dané kopou indických slov, kedy si každú chvíľku listujete slovníček, aby ste vedeli, čo dané slovíčko znamená a ochutnávaním rôznych delikátnych pokrmov, ktoré takmer cítite na jazyku. Síce život hlavných hrdinov nie je perfektný, ale rozhodne je vzrušujúci. I keď sa jedná o príbeh zasadený do obdobia 50rokov, máte pocit akoby sa odohrával ešte o storočie predtým. Fascinuje ma skromnosť indického života, oslobodeného od prehnaného materializmu, byliny a liečiteľstvo, indická kuchyňa, rôzne rituály a indické tradície. Knihu odporúčam a teším sa, že mi ostane doma v poličke.