Poslední království

Poslední království https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324005/bmid_posledni-kralovstvi-nus-324005.jpg 5 387 77

Saské kroniky série

1. díl >

Seriál Poslední království, natočený podle úspěšné románové série Bernarda Cornwella: Kronika válečníkova, můžete sledovat od poloviny října na televizním kanálu BBC America. „V jedné chvíli bylo moře pusté a prázdné, a okamžik poté se na něm objevily lodě připlouvající od jihu. Byly to krasavice. Jejich přídě a zádě, na špicích ozdobené zlacenými hlavami hadů a draků, se obloukem zvedaly do výšky a zdálo se, že ty lodi poháněné stříbrnými křídly vesel na vodě tančí.“ „Prožil jsem nádherné dětství, dokonalé alespoň z pohledu chlapce. Vyrůstal jsem mezi muži. Byl jsem svobodný, volný jako pták, nezkrotný, neobtěžovali mě žádní kněží, neplatily pro mě žádné zákony, a povzbuzovali mě k bojechtivosti.“ Anglický chlapec Uhtred se narodil v devátém století jako syn northumbrijského velmože. V deseti letech osiřel, upadl do zajetí a dánský válečník ho přijal za vlastního a naučil vikinským způsobům. Uhtredův osud je však nerozlučně spojen se západosaským králem Alfredem, jenž vládne jedinému anglickému království, které ještě odolává náporu Dánů. Uhtred dorůstá v bojích mezi Angličany a Dány a za střetů mezi křesťanstvím a pohanstvím. Dlouho si není jistý, ke které straně se věrně a natrvalo přidat, až ho krveprolití za jednoho zimního úsvitu přitáhne k Angličanům. Práh mužnosti překročí v okamžiku, kdy Dánové zahajují svůj dosud nejprudší útok na Alfredovo království. Sňatek jej připoutá ještě pevněji k Západním Sasům, a když se jeho žena a dítě ztratí v chaosu za dánského vpádu, musí se v bitvě na mořském pobřeží utkat s nejsilnějším z vikinských náčelníků. Tam také v hrůze střetnutí hradeb štítů poznává, komu se zaváže věrností a kam skutečně patří. Poslední království zahajuje novou ságu z raně středověké Anglie, která barvitě líčí historii Alfreda Velikého a jeho nástupců na trůně. Na pozadí jejich osudů spřádá Bernard Cornwell příběh křížících se závazků a slibů věrnosti, zdráhavé lásky a nesmírného hrdinství. V Uhtredovi vytváří jednu ze svých nejzajímavějších a nejpůsobivějších heroických postav a dynamickým, vášněmi naplněným dějem Posledního království dosahuje jednoho z vrcholů své dosavadní bohaté tvorby.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

The Last Kingdom , 2004


více info...

Přidat komentář

S.sidi
09.03.2024 4 z 5

Nejdříve jsem videla sérii na Netflixu a potom se mi dostala do ruky audiokniha. Drsné, má to spád a hodně zajímavé. Budu pokračovat.

Dupity
17.02.2024 5 z 5

Četlo se to samo. Vynikající historická sága. Zcela jistě se vše událo jinak, ale ve které knize je skutečnost? Chválím také český překlad.


sladkáva
11.02.2024 4 z 5

Strhující a napínavý historický román mě vtáhl do drsného světa vikingů raného středověku. Příběh plný akce, bitev, krve a dramatických změn, které mě nenechal vydechnout. Hlavní postava Uhtreda, drsného válečníka, si získala mé srdce. Sledovat jeho cestu od dítěte k muži a jeho vnitřní boj o identitu Angličana či Dána, pohana nebo křesťana, bylo fascinující a napínavé. Uhtred si mě získal a tak se s chutí vrhnu na další díly série. (audiokniha)

ElikaS
29.01.2024 4 z 5

Poslední dobou jsem si oblíbila knížky, které jsou postaveny na skutečných historických událostech, takže se při čtení i něco zajímavého dozvím. Tato část anglických dějin pro mě byla úplně neznámou, takže jsem si moc ráda rozšířila obzory. Příběh Uthreda mě bavil a těším se na pokračování.
Musím vyzdvihnout i autorův doslov, kde vysvětluje, co je literární fikce a co jsou historické skutečnosti.

