Učitel Viktor Pelc

Učitel Viktor Pelc https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36171/bmid_ucitel-viktor-pelc-HRF-36171.jpg 3 8 5

Román situovaný do let 1945–48 vypráví příběh citového i občanského zrání mladého učitele, který se po osvobození stane předsedou národního výboru v malé obci. Má za sebou tvrdou zkušenost z let, kdy byl nasazen na práce v Německu, ztrátu otce i první šrám na srdci způsobený láskou.

Přidat komentář

KnihovniceVěra
14.12.2023 2 z 5

Autobiografický román přesvědčeného komunisty Bohumila Říhy je esencí poválečné komunistické ideologie charakteristické kastováním lidí a třídní nenávistí. Chvílemi mi až mrazilo z toho, jak byl tenhle "hrdina" schopen obhajovat nebo přehlížet násilí na třídních nepřátelích, tj. všech nekomunistech, občas jsem se musela pousmát nad tím, jak míchal třídní boj do vztahů k ženám a nevěděl, jak se má jako předseda národního výboru zachovat. Nelehká, ale poučná kniha o tom, jak komunisté na venkově znárodňovali a přebírali moc.

knihomolka1197
24.08.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem zvolila ze zvědavosti. Od Říhy jsem doteď znala jen dětské knihy, ale nevěděla jsem, jak píše pro dospělé. Snažila jsem se vžít do tehdejší doby, ale stejně mně kniha moc nezaujala. Pro děti psal lépe.


jprst
04.02.2020 1 z 5

Nalezeno v knihobudce, po přečtení rychle vráceno zpátky. A výsledkem je otázka, zda tohle autor psal, protože to napsat chtěl nebo musel?

Iljaajli
29.11.2017 4 z 5

Tradičně skvěle napsáno, jak se na Říhu sluší. Vnitřní svět Viktora Pelce se nám rozprostírá jako ubrus, jen ten vzor je místy opravdu děsivý. Velmi užitečná kniha pro pochopení myšlení lidí, kteří psali naši poválečnou historii. Našich vlastních prarodičů. Sonda do světa konstruktérů utopie, která by měla být povinnou četbou.

BUBINA1971
04.03.2014

Opravdu už dál nemůžu,nedočtu.Jak Bohumil Říhal napsal spoustu krásných knížek,tak tohle je komunistická propaganda.Jasně,poplatná době.Nedočtu,nejde to.Víc než o učiteli Pelcovi,se zde píše o jeho práci pro stranu.Knihu zasunu do knihovny úplně někam dozadu.