Ukradnutý dedič

Ukradnutý dedič https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511745/bmid_ukradnuty-dedic-9Bn-511745.jpg 4 124 34

Od Bitky hada uplynulo osem rokov. Lady Nore z Dvora zubov sa opäť usadila na neprístupnom severe, kde vdychuje život príšerám z konárov a snehu, verným služobníkom, ktorí sú pripravení svoju paniu pomstiť. Jediná, kto má nad krutou lady moc, je jej dcéra, mladučká kráľovná Dvora zubov. Suren však utiekla do sveta smrteľníkov a zvolila si divoký život v lesoch, presvedčená, že sa na ňu zabudlo. Všetko sa zmení, keď ju nočnými ulicami začne prenasledovať Bogdana, bosorka búrok, a Suren sa dočká nečakanej záchrany – z rúk princa Oaka, dediča Elfhamu. Už roky voči nemu prechováva nevraživosť, hoci mala byť jeho nevestou. Šarmantného Oaka, zvyknutého omotať si všetkých okolo prsta, vedie výprava na sever a prišiel poprosiť Suren o pomoc. Jej súhlas by však znamenal, že mladá kráľovná bude musieť čeliť všemožným nástrahám – a hlavne chlapcovi, ktorého poznala ako dieťa, princovi, ktorému sa nedá veriť. A hrôzam, ktoré mali ostať pochované hlboko v minulosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Stolen Heir , 2023


více info...

Přidat komentář

6493
30.03.2024 1 z 5

Po sto stranách končím. Oproti Krutému princi jsem v knize nenašla absolutně nic, co by mě zajímalo a donutilo překročit milník sta stran.

stejfina
28.03.2024 2 z 5

Zklamání. Jsem milovník kruťase a tohle byla jedna velká nuda. Většina knížky jen popis cesty z bodu A do bodu B, žádná akce a dějová zápletka minimální. Poslední 3-4 kapitoly to trochu vylepšily. Pro mě to byla ztráta času a dočteno pouze z principu. Škoda


andrejci
07.02.2024 4 z 5

Já se moc tešila. Elfhame mě tehdy hodně bavilo a doufala jsem, že autorka si laťku udrží. Došlo, ale k malému zklamání. Já se moc těšila na postavy a jejich charaktery. S tím jsem se bohužel nesetkala. Žádná z postav mi nepřirostla moc k srdci. Hodně jsem se těšila na Doubka a i když to za mě byla ta nejlepší postava tak jsem si tak byla zklamaná. U Wren jsem čekala, že se dozvíme něco víc z její minulosti. Každopádně jsem se tešila, že se i více dozvíme o Jude, Cardanovi a ostatních z minilých sérií.
Co mě překvapilo tak byl konec. Musím říct, že tady autroka získala několik plusových bodů. Další díl mám určitě v plánu si přečíst. Ale tady jsem byla lehce zklamaná a nemůžu říct, že bych byla nějak unešená.

Prostěknihomol.
03.02.2024 2 z 5

DNF - 40%
Asi by se hodilo říct, že původní Krutý princ se mi strašně líbil a na další knihu z Elfhame jsem se těšila, proto nechápu co se tady pokazilo. Ani jedna postava mi nijak nepřirostla k srdci a děj to také nezachraňoval. Vůbec mě to nechytlo a mám pocit, že celou dobu jen jeli na koních. Zkrátka jak Krutý princ byl úžasný, tak tohle bylo strašné zklamání. Možná se ke knížce někdy vrátím a dám jí druhou šanci, ale v nejbližší době to určitě nebude.

knihomolkajanca
02.02.2024 4 z 5

Elfhame je zpět a já už téměř zapomněla, jak temnou a vábivou má příchuť. Suren každý den balancuje nad propastí - kvůli minulosti má na Elfhame jiný pohled než většina víl a sama sebe teprve hledá. Do jejího křehkého světa znovu vpadne Doubek a postupně rozbíjí její pečlivě vybudované obranné zdi. Oba si prožili těžké chvíle a mají spoustu tajemství, jejichž odhalení autorka opravdu pečlivě nadávkovala. Opatrně okolo sebe našlapují, přibližují se a v zápětí uskakují, touží a přesto nevěří.