tetes
14.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Možno sa to z prvého dojmu nezdá, ale Bernard Cornwell spravil celými Saskými kronikami (môj komentár platí na všetky knihy série) peknú záplatu v anglickej hist. beletrii, pričom mal počas písania malého nepísaného súpera – seriál Vikingovia.
Okrem pár mám prečítané všetky Cornwellove knihy a páči sa mi, ako v nich využíva podobný motív „hlavný hrdina musí za každú cenu prežiť“, pretože v skutočnosti prioritne neopisuje život hlavného hrdinu, ale historický dej, ktorý autor podrobne vopred naštuduje z hist. materiálov. -to, že čitatelia zafrflú, že nie je možné, aby Uhtred zo Saských kroních prežil toľko bojov, alebo Sharpe vyviazol z každého nebezpečenstva, je iba úsmevné. V Cornwelových knihách ide o priblíženie danej histórie, ktorú opisuje.
Čo ma ale prekvapilo je Cornwellov život. Dlho som si myslel (a že niektoré knihy/scény so Sharpom čítam opakovane aj teraz po rokoch), že je kresťan. Cornwell bol ako chlapec adoptovaný, vychovali kresťanskí fundamentalisti, preto neskôr dostal odpor ku kresťanstvu ako takému a stal sa ateistom. Jeho skutočný otec sa volal Oughtred, matka Cornwellová – autor si nechal dievčenské priezvisko matky, no otcovo priezvisko použil do Saských kroník (Uhtred), pričom, ako sám vraví, v ktorejsi časti kroník, v histórii Anglicka figurovalo meno „Uhtred“ (s možnými kombináciami prvých písmen), ale o niekoľko rokov (sto?) neskôr, ako je celý príbeh kroník. Sám Cornwell sa úsmevne vyjadruje, žeby bol rád, keby sa zistilo, že on sám pochádza z rodu historického Uhtreda. Niektoré zahraničné internetové zdroje dokonca tvrdia, že JE priamym potomkom, čo ale v skutočnosti nie je dokázané a tento fakt je iba dohadom. Historický Uhtred s knižným Uhtredom nemajú tiež nič spoločné (slová autora). Podobnosť detstva knižného Uhtreda s autorovým detstvom je, myslím, jasný, kto čítal Saské kroniky, tu nie je o čom.

Ku knihám (a seriálu The last kingdom):
Plusy:
-knihy spracovávajú 10. st. Anglicka, prakticky jeho vznik – panovanie kráľa Alfréda z Wessexu, tak jeho syna a dcéry. Neviem, či existuje ešte nejaká dostupná kniha/séria kníh, ktorá by približovala túto dobu (a hlavne takto podrobne).
-knižný pohan Uhtred a jeho spolubojovník, Ír Finan sú 1:1 k ateistovi Sharpovi a jeho spolubojovníkovi, Írovi Harperovi (neviem prečo, ale pri Harperovi sa vždy pousmejem, že je predok seriálového Charlieho a Alana Harperových z Dva a pol chlapa :D). Táto „kamarátska schéma“ funguje dobre aj v Saských kronikách, aj v sérii Sharpe.
-rozumiem, že 13. knihu „Válečník“ sfilmovali ako film a nie ako seriál. Prvé 2 série majú 8 dielov, 3.-5. séria po 10, dokopy 46 dielov – na toľko dielov vyšlo 12 kníh, čo sú necelé 4 sfilmované diely na 1 knihu. 13. kniha sa však mohla sfilmovať aspoň do 3 častí, v tej jednej to bolo natlačené, ale je to prijateľnejšie riešenie, ako by malo byť ďalších dielov 10.
-medzi hercami seriálu fungovala tzv. „chémia“, Uhtred a Gisela, dokonca i Uhtred a Aethelflaed k sebe pasovali.
-knihy nie sú také dlhé, aby začali nudiť (predsa len, v „ich forma“ (ja-rozprávanie) písať kilometrové časti kníh...)
-knihy nemajú vždy „ucelený šťastný koniec“, čo je znak toho, že príde ďalšia časť, no každá ďalšia časť oboznámi v krátkosti čitateľa s tým, čo bolo v predchádzajúcej. Cornwell je šikovný autor, do čoho sa pustil, to dokončil, snažil sa vychytať všetky maličkosti a uzavrieť aj príbehy vedľajších postáv.
-knihy a seriál dýchajú príbehom. Hoci knihy sa občas nevyhli nudným statiam (ale ktorá kniha ich nemá, však?)

