Smrt králů

Smrt králů https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197611/smrt-kralu-197611.jpg 5 244 26

Saské kroniky série

< 6. díl >

Román Bernarda Cornwella Smrt králů přináší další příběh Uhtreda z Bebbanburgu, velmože ve službách wessexského krále Alfreda, později zvaného Veliký. Alfred však umírá a zdá se, že s ním umírá i jeho sen o sjednocení anglických křesťanských království, neboť Británii hrozí, že země po jeho smrti opět upadne do chaosu vnitřních rozbrojů a válek s vikinskými Dány. Alfred chce, aby po něm nastoupil vládu jeho syn Edward, ale jsou tu další sasští páni, kteří si činí nárok na uvolněný trůn, a na severu čekají na svou příležitost pohanští Dánové se svým dávným snem ovládnout Wessex. Přísaha věrnosti váže Uhtreda k Alfredovi, ale ne k Edwardovi. Má složit přísahu i jemu, jak si přeje Alfred? Uhtred váhá. Navíc se stále nevzdává úmyslu získat zpět své panství a svou tvrz, o které ho podvodně připravil jeho strýc. Nakonec si uvědomuje, že je to on, kdo jako hlavní vojevůdce saských sil může velkou měrou přispět k tomu, aby se Alfredův sen uskutečnil, anebo ho naopak odsoudit k zapomnění, pokud Wessex opustí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Death of Kings , 2011


více info...

Přidat komentář

Deia
25.01.2024 4 z 5

Dej sa stále točí viac-menej dookola, ale stále ma to baví čítať, aj keď si úplne neviem predstaviť o čom bude ďalších sedem častí. Uhtred je už v podstate na tú dobu starý pán, ale jeho taktické myslenie je stále skvelé a jeho forma tiež, zatiaľ nemá problém stáť ako prvý v štítovej hradbe a boj si zakaždým (a s každým) užíva. Taktiež stále bojuje proti všetkým tým kňazom a biskupom a niekedy to vyzerá tak, že je jediným pohanom v tom kresťanskom svete, za čo má moje veľké sympatie. Ináč jeho správanie nie stále odpovedá jeho veku, čo mi trochu vadí. A v tejto časti mi vadilo aj celková rozťahanosť. Ale čítanie som si užívala a som zvedavá ako to bude s osudom Anglicka pokračovať.

yerry
30.08.2023 5 z 5

Táto časť nemala síce ten drajv ako tie minulé, ale stále je to na 5 hviezd. Predovšetkým sa v nej pojednáva nielen o smrti kráľa Alfréda Veľkého, ale svoj život v nej ukončí viacero potentátov či už z tej saskej strany alebo strany dánskej.

Alfréd vytvoril národ, ku ktorému ľudia cítili, že patria. Pretože zákony boli spravodlivé, každý mal možnosť žiť slušne a nebyť pod vládou tyrana. A to v tých časoch znamenalo veľa. (Justin Pollard: Alfred the Great, 2005). Tento citát z knihy však cháp v kontexte doby...

Intrigy, stratégia a pozičné bojové strety sú korením celého tohto zväzku. Uhtred je síce na tú dobu (pred a po roku 900) už v pokročilom veku (má okolo 45 rokov), ale stále je to bijec. Autor u neho nič nezastiera. Ak by bol opisovaný druhou stranou (napr. tou dánskou) bol by z neho jednoznačne záporák so spôsobmi, aké mali anglickí šľachtici neskôr. Nerozpakuje sa napr. z rozvášneného davu vytiahnuť anonymného človeka, trebárs aj nevinného a dáva ho rovno obesiť.

Uhtred bol samozrejme pri tom, keď Dánske vojsko vedené kráľom Eohrikom a uchádzačom o wessexský trón Æthelwoldom vtrhlo do Mercie, prekročilo Temžu pri Cracgelade (Cricklade), spustošilo Wessex a opäť sa stiahlo. Kráľ Eduard aj s prispením Uhtreda ho prenasledoval do Východného Anglicka a pomstil sa Eohricovi za jeho plienenie krajiny.

Teda ústrednou témou knihy bola udalosť z titulu knihy, opätovné dánske ambície a Æthelwoldova vzbura voči Eduardovi. Samozrejme Angelcynn stále čaká na svoje zjednotenie a preto Uhtred nepovedal ešte svoje posledné slovo. A ja sa preto chystám na ďalší zväzok...


OlafSveinsson
18.11.2021 5 z 5

Válka není jen záležitostí hrubé síly, ale i lstí a důmyslných plánů. Těch si v tomto díle užije Uhtred měrou vrchovatou jak jejich tvůrce, tak oběť. Jedno staré moudro však říká, že taktické plány vydrží přesně do prvního střetu s protivníkem. A tak je potřeba vše za pochodu upravovat, aby se stejně nakonec rozhodlo ve štítové hradbě, kde muži natlačení jeden na druhého cítí dech protivníků a snaží se vrazit svou zbraň do nepřátelských břich.

