Učebnice jazyka Java

Učebnice jazyka Java https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65959/bmid_ucebnice-jazyka-java-bKf-65959.jpg 5 10 1

Učebnice jazyka Java je knihou, která Vám pomůže překonat první úskalí tohoto programovacího jazyka. Naleznete v ní to, co pro začátky svého programování v Javě potřebujete, ale nečekejte, že je v ní vše – takové množství informací není možné vtěsnat do žádné knížky. Protože problematika programovacího jazyka Java je značně rozsáhlá, jsou v této knize podrobně vysvětleny aspekty jazyka, který se pravděpodobně již nebude výrazně měnit. Programování grafických uživatelských rozhraní bude náplní dalšího dílu. Kniha je založena na výkladu pomocí příkladů, jichž zde naleznete asi 200. Kromě nich se setkáte s množstvím poznámek, dobrých rad a varování, které byly sepsány na základě zkušeností s tímto jazykem. Kromě nich v knize naleznete množství odkazů na vzájemné souvislosti, což by Vám mělo pomoci k vytvoření potřebného nadhledu. Na knihu volně navazují knihy Java - grafické uživatelské prostředí a čeština a Java - bohatství knihoven od stejného autora. 2. vydání.... celý text

Přidat komentář

ijcro
05.04.2021 5 z 5

Když napíšu, že je to v češtině jedna ze základních příruček pro jazyk Java, tak nebudu daleko od pravdy. Spousta mých vrstevníků s touto učebnicí zvládala své první kroky programování v jazyce odlišném třeba od PL/SQL, Basicu, 4GL nebo C#.

Zvládnout jazyk bohužel nestačí. Sama Java má kvanta vlastních knihoven a nad nimi je vystavěno nepřeberné množství frameworků, programovacích kompletů, zvládajících v podstatě jakýkoliv problém či zařízení.

A v tom bývá problém. Je jich mnoho a z hlediska názvosloví, ač používají jako základ angličtinu, se v podstatě jedná o další dialekty. Existují i různá vývojová prostředí, která sice ukazují "jak" konstrukty používat, ale už nic neříkají o tom "proč" - to je možná největší úskalí většiny podobných příruček.

Rovnováha mezi jednoduchostí jazyka a komplexností knihoven se mnohdy hledá velmi těžko, pokud není na začátku nějaké jednoznačné zadání (např. ovládání výtahu). Navíc, i jazyk Java se za těch pár dekád taky vyvinul a stal se (hlavně díky novým a novým knihovnám) složitějším.

Ale kdo se chce ponořit do studia od jednoduchých konstrukcí, s touto knihou má šanci :)

A není Java jako Jawa :D