Umělecká Paříž

Umělecká Paříž https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35337/umelecka-pariz-35337.jpg 4 16 4

Podtitul: průvodce po stopách spisovatelů, básníků, malířů, hudebníků a bohémů Netradiční průvodce kulturní historií Paříže, v níž se prolínají kulturní dějiny a dějiny umění v celoevropském měřítku. Putování Paříží je výsledkem autorova celoživotního bádání v oblasti dějin kultury této evropské metropole. Je především poutí za 1200 osobnostmi, jejichž životy se mnohdy, byť na malou chvíli, staly součástí tohoto magického města. Průvodce systematicky mapuje v osmnácti kapitolách téměř na 450 ulic, uliček, bulvárů, náměstí, či nábřeží, kde lze spatřit šlépěje známých básníků, spisovatelů, malířů či hudebníků. Průvodce vstupuje do Paříže ostrovy na Seině (Městským ostrovem a Ostrovem Svatého Ludvíka) a zákonitě chrámem Notre-Dame. Když město v osmnácté části opouštíme, tak je to v okolína Pére-Lachaise. Jednotlivá místa jsou mnohdy provázena dobovými portréty osobností a míst, dokumentárními fotografiemi, plánky popisovaného celku.... celý text

Přidat komentář

Apo73
10.07.2023 4 z 5

Výborná kniha. Při cestě do Paříže ideální průvodce. Původně jsem ji ani brát nechtěl, protože slovníková kniha není typově dobrá pro orientaci, ale nakonec přímo na místě jsem ji ocenil. Je členěna podle čtvrtí, a můžete si procházet ulice s touto knihou v ruce a vžívat se do míst, kde bydleli všichni ti slavní, ať už na trvalo nebo jen projížděli, nebo byli jen jednu noc v hotelu. Na Montparnassu nebo na Montmartru člověk má díky této knize až příjemnou hrůzu vstoupit do jakékoliv kavárny, když se dočte, kdo všechno tam před ní seděl. Kniha skvěle orientuje do velkého detailu v kontextech nejen osob, o kterých mluví, ale i místech - je plná historek, věcných odboček a když člověk s touto knihou nasaje i atmosféru města, je to nová dimenze. Přijít do knihkupectví Shakespeare and Company nedaleno Notre Dame a přečíst si úchvatný příběh paní knihkupkyně, jak se nechala málem uvláčet Jamesem Joycem, a jak prosazovala svůj životní překlad Joyceova Oddysea; nebo jak nedaleko Sieny stála márnice, kde vystavovali právě utonulé; nebo kde pan Guillot veřejně představoval svůj skvělý nástroj na usekávání hlav a umožňoval každému si to vyzkoušet....Zkrátka je to radost. Pan Václav Fiala toho nashromáždil obrovské množství, klobouk dolu. Nedávám všechny hvězdičky, protože někdy ta orientace reálné místo versus kniha je trochu složitá, ale lepšího průvodce jsem si nemohl přát.

bejan
08.03.2018 5 z 5

S knihou Václava Fialy je to jako s procházkou Paříží, na které vás doprovázejí historik, uměnovědec, umělec, architekt a literární historik. V lepší společnosti byste se nemohli ocitnout...


andrii24
27.09.2016 5 z 5

Bonjour, bonsoir, mademoissele. Buď zdráva, Paříži, křtěna duchem slávy, duchem velectěné liberté. Na březích řeky Seiny, pod oblouky nebeskými...pulsuje srdce té velkoměst manekýny, graciózní, múzické, bohémské, romantické dámy s/bez kamélií, která neztrácí svůj pověstný všeobjímající šarm a kouzlo elegance. Jak řečeno jest: "Paříž je milenkou, která se neomrzí." To samé platí i o tomto průvodci, který postihl onu nekorunovanou vznešenost a pestrost místního genia loci. Paris, je t'aime, mon amour.

Koka
10.05.2013 5 z 5

V letech, kdy se mi nedaří našetřit na cestu do Paříže, si tuto knížku čtu a v představách chodím po těch ulicích a sním!
Nedávno jsem v TV viděla reportáž, jak nějaká polská firma zpracovala 3D formát staré Varšavy, aby i ti, co nezažili toto město před bombardováním, si dovedli představit jeho krásu. Myslím, že Fialova kniha by si zasloužila též takové zpracování, bylo by to jako pokračování filmu W. Allena Půlnoc v Paříži.