Žabí mor

Žabí mor https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238404/bmid_u-p-v-o-3-zabi-mor-uW9-238404.jpg 4 74 11

Ú.P.V.O. série

< 3. díl >

Při přestřelce v jisté tajné laboratoři unikne obří spóra a vypukne žabí mor. Agenti Úřadu paranormálního výzkumu a obrany mají plné ruce práce aby zastavili šílence, který se snaží dokončit plány na zničení světa, započaté mnichem Rasputinem v knize Hellboy 1: Sémě zkázy. Poprvé se v této knize Ú. P. V. O. ujal sám Mike Mignola psaní dalších příběhů svých fantastických hrdinů a poodhalil roušku jednoho z jejich největších tajemství – původ Abea Sapiena.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

B.P.R.D.: Plague of Frogs , 2004


více info...

Norri
Norri
19.03.2023 5 z 5

Až tady skutečně začíná série Ú.P.V.O. a já jsem si to po letech užil jako poprvé. Je to naprosto bombastický start Žabího moru, završený Abeho originem. To vše v úžasné kresbě Guye Davise. Líbí se mi, jak to začíná nenápadně, pak se objevují napojení na staré případy s Hellboyem, a končí to epickým vyvrcholením. Příšery jsou děsivé a mezi hrdiny funguje ta správná chemie.

Terva
Terva
18.03.2022 5 z 5

Před šesti týdny
to bylo veliké
asi jako můj palec.
Stavbou je to běžná
houba podobná pýchavce.“

Slyš teď dobrou zprávu, bohové přicházejí.

Třetí kniha v sérii Ú.P.V.O. nám, po dvou povídkových svazcích, přináší kompletní příběh. Konečně si můžeme pětici vyšetřovatelů (Kraus, Shermanová, Sapien, Roger a Corriganová) vychutnat v plné „celovečerní“ akci. Žabí mor začíná útěkem houby, podobné pýchavce. „Mistr poroučí.“ Ale to je teprve začátek tohoto dobrodružství.

(Dr. Kate Corriganová) – Leze to do otvorů po kulkách.

V tomto příběhu se seznamujeme i s neduhy a vznikem všech pěti vyšetřovatelů. Poznáváme jejich minulost, divoké sny a další detaily z jejich života. Pro úplný přehled jejich minulosti tu dost často najdeme odkazy „pod čarou“ na další knihy, příběhy a povídky. Redakce CC jimi nešetří a hvězdičky * s odkazy nacházíme snad na každé druhé stránce.

(Liz Shermanová) Všechno je tak trochu znepokojující, než si člověk dá svoje první kafe.

Se žabím morem už se čtenáři a fandové Hellboye setkali. ** Tak že pro Ú.P.V.O. žádná neznámá síla. A to je na tom možná to nejhorší. Příběh je o to napínavější, protože se tohoto případu všichni obávají. Vědí, do čeho jdou a nemusí to dopadnout dobře. Jistý strach a obavu o základní pětku (a nejen ji) tak získá i čtenář samotný.

(Roger) – Dneska v noci jsem měl taky sen. Byl jsem dítě, měl rodiče a takovou kulatou hračku.*** Pak do mě uhodil blesk.

Malá ochutnávka:
Ten, jenž poslední upadne do spánku, první procitne a věci nečisté na zemi zanechá. Nerušte je v jejich skrýších a žalářích, především a namnoze, varujte se JEHO, neboť číše jeho jest lebkou skutou z hřebů rakví, a z kteréž pak vyřine se mor žabí. ****

Crab Poimt v Michiganu, kde se vlastně všechny ty události odehrávají, je ponuře nakreslené místo. Všechny ty scenérie v místě „Nového chrámu mystérií“ jsou úchvatné, vzbuzují ve vás skoro až klaustrofobii, a když přijdou žabí obludy, je to prostě hororové prostředí. Opět jsem musel zatleskat umění, které svou kresbou předvádí Guy Davis.

(Johann Kraus) – Uvědomuji si, že má unikátní podoba může být znepokojující.

Mike Mignola zase předvádí své umění. Umění tvořit příběh, který je napínavý, strašidelný a nepostrádá, ve všem to božstvu, mystérií, výbuchů a snahy o přežití, logickou stránku. Příběh je perfektní akční jízdou. Na konci knihy ještě najdete Doslov, Skicář a Galerii obálek. Prostě spousta dalšího dobrého materiálu.

(Abe Sapien) - Slyšíš, to potopené zvony za tebe zvoní. ***** Zní z jeskyní Num-Yabiscu, z temných a děsivých hlubin. To děti své oceán volá.

* - Jen zkouška :-)
** - Bratři Cavendishové – Hellboy 1: Sémě zkázy.
*** - Kopací míč.
**** - Hans Schlegel, Norimberk 1632
***** - Hellboy 2: Probuzení ďábla.


Kee
Kee
05.10.2020 4 z 5

Těší mě, že členi Ú.P.V.O. dostali svůj vlastní prostor a kromě děje mám tak možnost sledovat jejich interakce, detaily a črty vykreslující jejich osobnost. Každého z nich jsem si oblíbila pro něco jiného. Zaujalo mě, že se Mignola konečně rozhodl poodhalit roušku nad původem Abea Sapiena, ačkoliv jeho sdělení vyvolává víc otázníků, než přináší odpovědí.
(Upřímně - osobně by mi ani nevadilo, kdyby Abeův původ zůstal navždy neznámým, protože ne všechny životní peripetie lze vysvětlit a vtisknout jim zpětně význam...)

