Ulička Apple Tree Yard

Ulička Apple Tree Yard https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258902/mid_ulicka-apple-tree-yard-258902.jpg 3 55 22

Příběh o nevěře s nedozírnými následky Genetička Yvonne Carmichaelová má všechno – skvělou kariéru i skvělé manželství. Ale jednoho dne potká tajemného muže, do něhož se bezhlavě zamiluje a je pro něj ochotná udělat cokoli, včetně sexu na veřejnosti, v postranní uličce Apple Tree Yard. Je pevně přesvědčená, že oba své životy dokáže udržet striktně oddělené. Netuší, že právě spustila lavinu, která její štěstí rozbije na padrť, převrátí jí celý život a přivede ji až na lavici obžalovaných a k obvinění z vraždy. Nominováno na cenu Iana Fleminga za nejlepší thriller roku.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Motto
Originální název:

Apple Tree Yard , 2013


více info...

Přidat komentář

soukroma
09.02.2022 2 z 5

Nominace na nejlepší thriller roku na přední straně (pche, tak možná "thriller pro ženy")? Úžasné hodnotící komentáře na zadní straně (ale nepovídejte, vážně)? Fuj, od první stránky jsem byla znechucena hlavní hrdinkou a autorčiných stylem. Vydržela jsem jen pár desítek stran a už už kniha letěla, ale na základě komentáře na obalu o posledních dech beroucích 40 stranách jsem to riskla a poskočila o 300 stran (a o nic jsem nepřišla). No, kniha tedy letěla jen o něco později... To bylo hrozné, a ještě navíc hrozně napsané. Celé se to mohlo smrsknout do 50 stran a i to by bylo na mne moc, obsahově (má lásko, jsme nevinní, ... ještě se mi zvedá žaludek).

Allla9
21.01.2021 3 z 5

Pohled na vinu a trest z jiného úhlu. Za mě hodně věcí nedořešených. Kdo v té záplavě lží byl více vinen? Není to knížka, ke které bych se znovu vracela.


Dietrichson
07.04.2020 odpad!

Naprosto slabomyslné a neuvěřitelné.

Anita8
22.01.2019 5 z 5

Ešte dlho po prečítaní mi rezonovala v hlave . Ulička Apple Tree Yard je pre náročnejších čitateľov, veľmi inteligentne a rafinovane napísaná, vhodná pre " otvorené hlavy", pretože stotožniť sa s hlavnou hrdinkou, ktorá vtiahne do udalostí bez vysvetľovania a teda šance vopred pochopiť jej správanie, je spočiatku dosť ťažké a bojovala som . (Čo to preboha stvára?? 50 ročná? To vážne? Kašlem na to , nebudem to čítať.. ale nie , dám tomu šancu, veď redaktorku poznám , ona má dobrý vkus, musím jej veriť .. ) Kniha nie je pre masy, ktoré milujú jednoduchú dejovú líniu. Postupne dokresľovaný príbeh, prekvapivý až do poslednej strany. Výborne popísaný súdny proces .Prečítané 2x kvôli pochopeniu skrytých významov, ktoré psychológiu postáv vyvyšujú o level vyššie . Ale keby som bola muž, asi by ma to nebavilo.

IvaKo
21.05.2018 2 z 5

Poměrně čtivě napsaný příběh, ze kterého mě zaujala jen ta část o soudním procesu. Jinak se mi hlavní postava a její chování zdály těžko uvěřitelné. Hlavním motivem knihy je odůvodnit (ne-li přímo omluvit) nevěru, což se autorka snaží zaobalit do rádoby psychologizujícího hávu.

Fillipa
20.12.2017 2 z 5

Kdybych četla knihu, přečetla bych několik stránek na začátku, poslední kapitolu a bylo by hotovo. Protože jsem ji poslouchala při práci, nějak jsem se prokousala celým nedějem a došla k závěru, že nevím, proč bylo seskupeno tolik slov :-(

Evik30
17.07.2017

Tak tento psychotriler stojí za to přečíst. Některé pasáže jsou tam příliš zdlouhavé, ale příběh který se stal hlavní protagonistce knihy se může stát téměř komukoli. I když knihu bych spíše zařadila do kategorie psychologická kniha (než triller), aby se lidi poučili co vše se může stát. Knihu jsem četla dost pomalu muselo se u ní přemýšlet, ale jinak tento typ knih si půjčuju spíše z knihovny. Nějak se mi za to nechtějí vyhazovat peníze, aby mi pak kniha ležela v knihovně.

Veronika33
08.06.2017 2 z 5

Tak táto kniha nie je thriller ide skôr o nejakú psychologickú drámu. Veľmi nudne napísaná, prečítať ju bol pôrod. Neodložila som ju len kvôli tomu, že som čakala, že sa rozbehne, ale nič také sa nekonalo. Strata času.

Scarlett80
07.10.2016

Tuto knihu bych neoznačila jako psychothriller, ale psychologický román. Chybí jí napětí, avšak autorka dokázala ukázat příběh, který se může stát komukoliv z nás, z obou dvou stran. Na začátku pohled a chování ženy, která se do vztahu s milencem vrhá rovnýma nohama. Do postavy této ženy se může stylizovat kterákoliv jiná čtenářka. Psychologické myšlenky během knihy jsou kvalitní a ukazují na opravovost života. Konec knihy je druhým pohledem. Nikoliv však pohledem muže, ale skutečným vývojem celého příběhu od začátku do konce líčeného před soudem.

JanaJane
20.09.2016 2 z 5

Mnoho povyku pro nic.

