Učitelem ve školce: Ohlédnutí za školním rokem

Učitelem ve školce: Ohlédnutí za školním rokem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479110/bmid_ucitelem-ve-skolce-ohlednuti-za-sko-7wK-479110.jpg 4 18 7

Kniha vypráví o jednom učiteli, jehož životní cesta se propojila s jednou školkou. Vtipnou a poutavou formou představuje na ploše jednoho školního roku každodenní život ve školce, jak ho zná jen málokdo. Budeme svědky situací ryze veselých až groteskních, někdy smutných, někdy poučných. Prožijeme s dětmi všechny důležité okamžiky roku, budeme vnímat jejich starosti, radosti, obavy a přání. Autor se navíc v každé kapitole dostane pod povrch popsaných událostí a nastíní základní premisy předškolního vzdělávání s příklady dobré praxe, s příklady velmi špatné praxe, a především všechno zahalí do hávu reality. To, co čtenář bude číst, bude totiž právě realita, žádné hypotetické historky, ale reálné zážitky reálných dětí a reálných dospělých. Nechme se unést nekončícím vírem energie proudící z předškolních dětí a užijme si spolu všechna dobrodružství.... celý text

Přidat komentář

Karina_
07.05.2023 4 z 5

Oddechovém čtení vhodné pro rodiče, aby se trochu probrali, pro začínající učitelky, zjistí, jak ten rok vlastně vypadá, také pro učitelky zkušenější, pro zasmátí a pro všechny co milují dětskou upřímnost.

PolBara
11.01.2023 4 z 5

Fajn oddechovka, vtipně podaná realita v MŠ. Pobavila jsem se.


TynaBehuncikova
14.08.2022 2 z 5

Některé pasáže byly zajímavé, ale jako celek mě kniha upřímně moc nebavila. Autorovy (nejen) politické názory mi tam docela vadily a byť jsem podobně názorově i hodnotově nastavená, tak se mi tam prostě nehodily, nechápala jsem, proč do knihy něco takového motat. Ale samozřejmě, je to jeho kniha, chápu že předat nejen zkušenosti a zážitky, ale i něco "ze sebe" by lákalo každého, jen mně prostě tyto pasáže celou knihu otravovaly.

Merryashka
30.12.2021 3 z 5

Jsem přesvědčená, že dětem, ať už ve školce či ve škole, velmi prospívá trávit čas s učitelem mužem. Prostě chlap ve školství je plus deset bodů jen za to, že je to chlap. A tady je to chlap, kterého práce s dětmi baví. Knihu jsem přečetla s velkým očekáváním, ale bohužel protože jsem z blízkého oboru, tak mi prostě vtipná nepřišla. A politické názory tam byly úplně zbytečné. Našla jsem zde místa, nad kterými stojí za to se zamyslet, protože jsou nazírána optikou "bez předsudků", že se dají věci ve výchově dělat i jinak... nejen podle předem nalinkovaného scénáře, tak jak byli všichni léta letoucí zvyklí. Proč bychom měli jet "na výkon", chceme aby to nás i děti prostě bavilo. Díky

Kexina
16.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Zajímavé čtení.
Hvězdičku dolů za ne úplně šťastné pasáže o tom, že když je dítě ve školce o prázdninách nebo od 7 do 16, je to kvůli pohodlnosti a lenosti rodičů. To by si měl autor příště rozmyslet, než udělá takové rychlé soudy. Stejně jako cpát do takové knížky své politické názory je lehce na hraně.
Jinak ale knížka vtipná, zajímavá a rozhodně doporučuji rodičům školkových dětí.

bookcase
21.11.2021 5 z 5

Kantor ideál! Takového pana učitele bych přála sobě, svým synům a všem dětem na světě. :) Moc se mi jeho deník líbil, lehký, s nadhledem, humorem a pochopením pro děti.

JanaDor
18.09.2021 5 z 5

Tato kniha přibližuje jeden školní rok ve školce v Plzni na sídlišti. Je to vyprávěno s lehkostí a s citem k dané situaci. Školka má vzdělávat, ne vychovávat, což si někteří rodiče pletou. Také pohled na různé činnosti a jeho vysvětlení, čím je ta činnost prospěšná, vede k zamyšlení.
Skvělé jsou hlášky děti, kdy ve třídě jsou zastoupení všechny možné typy povah. Je zde génius, který cituje zvířata latinskými názvy. Holčička, která má vtipné postřehy a sarkasmus, jež vás rozesměje. Kluk, jehož láska k jídlu vede k vtipným poznámkám. Prostě u knihy se nenudíte a ještě k tomu vede leckdy k zamyšlení. Jak vidí určitou situaci děti a jak dospělí. Mé tři děti si prošly školkou a ne vždy to bylo jednoduché. Je to i o učitelích a přístupu k dětem. Když tu práci děláte s láskou, děti vám to vrátí na stokrát.
Knihu by si měli přečíst učitelé, kteří z ní mohou získat nové postřehy ke své práci. Ale také všichni rodiče malých školkových dětí, aby si uvědomili, o čem školka je a jak je pro děti důležitá. Nejdůležitější jsou učitelé a mít takového typu jako Ondra je výhra nejden pro děti, ale i pro rodiče.

Štítky knihy

pedagogika mateřské školy pro rodiče pro učitele a učitelky

Autorovy další knížky

2021  81%Učitelem ve školce: Ohlédnutí za školním rokem
2024  100%Den v mateřské škole

Kniha Učitelem ve školce: Ohlédnutí za školním rokem je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x