Účtovník z Osvienčimu

Účtovník z Osvienčimu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413374/bmid_uctovnik-z-osviencimu-dJI-413374.jpg 4 101 25

Oskar Gröning mal dvadsaťjeden rokov, keď ako presvedčený príslušník SS nastúpil do služby v koncentračnom tábore Osvienčim. Jeho úlohou bolo viesť záznamy o skonfiškovaných cennostiach väzňov. Hoci Gröning vedel o ich vraždení, svoju prácu v Osvienčime ospravedlňoval slovami, že je iba účtovník, a teda sa bezprostredne nepodieľa na zabíjaní. Až o sedemdesiat rokov ho nemecký súd v rámci jedného z posledných veľkých osvienčimských procesov odsúdil za napomáhanie pri vražde 300 000 Židov. Reiner Engelmann sa na základe rozhovorov a súdnych protokolov zaoberá zastávkami na životnej ceste Oskara Gröninga a procesom s jeho osobou. Procesom, ktorý mal pre rodiny obetí koncentračného tábora mimoriadny význam. Procesom, ktorý na lavicu obžalovaných neposadil iba Oskara Gröninga, ale aj celé nemecké súdnictvo. Vďaka tomu vznikla kniha, ktorá nám nedovolí zabudnúť na peklo na zemi stvorené človekom a ktorá každého z nás núti položiť si otázku, v akom svete chceme žiť.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

Der Buchhalter von Auschwitz: Die Schuld des Oskar Gröning , 2018


více info...

Přidat komentář

klaraj093
21.12.2023 4 z 5

Původně jsem si myslela že jde o klasický román z prostředí 2 sv. války a Osvětimi, hned ze začátku ale zjistíme že se jedná víceméně o “životopis Gröninga. Kniha je už zpočátku velmi detailní a surová. Máme popis jakou úlohu zastával. Kniha je doplněna fotkami. Plus příběh Évy, přeživší. Je psaná čtivě, kapitoly jsou krátké.
Jediné co mi vadilo byly opakující se pasáže.

čef
15.12.2023 4 z 5

Kniha nás seznamuje se životem jednoho esesáka, trochu snad slušnějšího než jiní. Nicméně sloužil v Osvětimi v roce1944, sice jako účetní, ale o všem věděl. Nepomohlo mu ani, že všeho litoval. Fakta v této knize jsou notoricky známá, alespoň mojí generaci, a tak nemohu příliš chválit ani jako literaturu faktu.


simca9342
03.11.2023 5 z 5

Třetí listopad a já si můžu oddechnout. Za mě tohle byla těžká kniha a jsem ráda, že ji mám sebou. Důvod? Nebyla jsem ani v polovině a dostala jsem nervy. Recenze bude proto dlouhá, pochopte mě. Děkuji.

" Sourozenci zůstali navždy dětmi, protože je v raném věku děsivým způsobem zavraždili v Osvětimi."
Jedna z mnoha vět dalšího neuvěřitelného příběhu. Mohla bych říct celé knihy, protože už jen autorova předmluva vzbuzuje ve čtenáři pocit bezmoci, utrpení a šoku, že se tohle vůbec stalo.
Ano bylo to tak. Kromě výčtu věcí páchaných nacisty na obětech se před námi otevře životní příběh jednoho z nich.
Oskar Gröning přezdívaný dolarový král byl od r.1942 v Osvětimi, kde sice nevraždil, ale podílel se svět z peněz a cenností těch, kteří pár minut po selekci na rampě nebo druhý den zahynuli.
I přesto byl odpovědný za půl miliónu lidí.

I když sám Gröning (jak je v knize skrytě naznačeno) v sobě měl trochu soucitu a lidskosti na rozdíl od ostatních nacistů, na druhou stranu, když mu o táboře a jeho fungování řekli cokoliv, bral to jako hotovou věc.