Mínusy:
-„ich forma“ (ja-rozprávanie). Z jednej strany je to pekné, poznávame príbeh skrz Uhtreda, ale na druhej strane mnoho uniká. Čakal som viac prepracovanú postavu, možno nejaké hlbšie zamyslenia, ktoré pri „ich forma“ chýbajú najmä v prípadoch nejakých rozhodnutí. Cownellov Uhtred občas skáče ako s „prebitou nohou“ s dôvodom „všetko riadi osud“ a pôsobí to od autora lacno, pričom to nie je pravda, lebo autor naštudoval čo sa len dalo, aby predostrel 10. st. Anglicka tak dobre, ako to len šlo. Na druhej strane to mohol byť autorov zámer, lebo o 10. st. sa vie predsa len omnoho menej, ako o mladších storočiach.
-knižný Osferth, nevlastný syn kráľa Alfreda, sa so svojim otcom podobá tak, že nikto nepredpokladá, že to nie je Alfredov syn. V seriáli by ste podobnosť hľadali ťažko (alebo mám blbé oči).
-Uhtred v knihách nosí v bitkách helmu, v niektorej knihe je ešte aj napísané, aká je asi drahá... v seriáli helmu nemá.
-ach, tie meče. Meč na chrbte je v seriáli, v knihe ich má za opaskom (alebo ak nie, tak mi, prosím, napíšte do správy, kde sa spomína, že ich má na chrbte). Schválne, skúste si požičať nejaký meč, dať ho v puzdre na chrbát, vytiahnuť ho na prvú šupu a tak ho na prvú šupu dať späť. A zopakovať to bez chyby aspoň 10x za sebou :D
-výška a mohutnosť postáv v seriáli nejako pochudla s výškou a mohutnosťou v knihách. Farba vlasov tiež knižno-seriálovo neladí. V knihách sú niektoré postavy od Uhtreda vyššie – sám autor tak píše, pričom v seriáli sú nižšie (a naopak).
-Uhtred Aldhelmovi v knihe pri prvých stretnutiach zlomí nos a obaja sa celkom dlho otvorene neznášajú. Seriál na to zabudol. Škoda. Bolo by dobré sledovať, ako do seba obaja rýpu, pričom musia byť na rovnakej strane.
-knižný Sigefrid bol chromý a neprišiel o ruku. Seriálový Sigefrid behal ostošesť a Uhtred mu ruku odťal (ak sa mýlim, napíšte mi)
-ach, ten milý kňaz Beocca, keby to v seriáli nebola jedna z mojich obľúbených postáv, tak nič, ale predsa – v knihe je to starý, šedivý, krívajúci muž, už na pohľad vyzerajúci ako príšera, navyše s veľkou chromou rukou. V seriáli je to sympaťák :D
-...a ďalšie nezrovnalosti knihy-seriál...

kurama45
06.11.2023 4 z 5

Spočiatku som nedokázala odolať porovnávaniu s Jukimurovou Vinland Sagou. Predsa len, oba príbehy sú o vikingoch, ktorí vychovajú hlavného hrdinu po tom, čo mu zabijú otca. Zatiaľ čo Jukimurov Thorfinn zatrpkne, zatne sa a všetku nenávisť preleje do pomsty, Uthred si z toho po chvíli ťažkú hlavu nerobí a život ide ďalej. Prekvapivo mi oboje príde rovnako uveriteľné. A táto Uthredova typická bezstarostnosť, ľahkovážnosť alá carpe diem a vtip (pri jeho popisoch Alfreda som dostávala záchvaty smiechu) mi nakoniec učarovali a vtiahli do deja. Rovnako realisticky nastala pomalá Uthredova zmena po svadbe a ako si uvedomoval, čo je preňho naozaj dôležité. Naozaj som nečakala, že to bude také zábavné. Teším sa na ďalšie časti, aj keď je prvá kniha krásne ukončená sama osebe.

vladka321
04.05.2023 3 z 5

Příjemná pohádka pro dospělé a to i když je kniha založena na událostech, které se staly. Jací neohrožení a téměř nesmrtelní bojovníci. Patrně dějová linka vyžadovala, aby někdo stále byl živ a bylo oč se opřít :-D

Lena78537
20.04.2023 5 z 5

Tak jsem zase jednou vlítla do parádního počtení :)
Úplně nevím, komu fandit, jestli Angličanům nebo Normanům. Uhtred není typický klaďas, ale já ho fakt žeru. Baví mě historicky podložené události. Kniha plná odvážných bojovníků, bitek a nájezdů, u kterých mám obvykle problém udržet pozornost. Tady to je ale jinak.
Těším se na další díl.

yerry
28.03.2023 4 z 5

Dej knihy a jej postavy s ktorými si sa mohol stretnúť aj v rovnomennom seriály a s niektorými aj v seriály Vikingovia (synovia Ragnara Lodbroka) sa odohráva v čase, keď sa v našich končinách mala rozprestierať Veľká Morava a kedy už bolo Nitrianske kniežactvo do nej včlenené. Teda na sklonku 9. storočia.

