U nás se to stát nemůže

U nás se to stát nemůže https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257535/u-nas-se-to-stat-nemuze-257535.jpg 4 7 2

Románová utopie, napsaná v obavách z růstu italského a německého fašismu, která předpovídá podobný vývoj i v USA, třebaže maskovaný falešně demokratickými hes­ly.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Nakladatelské družstvo Máje (Máj)
Originální název:

It Can't Happen Here , 1935


více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
21.10.2023 5 z 5

O předmluvu se postaral Tomáš Klvaňa, který s netolerancí sobě vlastní odsoudil všechny politiky s nimiž nesouhlasí, aby nakonec vyzýval k něčemu, před čímž kniha naopak důrazně varuje. Autor psal svůj román v roce 1935, ale kouzlem nechtěného jeho budoucí diktátor nalákal svůj budoucí utlačovaný lid na politický program, který je v kurzu i dnes - cenzura, základní nepodmíněný příjem a "demokratizace majetku". Výběr je pochopitelně bohatší, ale sdělení je jasné - nenechte se omámit lacinými řešeními, a nevěřte politikům jenom proto, že jsou z vaší oblíbené strany. Přemýšlejte, nebuďte jako Klvaňa.

Martianus
27.10.2022 5 z 5

Je skvělé, že tahle kniha vyšla skoro po sto letech zase v češtině. Opravdu nadčasové dílo jednoho z nejlepších amerických spisovatelů vůbec, navíc v moc pěkném grafickém provedení. Měla by to být povinná četba na školách a možná i pro politiky.