Linka je ponurá, plná tíživých okamžiků a komornější než v Krutém princi. Těch opravdu velkolepých momentů tady je poskromnu, přesto ale příběh chytne a nepustí. Umění spřádat intriky, hrát si se slovy autorka ovládá velice dobře, a tak si nikdy nemůžete být jisti, komu věřit. A to ani v případě samotných hrdinů. Kromě Doubka a Suren tady navíc najdete i velice zábavné vedlejší postavy, které obohatily zápletku a postaraly se o zajímavé dialogy. Místy by se hodil větší vhled do myšlenek Doubka, jenže vypravěčkou je Suren, a tak vám nezbyde než tápat spolu s ní až do konce. I tak zůstává mnoho otázek, ale hlavně touha okamžitě číst dál. Takžekdy vychází další díl?

Hodnocení: 85%

Za knihu k recenzi moc děkuji Albatros Media.

Fiso
23.01.2024 5 z 5

Chvíli jsem myslela, že mě kniha nenadchne víc než předchozí trilogie, jelikož jediné co se celou dobu dělo, byla cesta od někud někam, ale nakonec se jednalo o docela záživné čtení, kdy se současnost místy prolínala s minulostí. Chemie mezi Wren a Doubkem byla skvělá. Avšak skutečný důvod proč dávám 5/5 je ten plot twist na konci. Fakt teď potřebuju druhý díl a nevím, co budu dělat dokud nevyjde.

nonameperson04
21.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Abych pravdu řekla, tak pro mě byl Ukradený princ lehce zklamáním, proto moje hodnocení je tak 3,5*/5*. Dobře se to sice četlo, ale měla jsem pocit, že se ve dvou třetinách knihy vlastně nic nestalo, jenom se putovalo. Každopádně nechápu moc její rozčílení na konci a tak uzda podle mě byla zbytečná. Myslím, že by s ní šel i bez ní.

annora_cte
21.01.2024 4 z 5

Miluji Krutého prince, takže jsem na volné pokračování Doubka a Wren dost těšila a byla jsem zvědavá, jestli by jejich příběh dokázal trumfnout Cardanův a Jude. K tomu sice nedošlo, nemyslím si, že byl Ukradený dědic až tak dobrý, ale dobrý byl.
Asi jedno z největších plus byl popis. Líbí se mi, jak si s tím autorka dokáže vyhrát, nikdy jsem díky jejímu popisu neviděla tak kouzelné místo.
Postavy byly skvělé, Suren jsem si oblíbila. Doubka taktéž, jen jeho o něco méně.
Začátek se hrozně moc táhl, možná proto jsem před měsícem knihu musela odložit. Trvalo mi dlouho než jsem se přes ten začátek dostala do bodu, kdy to začalo být vážně zajímavé.
Konec mě v podstatě šokoval, to bylo něco neskutečného. Jsem napjatá jak kšandy na druhý díl.

Kateřina259
16.01.2024 4 z 5

Moc se mi líbilo vykreslení postavy Suren a ještě víc protiklad Oak (sunshine) x Wren (midnight rain) - Taylor Swift reference, i když to bylo určitě náhodou. I přes pomalý začátek se mi příběh líbil. S koncem ještě smířená nejsem ale už máme od autorky potvrzené, že se v druhém díle objeví Cardan a Jude!!!

