Učeň temnoty

Učeň temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429109/bmid_ucen-temnoty-ryL-429109.jpg 4 70 17

Román z čias vojny klonov. Brutalita vo vojne o vládu nad galaxiou sa stupňuje. Keď gróf Dooku nechá zmasakrovať flotilu bezmocných utečencov, Rada Jediov sa rozhodne zamerať priamo na jeho osobu. Dooku je však nebezpečnou korisťou aj pre toho najskúsenejšieho lovca, preto Rada dospeje k neočakávanému rozhodnutiu: spojiť svetlú stranu Sily – smelého rytiera Quinlana Vosa a Asajj Ventress, bývalú krutú stúpenkyňu Sithov. Ventress a Vos sú jedinou nádejou – ak sa však dokážu vyrovnať so zložitými emóciami, ktoré k sebe pociťujú, rovnako ako s pochybnosťami, ktoré skrývajú vo svojich srdciach.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Egmont (SK)
Originální název:

Star Wars: Dark Disciple , 2015


více info...

Přidat komentář

Atlantis
14.02.2024 3 z 5

3,5* Velmi, ale velmi rozporuplná kniha. Na jednu stranu jsou zde hezky vykreslené postavy Obi Wana nebo Dookua. Na tu druhou se ale jiné postavy chovají dost odlišně od svých předloh (Asajj). Na jednu stranu sledujeme období klonových válek, na opačné straně je to kniha hodně ukecaná. Z jednoho pohledu jde o úplně zbytečnou kapitolu, z druhého výrazně ovlivňuje několik linií a možná je svým způsobem i mění. Nevím, jsem asi momentálně ovlivněný silným koncem, proto relativně dobré hodnocení, ale jinak jsem se moc nebavil. Těch změn stran je tady nějak hodně a romantickou zápletku si chci užít jinde, ne ve Star Wars.

Ristridin
02.07.2023 5 z 5

Příběh z éry Clone Wars o dvou skvělých postavách Asajj Ventress a Quinlanu Vosovi. Quinlan podle seriálu Kenobi přežil Rozkaz 66 a stále uniká Impériu, takže se velice těším, že ho někdy uvidíme i v live-action!
Je veliká škoda, že tento ucelený příběh se nemohl dostat do série CW. Pokud by se tak stalo, byl by to nejdelší story arc seriálu. CW následně odzvonilo a ikdyž se nakonec seriál vrátil s poslední sérií v roce 2020 (tedy až po vydání této knihy), tvůrci přišli už s jinými tématy a zbytek nechali bohužel být (stále mi nejdou do hlavy pasáže se sestrami Martezovými, snad se časem ukáže jejich opodstatněnost).
Díky knize nyní víme, jaké další osudy potkaly Assaj a jak do nich promluvil Quinlan, což je hodně zajímavá postava ve SW, které se bohužel dostalo zatím málo pozornosti. Příběhy jsou místy trochu dětinské a neuvěřitelné akce nahrazují druhé, ale o tom je celý seriál a to nás na tom baví. Citové výlevy, které tady někoho iritovaly, mi přijdou akorát a že se do knihy hodí. Naopak mi byly díky nim postavy bližší.
Napínavosti trochu ubírá to, že víte, že některým hrdinům se nic nemůže kvůli dalším dějovým linkám stát. Bavilo mě a štvalo, kolikrát mohl být Dooku zabit a byl by klid, ale This is not the Jedi way! a musíme si prostě počkat na Anakina v ROTS :)
Super rozšíření CW, které se k nim přímo odkazuje.


ArkAngel
28.12.2022 3 z 5

Klonové války patří k tomu nejlepšímu, co svět Star Wars nabízí. Když bylo fanouškům řečeno, že předčasně končí, byla to pro ně rána, ale několik příběhů se k nim (před obnovením seriálu) dostalo alespoň v papírové podobě. Je smutné, že příběh Ventress musela ukončit kniha a Vos by si čas na obrazovce taktéž zasloužil. Dějová linka je to rozhodně zajímavá a kniha se čte lehce, ale nedává čtenáři vlastně nic navíc. A také mu musí být od začátku jasné, jak to celé skončí.

