Ukradená známka

Ukradená známka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384344/bmid_ukradena-znamka-UBb-384344.jpg 4 67 29

Jedinečná publikace, která vypráví příběh propletený stoletou historií naší země. Ukradená známka, která je podstatou příběhu, se našla více než po 25 letech, byť nikdo nevěřil, že bude ještě někdy spatřena. Pravděpodobný pachatel zločinu obvinil Bramova otce prostřednictvím České televize z pojistného podvodu. Jaká byla ovšem pravda? Bram Klein věděl, že psaní knihy je jediný způsob, jak otcovo jméno očistit. Čím více se nořil do příběhu, tím více chápal, proč byl táta sběrem známek natolik fascinovaný. Čtyři roky po jeho smrti se sblížili jako nikdy. Ukradená známka je obdivuhodnou kombinací detektivního pátrání Holanďana, který nikdy v České republice nebyl a nyní musel vstoupit do komunity místních sběratelů známek a velkého příběhu malého kusu papírku, nepřestávajícího fascinovat. V této hře jde o velké peníze, sběratelskou čest i osobní poslání.... celý text

Dalgiona
Dalgiona
20.06.2023

Zajímavý příběh, který se četl jedním dechem.

Peťulka3
Peťulka3
09.10.2022 5 z 5

Ač takové knihy nečtu, tak se mi to moc líbilo.


JIVaJaH
JIVaJaH
10.09.2022 5 z 5

Tato kniha byla pro mě milé překvapení.

Criosphinxx
Criosphinxx
31.01.2022 4 z 5

Nejsem filatelista, ale přesto mne ta kniha ihned upoutala. Myslím, že pro lajka jako jsem já, je to vlastně celkem lehce pochopitelná kniha, kde jste hozeni do tohoto "světa známek" aniž by jste byly zmatený nebo dezorientovaný. Příběh je reálný a oceňuji autorovu snahu o očištění jména svého otce a spravedlnost, ale zároveň mi chvilkama přišlo, že tam je dodána "dramatičnost" až moc na sílu. Ten konec byl takový, že nabídl odpověď, ale i otázku. Každopádně jsem šel a po dočtení jsem si ještě zjišťoval všechny okolnosti ohledně tohoto případu. Kniha mne bavila a to jak po dějové lince autorova hledání odpovědí, až po dějovou linku napříč historií. Knihu doporučuji už jen z důvodu, že je spjatá s naší krásnou zemí!

Ticiana
Ticiana
18.01.2022 4 z 5

Kniha je hodne zajimava. Pribeh jedny maly znamky, a jednoho stoleti. Pribeh je napsany ctive, ani nevite jak, a uz jste na konci. Chtela bych vedet, jak je to dal, protoze na internetu se moc nedozvime, pan Pytlicek zemrel, otazka je, jestli se to vubec dal resi a taky, jestli znamka byla prodana pres Burdu, jelikoz jednu polozku jsem nasla, ale nevim, jestli je to tahle znamka. V kazdem pripade, docela chytlave cteni.

dyger
dyger
19.09.2021 5 z 5

Den a neměla jsem, co dělat... čte se dobře a rychle, poutavé...

Zirvith
Zirvith
13.09.2021 4 z 5

Kniha mě velmi příjemně překvapila. Patří mezi knihy, které dokážou zaujmout už od začátku, to se mi poslední dobou totiž moc nestává. Rozhodně jsem nečekala, že mě ta kniha chytne tak moc.
Také nesnáším takovou nespravedlnost, třeba když člověk ví že má pravdu, ale přesto všechno svědčí proti němu. Takže autora úplně chápu, že chtěl dosáhnout spravedlnosti a rozhodl se o svém příběhu napsat knihu. Stejně tak jsem toho názoru, že jeho obavy z policie jsou oprávněné. Taky bych určitě měla strach :)
Pak se mi líbí, že je v knize i obrazová příloha s fotografiemi (nejen) osob, které se v příběhu objevily. Taky je příjemné číst knihu zahraničního autora, kde hraje důležitou roli Česká republika a objevují se česká jména i města. A taky naše známky :)
Ale vážně to funguje tak, že když někdo začne mluvit o tom, že napíše nějakou knihu, tak ho vydavatelství už samo kontaktuje s tím, že by to chtěli vydat, aniž by to vůbec četli? :D To mi přijde docela zvláštní :)
Akorát autor mohl tu knihu dokončit, až by byl celý případ uzavřen, takhle je to fakt bez nějakého konce. Krom toho je zajímavé, že Pytlíček, o němž jsem dosud nikdy neslyšela, zemřel docela brzy po vydání téhle knihy :) A řekla bych, že Bram Klein je asi podobný detektiv jak já :)