Betulefetule
05.01.2024 4 z 5

Už dlouho jsem se těšila na další příběh z Elfhame, a ani tenhle nezklamal. Ale přijde mi, že Wren a její nenávist k Jude je trochu přehnaná. (Trochu víc). Ten konec, kdy Surien zjistí, kde je skrytá "ta věc, kterou ledy Nora tak moc chtěla", je dost předvídatelný. Jinak se mi kniha líbila a dávám ji 4,5 hvězdiček ze 6. Ale Krutého prince mám stejně raději :)

_ctenar_adam_
28.12.2023 4 z 5

Do kterého světa se rádi vracíte?

Já miluju Elfhame, proto když jsem viděl nabídku od @humbook a @humbook_blogeri na UKRADENÉHO DĚDICE od Holly Black, tak jsem neváhal a přihlásil se. Byl jsem vybrán, takže moc dekuju za poskytnutí knihy v rámci #spolupráce #humbook_blogeri

V příběhu se setkáváme se dvěma hlavními hrdiny - Doubkem a Suren (Wren), Doubka všichni známe jako malého chlapečka z Krutého prince, tady je už dospívající Sledujeme jejich misi a pomalu rozvíjející se vztah.
Jak už to u Holly Black bývá, tak píše skvěle! Kniha byla čtivá, příběh odsýpal a nemohu říct, ze me to nebavilo. Ale bylo to jiné než Krutas
V Krutém princi si každý zamiloval Cardana s Jude, tady vůbec nevíte, komu mate věřit a koho si zamilovat nebo ne
Moc se mi ale líbilo, jak autorka rozšiřuje svět, jak přidává bytosti, schopnosti a moc
Malinko mi vadil pomalý začátek, nemohl jsem se zacist Jakmile jsem se přehoupl přes polovinu, bavilo me to daleko víc

Celkově knihu ohodnotím 4 hvězdičkami a těším se na druhy díl

Concoca
25.12.2023 3 z 5

Je toho tam nějak moc v té knize..

maja8148
22.12.2023 4 z 5

Jude občas páchala zlo, ale s dobrými úmysly. Wren páchá "dobro", které má, ale špatné následky a často ani ne z dobrých důvodů. Polovinu spáchá protože je sobecká a část prostě jen natruc. Jako ano, chápu ji a je mi ji občas i líto, ale nejsem schopna naladit se na ni. Jako napsáno, to je dobře a stejně napínavě jako Krutý princ, jenže i tam bylo těžší se občas udržet a nevrazit hlavní hrdince pár facek. Tady nechcete udělat nic jiného, než ji párkrát pořádně proplesknout. Nebo ji prostě nechat samotnou a hladem v lese, ať si tam dělá co chce.

nada3314
11.12.2023 4 z 5

Ukradený dědic volně navazuje na mou oblíbenou Férskou ságu. Má však pomalejší rozjezd, ale o to větší jízda je na konci příběhu. Ale naprosto chápu, že tohle někomu nemusí vyhovovat. Já to beru tak, že si nás autorka připravuje na druhý závěrečný díl, tak to vše musela napsat do první půlky děje, abychom už měli umetenou cestičku na příště.

Moc ráda jsem se vrátila do světa víl. Doubka a Suren jsem si postupně zamilovala, ale nebyla to láska na první pohled :-) chtělo to trochu času, než jsme si dali šanci. :-) Holly Blacková má dar popsat dokonale postavy, neměla jsem problém si všechny představovat a do děje jsem taky vklouzla lehce. Trochu mi chyběla Elfhame - v země víl jsme se moc nepohybovali a to byla škoda. Věřím však, že v pokračování si Elfhame užijeme víc.

Nemohu zapomenout na překrásné obálky, to je taková nádhera. Věřím, že tato série zaujme hlavně mladší čtenáře, kteří mají rádi fantasy světy – tento určitě moc doporučuji.

