Údolie rozhodnutia 2

Údolie rozhodnutia 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143560/udolie-rozhodnutia-2-143560.jpg 5 29 4

2. díl třídílného slovenského vydání rozsáhlé ságy pittsburgského ocelářského rodu Scottů, která začíná roku 1873, kdy do rodiny přichází irská služka Mary. Autorka v knize rozvíjí historii velké lásky Mary, dramatické osody jednotlivých členů rodiny i historické události té doby. Román americké spisovatelky Marcie Davenportové vyšel jako její třetí prozaické dílo za druhé světové války v roce 1942 v New Yorku a rázem si získal velikou popularitu. Zájem čtenářstva si vyžádal nová a nová vydání, takže se Údolí rozhodnutí záhy zařadilo mezi bestsellery. Podle románové předlohy natočila společnost Metro Goldwyn Mayer stejnojmenný film, v němž hlavní úlohy obsadili vynikající herci jako Katherine Hepburnová, Gregory Peck, Lionel Barrymore a další.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Valley of Decesion 2


více info...

Přidat komentář
malýčtenář
malýčtenář
13.03.2024 4 z 5

I v druhém díle sledujeme nejen osudy hlavní hrdinky Marie, procházíme celou historii 1. Světové války války. Rodina Scottů se rozrůstá, členové rodiny se žení, odchází do světa. Jediný Pavel a Marie, zůstávají věrní rodinnému podniku. Jaké je ale jejich přání a jaká je skutečnost? Zkrátka si musíte knihu přečíst.

intelektuálka
intelektuálka
14.12.2023 5 z 5

Rozsáhlý příběh z historie o rozvětvené ocelářské rodině Scottů začíná roku 1889,
kdy do Pittsbugu přichází irská dívka Marie ....

A její postava nás provází celou knihou - na základě dobových událostí , jejímu přátelství k majiteli hutí a obětavé pomoci mnoha členům rodiny ....

Velmi příjemně mne zde překvapil náhled na české emigranty a jejich vztah k zemi - v období nástupu fašismu, mnichovské zrady a události roku 1939, kdy došlo k obsazení vysokých škol ....

A zaujala i postava pravnučky Claire - a její boj o zachování hutí a zabránění zásobování německé armády ....

Kniha končí v období náletu na Pearl Harbor - a také narozením dalšího potomka rodu .... a nadějí na zachování rodinné tradice ....

A také citátem J. A. Komenského :

..... vláda věcí tvých se k tobě opět navrátí , lide český ....

Je to náročnější čtení, promítá se zde spousta událostí .... pro zájemce doporučuji.


Adapa
Adapa
31.07.2022 4 z 5

Druhá část rozsáhlé rodinné ságy o třech generacích ocelářů měla velmi dobrý rozjezd. Příběh ocelářského magnáta Pavla a jeho nešťastné lásky k bývalé služebné Marii se zajímavě rozjížděl, zaplétal a já stále čekal, zda je osud svede dohromady a nebo dožijí pod jednou střechou, ale jak dva lidé, kteří spolu nemohou být.
Druhá generace se více toulá po Evropě a bratři zápolí o nadvládu nad hutí. Do toho se nenápadně v huti objeví místo „Irčanů“ nově příchozí „Uhříci“, kterými všichni pohrdají a brzy se ukáže, že to jsou vlastně Češi a Slováci. A najednou se prolíná ocelářská sága s touhou Čechů a Slováků po samostatnosti.
Třetí část knihy, kde dominuje Claire, je naprosto jiná než předchozí dvě části. Scottovic ocelářská rodina ustupuje do pozadí a najednou se vše motá kolem Československa, Mnichovské zrady. Je zde vidět láska autorky k Československu, ale do této ságy se mi to nehodilo, přišlo mi to cizí a proto jsem se těšil až posledních cca 200 stran plné československého vlastenectví dočtu. Kvůli té třetí části nemůžu dát plný počet hvězd.
Jak níže píše haki34, také jsem celou dobu čekal, kdy se vynoří Mariina sestra Bridget a dozvíme se, co se s ní stalo, co její dítě… Ale zůstalo to nezodpovězené.
Knížku rozhodně doporučuji.

LenkaKa
LenkaKa
15.05.2017 5 z 5

Oba díly se mi moc líbily, četla jsem to jedním dechem. Mimo jiné je v závěru druhého dílu zajímavé, že osudy hlavních hrdinů jsou spojeny s Československem.