Zak66
14.06.2022 5 z 5

Tato kniha je jednoduše skvělá. Skvělý příběh, skvělé postavy, skvělé zvraty, spousta akce, spousta humoru atd. Příběh Quinlana Vose a Asajj Ventress je opravdu krásný a člověku skutečně záleží na jejich vztahu. Hezky se vyvijí. Vedlejší postavy včele s Dookuem, Obiwanem či Anakinem jsou také super. Akce je tady velmi dobře provedená. Máme tu taky spoustu narážek a odkazů na příběhy z Clone Wars. Rozhodně jedna z nejlepších canonických knih.

gimli35
06.05.2021 5 z 5

4,5 *
Na rozhraní mezi 4 a 5 hvězdičkami... Občas až příliš divoké zvraty a místy dost nepřehledné Vosovo lavírování mezi temnou a světlou stranou síly; ale stejně zaokrouhluji nahoru. Četlo se to dobře a v případě SW knih bývám zkrátka dost shovívavým recenzentem. :)

Luigi1
03.11.2020 5 z 5

Jsem velice spokoje jak je tato kniha napsaná,nemá chybu.Moc se mi líbila a krásně jsem si počet.Doporučuji

daniel6725
19.09.2020 5 z 5

Příběh o konci Asajj Vetress je jednoduše parádní. Je tam spousta akce, spousta zábavy, spousta známých postav a míst. Jediové jsou zde vyjeveni tak, jak je známe z jejich pozdní éry před Rozkazem 66, což krásně dokresluje ten kontext, proč byli vlastně zlikvidováni. Za mě jedna z nejlepších kanonických knih.

Hledač.N.M.LT
06.12.2018 5 z 5

Téhle knize snad nic nechybí! Kniha byla opravdu promyšlená a plná akce

jesterkan
05.12.2018 5 z 5

Výborná knížka, která mě uchvátila od začátku po konec

Thrawn
04.06.2018 5 z 5

Dobrá knížka ze světa Star Wars. Zvláště pro fanoušky Klonových Válek.

AuroN
12.03.2018 4 z 5

Jedním slovem: výborné. Tahle kniha má všechno: skvělý příběh, dostatek napětí, emoce, perfektní charaktery, zajímavé časové zasazení a zvraty... a mohl bych pokračovat. Román mapuje děj dohromady osmi příběhových epizod seriálu The Clone Wars (který tímto doporučuji) a uzavírá tak příběhovou linku Asajj Ventress, bývalou učednici hraběte Dookua a nyní nájemnou lovkyni na volné noze. Anotace knihy toho prozrazuje poměrně dosti a tak se k příběhu nechci příliš vyjadřovat a jen sdělím, že je opravdu výborný a že vše funguje, jak má. Při čtení jsem si doslova představoval děj v animacích seriálu a promítal si to ve své hlavě, čímž chci říct, že atmosféra seroše je v pořádku dodržena. Někomu se nemusí líbit romantičnost, která hraje v knize významnou roli, nicméně takový člověk by si měl přečíst nějakou knihu ze série Republikové komando, kde by teprve viděl jaké to je, když jsou na každé stránce zcela nesmyslně uvedeny citové výlevy, postavy jsou přecitlivělé a vztahy jsou absolutně bez dynamiky či chemie. Ne ne, nenechte se zmást - autorka dokázala vše vybalancovat a proudění děje nic nenarušuje. Je možné lehce předvídat, jak vše dopadne, nicméně to lze téměř u každé knihy z dob Klonových válek a zrovna v tomto případě si kniha nechává dostatek es v rukávu, aby měla čím překvapit. Já se srovnání s Legends nebráním a rovnou sděluji, že tohle je lepší. Osudy postav jsou přirozeně jiné, než v původním kánonu, ale i tady kniha (a tedy nový kánon) vede na plné čáře. Učeň temnoty si určitě zaslouží místo ve vaší knihovně a to hlavně díky hloubce, kterou tento román disponuje.

