U dveří zazněl zvonek

U dveří zazněl zvonek https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97975/u-dveri-zaznel-zvonek-97975.jpg 4 39 9

Nero Wolfe série

< 41. díl >

Detektivní román seniora amerických detektivkářů, v němž vystupují dvě postavy společné pro všechny autorovy detektivky, obtloustlý detektiv, mistr „lenoškové metody“ (protože v obchodních záležitostech nikdy neopouští svůj dům) Nero Wolfe a jeho tajemník, pohyblivý Archie Goodwin, který příběh svěžím a humorným způsobem vypráví. V příběhu, který svou zápletku těží z nevraživosti mezi newyorskou policií a federální policií FBI a ve kterém častozazní u dveří zvonek, snaží se oba detektivové očistit čest své klientky a zachránit ji z moci FBI.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

The Doorbell Rang , 1965


více info...

Přidat komentář

pepa4081
31.03.2020 5 z 5

Nemám rád špionážní a politické detektivky. Toto je však něco jiného. I když se případ točí okolo FBI, jde o typickou Nero Wolfovku. Už jsem si zvykl, že si Nero dělá šoufky z policie, aby si však zahrával s FBI, to je naprostá pohádka. Já ale tyhle pohádky zbožňuji. Pouze při dvou výrazech používaných v knize jsem vždycky skoro nadskočil. Když zaznělo „podložený telefon“, namísto napíchnutý nebo odposlouchávaný a když se mluvilo o agentech FBI jako o G-manech. Až na tuto drobnou výtku k překladu jsem se skvěle bavil a knížku si řadím k těm nejlepším z dílny Rexe Stouta. Vřele doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.

kap66
24.12.2019 4 z 5

Dobrá detektivka. Stout přiškrtil počet postav a případ tím zpřehlednil. Na stranu zločinu poslal na chvíli FBI a tím k Wolfovi na stranu dobra :-) postavil inspektora Cramera. Možná můj smích nebyl tentokrát tak hlasitý, ale vyvážily to závěrečné scény, ve kterých hrají G-men roli, s jakou by slavili úspěch v silvestrovském pořadu. Nějak se mi líbil pocit, že to někdo dobrý nandal někomu, kdo si to, aspoň pro tu chvíli, zasloužil.


Česneksmedem
12.08.2019 5 z 5

V mnohém souhlasím s woodwardem. Nejsem si jenom jistý tím, že je toto absolutní jednička celé Wolfovské ságy. Je to však velice příjemné počtení obohacené výtečným jídlem a starými nápoji. Jako příznivce staré detektivní školy knihu doporučuji.

milan3144
19.02.2018 4 z 5

Přirovnám-li výběr knížek k jídelnímu lístku, tak jsem prostě dostal chuť na takovou tu klasickou, americkou detektivku se soukromým očkem. I když se nepočítám k vášnivým čtenářům tohoto žánru, občas je třeba pestrosti. A tak jako při stravování se nelze cpát jen svým oblíbeným jídlem, jinak se i oblíbená krmě po čase zprotiví, tak je i v četbě dobrá rozmanitost.
Pokud mě paměť neklame, je to moje první setkání s R. Stoutem a jeho sérií Nero Wolfe. Díky tomu některé souvislosti překračující rámec této knihy, ale nemající žádný zásadní vliv na samotnou zápletku, jsem mohl jen dedukovat. Přidržím-li se gastronomického projevu, tak mohu říci, že jsem velmi dobře a při tom lehce "pojedl". Příběh je chuťově vyvážený a kuchař projevil znalost gurmánských požadavků pro většinu (soudím dle hodnocení ostatních) konzumentů.
Velmi dobré 4 hvězdy.

AelinAshryver
13.08.2017 5 z 5

Tato kniha pro mne byla ohromné překvapení, musím ovšem říct, že pozitivní. Velmi jsem si čtení této knihy užila. Kniha vás překvapí svou čtivostí, originalitou i vtipem. Rozhodně doporučuji.

AndrewMaxwell
21.03.2017

Moje první nerowolfovka. Navnadila mě na čtení dalších. Profesionální i přátelský vztah Archieho a Nera je nádherně vyobrazený. A asi začnu vařit.

Shuma
02.12.2015

Vtipně napsáno, nic neni nesmyslně vytrhující z reality. Napínavé hezké čtení.

woodward
20.06.2015 5 z 5

Pro ty, kdo Rexe Stouta neznají, je tahle detektivka napoprvé zřejmě příliš velké sousto. Ale pro zkušené milovníky příběhů o gargantuovském pěstiteli orchidejí ze Západní 35. ulice historka o tom, jak Nero Wolfe "vyběhnul" s celým FBI i s Johnem Edgarem Hooverem, představuje dokonalý majstrštyk. Je pravda, že pátrání po vrahovi se tu vede jaksi po vedlejší koleji a vyvrcholením příběhu tentokrát není usvědčení a zatčení pachatele, ale sklapnutá past nalíčená na zlotřilé agenty, jakož i široký úsměv na líci inspektora Cramera, když mu o tom Wolfe vypráví. Pro mne je "U dveří zazněl zvonek" absolutní jedničkou celé Wolfovské ságy.

mgeisselreiter
02.11.2013 3 z 5

Autor píše s nadhledem, s humorem a čtivě. To ale nestačí. Dějová zápletka je hodně slabá, občas není vůbec jasné, kdo je kdo, vlastně po přečtení ani nevím, o co šlo.
Pro ty, kdo si jen chtějí něco přečíst, nechtějí u toho přemýšlet, tak možná. Pro mě to moc není. 60%, 2.11.2013.