Údolí

Údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465282/bmid_udoli-dwo-465282.jpeg 4 947 238

Martin Servaz série

< 6. díl >

Malá vesnice v srdci Pyrenejí je následkem sesuvu půdy naprosto odříznutá od okolního světa. Obyvatelé, uvěznění v údolí, jsou otřeseni řáděním sériového vraha, který za sebou nechává oběti znetvořené až neuvěřitelně krutým způsobem. Další pokračování bestsellerové série s kriminalistou Martinem Servazem, který se však tentokrát nevrací jako detektiv v pravém slova smyslu, jelikož je vedením policie suspendován. To mu ovšem nezabání v tom, aby reagoval na volání o pomoc své bývalé partnerky Marianne, kvůli níž se vydává do izolované vesnice, kterou pomalu pohlcuje strach a hněv nezvladatelných obyvatel.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

La Vallée , 2020


více info...

Přidat komentář

Toledo
14.04.2024 5 z 5

Mě to pořad baví i když je to vlastně pořad o Julienovi či Marianne. Proste to tak nějak u nich vždycky skončí. A ja si kupuju pořad další a další dily, protože je to vždycky jízda. Takže opět 5*

Neopol
04.02.2024 3 z 5

Prostě už to není tak dobré. Něco tomu chybí a dost by mě překvapilo kdyby to Minier zase našel


Terie
24.01.2024 2 z 5

Bylo to takový hrozně roztahaný a zbytečně dlouhý, občas přitažený za vlasy. Třetí díl Tma pro mě prostě zabil celou sérii a už se nemůžu vrátit zpátky k těm super pocitům, co jsem měla z Mrazu a Kruhu. Škoda.

MirKop
03.01.2024 5 z 5

Originální zápletka, velmi dobře se to četlo.
Postupné odhalování temného příběhu o Marianne a lidech žijících v malé vesničce, kde každý má své tajemství, bylo napínavé a konečné rozuzlení chválím.

Moc se mi líbilo i propojení symbolů s vrahy - opravdu zajímavé a originální, jako celá knížka. Toto se Minierovi povedlo a po Zkurveném příběhu druhá nejlepší knížka od autora.

Zvykl jsem si na jeho 500+ stránek, ale Údolí se četlo prostě tak nějak samo...

hanzmb
31.12.2023 5 z 5

Absolutní nadšení. Z mého pohledu to je nejlepší díl této série. A to už jsem byl nadšen i z těch minulých. Nenašel jsem jediné slabé místo. Navíc obrovský příslib do budoucna. Měl by se objevit jiný Martin, který se zde dokázal vyrovnat se spoustou problémů (až na to kouření :-) ). Velké memento je pro mě v závěru popisovaná likvidace 2 policistů. Tohle si proboha snad k nám zatáhnout nenecháme !! Tohle ať si laskavě nechají v EU. Za to žádné dotace nestojí. Snad zůstaneme normální a necháme policii dělat svou práci.

petrpospa
18.12.2023 4 z 5

Sázka na jistotu. Opět skvělé, napsané tak, že mě těch 550 stran textu neděsí. Při hodnocení čtyřmi hvězdičkami mám trochu výčitky, že snad autorovi křivdím, ale Údolí hodnotím těsně pod pět hvězd, pět opravdu dát nemůžu. A to především za to závěrečné polopatické vysvětlení. Nějak se mi příčí, když se rafinovaný všemi mastmi mazaný záporák v závěrečné scéně obnaží a detailně popíše kdy, kde, kdo, proč, jak.... Nemusím vědět všechno, většinu pochopím, něco si domyslim a pokud zůstane trochu tajemna a nezodpovězených otázek, zbude i čas na zamyšlení..

