Ubohý pan Kufalt

Ubohý pan Kufalt https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24345/ubohy-pan-kufalt-24345.jpg 5 17 4

Autor z vlastních životních prožitků vypráví o problému začlenění bývalých vězňů do normálního života. Hrdinou je zde malý úředníček, který se po marných pokusech uskutečnit své předsevzetí spořádaného a poctivého života, znovu ocitá na šikmé ploše a končí opět ve vězení.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

Wer einmal aus dem Blechnapf frißt , 1934


více info...

Přidat komentář

Crimble
22.01.2021 5 z 5

O neustálém boji člověka se zlem vnějším i vnitřním. Žel bohu většinou tento boj nebyl úspěšný. Studie toho, co se stane, když dojdete na scestí - systém vás zařadí a ze škatulky už nevypustí. Nějaká snaha byla, ale bylo toho všeho na Kufalta moc! Tak to skončilo, jak asi muselo.

1amu
09.05.2018 4 z 5

Životopis autora stojí za několik knih a právě pan Kufalt by mohl být příkladem jak se obyčejný a tuctový nápad na román může stát hitem. Ale to se nestalo. Možná, že bylo na vině morfium, které Hans Fallada užíval nadmíru, možná tomu odpovídající nevyvážený rodinný život, možná těžký úraz v mládí (kopnut koněm) a odtud drogy.
Je známo, že autora v r.1937 pochválil i zloduch a "Pán myšlenek Říše" J.Goebbels.
Hit z celkem nevýrazné knihy u nás udělali až tvůrci TV inscenace s Luďkem Munzarem (životní výkon) a Ivou Janžurovou. Pan Fallada (pseudonym) jmenoval se Ditzen by měl radost. Ale po předávkování drogou umřel v r.1947.
Studie drobného úředníčka, posléze "hajzla" je dobrým vodítkem pro mnoho takových podobných, které občas v životě potkáme.


Mišima
15.03.2017 4 z 5

Od Fallady jsem zatím četl Pijana a Každý umírá sám. Této knize u mne předcházela výborná televizní inscenace se stejným názvem. Asi proto dávám o hvězdičku méně! Zdá se mi, že tentokrát, a to se stává opravdu zřídka, předstihl film svou literární předlohu. A také ve srovnání s těmi dvěma výše uvedenými knihami, se mi Kufalt zdá literárně slabší.

Miloush
28.01.2016 5 z 5

Měl jsem se smát, či brečet? Vynikající a opomenuté dílo.