Ultimus

Ultimus https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481991/bmid_ultimus-PGA-481991.jpg 4 68 20

Arkádie (Ondřej Neff) série

< 4. díl >

NEJDRSNĚJŠÍ VĚZENÍ NAJDETE NA MĚSÍCI! Na odvrácené straně Měsíce stojí Ultimus, vězení pro nejhorší zločince obydlených světů. Sem přijíždějí Kuba Nedomý a Dědek Čuchák, starožitníci se sídlem v Arkádii, v roli robotických specialistů. Měl to být nejlepší kšeft jejich života. Vyklubala se z toho bouda, kterou na ně nastražil jejich dávný kamarád, policejní hlavoun Mantella. V Ultimu spadnou do spárů Enigmy, nejmocnější zločinecké organizace Lunárního společenství. Najednou stojí proti všem – proti zločincům i dozorcům, proti robotům, zmutovaným paraorganismům i proti toxickému šrotu, který se vymknul kontrole. Když se pak do celé záležitosti vloží umanutá aktivistka Perla bojující za práva robotů, budou mít Kuba s Dědkem co dělat, aby si zachránili alespoň holou kůži…... celý text

Přidat komentář

Vidlička
09.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Hláškujících hrdinů není nikdy dost a starej dobrej šutrák Kuba Nedomý u mě bude vždycky na vrcholu žebříčku. Dědkovo Hu! se taky prostě nikdy neomrzí. A Mantella ex machina naše smolaře nakonec ze srabu vždycky vytáhne.

V tomhle díle si děláme prdel z rozbujelý hyperkorektnosti a co z toho vzešlo, tentokrát na Ultimu.

Sice je to relaxační hovadinka, ale Neffík je zárukou, že se nám dostane sem tam i kvalitního filozofování a hlavně je tak příjemný číst něco od někoho úplně normálního...!

"Dobře," řekl mi Dědek Čuchák. "To, co říkáš, odporuje logice a zásadám rozumného jednání. Typická masácká reakce. Lidský mozek je huspenina. Rosol. A podle toho lidské myšlení vypadá."

"Dneska se nemusí vůbec nic umět, a lidem z toho měkne mozek a plavnou křivkou se vracejí do opičího stavu, tak aspoň mi to připadá, když se na svět kolem sebe dívám ze širšího pohledu."

Nakladatelství taky dělá hezkou práci: knížky z téhle série jsou fajn do ruky a mají boží ilustrace. Akorát by je fakt nemuseli dávat vždycky kousek dopředu před děj...

Prostě a jednoduše, Vidlička připichuje nekritických zamilovaně blikajících vesmírných pět hvězd.

toni-az
16.12.2023 3 z 5

Když jsem audiobook kupoval v akci, tak jsem nějak nepostřehl, že to je 4. díl série, kterou jsem nenačal, nicméně to nijak nevadilo a fungovalo to celkem dobře i samostatně. Dvojka hlavních hrdinů sympatická, motivace jasná, i když nijak zvlášť bohulibá, ale to se mi na tom přesně líbilo. Fajn oddechovka, akorát mě dost vytáčela ta diskriminace lidí, která moc nedávala smysl. Ale ono asi žádná diskriminace moc nedává smysl.


renefer
13.12.2023 3 z 5

Zajímavý námět, boj za práva robotů, pardon identit. Trošku děsivé, škoda zbytečných technických pasáží, které zpomalují děj.

BerserkHalfdan
10.11.2023 5 z 5

Pan Neff umí, ne že ne!

Mrshodan
14.10.2023 4 z 5

Čtu knihy pana Neffa ne úplně časově po sobě. A zjišťuji, že to ničemu nevadí. Firma Nedomý&Prus je pořád skvělá. A vždycky spolehlivě zahučí do parádního průšvihu. A já jásám s nimi, když se z něj dostanou.

alabra
14.08.2023 4 z 5

Celá kniha mě bavila, mírné napětí, humor, oblíbená dvojice doplňujících se protagonistů, jediné, co mě zklamalo, byl slabší konec.

Mickhesh
07.08.2023 4 z 5

Po delší době zajímavá, čtivá, vtipná Sci-fi co jsem četl. Zápletka je tak akorát, charaktery barvité, trochu slabší konec.. 90%.