Filomena1961
17.12.2023 5 z 5

Popisovat děj této knihy, je nošení dříví do lesa. Můžu pouze napsat, že tento díl se Minierovi opravdu povedl, je čtivý, má spád, nechybí napětí, má překvapivé rozuzlení. Určitě doporučuji k přečtení.
V závěru knihy mě zaujala myšlenka pronesená ústy Martina Servaze :" Nikdy nic není definitivní, život vám dřív nebo později vezme, co vám dal..... Věřím v lásku....Je to naivní ? Je to iluzorní ? Možná. Ale vždycky , je to lepší než nevěřit v nic."

ninano
04.12.2023 3 z 5

Krásně popsáno atraktivní prostředí Pyrenejí, slibný úvod, ale tempo příliš rozvláčné, často jsou tady dlouhé a nudné pasáže. A vše překombinované a na hraně (spíš za hranou) uvěřitelnosti.

honza0876
16.11.2023 5 z 5

Někdy si vyberete nějakou sérii ke čtení a další díly vás zklamou. Ale to není tenhle případ. Naopak

Kami33
05.09.2023 5 z 5

Děj rychle ubíhá a než se nadějete je konec. Možná se dá číst i bez znalosti předchozích dílů, ale určitě je lepší číst tuto sérii s Martinem Servazem postupně.

KlaraD851
27.08.2023 5 z 5

Tak bravurně vykreslená příroda, skvěle popsané postavy a děj, který nenechá čtenáře na chvíli vydechnout. Tleskám

chrudas
27.08.2023 5 z 5

Opět jeden z lepších dílů této série. Detektivní zápletka napínavá a dobře promyšlená. Četlo se dobře.

Gi-Gi
24.08.2023 5 z 5

(SPOILER) tak od začátku mi byla nepříjemná (baba jedna psychiatrická), ale rozuzlení mě dostalo. zase napínavé až do konce, Minier nezklamal. Prokreslení osob a jejich posun knihu od knihy jsou reálné a právě proto je ráda čtu

klokan.1905
30.07.2023 5 z 5

Údolí...
V pořadí již šesté pokračování z mé oblíbené série Martin Servaz... Mimo tuto sérii jsem od autora četl ještě Zkurvenej příběh, který se mi také líbil... Pak byly nakladatelstvím XYZ vydány ještě další dvě samostatné kinhy, a to Na okraji propasti a nedávno Lucia... Obě tyto knihy se však momentálně pohybují v modrých číslech, na nějakých zhruba 75 procentech...Tak uvidím, jestli po nich časem sáhnu? Třeba jim vylepším hodnocení? ;-)
Zpět ke knize...
Patřím mezi chronologické čtenáře, takže Vás asi nepřekvapí, že Údolí se mi do rukou dostalo jako šesté... ;-) S Martinem Servazem uvíznete v malé vesničce v Pyrenejích, která se jmenuje Aiguesvives, a která má necelých 5000 obyvatel... V této vesničce však řádí sériový vrah, který za sebou nechává znetvořené oběti... Způsob provedení vražd je opravdu zajímavý... ;-)
Pro thrillerové nadšence mohu celou sérii s klidným svědomím doporučit k přečtení...

Rihatama
16.07.2023 4 z 5

Minier na postavě majora Servaze vystavěl nejen sérii kuriózních, šokujících a patřičně brutálních případů, paralelně také rozvíjí osobní a nemálo tragickou linku samotného Servaze. Vyplatí se proto Miniera číst pěkně popořádku počínaje Mrazem. V Údolí se totiž konečně nabízí vedle série dalších vražedných brutalit, které Minier tak trochu neoriginálně zasadil do místa odstřiženého od vnějšího světa, tak dlouho očekávaný hmatatelný vývoj jeho osobní tragédie. Tento, ač charakterní a superinteligentní, ale taky konstantní policejní troublemaker často na půli cesty k vyhazovu z řad policie, je totiž přece jenom člověk. A ten se nejednou dostává do hodně ošemetných situací a musí jednat. Koho by nechal noční telefonát z dávné minulosti odkudsi z lesů, kde se nachází jen staré opatství, v klidu? Na druhé straně pak stojí francouzská frustrovaná veřejnost a ta věčná touha vzít spravedlnost do vlastních rukou... končící lynčem. Veřejnost nabízí únik z osobní ulity a člověk dělá věci, na které by se sám nikdy neodvážil mnohdy ani pomyslet. A že se umí Francouzi o svá práva doslova a do písmene bít víme ze zpráv současných i minulých.