" Na tom nemůžeme a nesmíme nic měnit, je to prostě nutné!"
To byla slova určená Gröningovi po jeho shlédnutí vrazdy nemluvněte. Pronesl je jeho tehdejší nadřízený.
Co bylo nutné!!?
Vraždění lidí, nadměrná konzumace alkoholu nebo návštěvy kina, divadla a společná konverzace na běžná témata zatímco o pár metrů dál umírali lidé?
Za timhle může stát jenom alkohol, který otupí mozky těch, kteří mají krev nevinných na rukou. V podobných příbězích hraje skrytou hl. roli. V KT tekl proudem, byl ho nadbytek stejně jako jidla pašovanych SS z kufrů těch, kteří se nevrátí.
V knize jsou zmínky o Oskarově dětství, tvrdé výchově, rodině a černobílé fotky, jejichž původ nemusím dlouze představovat.
Příběh obsahuje také vyprávění o jedné přeživší Évě Fahidi, která později vyprávěla celý svůj životní příběh a to, jak zaujala jednoho účetního. Silný příběh

konicekbily
18.05.2023 4 z 5

Literární zpracování dvou příběhů není kvalitní - autor není spisovatelem, ale poskytuje několik srovnání: vyprávění příslušníka SS, jenž se pracoval v Osvětimi a židovky z Maďarska - uvězněné ve stejnou dobu přechodně v Osvětimi - a další srovnání: následky v životě přeživších vězňů a život bývalého příslušníka SS po válce. Dále je zde kritika pomalého potrestání válečných zločinců a různorodost kritérií při jejich pronásledování.

katy87
05.10.2021 1 z 5

Tak tohle fakt ne. Z faktografického hlediska je zajímavých posledních 25% knihy, kde se opravdu mapují soudní procesy nejen s Gröningem. Ale ta část před tím? Je to něco ve stylu románového příběhu. Třetinu knihy navíc zabírá opět vyprávění o Maďarce z Osvětimi, která ke Gröningovi nemá vůbec žádnou vazbu, ani nezapadá do kontextu knihy. Přečetla jsem spoustu knih na toto téma a tuto bych zařadila určitě do těch slabších. Pro ty, co zajímá příběh a proces s Gröningem, doporučuji dokument na Netflixu.

ivana1924
05.01.2021 5 z 5

Zajímavá kniha, z jiného pohledu. Nicméně, nemění nic na hrůzách spáchané na lidech.

snowpinkee
26.12.2020 4 z 5

Zajímavý pohled, byla jsem překvapena kolik majetku bylo židům na poslední cestě zabaveno. Kniha mi dala informace uceleně zase z jiného místa v koncentračním táboře.

Ondra_P
28.09.2020 4 z 5

Další zajímavá kniha, věnující se Osvětimi. Dozvěděl jsem se zase spoustu nových informací. Trochu mě vadilo, že některé věty (informace) se opakovaly ve více kapitolách po sobě.

LadyCotton
05.08.2020 3 z 5

Nemohla jsem si pomoct, ale po celou dobu četby jsem měla pocit, že mi autor dost podsouvá svůj názor na vinu hlavního hrdiny. Já si ale chtěla udělat svůj vlastní.
Nějak jsem nepochopila proč tam byly kapitoly věnované přeživší Maďarce... přišly mi zcela mimo.
Kniha určitě pokládala zajímavé otázky, ale odpovědi na ně byly na můj vkus až moc zaujaté...

Lenoulinka
01.08.2020 4 z 5

Další kniha na téma holocaust zaměřená na Oskara Gröninga - účetního, který měl na starost peníze transportovaných do koncentračního tábora. Bylo zde spousta nezodpovězených otázek. A jestli byl nebo nebyl vinen? V kolotoči vraždění byl zapojený...
Byla to zajímavá kniha, která nutí čtenáře k zamyšlení.

gabriela2190
28.07.2020 5 z 5

Silný příběh. Krásná kniha.

