Ukryté vo hviezdach

Ukryté vo hviezdach https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422358/bmid_ukryte-vo-hviezdach-38m-422358.jpg 4 9 4

Je rok 1938 a Hitlerove vojská obsadili Viedeň. Rakúšan Max Dornbach sľúbil, že pomôže židovským priateľom ukryť ich najcennejší majetok pred nacistami, a tak ho pašuje do letného rodinného sídla pri malebnej dedinke Hallstatt. Na pomoc si prizve Anniku Knopfovú, kamarátku z detstva a správcovu dcéru, ktorá mu ochotne pomáha, lebo ho od malička miluje. Max však privedie aj mladú Židovku Luziu Weissovú, ktorú chce ukryť v zámku, čím zraní Annikine city, ohrozí ich plán a dokonca aj životy, najmä keď nacisti prídu sídlo dôkladne prehľadať, no nenájdu ani Luziu, ani poklad. O osemdesiat rokov neskôr Callie Randallová, ktorá so sestrou vlastní kníhkupectvo a prostredníctvom svojho blogu udržuje kontakt so svetom, no inak je úplne spokojná so svojím tichým životom, natrafí na tajomný zoznam v starom vydaní Bambiho. Dovedie ju k Annikinmu príbehu… a k zrejme dlho pochovanému príbehu jej drahého priateľa. Callie musí pri bádaní v minulosti riskovať vykročenie z bezpečného sveta, ktorý si vybudovala, lebo len tak nájde odpovede, dobrodružstvo a možno dokonca novú lásku.... celý text

Žánr:
Romány , Historické romány

Vydáno: , i527.net
Originální název:

Hidden Among the Stars


více info...

Přidat komentář

Hedviga
23.07.2021 4 z 5

Krásny príbeh s pridanou duchovnou hodnotou. Plný počet nedám len z dôvodu jednoduchého rozprávania, ale pri tomto type kníh to asi tak má byť.

bábuška
18.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Román vyšel zatím jen ve slovenském jazyce a bohužel jen v měkké vazbě. Velice mně zaujal, protože si myslím, že málokdo přesně ví co se dělo u našich sousedů v Rakousku, kdy jej zabíral Hitler v polovině 30. let. Podle našeho dějepisu rakouští občané Hitlera vítali, více však bylo těch, u kterých převládal strach z budoucnosti, bylo mnoho smíšených rodin, celkově tam žilo kolem dvou set tisíc Židů a jejich majetek se odhadoval na víc jak jeden bilion dolarů. A ty Hitler potřeboval pro své válečné plány. Na konci války zůstalo kolem 5000 rakouských Židů. Vídeň zažila i 'křišťálovou noc' a po násilném vyhnání a další likvidaci židovských obyvatel zůstala kdysi zářivá Vídeň pokořená, ztichlá a zešedlá. Zůstaly jen vlajky s hákovým křížem. Příběh vypráví o osudu rodiny lékaře dr. Weisse a rodiny Dornbachových, kteří vlastní zámeček na břehu Hallstattského jezera, kde žije Anika, věrná kamarádka Maxe Dornbacha. Během války pomáhá Maxovi ukrývat mimo svěřených balíčků i Weissovu dceru Luizu, dokonce se před gestapem za ní vydává a končí smrtí v koncentračním táboře.
Ve druhé ose se ocitáme o několik desítek let později v Americe, kdy horlivá milovnice starých knih Callie ve svém obchůdku s knihami objeví starou dětskou knihu vydanou před válkou v Rakousku, s věnováním dcerce Annice; další dětskou knihu objeví pak u své staré přítelkyně. Zaujme ji osud knížek, prožívá předlouhé pátrání a nakonec se jí podaří uskutečnit setkání dvou stařenek - židovských sester Chearlotte (Marta) a Anniky(Luiza). Ostatní pohltila válka, kdy Rakousko zaplatilo mnoha životy. Nezapomínejme ani na oběti našich sousedů. Krásná a smutná kniha.


Domca1
10.06.2020 5 z 5

Ak by som mala hodnotiť tento román, myslím, že by som si pomohla jeho obálkou. Mám totižto pocit, že ju verne vystihuje - aj kniha, aj jej obal sú jemné, tajomné, elegantné a pritom úderné, emotívne a nádherné. Hrejú vás pri srdci, ale ich krása vás stojí niekoľko slzičiek. Sú pekné tým zvláštnym spôsobom, ktorý nesie meno jednoduchosť. Nehovorí sa, že v jednoduchosti je krása? V tejto knihe určite. Myslím tým predovšetkým dejovú linku z minulosti. Tá súčasná mi príbehovo prišla tuctová, ale vylepšilo ju hrejivé prostredie obchodíka s detskou literatúrou. Mám chuť prečítať si všetky detské knihy, ktoré tu boli spomenuté.

Marylaa
02.11.2019 5 z 5

Jsou knihy, které se člověku zaseknou v hlavě a nejraději by pak chvíli nic nečetl aby příběh zpracoval (což samozřejmě nejde, pokud jste čtecí závislak). Tahle kniha přesně taková je, a ještě k tomu patří ke knihám, u které bych chtěla napsat pochvalný komentář, ale nějak se mi nedostává slov. Prostě doporučuji k přečtení (konec raději ne na veřejnosti, nejsem zas taková citlivka, ale obrečela jsem to).

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) prolínání minulosti a současnosti

Autorovy knížky

2019  89%Ukryté vo hviezdach

Kniha Ukryté vo hviezdach je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x