Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy

Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335813/bmid_ukryt-v-zoo-skutecny-pribeh-z-valec-Y2H-335813.jpg 3 81 29

Skutečný příběh ředitele varšavské zoologické zahrady Jana Żabińského a jeho ženy Antoniny, kteří po vybombardování zoo během invaze Němců do Polska v roce 1939 využili zájem nacistů o zvířata a zachránili tak přes tři stovky Židů. Autorka zdůrazňuje hrdinství manželského páru, protože v té době byl obyvatel Varšavy odsouzen k smrti i za to, že podal žíznivému Židovi sklenici vody. Příběh je důsledně propracovaný, systematicky zdokumentovaný. Autorka vyzpovídala i dosud žijícího syna manželů Żabińských Ryszarda, lidi z varšavské zoo a ženy, jež byly současnicemi Żabińských a účastnily se akcí polského podzemního hnutí odporu. Zkušenost nadané romanopiskyně a básnířky mění historický popis událostí v umělecké dílo. Kniha získala v roce 2008 cenu Orion Award, a příběh byl dokonce zfilmován, u nás se v kinech objevil v březnu roku 2017 pod názvem Úkryt v zoo. Antoninu Żabińskou v něm hraje populární americká herečka Jessica Chastainová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Zookeeper´s Wife: A War Story , 2007


více info...

zdenaR
zdenaR
10.07.2023 4 z 5

Myslím, že by si tato kniha zasloužila vyšší hodnocení.
Není to sice příběh s plynulým dějem, ale spíše příběhy jednotlivých postav a popis těžkého období ve Varšavě.
Její historická výpověď je cenná, kniha je i velmi čtivá.

Nia ^^
Nia ^^
15.06.2022 5 z 5

Film je záživnější než knižní předloha (a taky není historicky věrohodný). Kniha dopodrobna líčí polský odboj za druhé světové války a historii polských Židů, které potkala nevýslovná tragédie v podobě holocaustu. Autorka si dala očividně práci při sběru historických pramenů a publikací na toto téma. Musím říct, že paní Ackermanová zpracovala příběh, o kterém málokdo z nás někdy slyšel a chci jí poděkovat za nový vhled do dějin severních sousedů. Nejedná se o klasický válečný román, ale o literaturu faktu. Proto v knize nehledejte milé rozptýlení, neboť ukazuje krutou pravdu bez příkras.


Merlinit
Merlinit
24.02.2020 2 z 5

I přes vysokou výpovědní hodnotu jsem s knihou bojovala. Až do poslední stránky jsem měla dojem, že čtu něčí diplomovou práci- fakta bez vtipu, nadšení, kouzla, poezie

Katerina.Gabrie
Katerina.Gabrie
03.02.2020 5 z 5

Trochu mě zklamaly předcházející recenze, takže jsem do toho šla trochu s obavami. Ale mě teda kniha nepřišla nečtivá - ano, není to "hluboký, emočně strhující příběh", který mnozí očekávají. Ale je to velmi podrobné vylíčení toho, jaký byl život ve vile u varšavské ZOO - s obrovským přesahem informací - zoologických, botanických, uměleckých, historických, folklorních.
Čím dál jsem četla, tím víc mi přišlo neuvěřitelné, jak to autorka dokázala skloubit, jak vystihla šíři zájmů tehdejší polské inteligence, jejich hloubku, jejich vnímání světa. Ano, bohužel dnes to mnohým přijde nezáživné - hledají emoční rozptýlení. Jenže jednak takových příběhů už bylo sepsáno mnoho, a také - tohle téma není jen o emocích, je především o vzdělávání, informacích, uvědomněních. A toho všeho je v knize vrchovatě. Už jsem přečetla poměrně dost knih, autentických výpovědí, o tomto období, ale v této jsem našla velké množství pro mě nových informací a faktů, zasazených do souvislostí, které jsem dříve nevnímala. Díky.
Obdiv českému překladateli, na jeho poznámkách je vidět, že knize věnoval obrovskou péči. Jediné, čím mě naprosto rozčiloval je užívání středního rodu "to ZOO" - a to ještě ani ne důsledně, v některých částech je užíváno daleko běžnější "ta ZOO" (což mi přijde logické jednak k úzu, jednak významově - zkratka zoologické zahrady).
Trochu nevychytaná vazba poznámek autorky na text knihy, vadilo mi, že musím poznámky sledovat sama a není na ně z textu odkaz stejně jako na poznámky překladatele.
Ale dávám plný počet, poslední hvězdu hlavně proto, abych vyvážila "nedostatek záživnosti". Ano, to období nebylo záživné. Vůbec.

