Dutozem a další povídky

Dutozem a další povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244265/bmid_u-p-v-o-1-dutozem-a-dalsi-povidky-sdm-244265.jpg 4 97 13

Ú.P.V.O. série

1. díl >

Další dobrodružství hrdinů z Úřadu paranormálního výzkumu a obrany známých za stránek knih o Hellboyovi. Pod hladinou zrádných jižních moří a v podzemí zpustošeného kláštera Abe Sapien a další podivní agenti Ú.P.V.O. odhalují tajemství šílených vědců, kostlivců, toužících se vrátit domů, a navíc i vrakoviště ve středu země.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: ,
Originální název:

B.P.R.D.: Hollow Earth & Other Stories , 2003


více info...

Přidat komentář

Norri
13.03.2023 4 z 5

Fajn krátká povídková knížka. Takový zárodek celé série. Ač mám rád delší příběhy, tak tohle mi docela sedlo. Ty týmovky mají něco do sebe. V úvodní a nejdelší Dutozemi je pěkně vidět, jakým stmelujícím prvkem Hellboy v Ú.P.V.O. byl a jak všem vyjímečným zaměstnancům chybí. Zbytek jsou už jenom krátké příběhy, které se tu a tam objevily.

Terva
13.03.2022 5 z 5

„Začínám si myslet,
že legendy o tom,
že je Země dutá,
jsou pravdivé.“
(Dutozem)

Komentáře k povídkám také zde:
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/u-p-v-o-dutozem-a-dalsi-povidky-7045

Velmi dlouho mi trvalo, než jsem se rozhodl i pro tuto sérii. Hellboye mám načteného a když připočítám zatím dva díly samostatné série Abe Sapien je Ú.P.V.O.* další možnou zastávkou v tomto skvělém Hellboyovském světě. Jenže, ouha, než jsem se rozkoukal, už je patnáct knih a další se brzy objeví. Tak že dost velká investice, která se ale určitě vyplatí.

Malá ochutnávka*:
Ú.P.V.O. - Úřad Paranormálního Výzkumu a Obrany. Sídlem v Fairfieldu, Connecticut. Úřad byl založen roku 1944 zesnulým profesorem Trevorem Bruttenholmem a mezinárodní skupinou vědců, jako odpověď na nacistické (a později sovětské) okultní pokusy. V současnosti má za úkol sledovat, zkoumat a shromažďovat nadpřirozené jevy po celém světě

Čtyři povídky v tomto svazku nás postupně seznamují se členy týmu ÚPVO. Zabloudíme do hlubin země, mozku, utkáme se z vědou a žraloky. Po dočtení budete mít celkem slušnou představu o tom, kdo všechno v týmu je, jak se chová a jaké má schopnosti. Také se tu letmo dotkneme Humra Johnsona. Tohle je však postava, kterou nemusím – nikdy mi nějak nesedla.

Citát: Humr ví skoro o všem, co se kde děje. (Zabiják v mé lebce)

Na konci knihy najdete ještě Skicář, kde se můžete pokochat tvorbou Mike Mignoli a Ryana Sooka, v čase, kdy se tato dvojice rozhodla spolupracovat na nové podobě Hyperborejského podsvětí. Komentáře ke všem čtyřem povídkám najdete v sekci „Část díla“. Při čtení této sbírky jsem poslouchal Pink Floyd a jejich nejgeniálnější dílo „The Wall“.

Citát: Byl jsi poslán nazpět z nebe, abys pomáhal ztraceným duším najít jejich cestu, ne aby ses stal vrahem! (Bubny mrtvých)


Deimos
31.03.2021 2 z 5

Já jsem vždycky tušil, že tohle nebude pro mě. Hellboyovi se vyhýbám a mám obavu, že mě nebude bavit. O to hůř, když se jedná o odbočku a příběh vedlejších postav. Není to můj preferovaný styl, kresba se mi nelíbí a je v zásadě příliš jednoduchá, což se mi nakonec ale začalo zamlouvat. Její jednoduchost. Jednotlivé příběhy a příhody byly nakonec spíš zajímavé, ale ne všemu jsem v nich rozuměl. Většinu postav znám, ale mám je raději ve filmové podobně. Rozhodně lze doporučit všem fanouškům Mike Mignoli, komiks dále prohlubuje universum Hellboyovského světa. (45%)

Weelass
11.03.2020 2 z 5

K akčním hrdinům mě to nikdy netáhlo, ale přesto jsem byl zvědavý, co paranormálního si autor připravil. Z komiksu mám smíšené pocity, poměrně se mi líbil titulní příběh a kresba v příběhu posledním, postavy byly také sympatické. Neustálé odkazování na Hellboye mi ale nic nepřineslo a ostatní příběhy byly prostě takové nijaké. Upřednostnil bych spíš návazný příběh, než jednotlivé povídky, proto dám šanci i dalšímu dílu.