vas
vas
01.08.2021 2 z 5

Ta knížka je podle mého názoru prostě špatná. Bram Klein se domnívá, že je v Kandaháru, těsně po dobytí Talibanem. Prochází se ale jenom po Praze a jiných českých destinacích, týrán hrůzou z toho, že bude zkorumpovanou českou policií chycen, mučen a popraven.
Veden zcela pochopitelnou touhou očistit jméno otce navíc příliš neřeší fakta. Tomu ale rozumím, každý si hájí svoji pravdu. Zoubkovaný svět je úžasný a myslím, že mu kniha zůstala mnoho dlužna.

kramver
kramver
03.05.2021 2 z 5

Do téhle knížky jsem se nedokázala začíst. Není to úplně špatný příběh, člověk se dozví něco o sbírání známek a filatelistech a zároveň i něco z historie. Bohužel mi autor, ve snaze očistit otcovo jméno, připadal trochu víc dramatický než vyžadovala situace a celkově jsem se nedocházala pro ten jeho boj nadchnout. Knihu jsem nedočetla.

Pavelpi
Pavelpi
01.02.2021 5 z 5

Na začátku všeho byl dopis, který upozornil na krádež známky. Pak syn majitele rozjíždí pátrání po známce. Kniha se dobře čte, někomu může vadit prolínání dvou časů, někdy také může vadit místy odborný výraz z filatelistického názvosloví, ale já jí hodnotím jako výborně napsanou a jsem rád, že jsem se k ní dostal díky Výzvě.

juliesze
juliesze
19.01.2021 2 z 5

Zajímavé, že se jedná o skutečný příběh. Mně tedy trochu chybí závěr knihy - nějaké rozuzlení. Chvílemi jsem se ztrácela o tom, kdo s kym jak a komu. Určitě zajímavé a vidím v tom trochu dramaturga, což ve mě vyvozovalo trochu dojem reportáže. Trochu škoda a určitě z toho šlo "vymáčknout" víc.

jana79
jana79
17.09.2020 2 z 5

Velmi zajímavá kniha o skutečné známce, která se ztratila z výstavy. Četla se velmi dobře a člověk se aspoň dozvěděl mnoho zajímavého.

evajs.evajsek
evajs.evajsek
29.08.2020 4 z 5

Pěkné čtení. Pro mě i z toho důvodu, že je příběh skutečný a týká se Československa, vystupují zde reálné postavy. Děj se prolíná mezi dvěma časovými linkami - období 2.sv.války do roku 1991 a dohra okolností v současnosti. Na internetu jsem ze zvědavosti dohledávala další informace. Kniha stojí za přečtení.

vterinka
vterinka
01.04.2020 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Je neuvěřitelné, jak daleko se pan Klein ve vyšetřování dostal a kolik informací zjistil.
Najdeme zde i pár fotografií známek a lidí, na jejichž jména při čtení narazíme.
Co mě ovšem mrzí je množství chyb a překlepů v textu.