Han-nah
Han-nah
06.01.2020 3 z 5

" Pokud lidé žijí trvale na pomezí mezi životem a smrtí, je lepší vědět co nejméně. I tak se hlavním představitelům knihy ošetřovatelům v ZOO ve Varšavě, manželům Janu a Toničce Zabiňskych, podařilo zachránit přes 300 Židů."
Tato kniha je asi pro toho čtenáře, který se zabývá dějinami války, ale myslím, že po jejím přečtení se čtenář zamyslí a poděkuje za život nepoznamenaný válkou a jejími útrapami.

Pauvka
Pauvka
03.07.2019 odpad!

Velke zklamani. Jako bych cetla encyklopedii, knihu jsem nedocetla protoze me fakt nebavila a musela jsem se do cteni nutit.

Magdalena5
Magdalena5
17.01.2019 4 z 5

Popisnost mi nevadila, dozvěděla jsem se hodně o odboji Poláků za 2. světové války a získala jsem nový vhled do dějin našich severních sousedů.

Aaloha
Aaloha
07.11.2018 1 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale bohužel zklamání. Měla jsem pocit, že čtu nudnou učebnici. Škoda, příběh mohl být hezky a čtivě napsaný, ale takto .....

Frederick
Frederick
15.08.2018 3 z 5

Zajímavý příběh podle skutečnost, ale nečtivý. Je to psáno spíše formou faktografie než románu, takový patvar někde v půli cesty.

EleanorJane
EleanorJane
18.06.2018 5 z 5

Nejdříve jsem objevila, že to bude film. No a hned jsem se la podívat, jestli je to i kniha. V poslední době jsem si docela oblíbila podobné romány z období 2.sv.v.. A i tato se mi moc líbila. Já jako velký milovník zvířat, jsme docela trpěla.

J.books
J.books
02.05.2018 1 z 5

Sám osobě je příběh zajímavý a poutavý. Bohužel knižní verze se moc nepovedla, čtenáře nedokáže moc vtáhnout, styl se nepovedl. Jedná se spíše o informace nějak poskládané dohromady. Škoda :/

niknikita
niknikita
18.04.2018 3 z 5

Všechna čest filmovému zpracování, ale tím nechci říkat, že kniha je horší. Jenže - poskytuje obrovské množství informací a zpracovat je do poutavého příběhu asi nebylo snadné, ale přesto se podařilo.

"Dělali jsme to, protože to bylo správné."
Tak končí příběh manželú Žabiňských z válečné Varšavy.

Market = )
Market = )
22.02.2018 4 z 5

Mno. Čtvrtá * je za to, že je knížka podle skutečných událostí. Tohle téma mi přijde tak důležitý a tento konkrétní příběh tak zajímavý, že je podle mě strašná škoda, že nebyl napsaný trochu (ehm, spíš hodně...) poutavěji. Nakonec jsem si na styl vyprávění zvykla (stejně jako na to, že občas jsem půl stránky prostě přeskočila), ale moc nevím, k čemu nám je výčet rodových i druhových názvů květin, které voněly pod oknem na louce, když bychom si myslím mnohem raději přečetli více o tom, co se dělo v chalupě, u které ta louka byla... A trochu mě rozčilovaly na konci poznámky autorky a zvlášť poznámky redakce, to jsem ve finále vzdala a nečetla ani jedno. Pokud nečekáte knížku, která vás pohltí příběhem a jedním dechem ji přelouskáte za dva dny, věřím, že nebudete přečtení litovat. Jen se připravte na to, že se nejedná o oddechovku tématem a zejména ne podáním.