Atekram
03.12.2023 3 z 5

Ukradený dědic si udržuje vysokou Blackovskou kvalitu. Přesto mi připadá, že je to od Holly taková sázka na jistotu, žádné experimenty, jako v za mě mnohem zajímavější Knize noci, se nekonají. Faktem ale zůstává, že nikdo jiný nedokáže popsat vílí svět, od postav až po jednotlivé chody na hostině, tak živě a barvitě jako ona. Byl to příjemný návrat, moc mě to bavilo. Příběh je klasicky plný zvratů, ale je o dost brutálnější než jindy. Celkově jsem dala 3 hvězdy, ale jen v kontextu předchozích knih, jinak by to bylo o jednu víc.

Jaehyun
02.12.2023 4 z 5

Doporučuji neporovnávat s Krutým princem a nečekat (jako já) že to bude ve stejném duchu.

Krutý princ - dvorní intriky, enemies to lovers, málo romantiky, hodně akce

Ukradený dědic - cestování světem víl, childhood friends to lovers, slow pace

Tato knížka byla velmi čtivě napsaná, měla jsem ji přečtenou během chvilky, ale má pomalejší děj, se kterým jsem měla trochu problém. Tak dobrou polovinu knihy to bylo tak na 3 hvězdičky a vzhledem k tomu, že jsem od ní měla určitá očekávání, jsem byla trochu zklamaná. To nejlepší se vlastně stalo na konci a právě díky tomu jsem nakonec dala větší hodnocení než jsem měla původně v plánu. Taky jsem se na začátku trochu ztrácela v tom, kdo ke komu patří, protože jsem Krutého prince četla někdy před rokem a Suren je tam zmíněná jen okrajově, takže jsem zapomněla kdo to je.

Konec zůstal otevřený, protože se má jednat o duologi, na kterou se těším a doufám, že bude víc akční, vzhledem k tomu jak tento díl skončil.

Krutý princ je za mě pořád jedna z nejlepší knih od Holly Black a to říkám jako někdo, kdo od ní už přečetl všechno. Víly jsou zkrátka její parketa.

Ig: @jenny.knihovna

Wajny
29.11.2023 4 z 5

V Ukradeném dědici se vracíme do známého světa podlých víl a já se na toto znovu setkání hrozně těšila! S příběhem Doubka a Wren jsem se docela dost nadřela, četla jsem ho dlouho a zrovna jsem procházela čtecí krizí. Nakonec jsem, ale knihu přečetla a jsem s ní spokojená, jen pár věcí mi v ní chybělo.

Příběh má pomalejší tempo, vše je popsáno dopodrobna, jak už všemožná monstra nebo i prostředí kde hrdinové putují. Autorka má neuvěřitelnou fantazii a krásný styl psaní. V knize se sice toho děje spoustu, ale přijde mi, že vše podstatné se stane až na posledních pár stránkách knihy a samozřejmě v knize nechybí ani neuvěřitelný konec, o kterém nevím, co si vlastně myslet.

Hlavní postava Surren (Wren) je neuvěřitelná! Je velmi rozpolcená, neví, jak se má chovat k ostatním a jejím největším přáním je žít co nejnormálnější život. Na druhou stranu je chytrá, odhodlaná a vystupují napovrch i její vílí vlastnosti. Autorka se zaměřila i na její minulost a nebojí se jít do hloubky. Na autorčiných postavách se mi líbí, že nejsou černobílé a dávají nám prostor přemýšlet o nich.

Doubek mě lehce zaskočil svými kopyty a růžky, já si ho tedy raději představuji bez nich, tohle je na mě až moc fantasy. Doubek je vtipný, snaží se být přátelský, ale má i svou stinnou stránku. Ani po přečtení celé knihy si nejsem jistá, jaký vlastně doopravdy je.

Vztah mezi Doubkem a Wren je krásný, ale přijde mi, že je spíše na kamarádské místy až sourozenecké úrovni. Občas v jejich vztahu sice zakřesala nějaká jiskra, ale vše je zatím hodně platonické.

