Údolie hrôzy

Údolie hrôzy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455918/bmid_sherlock-holmes-6-udolie-hr-zy-FwQ-455918.jpg 4 482 54

Vražda Johna Douglasa v malebnom zámočku Birlstone priláka pozornosť verejnosti a vďaka zdanlivo nevysvetliteľným okolnostiam aj pozornosť Sherlocka Holmesa. Polícia je v koncoch, a tak opäť raz s prosbou klope na dvere Baker Street 221B a angažuje neoficiálneho detektíva. Ako sa ukáže, smrť Johna Douglasa je iba malým ohnivkom v celej reťazi udalostí, ktoré sa odohrali pred mnohými rokmi v Pensylvánii, v údolí, kde strach a teror ležal na ľuďoch ako tieň a kde zákon a poriadok nemal žiadnu moc. V Údolí hrôzy. Dej románu sa odohráva ešte pred osudovým stretnutím Sherlocka Holmesa a profesora Moriartyho (v zbierke Sherlock Holmes 4: Spomienky na Sherlocka Holmesa), no je to tiež jeden z prípadov, do ktorého zasiahla ruka génia zločinu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , SnowMouse
Originální název:

The Valley of Fear , 1915


více info...

mysimas
mysimas
24.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Zábavné dobrodružné počtení, akorát nechápu Sherlockovo rozhodnutí do odhalení zapojit policii, když věděl, že to bude stát nevinný život. :(

Ivan F
Ivan F
22.12.2023 4 z 5

Ako otrlý čitateľ, pobozkaný snáď všetkými druhmi literatúry, najviac asi tej, čo kritici označujú brakom a čitateľ si voľká pri lúskaní jej stránok, som siahol po knihe, ktorú som pomerne dlho odkladal od jej zakúpenia. A bavilo ma to, veľmi, pretože je to príbeh zo série SH, ale len čiastočne. Najmä druhá časť knihy je vydarenou ukážkou, že sir Doyle vedel písať a pomerne pútavo rozprávať. Je mi jasné, že niektorí čitatelia budú rebelovať, pretože očakávajú len a len Sherlocka, ale práve to je na tomto príbehu zaujímavé, že tam nie je celú dobu. Podobne to mala aj pani Christie s Poirotom, niekedy sa objavil až v polovici knihy. Za mňa ide o veľmi vydarený príbeh a určite je lepší, než niektoré poviedkové zbierky s Holmesom. Škoda, že prvú časť knihy pán Doyle viac neskomplikoval, pretože pri opise mŕtvoly je veta, ktorá všetko prezradí, a to aj v originále, nielen v preklade.


Disease
Disease
31.10.2022 4 z 5

Pes Baskervillský je nepochybně klasika a s chutí jsem si ho po mnoha letech přečetl znovu. Údolí strachu je parádně napsané, hlavně se mi líbilo, že ve druhé westernové části se změní i literární styl. Ale právě ta druhá část mě tolik nevzala.

mia.com
mia.com
20.07.2022 3 z 5

Prvni cast me celkem bavila, na zahadu jsem fakt neprisla. Ale druha cast me moc nebrala, takze za me prumerne 3 hvezdy.

petrarka72
petrarka72
08.06.2022 4 z 5

Dva romány, které dělí téměř patnáct let. Pes baskervillský vycházel v novinách na pokračování 1901-1902, poté vydán knižně, Údolí strachu dtto 1914-1915. Pes v překladu Františka Gela úchvatný, navzdory tomu, že ho znám velmi dobře, provokuje stále mou fantazii. K Údolí strachu jsem se vrátila po letech - a potěšil zejména svou dvojlomností: v první části je to Holmes, ve druhé viktoriánský dobrodružný příběh, v první detektivka, ve druhé gangsterka, v první Londýn a venkovské panství, ve druhé americké Vermisské údolí zahalené v dýmu a popílku z uhelných dolů a úzkosti lidí pronásledovaných brakýři, zparchantělou verzí zednářské lóže, připomínající mafii... Řešení záhady - či spíše záhad - odhadnutelné, ale nevadí: atmosféra a budované napětí stojí za to

