Apokalyptická suita

Apokalyptická suita https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373613/bmid_apokalypticka-suita-TqG-373613.jpg 4 148 29

Umbrella Academy série

1. díl >

Během nevysvětlitelného celosvětového fenoménu dojde k narození třiačtyřiceti mimořádných dětí, jejichž matky do té doby nevykazovaly žádné známky těhotenství. Milionář a vynálezce Reginald Hargreeves sedm z těchto dětí adoptuje. Když se ho zeptají proč, jeho jediné vysvětlení zní: "Abych zachránil svět." Těchto sedm dětí vytvoří Umbrella Academy, dysfunkční rodinku superhdinů s bizarními schopnostmi. Během svého prvního dobrodružství ve věku deseti let musí čelit nevyzpytatelné a smrtící Eiffelově věži, kterou pilotuje obávaný zombie-robot Gustave Eiffel. Skoro o deset let později se tým rozpadne... když ale Hargreeves nečekaně zemře, roztrpčení sourozenci znovu spojí síly - právě včas, aby opět jednou zachránili svět.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Apocalypse Suite , 2007


více info...

Přidat komentář

Nikusha
31.12.2022 5 z 5

Seriál jsem neviděla. Pořídila jsem si komiks kvůli Gerardovi, protože ho regulérně miluju. A je to super. Asi by to bylo super i kdyby to nebylo super. Protože on je něco. Ale je to super, fakt.

vinebitch
19.11.2020 5 z 5

Nezklamalo :)


_Tess_
16.08.2020 4 z 5

Umbrella Academy si mě získala již seriálem a nemohla jsem se dočkat komiksové předlohy. Gerard Way si vymyslel úžasný svět, jehož hlavní hrdinové mají svých problémů až nad hlavu, a do toho se snaží ještě zachraňovat svět. Jako v klasických prvních dílech tu máme představení našich 7 hrdinů. Odkud se vzali, jednu z jejich misí, a v průběhu komiksu se koukneme i trošku do jejich minulosti. Já osobně každého člena téhle podivné rodinky zbožňuji, ale samozřejmě mám i svého oblíbence. Klaus je plný ironie, sarkasmu, drog a povídání si s mrtvými a to je něco co mě extrémně baví. Děj příběhu je vcelku jednoduchý a přišlo mi, že i rychlý. Vůbec by mi nevadilo, kdyby měl komiks více stránek a celý příběh se více natáhl, a trošku víc se tu ukázaly právě osobnosti, problémy a vztahy hlavních hrdinů. Takhle mi to uteklo hrozně rychle. V komiksu je i hezká předmluva a doslov, který vám přiblíží vznik a cestu komiksu od mysli Gerarda Waye až do polic obchodů. Na konci je ještě krátký sešit, který se rozdával v rámci Free Comic Book Day. Je takovou příjemnou tečkou za prvním dílem. Celý můj pocit z Akademické Suity je dobrý. Skvělý svět v úžasné kresbě, který má co nabídnout. Je vidět, že jde o první díl a vše je teprve na začátku. Jsem zvědavá a těším se na další díly.

KubaHanzelin
08.08.2020 4 z 5

Jestli jste si mysleli, že seriál je potrhlý, tak to nevíte do čeho jdete v komiksu.. Nonstop akce, příběh proletí takovou rychlostí, že se asi nerozkoukate a bude konec, jen mě mrzelo, že jsem si nedokázal oblíbit postavy, moc se toho o nich nedozvíme, v tomto ohledu je dle mého lepší seriál. Kresba je.. zvláštní, nevím co si o tom myslet, možná sáhnu po dalších dílech:)

Daisuke
19.06.2020 3 z 5

Tady jsem udělal chybu, které se normálně snažím vyhýbat. Nejdřív jsem si pustil seriál, pak jsem se dal do knih. Když jsem koukal na seriál, říkal jsem si, že to je šílená, ale zábavná slátanina. To jsem netušil, že komiks je ještě daleko ujetější. Najdete tu fakt všechno, superhrdiny, šílené vědce, divné roboty, skákání časem (které já osobně
v knihách a filmech nesnáším), tajné vraždící organizace... Musím říci, že seriál je podstatně příčetnější a látce to prospělo, podobného zacházení se ostatně dostalo třeba i komiksu Boys (česky Banda). Umbrella Academy se nedá brát vážně, prostě proto, že se sama vážně nebere.

kyticka152
12.02.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila. První jsem viděla seriál, a tak jsem byla na komiks zvědavá. Trochu mi vadilo, že jsem si nedokázala postavy oblíbit, protože se člověk o nich v komiksu zase tolik nedozví. Grafické zpracování je ovšem krásné a bavilo mě pozorovat i malé detaily na obrázcích. Doporučuji k přečtení

fvalek
30.01.2020 5 z 5

Nesuďte knihu podle obalu, ale tady si nemůžu pomoct, kniha je prostě naprosto úžasná, jak přebal s White Violin, tak i červená verze pod přebalem. Někdo si dal opravdu záležet a ani cena není tak přestřelená jako třeba u pevných obálek DC Rebirthu... ehm, vsuvka.