V knize mi chybí více postav – Doubek s Wren jsou sice samy o sobě zajímavý, ale přijde mi, že tenhle příběh samy nedokážou utáhnout. Je tu sice pár vedlejších postav, ale nedostaly téměř žádný prostor.
Taky mi trochu vadilo, že nezavítali třeba i někam vyloženě mezi víly. Občas mi přišlo jejich putování jako od někud nikam. Sice toho během své cesty hodně zažily, ale já se těšila i vyloženě na nějaké vílí prostředí.

Návrat do Elfhame byl úžasný a já se těším na další díl, který snad bude trochu víc akčnější, už s ohledem na závěr knihy.

4,5*

Instagram - Nikmakbooks

DreamerX9
13.11.2023 5 z 5

Tahle autorka mi už opravdu hodně chyběla jelikož jsem od ní přečetla všechny její knihy Tak jsem čekala kdy vydá něco dalšího. Jsem ráda že píše pořád stejně naprosto skvěle čtivě pohádkově Ačkoliv se vracíme do již známého světa z předešlé série je to něco úplně jiného krásného a originálního a i věž známém prostředí autorka dokázala vymyslet zcela nové věci. Možná by mi ani tolik nevadilo kdyby v knize byly promítnuty více postavy z minulé série. Předchozí série krutého Prince se mi líbila mnohem víc Ale tato série se mi zdá zatím propracovanější a Ačkoliv se v prvním díle otevřelo spoustu dveří a místy se děj opravdu hodně táhl konec byl neskutečně napínavý a překvapivý. Tak kdypak bude dvojka

klarunas
04.11.2023 5 z 5

Šla jsem na jistotu, jelikož sérii Krutý princ naprosto zbožňuji a věděla jsem, že se zamiluji znova. Ale to jsem netušila jak moc. Stále nechápu, jak můžu chovat sympatie k někomu, kdo je tak krvelačný. Teď mluvím o Suren, nebo mám říkat Wren? Celý příběh je snad ještě děsivější, než v předchozí sérii. A když čtete, opravdu nelze předpokládat, co se stane. Autorka má opravdu úžasný styl psaní, velice čtivý a milujete i tu největší obludu, která se tam objeví. Všechny postavy umí tak nádherně vykreslit a popsat jejich osudy, že vlastně chápete proč dělají tak strašné věci. Lze vůbec zbožňovat děsivé a krvavé příběhy? A to nesnáším horory, vážně.

Suren, jelikož vyrůstala mezi lidmi, i když člověkem není, má velice prchlivou a milou povahu. Poté, co ji Lady Nora vytrhla od jejich lidských nerodičů, se již Suren nedělo nic dobrého. Lady Nora z dvora Ostrých zubů ji chtěla použít pro své mocenské účely, ale po Hadí bitvě se musela stáhnout a najít jiné prostředky, jak svrhnout Nejvyššího krále.

Suren se mezitím schovávala v lidském světě, kde ji nalezne Doubek a vezme ji s sebou na výpravu za osvobozením jeho otce Madoca, kterého Lady Nora vězní.

Vztah mezi Doubkem a Suren je kouzelný. Během výpravy se špičkují a jemně oťukávají. Suren neví, co má od Doubka čekat a Doubek je přece jen prince Elfhame. Ale z příběhu cítíte, že ji velice miluje. Ale kdo by věřil Doubkovi, který zdědil vábivost po své matce, jehož nevlastním bratrem byl lišácký Locke.

Tuto knihu moc doporučuji, je tam všechno, co od knihy chcete a vaše emoce budou lítat jak na horské dráze. A ten konec?!?

petra1394
28.10.2023 5 z 5

Knihu jsem naštěstí přečetla v anglické originále, navíc v krásném provedení od FairyLoot. Náhodou jsem v obchodě narazila na české vydání, tak jsem si kousek přečetla a jen co jsem zjistila, že Oak je přeložený jako Doubek, tak jsem to zaklapla a snažím se to od té doby vymazat z paměti :D
Zatím je pro mě více srdcovka série Krutý princ, ale myslím, že Ukradený dědic jí šlape na paty. Těším se na pokračování :)