Uhtred a niektoré postavy sú síce fiktívne, ale autor sa inak snažil držať dobových reálií. Myslenie jednotlivých postáv, konanie, bojové strety, hlavne spôsob boja v štítovej hradbe sú opisované veľmi realisticky. Popis lodí, hlavne tých dánskych bolo veľmi farbisté. Násilie podáva pomerne naturalisticky ale nie prehnane, očividne patrilo k tej dobe. Román má teda okrem svojich literárnych kvalít aj faktografický prínos i keď trochu prispôsobený pre autorov zámer. Myslím, že Cornwell tu pomerne verne vystihol duch doby.

Spočiatku sa mi čítali niektoré mená trochu ťažko a welšské názvy miest boli trochu krkolomné. Na mená som si ale časom zvykol a u miest autor uvádza aj dnešné názvy. Takže napokon som do deja vnikol. Trochu mi vadil miestami rozvláčny a divne písaný text. Autor trochu opakuje pasáže, ktoré nie je až tak potrebné opakovať. Inak ale dej odsýpa pomerne slušne.

Toto nie je romantický historický román, skôr dobrodružný a historický, blížiaci sa k faktografickému v literárnej forme. Autor sa pridŕža písomných prameňov. Tie však môžu byť priohnuté a udalosti reálne mohli prebiehať trochu inak. To však nič nemení na fakte, že autor si dal záležať a farbisto predostrel dobové reálie, ako ich svojim vnútorným zrakom videl on.

Dej tohto prvého zväzku v súčasnosti už trinásť zväzkovej ságy bol pomerne verne zobrazený aj v rovnomennom seriály. V knihe je však Uhtred a jeho skutky opísaný plastickejšie a uveritelnejšie. Celkovo sa mi román páčil dosť na to, aby som pokračoval aj jeho ďalším zväzkom...

ChristineGilgun
02.02.2023 5 z 5

Nezklamalo.
Viděla jsem sice prvně seriál,což vůbec nevadilo .Ač vzezření Beoccy mě trochu překvapilo:D
Děj je napsaný čtivě,čtenáře vtáhne snad hned od začátku,
a i když příběh znám,nemůžu se dočkat dalších dílů. Vlastně je to trochu jako pocit něčeho nového,jak už je v komentáři pode mnou.

Red_Fox
31.12.2022 4 z 5

Z prvního dílu ságy mám podobný pocit jako po zhlédnutí první řady seriálu. Stojím na počátku něčeho zajímavého, ale je potřeba si na to ještě počkat.

Cornwell dokázal krásně seznámit s životem seveřanů a podrobně popsat průběh bitvy nebo boje. Kámen úrazu nastával v době, kdy nebyl schopen včas ukončit větu. Kniha je tak plná předlouhých souvětí, jejichž čtení fakt bolí. Uthred je v knize méně "napotlamě", nevidíme jen přehnané sebevědomí. A taky máme možnost více se seznámit s Alfredem.

Sitth
13.12.2022 4 z 5

Výhoda nás starších jedinců je to, že i když jsem před lety viděl seriál, tak si ho pamatuji jen matně, takže když jsem se probíral svojí knihovnou, po čem tentokrát šáhnu, tak jsem si říkal, že si to osvěžím...
Cornwella znám zatím jen z Azincourtu a i tady drží čtivost, ale né na úkor historie. A to je dobře. Jasně, vím, že některé hlavní postavy jsou vymyšlené, ale pokud se čtenář chce povrchově vzdělat a nechce se topit v exaktní encyklopedii, tenhle autor to dobrá volba.
Oproti seriálu je mi Uthred více sympatický, díky možnostem knihy má autor čas ho lépe vykreslit a díky tomu i čtenář pochopí, proč a jak došlo k určitým vývojům v dané situaci.
Za první díl dávám 5/6, očekávám kvalitu i v dalších dvou třech dílech, ale trošku se bojím, kam to povede, když vidím rozsah ságy.... No nechme se překvapit.

david9690
17.08.2022 4 z 5

Je to docela slušná řežba a místy bych řekl, že té krve už tam proteklo až trochu moc, ale asi to byla krutá doba a možná že realita mohla být ještě daleko drsnější a krvavější. Nicméně příběh mě bavil, asi jsem si na ty popisované scény nějak zvykl a pak už jsem to až tak rudě neviděl. Uthred mi jako postava byl sympatický a Ragnar mě fascinoval. Škoda jen, že jej autor stáhl ze scény s muj vkus příliš brzo. Ale bylo to dobré čtení o období nájezdů Dánských vikingů na anglické země, bylo to dobrodružné a také určitým způsobem objevné. Takže někdy si určitě dám další díl z téhle série.

