Úkryt před světlem

Úkryt před světlem https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379321/bmid_ukryt-pred-svetlem-o2C-379321.jpg 4 300 54

V současnosti, do níž ovšem probleskují vzrušené ozvěny dějů dávno minulých, se odehrává román oblíbené autorky, která vypráví dramatický příběh z pobřežního městečka v panství Essex. V 17. století tu fanatický kněz Hopkins pořádal hony na čarodějnice. Jednou z jeho četných obětí se stala bylinářka Lisa. Lisin domek stejně jako další starobylé městské budovy zůstal zachován a jeho současná majitelka Emma, mladá Londýňanka, zažívá po nastěhování pravý horor. Její noví přátelé z farnosti i filmaři, natáčející zde snímek o nadpřirozených jevech, mají co dělat, aby zastavili pradávné síly zla, skrytého v tmách.... celý text

Literatura světová Horory Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Hiding from the Light , 2001


více info...

Přidat komentář

Alinke
20.03.2023 odpad!

bohužel příšerná kniha a zdlouhavá. Bohužel ať přemýšlím jak chci, nemůžu na ni najít nic zajímavého. Rozvleklá a samotný tématika velmi rozbředlá. Bohužel slátanina. Je mi líto

Evazita
24.01.2023 2 z 5

Přikláním se k negativnímu hodnocení. Toto byla opravdu hrozná slátanina. Divím se, že jsem knihu vůbec dočetla.


SynD
08.08.2022 1 z 5

(SPOILER) moje první a dle všeho i poslední kniha BE. dílo má vážné potíže s tempem, děj se dlouho nerozjíždí a většinu knihy se jen tak vrtí na místě, aby nakonec to hlavní vyřešil děda jednoduchým zavoláním Strážců. mnoho zbytečných postav, zápletek, detailů, cest do minulosti a smrtí. jednu hvězdu dávám za kočky, které jsou tu od začátku příběhu neustále připomínány - a které to celé kupodivu přežily.

m_martina
11.07.2022 4 z 5

Kniha je bohužel zdlouhavě napsaná a místy dokonce nudná. Hon na čarodějnice je ale zajímavé téma, proto strhnu jenom jednu hvězdu.

Atanone
02.07.2021 5 z 5

Jelikož se snažím číst knihy různých žánrů, nemám až tak moc povědomí o autorkách, které právě tento žánr píší, ale Erskinová je u mě vždy sázka na jistotu. Fakt je, že často nepřekvapí, ale protože nečtu nikdy víc jejich knih v řadě, vždy dostanu hezký příběh s trochou tajemna, občas pár duchy a trochou romantiky, která není hloupá a naivní. Ano, mám ji ráda a tenhle příběh se mi líbil

Noisette73
26.05.2021 odpad!

(SPOILER) Obálka nádherná, jinak škoda papíru, já se tak těšila na příběh o procesech, čekala jsem, že knížka se bude odehrávat jen ve středověku a ono ne, oni se do toho míchají noční můry nesympatické právničky....je to o jejích terapiích, o spánkové paralýze , po čarodějnických procesech jen malé stopy....ne toto je slátanina.

alenkacermi
23.04.2021 4 z 5

Po dlouhé době moje oblíbená autorka a po dlouhé době duchařský příběh. Líbil se mi. A ano, v knize byla spousta překlepů.

zbožňuju_knihy
31.03.2021 3 z 5

Tak já tedy nevím, četla jsem to snad celé století :-D. Bylo to hrozně zdlouhavé a místy nudné, ale byla jsem zvědavá na ten závěr, kde toho tedy bylo moc a moc.
Už jsem od autorky četla lepší knihy, nebyly tak rozvláčné..
Současně knížku potápí ten příšerný překlad, kde jsou chyby a někde jsem si domýšlela i celou větu, např místo Ruce složila na prsou, tu máme větu "Sloužila prsou". atd apod. Katastrofa, hanba!

Alíček83
28.02.2021 4 z 5

Kniha se trochu táhla. Závěr byl zase nahuštěný, a nebylo vysvětleno vše. Například z minulosti toho tam bylo na konci málo. Nevysvětlilo se, proč dům rodiny Sarah už rodině nepatřil. Strašně mě vadilo, že Alex umřel. A Lyndsay opravdu zemřela? To skončilo dřív, než se o tom začali bavit, zprávy z nemocnice k ostatním nedorazili. Jen přes Billa, který údajně viděl její duši.

Sabča817
27.02.2021 3 z 5

Začátek byl nudný, prostředek mě celkem bavil a konec byl zdlouhavý...

Arev122
03.01.2021 3 z 5

Téměř duchařský příběh, kde se prolíná současnost s minulostí. Do konce románu jsem netušila, jak vše dopadne. Občas to bylo trochu "hodně nadpřirozené ".

Aneleh
20.12.2020 4 z 5

Od autorky jsem přečetla téměř vše, tato její další kniha je o něco slabší než ostatní. Ke konci se to již trochu vleklo, zdálo se mi to pořád to samé dokola. Prolínání minulosti s přítomností mě ale bavilo i setkání s duchy a čarodějnicemi. Je to příjemná změna. Knize bohužel musím vytknout časté překlepy a chyby v textu - chybí písmenka ve slovech, někdy i celá slova. To na přitažlivosti příliš nepřidá.

wlado
23.11.2020 3 z 5

Ďalšia z duchárskych kníh autorky. Erskinovú mám rád pre výborný popis postáv a deja. Tentokrát ma kniha až tak nenadchla, príchod všeobecného zla bol skôr okrajovou záležitosťou a čakal som od toho viac. Kniha však určite stojí za prečítanie.