Dragell
09.07.2023 4 z 5

Vesmírné dobrodružné navazující na sérii Arkádie, která vychází už od konce osmdesátých let, ale jednotlivé díly lze číst samostatně bez předchozí znalosti. Ultimus sází na humor, akční scény a přímočarý příběh, takže se v něm nikdo rozhodně neztratí. Autor polemizuje o rovnoprávnosti robotů, hyperkorektnosti, ale třeba i o zajímavém svazku dvou osob, které jakožto altera představují dvě fyzická těla, ale vystupují a úředně jsou vedeny jako jeden člověk. Za mě příjemné počtení z netradičního vězeňského prostředí, jehož fungování je vám postupně odhalováno.
Za pozornost také stojí komiksové ilustrace od Karla Jerie. Audiokniha poutavě namluvena Sašou Rašilovem.

petrulka
22.05.2023 3 z 5

Huh. Dědek Čuchák je jednoznačně top postava celé knihy. Jeho hlášky jsou jednou z mála zábavných pasáží příběhu. Sci-fi je můj oblíbený žánr, ale tohle je dost těžkopádné čtení. Celý děj táhne myšlenka robofobie, která mě nadchla. Perla je luxusně vystavená postava fanatika, bohužel se mi jí nedařilo číst až s takovým nadhledem, ale spíš s děsem. Ona je takovou malou předpovědí naší budoucnosti. Celkově mě ale kniha nenadchla a že by mě nalákala k dalším dílům, tak to bohužel ne...

jiri5027
21.12.2022 5 z 5

Tohle byla vážně pecka. Ústřední dvojice je originální a prapodivně sympatická. Vězeňský komplex na odvrácené straně Měsíce, super nápad.

mallamut
28.10.2022 4 z 5

Bavila mě, celou dobu. Není nad Hyperkorektnost.

karel bradac
09.09.2022 1 z 5

Na tuhle knížku jsem se těšil a byl jsem hrozně zklamán, zůstala dokonce nedočtena. Děj neodsýpá, je to hrozně ukecané a plné nepřehledných dialogů a novotvarů, ve kterých se ztrácíte a po čase začnou jen otravovat.

Běžný úryvek z konverzace Perly a Nedomého:
"Měří jen pár základních parametrů kognitivního charakteru. Tahle kognice! To je nejhorší zdroj frustrace autonomních entit. Každý se zajímá o kappabyty paměti, ale jak se entita cítí, o to se nestará nikdo. My ale disponujeme nejnovější verzí Dwarfova testu ...

Je mi líto, to se nedá.

DomYell
31.07.2022 2 z 5

Kniha me zklamala. Podle vysokeho hodnoceni jsem cekal nejakou bombu, ale bohuzel. Nemohl jsem se zacist, text mi prisel jednoduchy...nemam rad kdyz si autor hraje na drsnaka a nebo vymysli novotvary...chybelo mi napeti, chybel mi vtip, chybelo mi to stahnuti pod hladinu.

vlaben
30.06.2022 5 z 5

Někdo se o této knize zmínil v nějakém podcastu (nebo to byl snad sám pan autor?) a tak jsem se začetl. Zase po delší době skvělé sci-fi ! Nápad super a zpracování vrcholně zábavné. Nemohl jsem se odtrhnout. Altera je skvělý vynález ! Vejde do dějin jako Čapkův robot :-) Příběh byl strhující a neodhadnutelný předem, závěr trochu ... ne tak strhující, ale výborný ! Ondřej Neff opět použil svoje oblíbené téma "zakázané technologie" a vlastně mě tentokrát tak moc nerušilo.

tlllk
16.06.2022 4 z 5

Autor dobre natlakoval zápletku, čakal som veľké finále, ale na záver to vyšumelo do stratena. Dvojicu som si obľúbil tak snáď na budúce....