DzordanoChruno
DzordanoChruno
14.01.2022 4 z 5

Skúsený čitateľ detektívok pri prvej zmienke o vražde brokovnicou odhadne pointu, ale i tak sa to čítalo dobre. Možno tiež aj vďaka tomu, že Homeless je tu civilnejší a uveriteľnejší; neurčuje z výšky prílivu členitosť povrchu Mesiaca na odvrátenej strane. Druhá retrospektívna polovica ma bavila menej.

Pája961
Pája961
12.12.2021 4 z 5

Miluju Sherlocka a tohle bylo vyloženě potěšení číst!

martin_aston
martin_aston
13.11.2021 5 z 5

Ako zvyčajne, za 5. Dve časti, anglická detektívka, kde Sherlock rozbalí svoje schopnosti. Druhá časť o zločineckej slobodomurárskej lóži v Amerike. Vynikajúce.

frantisek8863
frantisek8863
04.11.2021 4 z 5

Dvě kapitoly a časové prolínání dobře provedou jedním Holmesovským příběhem.

tomasblazek
tomasblazek
04.07.2021 5 z 5

Poslední knihou o Sherlocku Holmesovi od A. C. Doyla, kterou jsem až dosud nečetl, bylo Údolí strachu (1915). Nevím, jestli mě odrazovala negativní šeptanda, že je to dost divná knížka, každopádně jde o román ve stínu snad všech dalších holmesovek a je paradoxní, že jej v roce 1974 vydala Mladá fronta (v obřím nákladu 143 500 výtisků!) ve svazku společně s nejslavnějším Doylovým příběhem Pes baskervillský (1901) a soubor obou knih byl nazván právě po tom méně známém bratříčkovi - tedy Údolí strachu. - Struktura příběhu o vyšetřování vraždy pana Johna Douglase, kterému na zámku Birlstone kdosi ustřelil obličej upilovanou brokovnicí má dvě části, přičemž v té druhé už vůbec nevystupuje Sherlock Holmes, ale je líčena stará historie z amerického Údolí strachu, ovládaného zločinným klanem Brakýřů což je místní řádně zparchantělá odnož svobodných zednářů. Zatímco v první části Holmes ukázkově pátrá po vrahovi a jeho pátrání samozřejmě zločin záhy postaví zcela do jiného světla, ve druhém už dr. Watson vypráví to, co předcházelo události na Birlstonu. Holmes se pak už jen mihne v kratičkém epilogu. První část je krystalickou napínavou detektivkou, druhá je však možná ještě zajímavější svým zneklidňujícím líčením brutality Brakýřů a mechanismu jejich fungování coby smrtící smyčky, která obyvatele celé hornické Vermisské údolí, jak se Údolí strachu ve skutečnosti jmenuje, netakrytým terorem systematicky zotročuje. Pod jediného pána: Lóži 341 ve Vermisse. Píseň Karavana mraků od karla Kryla mohla být docela dobře inspirována právě tou druhou částí románů Údolí strachu, zatímco motiv první částí převzal - nevím ovšem, zda záměrně - Ed McBain do své novodobější kriminálky Brokovnice, která se vyznačuje jednou z nejgeniálnějších úvodních vět románu, jaké jsem kdy četl. "Detektiv Bert Kling šel ven zvracet." - Podle J. D. Carra je prý Údolí strachu dokonce nejlepším Doylovým detektivním románem. Ha! Jsou tam dvě nesourodé části, vlastně dvě knihy, z nich každá by mohla dobře obstát i samostatně. Ale to je asi jediný možný handicap, který jsem našel v Údolí strachu. - Četl jsem vydání z Mladé fronty se správně ponurými ilustracemi Josefa Hochmanna.