Ešína
25.07.2021 3 z 5

Tato kniha mě bohužel moc nebavila, ale uznávám že má něco do sebe.

LenkaDv
09.01.2021 5 z 5

Další výborný díl. Už se těším na další. Tato série je opravdu výborná, rozhodně neupadá a pořád baví. Čtu jedním dechem.

Dave-7
11.10.2020 4 z 5

Musím přiznat, že už jsem to nehltal tak jako předešlé díly. Sága o Uthredovi začíná být zdlouhavá, ale stále si drží kvalitu. Uvidíme co další díly.

Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Jsem nadšen a podle mě není co dodat.

Targa Dall
07.01.2020 5 z 5

Trošku zdlouhavější zpočátku, ale epická bitva přijde :)
Pět hvězd a po pauze jdu na další díl.

Daduška
01.11.2019 5 z 5

Další díl ze série, není co dodávat.

Igor1311
06.09.2019 5 z 5

Dá sa Uhtredovi čosi vytknúť? Nedá.

Alizon
03.05.2019 4 z 5

Opet spokojenost. Ctu postupne celou serii a vetsinou davam 5 hvezdicek, v tomto dilu se mi zacatek trochu tahnul a "neco" mi tam chybelo (vubec se neobjevi Ragnar s Bridou) takze davam jen 4 hvezdicky. Ale hned navazuji sedmym dilem (ony jsou jednotlive dily take pomerne kratke). A celou serii rozhodne milovnikum historickych romanu doporucuji.

Francois17
09.05.2018 5 z 5

Nebylo to špatné. Po trochu volnějším rozjezdu a z mého pohledu méně zábavné věštecké epizodě, nakonec kniha dostane spád a poslední třetina je výborná. Opět musím konstatovat, že pokud se autor pustí do popisu bojových scén je to velice přesvědčivé.

druzickaster
13.10.2017 5 z 5

Kvalita ustálená, Uhtred pořád svůj a jedinečný. Jedine co mi vadí jsou některé pasáže/myšlenky/ které se celou sérií pořád melou dokola, o mečích a hradbě atd, ale chápu, že je to pro ty, kteří nečtou celou sérii, takže to strpím. Jde se na další díl.

Torgal
06.02.2017 5 z 5

Uhtred akoby v tomto diely otrepal z pliec únavu a zahryzol sa do Dánov s novou vervou. Alfrédovo ťažko budované kráľovstvo je totiž treba udržať pre ďalšie generácie a vlci už číhajú na hraniciach. Alfrédova smrť dala knihe nový impulz a naštartovala mocenské hry, lebo trón Wessexu je lákavá korisť. A záverečná bitka plná strategických manévrov bola doteraz to najlepšie, čo som od neho čítal. Na záver ešte jedna citácia z knižky: “Eohric je earsling“ řekl jsem, „a pokud bys nevěděl, co to je, je to věc podobná biskupu Asserovi, kterou vytlačujeme zadkem.“ 9-/10

Aniday
09.10.2016 5 z 5

skvělé pokračování Uhtredova životního příběhu... sice mi tři díly před ním unikly, ale i tak jsem se v ději skvěle orientovala... a jednou tuto mezeru v ději doženu, to přísahám!

Mako123123
08.09.2016 4 z 5

Trocha rozvláčnejšie ale aj tak dobré, dosť dobré... Aethelflaed je už riadne otravná. Konečne nastala smrť Alfreda a karty sú rozdané. To s tými anjelmi bolo fajn.

achilles
22.12.2015 5 z 5

Oceňuji, že autor stále drží laťku vysoko, což se ne každému spisovateli daří.
V knize mě oslovila Uhtredova lest s věšteckou jeskyní. Připodobnil bych ji k dnešním médiím, ať TV či tisk, oba pracují na tom, aby lidé měli to, co chtějí, a zároveň slouží politikům, kteří zase přes ně ovlivňují lidé. Uhtred to měl ale přecijenom důmyslnější a minimálně pro mužskou část atraktivnější.

Alma-Nacida
26.04.2015 5 z 5

Pořád je to dobré a čtivá kniha, i když už trošku pomalejší než na začátku, na ubrání hvězdy to ale zatím nevidím. Jen doufám, že ten 7. díl bude i poslední. ;-)

Richie1
18.01.2015 5 z 5

Šesté pokračování příběhu Uhtreda, saského velmože vychovaného Dány, ale ve službách králi Alfrédu Velikém, rozvíjí události i po smrti tohoto významného anglického krále.
Dáni se pokusí využít smrti velikého krále a opět zaútočí na bohatý Wesex, aby konečně zlomili poslední odpor Britů proti dánské nadvládě. Jenže v cestě jim bude stát právě Uhtred, nejlepší bojovník Britů a pokořitel mnoha dánských vojsk.
Cornwell drží skvělou úroveň celé ságy, kniha je velice čtivá a historii popisuje s maximální věrností. Příběh stále není uzavřen, budu se těšit na další pokračování.

Herodes
31.07.2014 5 z 5

Špičkový román!