Covenant
14.11.2018 3 z 5

Jako doplnění k universu dobré, ale moc mě to nenadchlo. Začátkem jsem se prokousával z povinnosti k Hellboyovým kamarádům. Potom to už mělo víceméně nějaký rozjezd. Jinak Abe je pro mně na hlavního tahouna nemastný, neslaný. Zatím. Roger je dobrý, ale nedostává ještě moc prostoru. Co mě baví, je charakter Johanna Krause. Ten je asi pro tým nejzajímavějším přínosem. Uvidíme, jak to bude pokračovat.

3DD!3
14.12.2017 5 z 5

Obrovské překvapení, Hellboye mám moc rád, ale většina příběhů končí rubanicí rudého s monstrem. Tady se víc myslí, utíká a taktizuje, což mi je rozhodně po chuti. Týmová dynamika je výborná a vzpomínky na rohatce mají ten správný nostalgický účinek.

madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Miluju Ú.P.V.O.
Baví mě i víc než Hellboy. Je zde tajemno, paranormální jevy. To se mi líbí. :)

Lenka.Vílka
16.06.2017 3 z 5

Dutozem: ****/*****
Zabiják v mé lebce: ***/*****
Abe Sapien versus věda: ****/*****
Bubny mrtvých: ***/*****

Bylo to dobré, ale nějak jsem se nebavila. Kresba dobrá (kromě Bubnů), tak uvidíme, jak to bude dál.

Disease
27.02.2017 2 z 5

Na rozjezd to není špatné, ale nic oslnivého.

Kapis
05.04.2016 4 z 5

Jelikož jsem si na Černý pátek dokoupil zbytek série + později Černý Plamen, řekl jsem si, že dozrál čas si přečíst všech pět dílů v kuse a je třeba si dat repeté prvního dílu. A jsem stále spokojen, první tři povídky jsou kresleny fantasticky a jako seznámení se to docela dobře funguje. Bavilo mne to, zůstávám na původním hodnocení. Tak a jdeme na Duši Benátek.

martinstefko
26.11.2015 4 z 5

O překladu ani na chvíli nezapochybujete, i když já třeba neuznávám překládání jmen postav, proto bych se klidně spokojil s Lobsterem Johnsonem. Kniha je ještě doplněna skicářem, který vás vtáhne hlouběji do tvorby. Jediný problém ve sbírce vidím v tom, že je to prostě jenom spojení několika příběhů, které na sobě nejsou nijak závislé, a tak je sbírka rozháraná. Jako seznámení se s hrdiny však stačí, i když je nutná znalost hellboyovského světa, alespoň ta základní ano. Doufejme, že se dočkáme ještě nějaké knihy z této série, abychom se s jednotlivými postavami ještě více sžili. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/21-upvo-dutozem-dalsi-povidky-70.html

VeonikaQQ
24.10.2014 4 z 5

Je fajn, že komiks (téměř) bez Hellboye může fungovat. Samotný úřad mi vždycky připadal námětově zajímavý a je jen dobře, že se více prostoru věnuje ostatním důležitým postavám, které Hellboy vždy zastíní.

Kapis
05.02.2013 4 z 5

Moc pěkné dokreslení Mignolova universa. Líbí se mi mít všechny krátké povídečky a ústřižky v pěkné knize pohromadě (to platí tak celkově i o Hellboyových dobrodružstvích, vyšlých u nás). Dutozem je povídkou rozhodně nejlepší, graficky je mimo akorát poslední kousek, jinak kreslíři dobře drží styl "Mastera." Uvažoval jsem, že to koupím jen v brožované vazbě, ale nějak se mi dostala do pařátu pevná za cenu brože a proč tedy ne? Nakonec jsem rád, že to mám v pevné vazbě. Škoda jen, že pokračování tak dlouho nikde a ani se podle všeho nechystá.