Zatímco lovecraftovské odkazy jsou zde prezentované nenásilnou formou, šroubování na děj Hellboye takovým způsobem, že jsou všechny závity až příliš pevně utažené, to mi úplně nesedlo. Postrádala jsem Mignolovu příslovečnou lehkost, díky níž se mu například v Hellboyovi daří míchat folklór z různých částí světa.

Co se týče vizuálu, pak Guy Davis sice není Mignola, ale pro mne je vcelku důstojným vypravěčem. Jediné, co mi místy nesedělo, byla volba barevné palety, která narušovala atmosféru a úplně se nehodila k ladění příběhu.

Komplexně se však jedná o zdařilé pokračování - jak je zde již řečeno, dlouhý příběh ponteciál Ú.P.V.O. vynáší do zcela jiné perspektivy.

jarynek
jarynek
27.07.2020 5 z 5

Dlouhý příběh UPVO sluší. Oproti předchozím povídkovým sbírkám se mi to líbilo mnohem více. Ačkoliv se zde Hellboy nevyskytuje, tak se setkáváme s mnoha odkazy na první knihy s Hellboyem a tak je určitě výhoda mít alespoň první dva díly načtené. Jinak tu máme klasického Mignolu - kupa příšer lovecraftovského stylu, trochu nadpřirozena, pořádný záporák a k tomu naši hrdinové, kteří zprvu dostávají řádně na prdel, aby však nakonec vše se k dobrému obrátilo a přitom nechalo dosattek prostoru pro možné pokračování. Líbilo se mi i finální vyprávění o původu Abe Sapiena, které jsem pochopil až po dočtení a musel si to projít ještě jednou. Jen kresba, ačkoliv pěkná, není Mignola, a musel jsem si na ni trochu zvykat - Mignola je v tomto směru nepřekonatelný a každý jiný kreslíř vstupuje do arény s určitým hendikepem.

3DD!3
3DD!3
30.08.2018 5 z 5

Skvělý příběh rozvádějící linii z Hellboye ústí v původ Abea Sapiena, který je řádně mrazivý a možná ještě tajemnější než se zprvu zdálo. Davisovu kresbu moc rád nemám, paradoxně jeho nestvůry vypadají lépe než obyčejní lidé. Těch tady naštěstí moc není.

trudoš
trudoš
05.01.2018 3 z 5

Zbožná (nebo v tomto případě bezbožná?) přání byla vyslyšena a Mike Mignola rozjíždí s agenty Ú.P.V.O. jeden velký příběh. Naneštěstí jde o úvod k událostem příštím, rozehrávka, která má do děje uvést hlavního padoucha, který se bude nadále řešit v příštích dílech, přestože album Žabí mor má epizodní závěr. A i když jsem si u autora zvykl, že víc mu jde vytváření strašidelného humbuku kolem než jeho samotné řešení, pořád mě tenhle neduh nepřestává mrzet. Akční scény a celková atmosféra jsou super, jenže zápletka trochu nijaká - jednoduché přišli jsme, viděli jsme, zmlátili jsme, okořeněné o moment trablů, kdy to s hrdiny chvilku vypadá opravdu nahnutě. Oceňuji, jak nápaditě se sektáři vypořádali s jednotlivými členy týmu a o to víc mě zklamalo, když byli tak suchopárně poraženi. Navíc mi propojení s klasickou Hellboyovskou řadou přišlo tentokrát krapátko nucené, čistě jen pro potřebu za každou cenu využít starých motivů, ale uznávám, že to, co z toho klíčí, působí vskutku impozantně.

madonna6956
madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Miluju Ú.P.V.O.
Baví mě i víc než Hellboy. Je zde tajemno, napětí a paranormální jevy. To se mi líbí. :)

Disease
Disease
03.04.2017 4 z 5

Jednoznačně nejlepší z prvních pěti dílů cyklu. Mít to lepší kresbu, dal bych plný počet.

Kapis
Kapis
08.04.2016 4 z 5

Dlouhý příběh - který je evidentně teprve začátkem rozsáhlých událostí - bavil více než epizodní duchařské příhody. Z celého toho žabího průseru, čpí Lovecraft na míle - ta pasáž, kdy zázračný "flaňďák - černoprdelník" popisuje Abemu co se bude dít dál, jak si vzpomenou na písně, které nezněly milióny let a prastaří povstanou, byla tudíž také z nejzajímavějších. Musím se přiznat, že to s tím původem Abeho mi došlo až při listování skicářem. Kniha měla atmosféru, bylo to celkem napínavé, jediné, co brání napálit tomu 5 hvězd je kresba. Guy Davis nekreslí špatně, ale není to zkrátka Mignola ani žádný z jeho kopírovačů, což by knize dalo určitě hutnější kulisy. Ale už se těším, co se bude dít dál, není nad to mít najednou v ruce 5 knih a nečekat na další díly dlouhé měsíce, během kterých se spolehlivě vše vykuří z hlavy.

martinstefko
martinstefko
26.11.2015 4 z 5

Přiznám se, že pořád nechápu jak to, že mi to nesedí, ale prostě nesrším při čtení nadšením a to trochu eliminuje celý zážitek. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/03/882-upvo-3-zabi-mor-70.html

DennisMoore
DennisMoore
27.03.2015 5 z 5

Mike Mignola se do toho opět pustil s očividným nadšením a po skvělé Dutozemi a o trochu slabší Duši Benátek dostala série Ú.P.V.O. další vynikající příběh hellboyovského ražení. Komiks má od začátku do konce senzační hororovou atmosféru, no a nakousnutí zrodu Abe Sapiena odvyprávěné tak trochu ve stylu závěru filmu 2001: Vesmírná odysea je zkrátka bomba.