Avengers: Rozpad

Avengers: Rozpad https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264562/bmid_avengers-rozpad-cjv-264562.jpg 4 79 12

Zažijte nejtemnější den v historii Avengers! Zdánlivě nekonečný řetězec tragických událostí dostal legendární superhrdinský tým na kolena. Ale který z mnoha jejich protivníků stojí za tímhle ďábelským spiknutím? Kang? Ultron? Hrabě Neferia? Nebo snad přímo někdo z řad Avengers? Uprostřed smrti a chaosu je jistá jedna jediná věc. Nejslavnější superhrdinský tým světa už nikdy nebude takový, jako dřív.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Avengers Disassembled , 2005


více info...

Přidat komentář

ludek.n
26.12.2022 4 z 5

Scénárista Brian Michael Bendis přichází rozbít mýtus o nezničitelném týmu superhrdinů a vzpomínat na uplynulá léta, v nichž se Avengers dařilo někdy lépe, jindy hůře, ale vždy se vztyčenou hlavou a se svými neobyčejnými schopnostmi v pozoru ve službách lidstva. Bendisův počin lze z dnešního pohledu považovat za jeden z milníků marvelovského univerza, protože po něm už Avengers nikdy nebyli (a ani nemohli být) stejní jako dřív. Co to tedy tento muž s psaním strojem vlastně udělal? Je to ve své podstatě prosté a jednoduché: vzal základní tým Avengers a srazil ho na kolena. Ani všichni superhrdinové světa, bývalí členové Avengers nebo třeba i ti, kdo se jimi chtěli někdy v minulosti stát, nedokáží zvrátit běh strašlivých událostí. Čtyři sešity napumpované adrenalinem z jednoho rohu do druhého. Děs, hrůza, zlost doslova vyhřezávají z jednotlivých panelů. Vše zbarvené do krvavě ruda, do barvy krve a beznaděje. Kreslíř David Finch tu odvádí neskutečnou práci. Přes všechen chaos a zmatky davových scén je stále přehledný a čitelný. Buší do vás horem, spodem, až si čuráte do kalhot. Odhalme tajemství! Kdo za to všechno může? A to ještě není všechno, přichází totiž velkolepé vzpomínkové finále, kde každou „dvoustránku“ maloval jiný umělec. Ufff… Avengers se loučí a vy přátelé zamáčkněte slzu a vzpomínejte v dobrém.

ArkAngel
11.07.2022 4 z 5

Rozpad je důležitý komiks v dějinách Avengers, protože a krátkou dobu tým mizí ze scény a nahrazuje jej několik nových uskupení, než se dají opět dohromady. Tentokrát musí hrdinové čelit tomu, že jeden z jejich vlastních řad má problémy... velké psychické problémy, které vedou k tomu, že začnou umírat přátelé. Komiks má krásnou kresbu a promyšlený příběh. Bez znalostí některých věcí se v tom bude čtenář ztrácet, ale to naštěstí není můj případ.


Atlantis
05.08.2021 4 z 5

Druhé čtení a naprosto v pohodě. Avengers musí čelit podezřelému množství útoků, které stojí některé jejich členy život. Občas dost uspěchané, ke konci vidíte, že chybí tie-iny, takže unikají drobnosti, ale jinak je Rozpad povedená záležitost, která se snaží rozhodit tu základní obehranou formulku, že Avengers jsou ti nejlepší na světě.

Atak
07.03.2021 5 z 5

Dost smutný příběh. Kresba jako vždy super.

wullcann38
21.11.2020 4 z 5

SPOILER


Smrt scotta langa a visiona mě celkem překvapila ale jinak hezky napsaný komiks a nakreslený

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Avengers žeru a tady tomu nebylo jinak. Zajímavý příběh který znamenal velkou událost pro budoucnost série. Dovolil bych si parafrázovat: "A pak přišel den jako žádný jiný, kdy se nejmocnější hrdinové světa rozpadli, aby dali vzniknout novým seskupením." Za mne velmi dobré.