Krom silných charakterů staví totiž také na důležitých otázkách jako: Jak dlouho může Jedi zůstat Jediem v době války? Co se všechno může udělat, aby ochránil mír? Povede-li vražda k míru, je správné ji vykonat? Ano, v knize se tyto věci řeší a nenechávají čtenáře vychladnout. Rada Jedi zde zdaleka není vyobrazena jako ti dobří a to je zatraceně dobře, protože to je směr, jakým se vydalo jen málo vypravěčů. Při řešení těchto otázek mi přilnul k srdci především Obi-Wan Kenobi, který si pravděpodobně jako jediný uvědomil, že je něco velmi špatně a kterého můžeme sledovat jak se snaží udržet si víru v něco, co je očividně už dávno rozbité. A zreflektujete-li si události seriálu (například poslední story arc s Ahsokou) a přidáte k tomu události této knihy a filmů, tak přemýšlet o rytířích Jedi jako o "strážcích míru" vás určitě nenapadne. Ano, tak dobrá ta kniha je.

+ silný emotivní příběh
+ věrné seriálu
+ úžasní hlavní protagonisté
+ svižné tempo vyprávění

- lehce předvídatelný závěr
- minimum zmínek o současně bežících dějových liniích (pozn. v určité části knihy je delší časová prodleva, kdy se odehrává příběhový úsek komiksu Darth Maul: Son of Dathomir)

celkové hodnocení: 85%

DarthSoren
28.02.2018 3 z 5

Takhle, nebylo to nejhorší, nicméně hodně se to liší od původních osudů Ventress i Vose z expanded universe a to nemusí překousnout každý. Mělo to napětí, docela dobrý příběh, ale na můj vkus Goldenová cpe do Star Wars příliš mnoho romantiky, to by samo o sobě nebyl ani problém, jenže ona ty citové výlevy dokáže vsunout i tam, kde se to zrovna ne moc hodí. Postavy pak vypadají na můj vkus až moc změkčile. I ty, které by takové neměli být. A to je vidět nejenom u Učně temnoty, ale i třeba v románech Fate of the Jedi. Ovšem na to, že je to Disney canon (a taky to tak hodnotím, kdybych to měl srovnávat s Legends, tak by tyhle knížky dopadly mnohem hůř), to docela ušlo.

NightGepard
19.12.2017 5 z 5

Můžu říct, že tohle byla jízda, za kterou by se nemusel stydět nejen seriál, pro který to bylo původně napsáno, ale i jako SW film by to nebylo marné. Vůbec jsem nečekal, že se do knihy začtu a že to půjde přečíst tak rychle. Můžu jen doporučit. Rozšířený zážitek z dob Klonových válek.

Elle1
11.07.2017 5 z 5

Přesně jak už se psalo v dřívějších komentářích, je strašná škoda, že se tohle nedostalo do seriálu Klonové války. Děj je suprový, napětí se dá krájet, a i když je výsledek tak trochu jasný (aspoň pro lidi, co viděli III. SW), neubírá příběhu na kvalitě. Rozhodně stojí za přečtení.

Pazďa
04.07.2017 4 z 5

Je opravdu škoda že se tahle část příběhu nedostala do seriálu ale jsem rád že se uzavření dějové linky Asajj Ventress dostalo aspoň knižně. Je to čtivé, zajímavé, má to správnou dávku nemocí a uteče to jako voda. Bez pochyby jedna z top 5 Star Wars knih.

vitek9666
28.02.2017 5 z 5

Podle mě velice zdařilá knížka z období klonových válek, která krásně završuje dějovou linku Asajj Ventress. Naprosto doporučuji, pro fanoušky seriálu Klonové války to je naprostá nutnost.

Palorizek85
18.09.2016 5 z 5

Výborná kniha z konce klonových válek.