Padlý syn: Smrt Captaina Ameriky

Padlý syn: Smrt Captaina Ameriky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263552/mid_ultimatni-komiksovy-komplet-053-pad-263552.jpg 4 58 8

Captain America bojoval více než sedmdesát let, aby chránil svou milovanou zemi, dokud ho nezastřelil tajuplný vrah. Komunita superhrdinů teď musí najít způsob, jak se vypořádat se smutkem ze ztráty jednoho ze svých nejlepších členů a čelit skutečnosti, že by za smrt Captaina Ameriky mohli nést jistou zodpovědnost.

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Fallen Son: The Death of Captain America , 2007


více info...

Přidat komentář

ludek.n
15.01.2024 5 z 5

„Smrt není jako vyhazov z práce nebo rozvod. Přes tu se nedostaneš. Musíš ji začlenit do svýho života. Naučit se s ní žít.“ Steve Rogers byl postřelen před budovou Federálního soudu, kam se dostavil, aby čelil obviněním, vzneseným proti němu na základě odpírání registrace superhrdinů. Po převozu do nemocnice Milosrdných svým zraněním podlehl. Scénárista Jeph Loeb nám v této minisérii, reagující na smrt ikony marvelovského univerza, přibližuje pět psychologických stadií smutku - popírání, hněv, smlouvání, depresi a smíření. Pět sešitů, pět samostatných příběhů, pět reakcí na ztrátu jednoho z největších superhrdinů všech dob, Captaina Ameriky. Jak se s ní vypořádají Wolverine, Spider-Man, Hawkey, Iron Man, členové New Avengers a ostatní hrdinové, pro které byl Cap příkladem nezlomného ducha, druhem v boji, přítelem ve chvílích klidu. Padlý syn je jedna z těch komiksových sérií, po nichž už nic není stejné jako dřív. Jeph Loeb ji spolu s pěticí výtvarníků dal důstojnost, působivost, profesionalitu a emoce. Právě emoční opravdovost Padlého syna je v tomhle případě komoditou nenahraditelnou. Určuje, jak se budete na jednotlivé panely dívat a co budete cítit po otočení poslední stránky. Já jsem se s touhle knihou pral, zlobil se na ni, smlouval jsem s ní, podléhal depresi... abych ji nakonec přijal a milosrdně se s ní smířil. S ní i se smrtí největšího z hrdinů.

trudoš
29.04.2021 5 z 5

Jo, tohle je přesně ta výplň, která mi chyběla ve třetím omnibusu Eda Brubakera. Tryzna, umožňující se důstojně rozloučit s odchodem ikony, a hlavně se vnitřně vypořádat s její smrtí. A koho jiného vybrat k podobné tematice než tvůrce komiksu Spider-Man: Smutek Jepha Loeba? Tentokrát musím hlavounům z Marvelu pogratulovat ke skvělému rozhodnutí, včetně perfektního výběru kreslířů.
Ponechme teď stranou Captainovo zmrtvýchvstání, které v čase vydání tohoto komiksu bylo teprve hudbou budoucnosti. Autor nehraje se čtenářem hru na schovávanou, netváří se, že věci nejsou takové, jaké jsou, nebo že ta kulka, kterou Steve Rogers schytal před soudní budovou, byla imaginární. Přistupuje k odchodu legendy se vší vážností, jak se sluší a patří, přičemž jednotlivé sešity nápaditě pojmenoval podle různých fází žalu, jakými si pozůstalí zpravidla procházejí. Přes veškerý očekávaný patos se mi to líbilo moc. Snad jen, že kdyby šlo o rozloučení definitivní, vyznění by bylo mnohonásobně působivější.


mirec88
10.01.2021 5 z 5

Smutné. To je základné a najvýstižnejšie slovo, ktoré vystihuje tento komiks. 5 štádií smútku bolo pekne rozdelených medzi jednotlivými postavami a každá kapitola bola čoraz smutnejšia a smutnejšia... Treba prečítať.

Atlantis
02.09.2020 4 z 5

Při prvním čtení mne Padlý syn nějak neoslovil, ale teď jsem ho vzal do ruky po letech znovu a poměrně královsky jsem se bavil. Příběh vás provede několika stádii zvládání smutku, kdy v každé části sledujeme jiného hrdinu a za mne šlo o velice dobře uchopené téma, které bylo důstojným rozloučením s Kapitánem. Ale samozřejmě ne na dlouho.

KillHurt
26.12.2018 4 z 5

Kapitán Amerika bez Kapitána. A kupodivu to funguje skvěle. Autorům se povedlo vyzdvihnout důležitost Kapitána právě jeho nepřítomností. Rozdělení příběhu na pět stádií smutku funguje skvěle a navíc nám popisuje vztah vybraných superhrdinů ke Kapitánovi a vše co pro ně znamenal.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Inu, je to mainstream a ač bylo jasné že Capa jednou zase oživí, trvalo tuším dobré dva roky než k tomu ve vesmíru Marvelu došlo. Následky pro celé universum byly tedy vskutku významné. Líbí se mi nápad s rozdělením pěti kapitol na psychologická stádia smutku. Celkově se jedná o povedený komiks, který mi pomohl pochopit význam postavy, kterou jsem dříve pokládal za zbytečnou a přežitou. Není tomu tak! :)

Disease
19.12.2016 4 z 5

Nadstandardní kousek, ale Straczynski si to měl trochu ohlídat, 3. a poslední sešit jsou slabší.

martinstefko
08.12.2015 5 z 5

Tohle je cesta, jak využít toho, co superhrdinové skutečně představují. "Padlý syn" naprosto skvěle funguje i ve chvíli, kdy víte, že se Captain America nejspíš někdy vrátí. Jeho síla je v tom, že je to skutečně dobře napsáno a že se Loebovi dařilo, s výjimkou poslední kapitoly, vyhnout patosu a napsat skutečně příběh, kterému věříte, kde cítíte ty emoce, jež v jednotlivých postavách hoří. Navíc, jak jsem uvedl, je tohle skvělý příběh jako celek, protože je zde zásadní Iron Manova linie, který je ve skutečnosti středobodem celého dění a to, co sám prožívá, je pak poměrně zásadní pro to, co se bude dál dít. Střídání kreslířů je pak navíc skvělým oživením a dokonale se hodí k jednotlivým psychologickým pojetím smutku. Příběhy jako "Popírání" nebo "Deprese" jsou v podání Lenila Yua a Davida Finche správně černé, je zde více linek, jsou temnější, kdežto poslední kapitola v podání Johna Cassadaye už je čistší, což jen potvrzuje smysl smíření. Barvy nejsou nutně zářivé, ale je zde možnost lepšího zítřku. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/708-ultimatni-komiksovy-komplet-53.html