Mirek240
Mirek240
20.06.2021 5 z 5

Knihu s sherlockem Holmesem jsem cetl asi po 30 letech a musim rict, ze jsem byl nadseny. Perfetkni pribeh rozdeleny do dvou samostatnych casti, skvele. Uz shanim dalsi knihy, abych si doplnil toto “klasicke vzdelani” :)

ozzak
ozzak
09.04.2021 5 z 5

jedna méně známých romanu o Sherlocku Holmosovi vybirná detektivka podle druhe části byl natočený skvelý film https://www.csfd.cz/film/275225-brakyri/prehled/

Corso
Corso
23.03.2021

Vydanie Sherlocka Holmesa Od SnowMouse, ktore cti kanon. Aj som asi rok odolaval ci to kupim, listoval v knihkupectve obcas, ked ale vysiel uz stvrty diel, neodolal som. Takze mam doma dalsiu ediciu. Jota mi skoro komplet usla, ale inak mam vela antikvarnych kusov. Ma otrasne obalky, to treba uznat. Ci vyjdu kusy od epigonov, asi nie, zda sa ze vydavatel ma prava len na diela ACD. Zatial som necital, Sherlocka mam totiz nastudovaneho skoro naspamat, nacitaneho, napocuvaneho, napozeraneho. Staci mi majetnicky pocit z knih. Ked ale budem najblizsie siahat po Sherlockovi, citam toto vydanie.
PS: A takto clovek prichadza o zivotny priestor doma, za ktory plati tazke dane a nakoniec su vsade len knihy. Skrecok.

konicekbily
konicekbily
02.03.2021 5 z 5

Četl jsem knížku stejně nazvanou, ale s jiným obsahem, vydanou v rove 1976 v edici Máj, nákladem 143500 výtisků - obsahující kromě Údolí strachu ještě Psa baskervillského. Pes je autorovo špičkové dílo a přečetl jsem ho mnohokrát. Poněkud méně známý román Údolí strachu je také pěkně napsán - nejprve se dovídáme v první části, jak to dopadlo, a ve druhé části, co tomu předcházelo. Na tehdejší dobu to musela být novinka!

Kontryhelka
Kontryhelka
07.02.2021 5 z 5

Krásné a oddychové čtení pro milovníky tohoto spisovatele a oblíbeného detektiva, jejich výborná dobrodružství, dedukce a intuice nenechá nikoho do poslední stránky vydechnout.

Evelin2506
Evelin2506
03.11.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila. Druhá část rozhodně větší napětí.

nicolettkaa
nicolettkaa
20.10.2020 4 z 5

Sherlock bez Sherlocka, překvapivě se mi líbila druhá část o Brakýřích více než samotné vyšetřování. Ale ani to nebylo špatné. Za mě zatím nejlepší, co jsem se SH četla. Určitě se vrhnu i na další knihy.

Kuža007
Kuža007
15.03.2020 5 z 5

A opět je tu román se Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem. Je rozdělen na dvě části. První část je jako vždy vyšetřování a druhá část je rozuzlení, i když v tomto případě v něm chybí Sherlock Holmes i doktor Watson. Vyšetřování je tady docela snadné, ale zábavné. A rozuzlení úžasné. V epilogu se navíc dovídáme, jak profesor Moriarty přelstil génia Holmese. Skvělý detektivní román, který byl, spíš tedy ta druhá část, i krásně zfilmován Jiřím Adamcem.

Isew
Isew
12.12.2019 3 z 5

Pokud bych byla nepolíbená knihami o Sherlockovi Holmesovi, tak bych byla nadšená. Takhle jsem rozuzlení tušila a wow efekt se nedostavil. To ale neznamená, že to není zajímavý příběh. Conan Doyle nezklame, ale na Psa Baskervillského to nemá.

maris123
maris123
10.06.2019 4 z 5

Sherlockovy myšlenkové pochody jako vždy vynikající. V druhé části jsem brzy odhadla rozuzlení a to mě trochu zkazilo celkový dojem.