ibáG
ibáG
27.01.2020 3 z 5

Nesdílím tak velké nadšení některých čtenářů, že je to skvěle napsaná kniha. Anotace je přehnaná. Styl psaní nanejvýš průměrný, vezmu-li v úvahu, že je autor povoláním scénárista a spisovatel. Úplně kroutím hlavou nad množstvím gramatických chyb, překlepů (viz např. hodnocení uživatele ddkk níže) a záměnou jmen Erik Pala/Tomáš Pala (str. 119, 204), pak Čermák/Černák (str. 94, 95)... Kniha za 400 Kč? Zralá na reklamaci. Knihy Dobrovský by se měly stydět. Jinak jsem ráda, že jsem si to přečetla, ale jen kvůli faktům. Napadala mě při čtení spousta myšlenek: Jak jsou lidi ze "západu" zhýčkaní, udivení autora nad tím, že v ČR ne každý umí anglicky (Nizozemec se naučí AJ a NJ raz dva, když je nizozemština v podstatě - s trochou nadsázky - kombinace upravených slov NJ a AJ, ale např. ruštinu, francouzštinu, finštinu nebo češtinu by se asi učit nechtěl a ještě zmiňuje, že je jeho NJ chabá, to bych v jeho případě raději mlčela), pak mu připadne Staré Město jako kulisa ve filmu... Má asi málo zkušeností s krásnými historickými městy jako je Praha.
Pak mě napadala víceméně platná pověst Židů, dále hnus, hněv a smutek z toho, jak jsou lidé schopni bezostyšně okrádat druhé a ještě mají radost, kolik na druhém vydělali... pak příklad toho Lešetického, jak takticky přemluví ministra, aby se známky daly přetisknout a vytvořil tak půdu pro sebe a filatelisty, aby běžel obchod. Dále klasická věc, kdy někdo nemá ani sousto a druhý má desetitisíce, aby si kupoval známky a že jsou lidé stále hodnoceni dle ošacení (kapitola Havlíček vs. Čern/mák)... A vůbec ta sebranka lidí, kteří chtějí mít jenom prospěch a zisk a obchodují s podvodníkem... Ten Pytlíček byl pěknej hajzl. A taky mě překvapilo, že japonský filatelistický klub vůbec nereagoval na zprávy od Brama Kleina. Je však ke cti autora, že se do celé záležitosti opravdu ponořil, věnoval tomu tolik času, energie a nevzdal to a zprávu o celé záležitosti spojené s jeho otcem a historii těch dvou známek zveřejnil formou knihy. A sesumírovat všechna fakta a dát události do časové osy taky zřejmě nebylo snadné. To přeskakování v čase mi však činilo potíže. A též jsem se někdy ztrácela v množství jmen.

akdara71
akdara71
18.01.2020 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, nejsem filatelista a o známky jsem se nikdy příliš nezajímala, ale přesto mě příběh, který je pravdivý a týká se autorova otce, zaujal. Kniha se dobře čte, jen jsem se občas ztrácela ve větším množství jmen

Papírek
Papírek
29.12.2019 5 z 5

Skvěle napsaná kniha s velmi poutavým, napínavým a skutečným dějem! Kniha je doplněna i o zajímavé historické informace. Mě jako sběrateli známek se kniha velmi líbila a nedokázal jsem se od ní odtrhnout. Přečetl jsem ji za tři dny. A myslím si, že by mohla zaujmout i ty, kteří o známkách nic nevědí. Vřele doporučuji!

iceVS
iceVS
07.12.2019 5 z 5

Vcelku od útlého věku znám jméno Pytlíček... a mám s ním spojená samá superlativa... je nejlepší, nejbohatší, nejúspěšnější, dokonalý... A po přečtení této knihy jsem velmi ochotná věřit, že to může být jinak.
Knihu jsem shltla během pár hodin a musím se přiznat, že mi nebylo lehko u srdce. Lze dát do souvislosti, že Ludvík Pytlíček zemřel půl roku po vydání této knihy a za značně podivných okolností?
Korektura selhala ve faktech... Semilský policista se v polovině knihy jmenuje Erik Pala a na konci knihy je z něj Tomáš Pala. Kapitoly v knize jsou datovány rokem 2017 a mezi nimi je nelogicky rok 2018, datum v době po vydání knihy.
Je to výborný příběh, ale je mi z toho smutno.

Tohle nakonec mluví za vše: ¨Samozřejmě jsem vždycky věděl, že je to padělek. A to jsem si ho měl nechat?¨

morava
morava
15.11.2019 4 z 5

Ani nevim , kde zacit. Kniha mi tak nejak prekrizila letos cestu v knihkupecti Dobrovsky. Sama by jsem asi knihu k precteni nevyhledavala, jelikoz jsem se o znamky nikdy nezajimala. Muj bratr vsak ano, a ja se pri cteni vzpominkami rada vracela do detstvi, kdy si muj bracha pysne ukladal kazdou svou novou znamku do sveho alba. Uz jen za ty krasne vzpominky ma u mne kniha velke plus. Samotny pribeh je psany ctive, a ja se dozvedela i spoustu novyh informaci jak z historie nasi zeme, tak i ze sveta sberatelu znamek. Secteno, podtrzeno, kniha se mi libila, a jsem rada, ze ,jak se rika, mne v knihkupectvi cvrnkla do nosu, nebo spis do oka.

aktak1203
aktak1203
19.09.2019 3 z 5

Taková kniha co nenadchne ani neurazí.