Učebnicový případ

Učebnicový případ https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179398/bmid_ucebnicovy-pripad-W8l-179398.jpg 4 160 20

I geniálního detektiva lze zmást. Když hrajete podle jeho pravidel. Detektiva Lincolna Rhyma stvořil Jeffery Deaver před dlouhými šestnácti lety – a hned první kniha této série, Sběratel kostí, se dočkala filmového zpracování. Nyní vychází v českém překladu desátý Rhymův případ, který nese název Pokoj smrti, a autor při této příležitosti napsal jako bonus pro čtenáře i povídku s Lincolnem Rhymem v hlavní roli. Když je v podzemních garážích nalezeno zmasakrované tělo mladé ženy, jsou otřeseni i zkušení policisté: nejen pro brutalitu samotné vraždy, ale také kvůli množství potenciálních důkazů, jimiž je místo činu poseté. Rhymův tým čeká neuvěřitelné množství mravenčí práce – a to ještě nevědí, že pachatel hodlá podle stejného scénáře vraždit dál… Jeffery Deaver přináší na poměrně malém prostoru příběh, který nese všechny známky jeho tvorby: bravurně gradované napětí a nečekané zvraty v závěru. Učebnicový případ je delikatesou pro všechny čtenáře, kteří si už stačili Deavera oblíbit, ale zároveň jej můžeme považovat za ukázkový příklad autorova thrillerového mistrovství pro všechny, kteří se s ním setkávají poprvé.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

A Textbook Case , 2013


více info...

Přidat komentář

technolog
08.09.2022 2 z 5

Musim rici, ze me tato povidka moc nenadchla. Nic noveho, malo napeti a omezeny pribeh. Spis mi to prislo jako shrnuti toho co uz autor napsal. Presto dal budu cekat na novou knihu!

peeetta
14.08.2022 4 z 5

Nečekala jsem, že by autor mohl vtěsnat příběh pouze do povídky. Byla jsem překvapená. Velmi strhující v krátké podobě.


dalia1769
27.07.2022 5 z 5

Příjemná povídka v klasickém Deaverově stylu. Pro čtenáře, který sleduje celou sérii, už je trochu zbytečné, jak jsou všechny postavy v každém díle vždy znovu představovány, ale chápu, že kdo by nečetl popořadě, takto se alespoň může zorientovat.

ivoiro
16.03.2022 5 z 5

Tohle byla taková rychlá a nenáročná jednohubka.

Stanas513
31.01.2022 5 z 5

Jako každý příběh s Lincolnem Rhymem mě i tento moc bavil. Přečteno jedním dechem.

TeaPeter
27.12.2021 4 z 5

Výborná povídka. Skvělý námět. Jen ta dedukce, která vedla k vyřešení byla až příliš přímočará a závisela na extrémně šťastné náhodě. Místo jehly v jedné kupce odpadků našel Rhyme jinou jehlu ve větší kupce pulzujícího velkoměsta...

katka_dv
10.04.2021 3 z 5

Pro čtenáře a fanoušky Lincolna Rhyma to bude spíš nuda - jak napsala kahuda01: "Taková malá jednohubka, která neurazí, ale ani nenadchne.". Protože je tu "Rhyme osekaný na tu nejzákladnější podstatu" (citace: lanusinka), tak bych spíš povídku viděla jako pilotní díl pro ty, co Lincolna neznají a chtějí vědět, jestli se mají pouštět do knih, které zaberou více času a obsahují více zvratů.

tulip131
21.01.2021 3 z 5

Rychlé, svižné, krátké.

koki.veru
20.12.2020 5 z 5

Sice krátký příběh, ale mám moc ráda knížky s Lincolnem a tato byla poslední nepřečtená, tak jsem se do ní taky pustila. Klasický Deaver.

jaroiva
22.05.2020 4 z 5

Krátký příběh, ale plně ve stylu těch delších. Nevýhodou krátkého formátu je, že se nedají čekat nějaké výrazné zvraty. Výhodou je, že se nevejdou dlouhé popisy. Příběh je přímý bez komplikací.
Ale i tak se mi líbil.
Zatím ale nejlepší s LR pro mě byl Tanečník.

