Učitelské elegie

Učitelské elegie https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218063/mid_ucitelske-elegie-218063.jpg 3 13 9

Elegie série

1. díl >

Příběh jednoho školního roku prošpikovaný vtipem, nadsázkou a sarkasmem. Aneb co si do svého deníku píše učitel před penzí, jehož denní rutinou je přemlouvání pubertálních výrostků alespoň k minimální aktivitě v hodinách tělesné výchovy? Karel Johana, právě tento skutečný učitel, vypráví deníkovou formou skutečný příběh svého posledního roku za katedrou. Jeho knížka "Učitelské elegie" srdečně pobaví všechny, kteří kdy chodili do školy. A díky formátu A5 se dá skvěle číst i pod lavicí!... celý text

Přidat komentář

anonymní.Ilja
17.02.2022

Jako student pedagogiky, který se snaží co nejvíce seznamovat se zkušenostmi svých starších a protřenějších předchůdců, jsem toto dílo ocenil. V jeden moment jsem četl úryvek páru učitelka+neučitel, kdy muž reagoval "to je absurdní" a učitelka "to je tak příšerně přesné".

Za začátku jsem se bál, zda se brzy pojetí formou zápisků z každého pracovního dne nezají, ale (snad i díky tomu, že jsem knihu četl po kouscích během 5 dnů) nakonec utekla rychle a neomrzela se. Text je plný glos, ironických poznámek a perel z úst studentů především učňovských oborů.

Objevila se tu v komentářích zmínka o zbytečnosti rýmovaček, kterými je text občas okořeněn. Přiznávám, že bych si text bez nich dokázal bez problémů představit, ale zároveň bych zmínil, že při věku a identitě autora je tento literární počin velice zdrařilý a něco takového jako (nadbytečné) svérázné rýmovánky vložené do textu mne nijak nepohoršují.

freejazz
10.01.2021 4 z 5

váhal som medzi 3 a 4, lebo mám pre učiteľov - a dobrých zvlášť - slabosť. celkový dojem mi trochu kazili tie neumelé veršovanky, celkom by ich stačilo vyhodiť a dielko by vyznelo lepšie. inak je to príjemná oddychovka, neurazí, nenudí a je to trochu iný pohľad ako zhovadený Gympl.
čo ma udivilo bol rozsah dostupných športových areálov, kde sa dal učiť telocvik:)


Marla
09.11.2020 5 z 5

Na přečtení mi stačily dvě příjemně strávené hodinky. Ráda jsem si početla o posledním pracovním roce učitele, který se těší na zasloužený odpočinek a který už dávno ztratil iluze o vznešenosti učitelského řemesla.

stju
22.08.2020 2 z 5

Myslím, že hned po prvních stránkách knihu odloží čtenář, který není z učitelského prostředí. Pedagoga z povolání sice zaujme, protože je mu problematika i mnohé situace blízké, ale deníkové popisování dne po dni se už brzy nejeví příliš zajímavé ani jemu. Celkově mi kniha svým posláním připadá hodnotná spíš jen pro autora, který nad ní, v zaslouženém důchodu, bude vzpomínat na zážitky z pracovního života. Co mne zaujalo, je zjištění, že pokud většina tělocvikářů opravdu takto vnímá své dny, jak je jejich práce rozdílná od práce učitelů jiných aprobací. To mě vážně nikdy nenapadlo...

tittanie
24.07.2020

Kniha se mi líbila. Dobře se četla.

Merryashka
27.03.2020

Z učitelského prostřední středoškoláků, formou deníku. Ze začátku jsem se bavila..., psáno zkušeným středoškolským učitelem, který se připravuje na odchod do důchodu. Takže pohled na žáky je zbaven přehnaných ideálů, kantora který si myslí, že změní svět :-). Jen ke konci se mi styl událostí a jednotlivé dny zdály jednotvárné.

marketa9252
28.01.2019 5 z 5

Vtipné. Pěkně čtivé.

Plavkyně
15.03.2017 3 z 5

Žádný světoborný příběh, ale čtení vcelku příjemné. Po škole jsem si jako kantorka odkroutila na průmyslovce dva roky, takže na mne tak trochu zapůsobila i nostalgie.

kuruteku
19.02.2017 odpad!

Říkat tomu literatura? Já nevím. Obsahově pravdivé, ale přidaná hodnota? Autore, odpusť. Ale na tělocvikáře dobrý!

Štítky knihy

humor autobiografie

Autorovy další knížky

Karel Johana
česká, 1947
2014  63%Učitelské elegie
2016  68%Erotické elegie
2015  73%Seniorské elegie
2017  100%O Přimdonošovi

Kniha Učitelské elegie je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce22x
Chystám se číst4x