JeffMusk
08.05.2022 4 z 5

Knihu jsem četl (poslouchal v audiu) jako první od autora, když nepočítám převyprávěné Verneovky. Knížka mi kápla do noty. Klasický koncept sci-fi. Přesvědčivě vytvořený svět v budoucnosti, včetně směru vědeckého rozvoje. Sympatičtí hlavní hrdinové. Jediné co mě trochu rušilo, byl zjevný záměr autora použít příběh jako paralelu k aktuální společenské situaci ve vyspělém světě. Abych vysvětlil proč: když jsem v budoucnu na Měsíci, nerad se v průběhu konzumace knihy myšlenkami vracím do současnosti a na Zem. :)

jan7940
01.03.2022 5 z 5

Začátek trochu pomalejší, ale jinak je to ta stará dobrá kniha z Arkádie, nesrovnatelně lepší než předchozí Reparátor.

jfialova
29.11.2021 4 z 5

Už opravdu dlouho jsem si nedala žádné echt sci-fi, ale když jsem narazila na nový román Ondřeje Neffa, nějak se mi zastesklo a s chutí jsem se začetla. Přestože z předchozích knih série jsem zatím nic nečetla, nepůsobilo mi to nějaké zvlášť velké problémy. Velké plus je opravdu hezká čeština-po řadě překladů, které jsem teď měla v ruce, je to nebetyčný rozdíl. Narážky na dnešní politicko-společenské klima mi přišly vtipné, někdy tedy až děsivě, protože kdoví, jestli ty největší excesy nebudou za pár let smutnou realitou. Zatím se tedy dobře bavte :-)

martin6849
13.11.2021 4 z 5

(SPOILER) !!!MOŽNÉ SPOILERY!!!
Na tuhle knihu jsem se dlouho těšil, Arkádský cyklus mám rád. Hodněkrát jsem si říkal, ať už se vykašle na to přepisování Verneovek a raději píše Ultimus. Přece jen od Hvězdy mého života uteklo hodně času.

Neff občas píše strašné ujetiny (viz třeba Celebrity), ale tady se dost krotí a já to vítám. Příběh pěkně utíká, párkrát jsem se pořádně zasmál, takže určitě palec nahoru.

Jednu hvězdičku dolů jsem dal ze dvou důvodů.
Tím menším jsou chyby v textu, občas některé věty nedávají smysl, škoda, že je korektura neodhalila, možná vydavatel šetřil a odfláknul to.
Tím větším je otravná altera Perla. Já chápu, že si z toho dělá Neff srandu, ale člověk čte o protivném fanatismu v reálném životě dnes a denně a kniha má být útěk od reality :-). Reální fanatici asi Neffa nečtou a stejně by se v Perle asi nepoznali, ale pokud náhodou ano, mohl by z toho být zajímavý shitstorm ;-) (pokud by to snad někoho pohoršilo, je to terminus technicus).

A pokud nás příští rok čeká kniha povídek z Arkádie, pak hurá, zase je na co se těšit.

SONP
27.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Po nejnovějším lunárním Neffovi jsem skočil ještě dříve, než jsem se v Pevnosti dočetl, že si autor touto knihou rozhodl podívat na zoubek woke ideologii a politickému aktivismu. Kdybych to byl věděl, byl bych se na to psychicky připravil, ale takhle mne to na počátku zážitek z knihy nepříjemně pokazilo. Že se s O. Neffem, tedy jedním z autorů, který mne přivedl ke sci-fi žánru, politicky neshodnu, vím už někdy od pozdních 90. let, kdy jsem začal číst jeho politické komentáře - už tehdy jsem byl tak trochu progresivní levičák. Nicméně knihy odlišného politického zaměření jsem normálně schopen číst, ať už jde o Clancyho, Albrightovou nebo o Heinleina, a většinou mne ponouknou k úvahám a pochybnostem viz třeba můj komentář k Hvězdné pěchotě). Tady ale ne. Bohužel tady můj oblibený autor o ničem nedisputuje nebo nenabízí argumentaci. Tady je autorem neoblibená ideologie zkrátka a bez dalšího prvoplánovitým nepřítelem ohrožujícím svobodné lidstvo a basta, a ti kdo ideologii zastávají, jsou fanatičtí teroristé (respektive ještě ke všemu teroristky). Přes toto všechno jsem se první půlkou knihy prokousal a dostal poté poměrně příjemné lunární dobrodružství známé Neffovy dvojice - úprk z vězení na lunárním jeepu po prašných dunách byl opravdu skvělý. Omlouvám se všem za toto politické extempore, ale po Ultimu mi skutečně ve čtenářském mozkovém laloku zůstala jistá pachuť. Třeba ale jsem to jenom já, zkuste to taky a udělejte si názor. Možná pokud s autorem souhlasíte, nebo Vám to bude jedno, budete mít z knihy docela jiný dojem než já.