1946

1946 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400657/bmid_u-p-v-o-1946-CaL-400657.jpg 4 37 7

Ú.P.V.O. série

< 9. díl >

Píše se rok 1946. Válka právě skončila a v rozbořeném Berlíně se objevuje profesor Trevor Bruttenholm, aby spolu s právě vznikajícím Úřadem paranormálního výzkumu a obrany vyšetřil záhadu, skrývající se za jedním z nejtemnějších plánů bývalého nacistického Okultistického úřadu – projektem s hrozivým názvem Vampir Sturm.

Komiksy Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

B.P.R.D. 1946 , 2008


více info...

Přidat komentář

Norri
29.03.2023 4 z 5

Zajímavá povídka. V rozbombardovaném Berlíně jsou ruské i americké vojska a profesor Trevor Bruttenholm musí navázat spolupráci s ruským okultním týmem, aby vyřešil další z okultních nacistických hrozeb. Ta historka je poměrně dobře odvyprávěná a má dobrou hororovou atmosféru. Co tu knihu ale dělá opravdu zajímavou, je velitelka ruského týmu. Je to natolik zajímavá postava, že doufám, že se s ní ještě setkáme. Bonusová povídka, která vznikla pro Free Comics Day je docela povedená.
Co se týká výtvarné stránky knihy, tak oproti tomu, na co jsme zvyklí z předešlých knih, to je slabota. Zejména ze začátku. Potom ale dojde na oblíbené mignolovské propriety, začne to být zábavné a já jsem tu kresbu přestal řešit. Dokonce se mi začala místy i líbit.

Terva
12.04.2022 3 z 5

„Víte, profesore,
mě vlastně nezajímá,
jestli zachránite lidstvo
před upíří nákazou,
ale baví mě si s vámi hrát“.

„Dobrý bože, doufám, že víme, co děláme“.

V tomto knižním komiksovém příběhu došlo k obrovské změně. Nejen, že se na tomto svazku nepodílí scénárista John Arcudy (místo něho je tu Joshua Dysart), ale postrádám tu i vynikajícího kreslíře Guye Davise (místo něho je tu Paul Azaceta). V tak perfektně rozjeté sérii je to přímo šokující obrat. Hned po nalistování první strany příběhu jsem dostal šok i já. Kresba je skoro hrozná. Jednoduchá, nechaotická a barevně totálně jednoduchá.

Malá ochutnávka:
Bez urážky - ve vzduchu je hodně napětí a přiznám se, že představa dvou vědátorů, co zbytečně drážděj hada bosou nohou kvůli nějakejm nadpřirozenejm nesmyslům se mi pranic nezamlouvá.

Příběh se odehrává dva roky od založení Ú.P.V.O., tak že ani neočekávejte naše známé agenty. Prostor tu dostává někdo jiný. Pravda je taková, že nacisti, upíři a celé to prostředí je scénáristicky velmi povedené. Co mě však zklamalo je kresba a barvy. Z tohoto svazku nejsem moc nadšený a dávám mu jen 50%. Což zde nejde a tak se uchyluji ke třem hvězdám.

Citát: Zapomněl, že je bůh a začal přemýšlet jako člověk a to ho stálo existenci.

V tomto svazku najdeme i samostatnou povídku s názvem „Oleksandrův ďábel“ od stejných tvůrců. Komentář k povídce najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky/oleksandruv-dabel-81977

Při čtení těchto příběhů jsem poslouchal skupinu Abbath a jejich studiové album z roku 2009 „Outstrider“. A získal jsem i nějaké citáty a Mike Mignola už je má v profilu,.

Citát: Jakoby naříkaly samotné útroby domu. (Oleksandrův ďábel)


Disease
26.04.2021 5 z 5

Možná je to tím, že u Mignoly mi začíná stačit, když se to v komixu celou dobu jen nemydlí, ale tohle se mi líbilo fakt hodně. Parádní origin Ú.P.V.O., kresba mi sice místy přišla lehce nepřehledná, ale atmosféru měla parádní.

het2
04.02.2020 3 z 5

Tak nevím, tohle je vlastně celkem špatné a potvrzuje se mi, že až na výjimku v podobě Sledgehammera a částečně Humra jsou tyhle spin-offy z Hellboy universa jen dojením úspěšné značky. Pro hlavní příběh Hellboye a Ú.P.V.O. to nepřináší vůbec nic. Posun vpřed nula. Rozvoj světa skoro nula. Tohle je poslepovaný mišmaš několika nápadů, z nich řada je celkem fajn (zasazení do Berlína '46, spolupráce amíků a sovětů a nechci spoilerovat, tak jen napíšu, že poslední kapitola) a řada (včetně toho ústředního o Vampire Sturm) je neoriginální a nudná. Pohromadě to vlastně ani moc nedrží. Dysart v závěru píše, že jde o pulpovou historku a že je spokojený, jak se mu to s Mignolou povedlo. Já bych byl spokojený, kdyby to byla povídka polovičního rozsahu. Možná. Ale pár panelů je tam skoro dokonalých, to zas ano (poslední čtyři stránky první kapitoly, začátek třetí). Závěrečná jednohubka (Oleksandrův ďábel) se mi líbila mnohem víc. Stejně jako Dysart mám slabost pro M.R.Jamese.

Fuckenbrau
22.10.2019 4 z 5

No, po Sladgehammerovy, který mě dost nebavil, jsem byl opatrný. Ale tohle Mignola zvládl bravurně! Takhle nějak si představuju comicsoví horor! Téměř až filmového stylu. Akce střídá akci, staří démoni, vampíří, rudé hvězdy, sadistické panenky a vivisekce prováděná na živích tvorech nacistickými okultisty.
Jo, tohle šlape!

FireOfFilth
05.10.2019 5 z 5

Další kousek z Hellboy univerza, kde se podíváme do Berlína roku 1946. Zde profesor Bruttenholm pátrá po nadpřirozených činnostech nacistů. Hledání ho zavede k největšímu projektu Vampir Sturm. Pátrání má opravdu hutnou atmosféru, znepokojivých výjevů a dá se říct i "lekaček". Jedná se v podstatě o hororový detektivní příběh s příměsí akce. V některých částech komiks působí až filmově, střídání děje, skvěle postavené panely. Šlape to opravdu svižným tempem.
Výtvarný styl se dokonale hodí k tomuto univerzu, kresba je plná stínů jako v případě Mignolovi kresby. Jedinou výtkou je pár nepřehledných scén.
Musím říct, že tento příběh bych chtěl vidět zfilmovaný. Podle mě by to byla fakt pecka!
Celkové hodnocení 100%

DennisMoore
05.10.2019 5 z 5

Když už znáte (a milujete) tvorbu Mika Mignoly, tak nějak čekáte, že nový příběh z poválečného Berlína, ve kterém budou náckové i upíři, vás nezklame. Nejistota, komu Mignola jeho tvorbu svěřil, nemá opodstatnění, protože on jak známo stejně do všeho mluví, a tak čtete, bavíte se, bavíte se víc, bavíte se nejvíc... A pak teprve přijde to úžasné raketové finále. Ú.P.V.O. 1946 Mignolův vesmír rozšiřuje a propojuje zase o trochu víc (ano, kromě Hellboye dojde i na jiné známé postavy) a je to velká legrace s typickým, velmi specifickým kouzlem.

Štítky knihy

komiksy horory Dark Horse Comics fantasy

Část díla

Autoři knihy

Mike Mignola
americká, 1960
Joshua Dysart
americká, 1971

Kniha 1946 je v

Přečtených51x
Doporučených2x
Knihotéce37x
Chystám se číst13x
Chci si koupit10x