hroubek
22.09.2017 4 z 5

Na podruhé je to mnohem lepší. Když jsem poprvé četl Rozpad, tak jsem se v některých věcech dost ztrácel. Bylo to dáno tím, že jsem spoustu věci neznal, nečetl a některé konkrétní pro mě neměly tak důležitý význam. Teď když jsem to četl po druhé je to mnohem lepší. Je to dáno tím, že už jsem spoustu věci přečetl, jelikož vyšla v obou řadách UKK a v některých číslech NHM. Hned je to zajímavější čtení, které dává o to více smysl a lze si ho královsky užít. Bendis napsal opravdu moc dobrý komiks a Finch mu udělal krásnou kresbu. Jediné co mě nesedlo, byl příchod Doctora Strange, který se to snaží celé vysvětlit, ale dělá to takovým zvláštním způsobem. Rozhodně ta vysvětlovací část mohla proběhnout lépe. Co se naopak Bendisovi velmi povedlo je finále komiksu, které je správně nostalgické a já jsem měl hned chuť si některé ty příběhy přečíst. Avengers : Rozpad je dobrý komiks, ale rozhodně to není komiks pro nováčky v žánru.

dexterman
13.07.2017 3 z 5

Celkem dobre čtení . I když si myslim že příběh mohl byt o něco lepši . Kresba jako taková byla dost povedena . Nemohu se však zbavit dojmu že příběh sem tam aspoň pro mne působil nudně . Nicméně tento komix bych přece jen doporučil . Ale boužel nic světoborneho to neni

trudoš
06.04.2017 4 z 5

Po rozpačitém albu Avengers: Na ostří nože byla tohle docela vzpruha nad celým tím pozlátkem dokonalých superhrdinů. Brian Michael Bendis prostě umí zasít sémě zkázy a strhnout masku i tomu nejsympatičtějšímu klaďasovi. Jistě, aby byl prožitek dokonalý, chybí k tomu spousta sešitů před, ale když člověk přivře obě oči nad snůškou neznámých aktérů a odkazů, funguje album slušně i samostatně. A pro jednou se v UKK skutečně představuje jeden z pilířů marvelovského světa, od kterého se odvíjí mnoho dalšího, co zásadním způsobem proměnilo charaktery jednotlivých hrdinů, včetně univerza samotného - alespoň na chvilku.
Dlužno podotknout, že žádné velké úvody se tentokrát nekonají, příběh od první stránky šlape Avengerům na krk a nepovolí až do úplného finále, přičemž někteří jeho stisk jednoduše nezvládnou. Konflikt je v jádru prostý a proto tak uvěřitelný, jen je škoda, že všechna ta smrt a zkáza kolem je jen dočasná. Konec pak přináší jeden z nejdojemnějších a nejvyváženějších patosů. Paráda.

Voliarty
21.03.2016 5 z 5

Áno, k úplnej blaženosti a vychutnaniu si príbehu je treba mať čo to načítané. Avšak, ja osobne som si aj bez nejakých predchádzajúcich znalostí ten to komiks vychutnal.

Postav je neurékom, niektoré sú neznáme, iné pozná každý, hlavne Spider-Mana, ktorí si dokáže pre seba v tejto spleti rôznych postáv kúsoček uchmatnúť. A je to fakt komikcký kúsoček :D .

Rozuzlenie príbehu je zaujímavé a trošku aj prekvapivé. Potom nasleduje finálny zošit, v ktorom Avengeri spomínajú na niektoré svoje dobrodružstva.

Za mňa plná spokojnosť.

Kapis
14.12.2015 4 z 5

Někdy v 90.letech po tzv. revoluci jsem docela často jezdil do Vídně a krom nápojových plechovek do sbírky, pro které jsme se neštítili hrábnout do koše, utrácení za barevné nanuky od rakouské algidy a Prátr jsem si jednou pořídil za většinu mých šilinků i "The Spinne nr.44", nerozumněl jsem tomu ani hovno, ale bylo tam tolik postaviček v kostýmech různě lítajících a látajících se, něco co vypadalo jako "Zlý duch" (Hobgoblin) ale asi už v desáté reinkarnaci že vypadal spíše jako nějaké létající, bledé ztělesnění smrti, nějaký Tarantula, Kingpin, MJ ve spodničce a pak tam byl takový pán s rudým ksichtem a paní v takovém červeném koženém oblečku. Na základce jsem je obkresloval do svých "Supermanových dobrodružství", jež mám jako doklad své dětské tvorby stále někde schované. Doteď jsem netušil kdo nebo co to vlastně bylo.