porcelainswan
porcelainswan
30.11.2017 3 z 5

Očekávala jsem čtivý román a ono ejhle, bylo to úplně jiné :-) Spíše různě poskládané informace a fakta, nicméně neskutečně zajímavé pro všechny, koho zajímají osudy nejen lidí, ale i zvířat a zoo během války.

qydko
qydko
13.11.2017 5 z 5

Krásná kniha. Obecně mám ke knihám s filmovou obálkou trochu nedůvěru, ale tato předčila má očekávání.

NeradovaKatka
NeradovaKatka
26.09.2017 5 z 5

Za mě opět jeden kvalitně sepsaný příběh, který čtenáře seznamuje s hrdiny ze 2. světové války. Jsem zvědavá na filmové zpracování, neboť kniha se mi velmi líbila.

Terry.89
Terry.89
12.09.2017 3 z 5

Tato kniha mi opět poskytla nový pohled na válečné utrpení a to nejen lidské, ale i to zvířecí. Po přečtení jsem získala mnoho informací a celou řádku pocitů. Autorčino pojetí, respektive její styl, mě však příliš nenadchl. Více by se mi kniha líbila, kdyby byla pojata více románově. Autorčin styl mi přišel trochu strohý a spíše sdělovací, než jako vyprávění. Fakta a jednotlivé informace v něm sdělené, jsou však bezesporu zajímavé. Jsem velmi zvědavá, na filmové zpracování, ke kterému jsem se prozatím ještě nedostala.

alnahu
alnahu
01.08.2017 3 z 5

Úkryt v ZOO ,je kniha podle skutečných událostí z dob druhé světové války v Polsku.Ze začátku mě připadala kniha velmi zajímavá,kdy autorka popisuje manžele Žabinských ,kteří vybudovali ve Varšavě v roce 1929- ZOO. Vyprávění,jak se starali o jednotlivá zvířata,je velmi pěkně popsáno,než zasáhne do děje válka.Ale i v tomto válečném stavu ZOO přežívalo.V knize autorka popisuje útrapy zvířat ,ale hlavně lidí za války a jak fungoval odboj proti fašistům.Knihu doplňuje několik rodinných fotografií.I když ve mě kniha něco zanechala, přesto dávám pouze 3 hvězdičky- pro mě autorka příliš přeskakovala mezi časovým obdobím.Těším se na film,možná bude lepší a lépe zpracován.

Nielada
Nielada
30.07.2017 4 z 5

Knihu jsem vnímala rozporuplně. Čekala jsem hluboký strhující zážitek z četby, příběh od kterého nepůjde odejít. Na to, že čtu hodně a bylo to o dovolené!!!, mi trvalo téměř týden, než jsem ji přelouskala. Je velmi hutná, nabitá informacemi a širokým záběrem, ve kterém autorka podrobně informuje o všech možných kontextech příběhu. Pokud patříte mezi milovníky faktů a historických knih precizně seznamujících s dobou, pokud nehledáte příběh, který se opravdu místy ztrácí, ale informace, neváhejte, bude se vám líbit. I mně se svým způsobem velmi líbila a hodně jsem se z ní dozvěděla. Oceňuji autorku, jakou práci a poctivost do knihy vložila.

MartinSt
MartinSt
13.07.2017 1 z 5

Odloženo...stejně jako film vůbec nesplnilo očekávání :( škoda

Štítky knihy

Židé druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno židovská ghetta ZOO - zoologické zahrady Varšava válečné romány Varšavské povstání (r. 1944)

Autorovy knížky

Diane Ackerman
americká, 1948
2017  67%Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy

Kniha Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy je v

Právě čtených4x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených5x
Knihotéce72x
Chystám se číst156x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x