Svět Umbrella Academy je jak mnozí píší skvělý, dynamický a trošku šílený, střelený, divný...? Ale všechno skvěle funguje a je to prostě zábava, v tomhle je i kouzlo toho, že to není vůbec pro děti, protože když jsem to ukázal 12letému bráchovi, koukal na mě jak z višně - "Co to je? To nechápu"... Nicméně logika tohohle maličko nonsensu je perfektní a poutavá.
Co mi trošku chybělo je nějaký větší vývoj postav, protože přicházíme prakticky k hotovému, pozadí postav známe jen minimálně, ale najednou je potřeba se rozhodovat, bojovat apod. a my nevíme, co se děje, proč jaká postava dělá, co dělá. V tomhle se mi líbil seriál, kde bylo opravdu kvalitně vysvětleno proč Fáma nechce používat schopnosti, proč byl Séance v blázinci, proč má Kosmo opičí tělo, proč je Kraken tak naštvaný na všechny a hlavně proč je Vanya taková ukřivděná mrcha... jo a taky proč pětka zmizel a kam a co tam dělal. Takže v tomhle mi přišlo možná i užitečnější vidět seriál buď dřív nebo krátce po čtení, doopravdy dobře se to propojuje. Jinak komiksový svět UA působí trošku jako perpetum mobile, kde se věci dějí samoúčelně bez příčin, přesně tak, jak je zrovna potřeba, a to je škoda.

No a co víc... zombie, ufoni, superschopnosti, Pogo, robomáma, šílený orchestr apod. Je to doopravdy skvělá jízda, co se čte jedním dechem. Těším se na další díly, protože spousta věcí nejen nebyla v prvním díle řečena, ale spousta jich byla načnuta a nedokončena a zároveň chci další takovou jízdu, protože tyhle psychedelické komiksy jsou prostě perfektní. :)

edith79
12.01.2020 5 z 5

Tohle jsem prostě musela mít. A bylo to bezva. Bylo to pro mě něco nového, ale svět Umbrella Academy je vážně krásně střelený, dynamický a vtipný. Těším se na Dallas.
...Jednou mě ve vězení navštívil reportér. Nechutný chlapík. Kladl mi otázky....než jsem ho sežral spolu s mřížemi, které mě věznily, a s hlídači, ředitelem věznice a karafiáty rostoucími u brány...obrátil se ke mně celý zpocený a zeptal se: "Myslíte, že budete žít věčně?"

Disease
02.12.2019 4 z 5

U. P. V. O. střižené takovou lehkou úchylností, jako bývá ve francouzském komixu. Bavil jsem se. Obavy, že komix od člena kapely pro -náctileté holčičky bude také takový, byly naštěstí liché.

jarynek
16.10.2019 4 z 5

Náhodou jsem narazil na seriál a ten mne hodně nadchnul, rychle jsem tedy dal všech deset dílů a pak sáhnul doma do knihovny a začetl se do knihy. Což byla takto rychle po seriálu chyba. Kniha je výborná, ale nešlo to nesrovnávat se seriálem a po dlouhé době zase pro mne jednou byla adaptace lepší než komiksový originál. Především jde o daleko hlubší představení jednotlivých členů UA, jejich historie, vzájemných vztahů a postojů. No možná, že další pokračování to napraví. Každopádně i kniha stojí za to, přičemž trochu mi to připomínalo Moorea s jeho tak trochu jinými hrdiny a poselstvími.

-Endy-
14.09.2019 3 z 5

Je to velmi stručné a roztrhané. Příběh má obrovský potenciál, který by se dal zpracovat do mnoha a mnoha knih. Většinou přece chcete vědět, co jaká postava umí nebo neumí, jaké mají mezi sebou vztahy a co je přivedlo k situaci, ve které se nachází teď. Nevím, proč autor začal in medias res a občas se vrátí do jiných/různých časových rovin. Jenže ony návraty a dovysvětlování příčin a následků působí chaoticky, nikoliv zajímavě. Za mě velmi špatně narativně zpracované.

Michudy
16.08.2019 2 z 5

Nebýt vysvětlivek z internetu (například jaké schopnosti kdo opravdu má..) příběh bych asi nepochopil a to není špatný jen je to celé jaksi chaotické. Mohlo by to fungovat jako taková satira na superhrdinský žánr, ale to třeba Invincible od Kirkmana zvládl o dost lépe a stihl se u toho i tvářit vážně. Tento komiks je jen směsí divných nápadů poskládaných dohromady a zvláštně vyprávěný... proto 3 hvězdy.