No a vezmu do ruky Rozpad, který se doufám ale nerozpadne a vidím ty dva panáčky hned na obálce. Je to Vision a Scarlet Witch, jak se dozvídám v úvodu. Tak jo, přesvědčili mně, jelikož jsem si UKK oblíbil a líbí se mi koncept této série, řekl jsem si, že si rozšířím obzory a podívám se co že za zásadní události postavily stávající Marvel universe vzhůru nohama. A abych řekl, co chcu říct, asi vyzradím dost z děje, takže odteď SPOILERuju, bacha. Bendis se s tím nesere a začne vraždit hned z kraje, kdy utne toporné rozhovory u avengerovské snídaně, skládající se s vysokohrdinských cereálií s nanoaktivním mlékem a hyperslaninou v X-vejcíh z planety metaHulk. Avengers mi vždy přišla jako taková partička namyšlených pitomečků, kde není vůbec nikdo sympatický, platí to bohužel stále a Stark jako ministr války OSN tomu dává korunu - co to je probůh Latvera? (Litva, Lotyšsko, proč jsou tak zlí? Vedou válku s Elbonií?). Jo a kdo a proč proboha vymyslel redundatní postavu Captain Britain? Poklona koloniálním včerejškům? Ta je otřesnější než ostatní.

Nicméně příběh sviští a Finchova kresba je minimálně grandiózní, obzvlášť se mu povedlo maňáskové představení She-Hulk, ty emoce tam opravdu byly vidět, kresba je dynamická, precizní, přehledná. Soupeř je nemilosrdný a vraždí se poměrně v epických soubojích, o velkolepé dvoustrany, kde se člověk kochá není nouze. Fakt dobrá řežba. Jelikož jsou Avengers světový čuprtým, kde se vystřídali ale snad úplně všichni, neváhají pak snad úplně všichni, se jim sejít před branou jejich domku a podat pomocnou ruku. Z finále sice kape sentiment až hanba a ty patetické řeči kapku nutí k úsměvu, ale ty akční vzpomínkové dvojstrany, kde jsou všichno jakože v akci jsou dost dobré - docela mě zaujala jedna, kde je pro mě opět neznáma postava - taková zrzka v gumovém minioblečku s megakozama, které ji lezou ze 3/4 ven a který by si do "akce" ani nemusela svlíkat. Přímo jak by skákala před klapku nového dílu Big tits at school (gym-education). Nakonec se všichni pokojně rozejdou do svých tajných podzemních a vzdušných sídel a jdou si žít své post-hero životy, nejslavnější supertým už nikdy nebude co býval, zakapávám slzu, jdu vyměnit trenky a musím říct, že jsem se perfektně bavil, užil si to a i zavzpomínal, mít to jako před-puboš a puboš možnost číst, tak jsem z toho u vytržení, to garantuju.

Takže UKK mě vtáhlo zpět tam, kde jsem si myslel, že už nevstoupím, že už jsem odrostl ze superhero žánru, ale není tomu tak, pořád v sobě najdu tu strunu, kterou jsou nadstandardně dobré příbehy z tohoto světa, schopny rozehrát a to je super. Líbí se mi ty černé knihy a jejich unifikované obálky za dobrý peníz. Líbí se mi střípky z novodobé marvelovské historie a budu je kupovat i nadále, co budou vycházet. Jen tak dál, já jsem fakt nečekaně spokojený.

martinstefko
08.12.2015 3 z 5

Problém je v tom, že na tak krátkém prostoru, který je nám dán, se s hrdiny těžko sžijeme. Postavy umírají, ale je nám to vlastně celkem jedno, neznáme je. Tady je vidět jedna slabina - je to pro fanoušky a lidi znalé původní série. Na skutečné emoce se tak dostává až v samotném závěru. Největší kiks nastává ve chvíli, kdy se má všechno vysvětlit. Jsme od začátku napínáni, kdo asi vraždí, a pak najednou bum, přihasí si to Doctor Strange na své magické vlně a všechno nám pěkně vysvětlí. Bohužel tohle je klasický přístup. Když nevím co, šoupnu mezi ty desítky postav, co tam mám, ještě jednu navíc, která se mezi nimi neobjevila. Ta všechno vysvětlí a někdo něco zachrání. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/18-ultimatni-komiksovy-komplet-c-3.html