Sudin
05.04.2020 3 z 5

Jak už bylo napsáno, nenadchne, ale ani neurazí.

Lee7
08.09.2019 3 z 5

Rychlá, svižná a dobře se četlo.. Líbil se mi příběh a nové postavy :)

kahuda01
21.12.2018 3 z 5

Taková malá jednohubka, která neurazí, ale ani nenadchne.

Aymira
28.04.2018 3 z 5

Velmi krátká povídka shrnující veškerý základ práce Lincolna Rhyma, tj. důkazy a jejich analýzu. Lincoln opět s pomocí Amélie a dalších známých spolupracovníků pátrá po sériovém vrahovi. Jestli máte volnou hodinku či dvě, stojí tato povídka určitě za přečtení.

evasamankova
05.12.2014 3 z 5

Tradičně čtivé, jen trochu krátké (ale je to pochopitelné - je to povídka) a snad proto i méně napínavé.

evafort
21.01.2014 5 z 5

Super povídka, i když na můj vkus trochu krátká. Radši si užívám s Deaverovými knížkami delší dobu.

keri.H
18.01.2014 5 z 5

Velice pěkná povídka, ve které jsem se poprvé setkala s detektivem Rhymem. Případ byl velice zajímavý, žádné zdlouhavé povídání a četla se skvěle a rychle. :)

lanusinka
02.01.2014 5 z 5

Taková příjemná jednohubka před spaním, Rhyme osekaný na tu nejzákladnější podstatu...

MarieAnnaSarah
25.12.2013 4 z 5

Učebnicový případ, povídka s Lincolnem Rhymem, na kterou jsem zde na DK náhodou narazila a chyběla mi v přečtených, je bravurním počinem, který se dokáže vyrovnat Deaverovým románům.

Amélie Sachsová se ocitá na místě činu brutální vraždy, které se vykazuje i dalším specifikem, je velmi kontaminováno. Pro Lincolna, Amélii a též staré známé Mela a Lona začíná boj s časem, kdy musí analyzovat stovky důkazních materiálů, které geniální pachatel na místě vraždy rozmístil. Boj s časem, protože všichni tuší, že tato oběť nebyla zdaleka jeho poslední.

Líbilo se mi, že Deaver nespoléhal na čtenářovi předešlé zkušenosti s Lincolnovými případy, ač by se to dalo u tak krátkého dílka pochopit a prominout, ale uvedl čtenáře z počátku do obrazu, seznámil ho s postavami i s jednotlivými vztahy mezi nimi.
Na rozdíl od jiných pisatelů povídek, což je i důvodem proč je moc nemusím, Deaver nikam s dějem nespěchal. Pozvolna stupňoval příběh, nevynechal ani občasný humor a dával čtenáři okusit svůj vytříbený styl psaní tak jako vždy.

Samotný závěr byl nečekaný, měla jsem stejně jako Rhyme hned na poprvé spadeno na jiného ptáčka. Ale to by nebyl Deaver, aby čtenáře nevedl po celou dobu špatným směrem a nakonec se nevytáhl s esem :)
(Ačkoliv jisté tušení při prvním kontaktu s pachatelem tu bylo, ale dále jsem ho nerozvíjela)

Jak už jsem psala, ač povídky příliš nepreferuji, tuto jsem si užila. Dávám 4* :)

Petr K.
07.11.2013 4 z 5

Dostal jsem tuto povidku k e-knize ,,Pokoj smrti,, Delkou je zaraditelna do sbirek povidek (panoptikum, vrahem muze byt kdokoli) , takze je rychla a bez zbytecneho okecavani a prodluzovani okolo. Zapletka dobra a opet jsem spatne tipl vraha :-) Takova oddechovka na vecer.
PS. Akorat nevim, kam ho casove zaradit. Urcite musel byt driv, nez Pokoj smrti, protoze zde Linc pouziva vozik Storm arrow, ale zase se v nem neobjevil Ron Pulaski. Ale to neni dulezite, to jen tak premyslim :-)