Amitiel76
26.05.2020 4 z 5

Tak další kniha od paní Erskinové je za mnou.....
Opět zajímavý námět, a skvěle vystavěný děj. Prolínání dvou časových rovin, jak je pro autorku typické. Tentokrát jsme zavítali do Anglie 17.století, do hrůzné doby inkvizice a vykonstruovaných čarodějnických procesů. Často nevinné ženy jsou tu pronásledovány, mučeny a šílenými způsoby přinuceny k doznání. Není se proto čemu divit, uzavřeli mladá žena v zajetí hrůzy a bolesti smlouvu s ďáblem. A prokleje svého inkvizitora, že ani po několika staletích nemůže dojít klidu. A i její nešťastná duše volá po své pomstě....
První polovinu knihy jsem přečetla ani nevím jak. Autorka mě držela v napětí, a děj plynně ubíhal. Ale pak to začalo nějak zpomalovat... Tak jako ve většině jejích knih, se začalo objevovat příliš rozvleklých a popisných míst. Začalo to být až příliš uměle natahované. Kniha tím bohužel ztratila svůj prvotní náboj. A místo očekávaného napětí, a nějakého "wau" efektu, začne čtenář spíš napjatě vyhlížet konec. Tady prostě platí tvrzení, že méně je někdy více. Ubrat knize pár kapitol (někdy vážně zbytečných), celá kniha by se lépe četla.
Ale i tak má u mě tento román čtyři hvězdy. Duchařina mě stále baví! :-))

soupik2012
20.04.2020 4 z 5

Když beru do ruky knihu od této autorky, přesně vím co na mě bude čekat. Všechny mají úplně stejný základ. Prolínání časových rovin a nádech tajemna. Nemohu říci, že bych se nudila, ale již jsem od paní Erskinové četla zajímavější a povedenější knihy. Tato je zbytečně rozvleklá. Konkrétně dějová linka ze současnosti. Začátek, kdy se ještě nevědělo kde se ukrývá skutečné zlo, mě hodně bavil. Ale postupně mi začalo vadit prolínání času ve snech, kdy sen přesně navazuje na předchozí děj. To mi přišlo méně věrohodné než samotná existence duchů. Knize by prospělo proškrtání o zhruba 100 stran. Například bych úplně vyškrtla natáčení pořadu o tajemných domech. To mi přišlo zbytečně rozvleklé a přitom se nic pořádně nedělo. Audioknihu čte obstojně paní Heda Čechová.

85098211
04.01.2020 4 z 5

Jedna z o něco málo slabších autorčiných knih. Vyprávění je poměrně zdlouhavé, i když začátek je dobrý a čtenáře rychle vtáhne do děje. Určitě zajímavější a napínavější je linka z minulosti, která popisuje kruté a nemilosrdné pronásledování čarodějnic v Anglii. Hopkins je stvůra, jaká se hned tak nevidí, ale bohužel není sám - pomahačů se najde (nejen v jeho době) víc než dost. V podstatě totéž platí i pro linku ze současnosti, která se mi ale líbila méně. A později už autorka dost přestřelila - tedy aspoň na můj vkus. Pozor spoiler: nemám ráda, když se nějaký již zesnulý člověk zmocňuje těla a samozřejmě také duše některé žijící postavy. A to se tady stává opravdu v hojné míře. Za to knize ubírám jednu hvězdičku, ale celkově ji za poměrně velkou čtivost hodnotím pozitivně ;-).

Angelicca
01.01.2020 5 z 5

Kniha je ze dvou časových rovin: ze současnosti a z minulosti, která popisuje dějiny a život anglického inkvizitora, který popravoval čarodějnice. Příběh, který se četl jedním dechem, nešlo se od knížky odtrhnout, je také ideální na dlouhé zimní večery.
Vřele doporučuji k přečtení a za mě plný počet hvězd:)

handulli
24.11.2019 3 z 5

Moje první setkání s autorkou. Erskinovou jsem si chtěla přečíst už dlouho, ale až po návštěvě Šumperka, kde jsme navštívili výstavu na téma čarodějnické procesy, jsem se nadchla k přečtení této knihy.
Líbila se mi duchařina, temná atmosféra. Kdyby mi někdo chodil nad hlavou, tak zdrhám a už mě tam nikdo neuvidí, natož abych se tam zašla přesvědčit, že tam nikdo není :D
Ale děj mi přišel příliš rozvleklý a natažený. Některé popisy až zbytečné. A ještě mě při čtení rušila jedna věc, za kterou ale autorka nemůže - příliš chyb a překlepů v textu. Měla jsem v ruce 1. vydání.
No je to takových 3,5*. Zkusím ještě nějakou jinou knihu. To mysteriózno se mi líbilo :)

PeM
15.08.2019 3 z 5

Namlsaná jinými Barbařinými knihami musím říct - slabota. Wau efekt, jako u jiných knih, nepřišel. Přišlo mi, že se děj pořád jen motá, točí do kolečka, ve finále mi lezli všichni krkem. Velké plus dávám opět za historickou dějovou linku a za prvky duchařiny - to je můj žánr.

Market116
29.05.2019 4 z 5

Knihu jsem konečně dočetla...ale budu to spíše přičítat nedostatku času, než kvalitě knihy, poněvadž mě příběh celkem zaujal. Kniha byla chvílemi tajemná a napínavá...a to i přesto, že jsem zjistila, že ,,duchařské knížky" nejsou úplně můj šálek kávy.
Mika jsem si oblíbila hned od začátku a stejně tak i Emmu.
Celkově jsem byla s koncem spokojená. Tak uvidím, jak dopadne třetí kniha od stejné autorky.