Duli
02.09.2016 4 z 5

Mě se knížka docela líbila, jen trochu zdlouhavý byl ten soudní proces.

jarin58
26.08.2016 5 z 5

Jako muž jsem si říkal že kniha nebude nic pro nás,ale příběh je fakt síla.Alespoň můj názor,proto plný počet bodů.

stehlicek
04.04.2016 4 z 5

Docela rozumím tomu, proč pánové na tuhle knihu nadávají. Toho pitvání se v pocitech je fakt dost, ovšem ženská s tím nebude mít problém, vždyť my holky takhle opravdu uvažujeme :-) A ruku na srdce, dámy, která by někdy nezatoužila po rychlém anonymním románku plném vzrušení? :-) Pravda, ty následky zde byly nečekané, možná až překombinované, ale mně se kniha líbila moc a souhlasím s Trudošem, že autorka je schopná člověka doslova připoutat ke čtení. To každý neumí.

trudoš
29.01.2016 2 z 5

Hned zkraje bych rád zdůraznil, že Louise Doughtyovou bych za zápletku nejraději uškrtil. Přiznat jí ale musím cit pro vytvoření zádumčivé atmosféry, která člověka připoutá ke čtení, přestože jej vývoj událostí vůbec nezajímá. O to větší peklo pro muže je těch tři sta šedesát stran, které dokázala zaplnit monologem postarší ženy, která fňuká nad manželskou krizí, nečekaným záletem a nezáviděníhodnou situací, která z toho vyplynula.
I když ústřední motiv působí absurdně, punc autenticity čtenáře moc nenutí nad tím hloubat. Pravda je, že nedomyšlené činy některých protagonistů autorce dost usnadnily práci. Taky zamrzí, že příběh nerozvedla a ani nikam nedovedla. Kdyby to samé uhrála v povídce, kouzlo psychologického dramatu by nijak neutrpělo a celé by to drželo více pospolu.
Vlastně se mi knize těžce dává hodnocení, protože po dějové stránce mě nebavila ani za mák, ale napsaná je hodně slušně. Bohužel s postavou, která mě nebrala a s počtem slov naprosto neodpovídajícím hodnotě obsahu.

Acquenta
20.01.2016 5 z 5

Je skvělá. Autorka se snažila napínat čtenáře do posledního okamžiku a povedlo se ! Atmosféra u soudu byla tak živá, že jsem měla pocit, že tam sedím taky. Je to opravdu výborné čtení .

limetka2008
04.11.2015 3 z 5

Tak už mám přečteno asi týden a stále se mi myšlenky na tuto knihu vracejí. Nakonec jsem došla k závěru, že "hrdinka" vlastně měla štěstí, že dopadla jak dopadla, protože při její zálibě v nahodilém sexu mohla narazit na někoho, kdo by si liboval nejen v něm, ale i horších praktikách a tou mrtvolou ležící v louži krve mohla klidně být ona, ne muž, který ji znásilnil. A popravdě - k ženě jejího věku, inteligence, profese a věhlasu mi toto rizikové chování prostě nesedí, možná kdyby byla hormony poplašená dvacítka - ale ne, prostě pro mne není moc uvěřitelná. Ovšem čte se to celkem dobře, úplně marné to nebude, když mne to nutí o příběhu přemýšlet už několik dní. Pokud bylo autorčiným záměrem vyvolat otázky a rozporuplné pocity, pak se podařilo skvěle.

kneslova
01.11.2015 4 z 5

Nemůžu souhlasit s negativními hodnoceními. Podle mě vydařená kniha,zajímavá, divím se nízkému hodnocení, body snižuji jen za vleklý soudní proces na konci. Dobré čtení

Hella
25.10.2015 5 z 5

Absolutní nadšení. Věrohodné, originální, čtivě napsané a nádavkem fantasticky vykreslené postavy. Druhá věc ovšem je, že mě hlavní hrdinka svojí naivitou a totálním podlehnutím onomu cvokovi děěěěsně rozčilovala :-) .

bejan
28.09.2015 3 z 5

Znáte to, jak se hlavní hrdina, který prošel od fáze "ani by vás to nenapadlo", přes fázi "musel to udělat", až po fázi "tak přeci jen to nebyl on a režisér nás tahal za fusekli" v posledním záběru filmu podívá do kamery a vy poznáte, že přeci jen je vrahem? Znáte tohle filmové klišé, na které narazíte v každém druhém filmu? Tak přesně takové vám naservíruje autorka téhle knihy. Já vím, že jsem to teď prozradil, ale to je tak otřepané, že to nemůže s nikým hnout. Hnulo to jen ve mě myšlenkou, za co že autorka dostala tu jejich literární cenu...

V rámci žánru je to asi slušně napsaná kniha, jenže já takové běžně nečtu. I proto bych čekal, že mě kniha něčím překvapí, ale ono nic... Řekl bych, že je zaměřena více na ženy, ty ocení vhled do nitra ženy nevěrné, znásilněné a ženy manžela a domov milující. Autorce musím přiznat schopnost udržet čtenářovu pozornost a zvědavost a to i ve scénách ze soudní síně, ale dějové zvraty nejsou příliš překvapivé. Téma, které se pokusila autorka vpašovat do standardního thrilleru, knize příliš nepomohlo, seveřané to umějí daleko lépe a důvěryhodněji. Ptám se však: proč psychothriller?

bookcase
28.09.2015 5 z 5

Výborný psychothriller o tom, jak jeden "banální" poměr může zničit život. A ne jen jeden. Psáno du formou, která je v poslední době hodně rozšířená.

Autorovy další knížky

Louise Doughty
anglická, 1963
2015  68%Ulička Apple Tree Yard
2007  80%Ohně v temnotě

Kniha Ulička Apple Tree Yard je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce59x
Chystám se číst29x
Chci si koupit4x