Martina291086
20.07.2022 3 z 5

Asi zde budu jediná, ale moc mě to nenadchlo... Polovina knihy o ničem, krkolomné názvy (dobře, s historickými názvy spisovatel nic nezmůže), dlouhá souvětí, někdy až moc nicneříkající. Hodně pasáží bych zkrátila. Četla jsem i lepší příběhy a doufám, že se příběh v dalších dílech zlepší...

Dandy1
09.07.2022 4 z 5

Četlo se to lehce. Teď se podívám jak je kniha zpracovaná v seriálu a pak uvidím, jestli budu další díly číst nebo raději sledovat v podobě filmu.

Deia
28.05.2022 4 z 5

Od autora už mám prečítanú sériu Kronika válečníkova, ktorá bola perfektná a tak som vedela, čo mám približne čakať. A aj keď ma príbeh z obdobia kráľa Artuša bavil viac, ani pri tejto knihe som neostala sklamaná.
Spočiatku sa mi čítala trošku ťažšie, skrz rôzne krkolomné názvy, ale netrvalo dlho a príbeh ma úplne pohltil. Síce som videla prvú časť rovnomenného seriálu (ale ten ma až tak nenadchol), takže som približne vedela, čo mám čakať, ale aj tak ma to veľmi bavilo. Uhtredov príbeh je napínavý, historické pozadie príbehu taktiež – nájazdy Vikingov na jednotlivé anglické kráľovstvá, opisy rôznych bojov, to všetko som si naozaj užívala. Sem-tam som síce mala trochu pocit, že príbeh viazne a nie stále som bola stotožnená s Uhtredovým myslením, ale v podstate mi to vôbec nevadilo. Neviem sa dočkať ďalšej časti a toho, ako bude pokračovať Uhtredova cesta.

Etule
22.03.2022 5 z 5

Jo tak tohle mě teda extra bavilo. :-) Chci se podívat na seriál, ale řekla jsem si, že nejdřív zkusím přečíst knihy. Člověk by si řekl, že ho dětství a dospívání hlavní postavy bude nudit, ale ne. :) Ragnar byl naprosto skvělý, oba Ragnarové. Ragnara mladšího jsem milovala ještě ví ve chvíli, kdy Uhtredovi pomohl ve scéně s rukojmími. Avšak i Uhtred je velice zajímavá a sympatická osoba, ačkoliv já prostě více fandila Dánům, tak samozřejmě chápu jeho rozhodnutí. Jsem zvědavá kam ho jeho osud zavede.

Petras_ka
17.03.2022 4 z 5

K Poslednému kráľovstvu som sa dostala vďaka seriálu. Nezvyknem čítať knihu po pozretí filmu alebo seriálu, ale v tomto prípade som urobila výnimku. Knižné spracovanie ma veľmi lákalo. Znova som sa dostala do obdobia bojov medzi Angličanmi a Dánmi, do sveta kresťanov a pohanov, medzi ktorými stojí ešte nerozhodný Uhtred hľadajúci si svoje miesto.
Je to pútavé a poučné čítanie.

Janadvorackova
19.02.2022 5 z 5

Na to, o jakých řežbách příběh vypráví, jde o trochu vlažnější povídání :). I tak mě moc bavilo.

Awča
17.02.2022 5 z 5

Velmi zajímavé - moc jsem toho o nájezdech Dánů na Anglii nevěděla.
A velmi drsné!
Kniha provádí dětsvím a mládím Uhtreda, který, ač rodem Angličan, je vychován Dány a přijme za svůj jejich styl života.
Čtenář tuší, že se blíží bod zlomu, rozhodnutí, které pro Uhtreda nebude jednoduché.
Navíc je zde střet křesťanství s pohanstvím, pro mladého muže se zdá být asketický život ve víře příliš nudný a svazující.
Oceňuji popisy bitev, jak se mužů zmocňuje nervozita, strach, a poté bojové šílenství, popsáno až brutálně.
Na druhou stranu vylíčení vztahů je takové chlapské, spíše po povrchu.
Posloucháno jako audiokniha, skvělý Vasil Fridrich!