Terva
02.08.2019 3 z 5

Dvě těla mám,
spojená do jednoho,
čím klidněji stojím,
tím rychle ubíhám.
ynidoh ícapýseřP :ďěvopdO

První, co vás praští do očí je naprosto šíleně psychedelická kresba. Ale na druhou stranu musím dodat, že mě tak moc nebere. Je v ní něco, co se mi nelíbí. Možná tvary postav a možná i trochu ty divné barvy. Obsahově to ujde - černý humor, červená krev a chytré křupavé cereálie, ale zase musím druhým dechem dopsat, že jsem v tom shledal určitý chaos a nevyvážené přestupy mezi kapitolami.

Malá ochutnávka:
Jsme orchestr Verdammten. A já jsem dirigent. Napsal jsem novou skladbu, Apokalyptickou suitu. Moje životní dílo. Dva díly Fausta, tři díly La Bohémy, špetka Mesiáše a troška mé vlastní kantáty..... Tato přesná kombinace, pokud bude zahrána ve správné tónině a s precizní dynamikou, zničí svět.....

Tu ponurost a šílenost můžete třeba vstřebávat v druhém příběhu. Dvojstrana, která reprezentuje příběh #2 s názvem „Setkáváme se jenom na svatbách a pohřbech“, je fakt brutálně mrtvá. Skoro jako konec světa. Ale je to ve své podstatě jediná část, která mě zaujala. Jinak jsem se v celém tom příběhu moc nekochal, a vlastně jej jen tak tak z povinnosti dojel do konce.

Citát: Víte, co se mi líbí na pohřbech? Všechno moje oblečení je černé.

Při čtení tohoto příběhu jsem poslouchal, zcela povinně, My Chemical Romance a jejich počin z roku 2006 s názvem The Black Patrade. Není to sice moc má parketa, ale když se Gerard Way podílel na tomto komiksu a Grant Morrison toto album zmiňuje v předmluvě k tomuto svazku..., je to tak trochu férové. Tato kniha obsahuje sešity The Umbrella Academy: Apocalypse #1 - #6. Plus dva samostatné prvotní příběhy. Vybral jsem pouhopouhé čtyři citáty a vložil je do profilu Gerarda Waye.

Citát: Poslední tři dny jsem se krmil speedem, a když zavřu oči, vidím stonožky.

Mooneylan
30.05.2019 4 z 5

Až poté, co jsem si komiks přečetla jsem se podívala na seriál. Musím říct, že je to velice zajímavé pojetí světa a jsem zvědavá na pokračování - jak seriálu, tak komiksu. Malinko se liší, nicméně projekt obou platforem je velice slibný. Doporučuji lidem, kteří nehledají "obyčejný" superhrdinský komiks.

SarahRoyalAss
21.05.2019 4 z 5

Jako první jsem viděla seriál, který jsem si naprosto zamilovala. Díky tomu jsem se rozhodla přečíst si i komiks a zamilovala se podruhé. Seriál ale stejně vede.
V komiksu se odehrává více akce, je to více absurdní, jak by měl správný superhrdinský komiks vypadat. Postavy jsou zajímavé díky jejich schopnostem, vzhledu a také skvělé kresbě. Nejdřív se mi nelíbila, ale postupně si člověk řekne, že k tomuhle příběhu tak strašně moc sedí a nakonec si ji zamiluje.
Na rozdíl od seriálu se tu tolik neřeší vnitřní rozpoložení postav, které mi tu tedy trochu chybí.

FireOfFilth
08.04.2019 4 z 5

Tento komiks jsem se rozhodl přečíst, až po té co jsem dokoukal seriál. Ten mě dost bavil, tak jsem si řekl, že by bylo dobré zkusit knihu.
Jako první co se mi na něm zalíbilo je kresba Gabriela Bá, která se hodně podobá kresbě Mike Mignoly. Některé prvky jakoby mu z oka vypadly. Toto považuji za velký plus.
Seriál si bere z tohoto komiksu dost, ale některé věci více rozvíjí, což je dost neobvyklé. Většinou jsou filmy/seriály osekány, tady tomu je právě naopak. Je to hlavně z toho důvodu, že komiks hraje hodně na akci a na nějaké velké vyprávění a poznávání postav tu není čas.
Ve své podstatě musím říci, že seriál se mi líbil více.
Celkové hodnocení 75%