Údolí nabízí napínavé čtení s výbornou psycho zápletkou. A když odhlédnu od všech těch klišé - uzavřeného místa/údolí s vrahem nebo kvazi lynčující veřejnosti, tak tady není nouze ani o překvapení. Aspoň já jsem překvapená byla. I když ani na onom kriminálním archetypu, kdy hlavní hrdina, superskvělý pan policajt nakráčí do nebezpečné situace a jaksi při tom fofru zapomene nejen říct svým parťákům, kam se chystá, ale i si vzít zbraň, se ani tady nic nezměnilo. Minier tak používá snad všechny známé, osvědčené stavební kameny kriminálních příběhů, které okořenil francouzským šarmem :-).

Siwan
13.07.2023 3 z 5

No, tak se konečně uzavřely určité otázky z minulých dílů, ale přiznám se, že překombinovanost děje a vyústění mě nenadchlo. Prostředí je samozřejmě opět zajímavé, schopnost autora vylíčit barvitě charaktery postav taky. Ale nějak to celé působí nedotaženě. Nemůžu se srovnat s tím, že by k tomuhle došlo. A i když rozumím tomu, že se autor snažil reflektovat společenské problémy ve své knize na tempu i ději to moc nepřidávalo. Nemám u Miniera problém s dlouhými pasážemi, kdy se postavy zamýšlí nad stavem duše a světa, ale tady to bylo jako by příběh byl pozadím společenského románu. Ve výsledku mě to nebavilo a ani s koncem jsem se nedokázala srovnat.

HollyUndead
30.06.2023 5 z 5

Šestý díl mé oblíbené série o majorovi/kapitánovi Servazovi se opravdu povedl! Kniha mi nedala spát, dokud jsem ji nedočetl. Autor čtenáře vrátil do horské oblasti Pyrenejí. A autor nás vrátil nejen do Pyrenejí, ale i do minulosti a konečně vyřešil několik nezodpovězených otázek z předchozích dílů. Velice jsem kvitoval i návrat Irene Zieglerové. Servaz se vyvíjí s každým dílem, což také podporuje dynamičnost celé série. Sice má teda dost tuhý kořínek, nad čímž můj rozum občas tápe, ale je to fikce, takže je třeba to přijímat tak, jak to je popsáno.

Autor se snaží také předat i nějaké myšlenky o společnosti, o práci policie, o současném dění, což je, koneckonců, často cílem spisovatelů - předat nějaké hodnoty svým čtenářům, přestože ti s nimi mohou či nemusí souhlasit. Já tento trend autora podporuji a líbí se mi, že má k tomuto odvahu, byť ne se vším, o čem Minier píše, plně souhlasím. Jsem zvědavý na zatím poslední díl série (Lov).

tinka1974
08.06.2023 5 z 5

Tahle série se opravdu díl od dílu lepší. Martin se přes své průšvihy posouvá v životě dál. Opět pátrá po vrahovi jako pozorovatel, protože je znovu mimo službu. Vrací se Iren ale i Marion a jejich osudy se odhaluji. Pachatelé vražd a pohnutky k ním, klobouk dolů tohle vymyslet. A co mě opravdu dostalo jsou poslední dvě kapitoly. Poslouchala jsem jako audio a tyto dvě jsem si pouštěla několikrát. Martin jde opravdu do sebe a jeho řeč k jednomu pachateli (abych neprozradila, kdo to je) je opravdu obdivuhodná a plná mouder. Na druhou stranu od prvního dílu uběhlo devět?? let a z Martina se stává padesátník čekatel, tak aby také ne.

postrach
26.05.2023 5 z 5

Dlouhá kniha.Povedený díl.Ten konec stojí zato.Zbývá mi přečíst poslední kniha a zatím asi poslední díl série.

Dajine
08.04.2023 5 z 5

Opět dobré čtení, příběh pokračuje.