Úklady a láska

Úklady a láska https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438944/mid_uklady-a-laska-foh-438944.jpg 4 56 9

Občanská truchlohra o pěti dějstvích.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Kabale und Liebe , 1784


více info...

Přidat komentář

Julia284
28.05.2022 4 z 5

Na povinnou četbu mě to vcelku
bavilo.

RADOST
12.05.2021 3 z 5

Pokud bych hodnotila toto dílo z pohledu tehdejšího diváka, pak bych volala Bravo a neúnavně tleskala. Za jazyk, obsah i obhajobu nižších stavů. Ale dnes, téměř 240 let po jeho vzniku, zůstává jen hlavní poselství a všechny okolnosti a úklady akce působí už dosti vyčpěle. Dílo však dokazuje, že lidstvo se zase až tak nemění a uvažuje a činí stále stejně, jen ne tak pateticky a průhledně.


JulianaH.
09.05.2019 5 z 5

Jedna z prvních klasických knih, které jsem jako čtrnáctiletá přečetla. Nemůžu ji tedy hodnotit objektivně: je pro mě součástí nejhlubší vrstvy mého literárního povědomí. Od té doby jsem ji ještě jednou četla a viděla jsem ji v divadle.

- Je půvabně napsaná, avšak příběh má jednoduchý.
- Lady Milfordová patří k naprosto výjimečným, vrstevnatým charakterům a její aforismy jsou mnohdy famózní.
- Luisino závěrečné vnitřní drama se Schillerovi podařilo napsat opravdu drásavě.
- Ferdinand je idiot.
- Upřímně řečeno: nejvíc mi bylo líto jeho otce.
- Průhled do mravů u dvora vynikající, a co teprve pro současníky!

boxas
22.08.2018 4 z 5

Hezké, smutné, jen pohnutky některých aktérů jsou už z dnešního pohledu jen těžko pochopitelné.

Briv
03.02.2017 3 z 5

Moje nevlastní dcerka má povinnou četbu k maturitě, tak jsem si řekla, že to zkusím taky, jelikož k mé maturitě jsem v tomhle nebyla zrovna pořádná:). Divadelní hry zrovna moc nevyhledávám. V tomhle případě mě to moc nenadchlo, ale ani neurazilo. Je to klasika, jasný konec, zlomené srdce - prostě tragedie jak má být.

Adelyna
28.10.2016 3 z 5

Preromantická verze Romea a Julie, nešťastné náhody, tragický konec. Mi se to líbilo, ale že by mě to zrovna nadchlo nemůžu říct. Nejvíce zajímavou postavou je dle mého názoru lady Milfordová, třetí výstup o její minulosti byla jednou z nejzajímavějších pasáží.

Aleh
03.08.2016 5 z 5

Je to příběh veliké lásky mezi šlechticem Ferdinandem a měšťanskou dívkou, dcerou muzikanta, Luisou. Kolik útrap, intrik a úkladů musela snášet tato nerovná láska, která byla v rozporu s tehdejší morálkou, zvyklostmi, s tehdejším světem ve 2. polovině 18. století? Je to klasické dílo a čtenář může očekávat konec velikosti antické tragédie.

zipporah
20.04.2012 5 z 5

Pobaví... ako napríklad, keď pán minister označí svojho tajomníka za chumaja, keď mu spomenie prísahu, slovo, ktoré pre neho nemá význam ako pre meštiansky život... Človek aj tu prichádza na to, akú moc môže mať, keď ovláda psychológiu jednotlivca. A toto sa mi tiež páčilo, čo len páčilo, ešte posilnilo moju lásku k autorovi:D patetizmus, ktorý obhajuje a vkladá do neho krásu...

Vera Silent
18.01.2012 5 z 5

Krasne klasicke dilo, ackoli je od sameho zacatku jasne, ze laska vzneseneho Ferdinanda a krasne ale mestacke Luisy fakt nema nadeji. Schiller si vyhral s reci jednotlivych postav i vrstev, ktere jednotliv postavy zastupuji a dokonce tam jsou i chvile, kdy se clovek pobavi.