azzies
10.03.2019 3 z 5

Pozor, možný spoiler!
Podle anotace a komentářů se jedná o humorný superhrdinský komiks, který ale nepatří do "hlavního proudu" a je určený i pro čtenáře, který není zaměřený na plášťěnkáře.
Můj dojem z knihy je přesně opačný.
První věta knihy v předmluvě: "Začíná to tím nejlepším možným způsobem, atomovým úderem letícím loktem..."
Nevím, zda se jedná o překlep a zjišťovat to nebudu, ale podobně nesmyslně na mě působila celá kniha.
Do příběhu jsem se nemohl vůbec ponořit. Několikrát jsem se musel ve čtení vracet na předchozí stránku/panel, abych se ujistil, že mi nic neuniklo. Někdy to bylo změnou pohledu v prostoru (práce kreslíře), většinou za to mohl scénář. Příběh skáče nejen v čase tam a zpět, ale i mezi postavami a to dost nesrozumitelně/nečekaně. Autorovi se nedaří na tak malém prostoru všechny hlavní postavy (cca 11) dost dobře a srozumitelně vykreslit a než zjistíme, kdo co a jak, je tu finální pokus o vyhlazení celého lidstva a samozřejmě zneškodnění hlavního záporáka a záporačky (ta "nečekaně" a zřejmě i bez následků přežije dramaticky nakreslenou střelu do hlavy).
Humor v knize je, myslím, že celkem 2x jsem ho zaregistroval (ten psaný).
Kresba je mainstreamová, ale přesto kvalitní. Linka je tenká, kreslená s lehkostí a nadsázkou. Oči postav jsou většinou čistě bílé, účesy výrazné, postavy proporčně nereálné. Koloring se povedl, celkově kreslíř odvedl v daných mantinelech velmi dobrou práci.
Předmluva a doslov působí dosti osobně a oslavně.
Bonus v podobě prvních návrhů jednotlivých postav mě na knize potěšil nejvíc.
Autorovi jsem šanci dal,jeho nadšení pro komiks je nepřehlédnutelný, ale knihu prodávám.

Unterwald
01.03.2019 4 z 5

Přiznávám se, že jsem po komiksu sáhl po shlédnutí seriálu s touhou proniknout do universa hlouběji. To byla ovšem vážná chyba, Apokalyptická Suita je rychlý, formě podřízený komiks který se nenamáhá cokoli vysvětlovat a jen jede dál. To ale v žádném případě neznamená, že jsem zklamaný. Komiks má příjemnou kresbu, je originální, vtipný a je na něm hrozně znát autorská láska ke komiksu jako formátu. Vizuál, tempo a vše co žánr nabízí vytěžuje do hloubky. A už se těším na druhý díl, plný stejné naděje na poodhalení dalších kousků skládačky.

memphisz
24.02.2019 4 z 5

Nejdříve jsem viděl seriál, takže jsem tak trochu ovlivněn jím. Seriál mě tolik nenadchnul, za to komiks je parádní. Kresba je perfektní, příběh správně ulítlý a svět zajímavý. Ale, je tu jedno velké ALE. Všechno se děje moc rychle. Všechno je jen nastíněné - minulost postav, potenciál postav, původ jednání postav, dějový spád, svět, ve kterém se příběh odehrává, vedlejší postavy, vedlejší dějové linky... Celý paradox lze ukázat na příkladu: číslo 7 je 20 let odstrčená, pak ji odstrčí ještě jednou a náhle jde dělat apokalypsu... Tohle bylo v seriálu zvládnuté lépe. I když seriál jako takový je nastavovaná kaše, která oproti komiksu nefunguje tam, kde tvůrci chtěli být kreativní. Jako jednohubka je komiks (vcelku uzavřený děj) fajn, ale slušelo by mu více čísel.

DennisMoore
05.02.2019 5 z 5

Tohle je jedna z těch knih, u kterých je veškerá moje chvála asi zbytečná, protože nemůže úplně vystihnout, proč jsem tak nadšený. Stejně jako v případě Černé palice nebo Goona je i tady hlavním trumfem, že za Umbrella Academy stojí stoprocentní fandové komiksu, kteří mají velkou radost z toho, že mohli stvořit vlastní svět a řádit v něm dle libosti. A že jakkoliv ztřeštěný příběh to je, jakkoliv podvratně právě paroduje něco/někoho důvěrně známého, je to prostě pořád skvělý příběh. Vážný. Každá jeho pošahaná postava je něčím zajímavá, jejich vztahy je radost pozorovat, nemůžete si být absolutně jistí, co se kdy komu přihodí, kdo bude klaďas a kdo záporák (pokud vůbec někdo)... Víte jen, že chcete číst dál a dál, a až dočtete na konec, chcete číst zase od začátku. No a když je to vše podáno takřka mignolovskou kresbou (a v barvách Davea Stewarta), tak zkrátka zase jednou není co řešit. Dík, Lenko.Vílko!

Autorovy další knížky

Gerard Way
americká, 1977
2018  80%Apokalyptická suita
2019  82%Hotel Zapomnění
2018  84%Dallas

Kniha Apokalyptická suita je v

Právě čtených1x
Přečtených181x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených8x
Knihotéce51x
Chystám se číst42x
Chci si koupit31x
dalších seznamech1x