ERIK 2
11.04.2020 5 z 5

Nevím ani čím bych začal. Tato kniha je vlastně psaná jako memoár dvou lidí. Z pohledu bývalého SS-mana Oskara Göringa a z pohledu bývalé vězenkyně maďarské židovky Évi Fahidi. Kdo nese vinu za 300 000 zplynovaných maďarských židů? Všichni. Kdo mohl ten se za války obohatil. Přečetl jsem hodně knih na toto téma a můžu říct že se to děje i dnes. Krásný příklad nám dává USA, všude strká nos a když tam vypukne nepokoj a válka snaží se z toho vytěžit co se dá a dokonce se učíme angličtinu a co chtěl Hitler? To samé, obohatit se, jeden jazyk a to
němčinu.

Lka
21.02.2020 4 z 5

Když jsem začla knihu číst, tak jsem byla nejdřív zklamaná. Neuvědomila jsem si, že to není takový ten klasický příběh, ale že se jedná o literatutu faktu. Ale nakonec se mi to moc líbilo. Příběh s miminkem mě dostal. Už jsem přečetla dost knih na tohle téma, ale tohle bylo opravdu drsné. Po přečtení jsem dlouho přemýšlela o vině a nevině Oskara Gröninga. Ale jak už bylo řečeno, každý si musí udělat svůj názor sám.

zuzana4291
15.02.2020 5 z 5

Opět další kus lidské historie, který by neměl být zapomenut. Smutné je, kolik lidí ani nevěří, že něco takového proběhlo a zároveň, kolik lidí stihl spravedlivý trest za to co udělali. Tuto knihu vřele doporučuji, četla jsem jí jedním dechem. Je skvěle napsána.

lištička123
05.02.2020 5 z 5

Zajímavá knížka, která rozhodně stojí za přečtení.

Ainyska
27.01.2020 4 z 5

Pravdou je, že tato kniha, nebo samotné vyprávění, jakoby tančí po povrchu a nejde do hloubky. Další věc co mi vadila byla ta, že autor přeskakoval v časových rovinách. Lepší by bylo, kdyby to napsal chronologicky. Popravdě řečeno jsem úplně nepochopila proč zde je zakomponován příběh Évy Fahidi, nakonec mi to došlo, proč to tak je. Každopádně kniha má být hlavně o Gröningovi a jeho životě. Autor se měl držet hlavně toho. Velmi oceňuji seznam a popis lidí na konci. Některá jména jsem neznala.

Co se týče knihy jako celku, tak nebyla vůbec špatná a mohu ji vřele doporučit. Rozhodně zajímavější, než smyšlené příběhy, které mají v názvu dnes populární Osvětim.

sonalana
24.01.2020 4 z 5

Zajímavé zpracování, také nové informace o Osvětimi. Autor čtenáři podsouvá vinu pana Groninga, snažila jsem si na celý ten příběh dělat svůj vlastní názor. Kniha se čte velmi dobře a určitě je zajímavá.

lubospanda
06.01.2020 2 z 5

Pokud jste četli jakoukoliv jinou knihu o Osvětimi, tahle publikace vám nic nového nepřinese. Navíc je to psané jakýmsi "novinářským" stylem, takže raději doporučuji sáhnout po něčem lepším.

Lizard
17.11.2019 4 z 5

Kniha se nečetla špatně a dozvěděla jsem se některé nové informace. Jen si myslím, že samotné téma šlo uchopit lépe a jít více do hloubky. Ale možná to byl záměr autora - spíše se ptát po otázkách viny lidí jako byl Oskar Gröning než-li podat hlubší a strašlivější svědectví z té doby. Jediné co mi hodně vadilo bylo opakování některých pasáží. Každopádně kniha stojí za přečtení.

LucieB.
06.11.2019 5 z 5

Knihy s tematikou holokaustu jsou velice tíživé, ale také velice důležité, protože nedovolí budoucím generacím zapomenout na hrůzy, které nikdy nelze z dějin lidstva vymazat. Na peklo, které si stvořili sami lidé v kontextu běhu času za strašně krátkou dobu, a pro přeživší generace se stalo ztraceným časem. Stvořili jej jednotlivci, nikoliv systém.