Ukrajina na dosah: Kronika války v mozaice lidských příběhů

Ukrajina na dosah: Kronika války v mozaice lidských příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500049/bmid_ukrajina-na-dosah-kronika-valky-v-m-Nrw-500049.jpg 5 22 5

Skutečné příběhy Ukrajinců od novinářky, která před válkou uprchla do Prahy Jmenuji se Irina a jsem uprchlice. Do mého domu na předměstí Kyjeva přišla válka a vyhnala mě do Česka – stejně jako statisíce mých krajanů. Jediné, co chci, je vrátit se domů. A mezitím jsem tady sepsala své deníkové záznamy i rozhovory s přáteli a blízkými. Mnozí z nich uprchli před válkou z Buči, Hostomelu, Mariupolu a dalších míst. Budeme vám vyprávět své příběhy. Protože válka je teď celému civilizovanému světu blíž než kdy jindy. Doslova na dosah.... celý text

Přidat komentář

TipsyChipsy
11.05.2023 5 z 5

Mimořádně silná, působivá, dobře napsaná a sestavená kniha. Skrze osobní příběhy se probouzí emoce, autorka je výborná spisovatelka, novinářka, která do knihy dala kromě děsivé reality páchané Rusy na Ukrajině, i oficiální sdělení ruské propagandy a vlastní zamyšlení nad Ruskem a jeho obyvateli. Součástí jsou také zážitky z evakuace v Čechách a pocity, které zde vnímala.

Citát týkající se Ruského národa:
Je důležité pochopit, že všechno vědí. A nevadí jim to. Nedoufejte, že se jednou zhrozí. Že prozřou. Nemá cenu si myslet, že je budou pronásledovat dopisy dětí usmrceným matkám, rozbité domy a spálená těla mladých utýraných žen. Nebudou. Je jim to jedno a je jim dobře. O všem vědí. A žádné prozření nebude. Budou umírat v bídě, hanbě, izolaci, prokletí celým světem, ale stejně budou až do smrti svými prohnilými ústy velebit plešatého vůdce.
Všechno to ví.
Neprozřou. Nemají čím.

lenikhor
23.02.2023 5 z 5

Díky této knize s konkrétními příběhy skutečných osob jsem si mohla udělat ucelenější představu o válce na Ukrajině. Možná se můžeme poučit i my nebo si uvědomit životní priority. Napadá mě třeba to, že ve válce majetek a předměty naprosto ztrácejí svojí cenu. Jak bylo vidět z většiny uvedených příběhů, utíkající si stihli sbalit často jen malé zavazadlo, někdy skoro nic a byli rádi, když mezi střelbou vůbec mohli odjet... Silně na mě zapůsobil příběh doktorky Viktorie Obidinové, která pečovala 2 měsíce o raněné v krytu oceláren Azovstal a přitom se tam s ní schovávala její malá dcera Alisa a kvůli ní se snažila statečně na sobě nedat znát stres. 11. května se jim podařilo dostat z krytu, ale matku okupanti odvedli "na filtraci". Byla v zajetí 5 měsíců, a pak naštěstí propuštěna při výměně zajatců. Takových silných příběhů je v knize hodně.


ErikaJ
09.02.2023 5 z 5

Kniha, která Vám rve srdce. Tedy alespoň nám, kteří stojíme za Ukrajinou, držíme jim pěsti, a s napětím a obavou sledujeme blížící se druhou ofenzivu. Při čtení mi několikrát tekly slzy a zároveň se mi chtělo tolik křičet nad tím zlem, které dokáže ruský národ pod vedením svého prezidenta udělat dětem, ženám, rodinám, starým lidem, zvířatům... Jak dokážou lhát a zastírat, maskovat, útočit a vyhrožovat a jak se neštítí a nezastaví vůbec před ničím. Jsem toho tolik plná, že bych tu použila i ta nejsprostší slova, která dokážu napsat nebo vyslovit, ale je to marný a zbytečný. Co nikdy ale nepochopím je to, že mezi námi je stále ještě plno lidí, kteří těm ruským lžím a propagandě věří. Kam jen dali rozum??

alzbeta4340
30.01.2023 5 z 5

Pravdivé a prožité svědectví doby, srdcervoucí čtení.
Stěžejní otázka pro všechny čtenáře je nabíledni. - Jak bych asi v této situaci obstál já sám?

_Knihomolka_
11.12.2022 4 z 5

"Nebyl to požár, nebylo to tornádo, nespadl sem meteorit. Byli to Rusové, občané Ruské federace. Pamatujeme si to..."
Na autorku této knihy se nedívám jen jako na novinářku, která knihu vydala za účelem zisku, nýbrž jako na silnou a obdivuhodnou ženu, jež se pokusila přispět k tomu, aby se z lidí nestávala pouhá čísla. Se spoustou věcí tu jde do hloubky, přikládá neuvěřitelné příběhy Ukrajinců, autentické fotografie a nezapomíná poukazovat ani na kontrast mezi ukrajinskými a ruskými médii (kniha obsahuje i články z jednotlivých médií a je vážně směšné, kam až je ruská propaganda schopná zajít).

Štítky knihy

uprchlíci Ukrajinci deníkové záznamy válečné deníky válka na Ukrajině (2022 - )

Autorovy knížky

Irina Korotyč
ukrajinská
2022  90%Ukrajina na dosah: Kronika války v mozaice lidských příběhů

Kniha Ukrajina na dosah: Kronika války v mozaice lidských příběhů je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst19x
Chci si koupit8x