U ambonu

U ambonu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458504/bmid_u-ambonu-5BL-458504.jpg 4 4 3

Od chvíle, kdy se kvůli koronavirové krizi uzavřely všechny kostely, odstartoval podcastový projekt U ambonu, v jehož rámci šest známých kněží každý den komentovalo evangelijní čtení. Vznikl tak unikátní soubor duchovních promluv, které nejen zajímavě vykládají text Písma a související témata, ale zachycují i nové přemýšlení o tom, jak v moderním světě žít křesťanství, jak se vyrovnávat s nečekanými a zásadními zvraty, které představovala například daná krize, jak vystoupit ze zabydleného prožívání víry směrem k větší dospělosti a autenticitě. Výběr z promluv z doby koronavirové je tak nejen dokumentem své doby, ale i výzvou k novému vykročení a dobře ukazuje, že každá krize je zároveň i šancí.... celý text

Přidat komentář

huhuhu
30.04.2023 4 z 5

Více než 50 duchovních promluv šesti osvědčených katolických kazatelů, které vznikly v období lockdownu a týkají se hlavně Velikonoc, proto je dobré číst je někdy v té době, což se mi povedlo. Některé texty mě zaujaly více, jiné méně - ale to je u takového množství jasné.

"Louis Évely říká v jednom kázání manželům, že láska začíná tehdy, když si myslíte, že už se nemilujete. Do té doby jste měli možná rádi svoji představu o tom druhém, ale možná jste ho neměli rádi takového, jaký skutečně je. Láska je překonaná nenávist nebo lhostejnost, podobně jako víra je překonaná pochybnost a naděje překonávané zoufalství a beznaděj."

Rady na cestu podle P. Vacíka:
1. Choďte mnohem více do přírody.
2. Dostatečně spěte, pijte a hýbejte se.
3. Nebuďte sami a buďte štědří.
4. Investujte čas do solidní spirituality.
5. Mějte něco, na čem vám opravdu záleží.
6. Sledujte to, co rozeznáváte jako plodné zdroje, a využívejte jich.

Dobraadresa
22.04.2022 4 z 5

Soubor lockdownových kázání za covidu od šesti kněží, kteří se několik týdnů každý den střídali v povzbuzujících promluvách. Milé setkání se zajímavými církevními osobnostmi. Ne každá promluva vám asi změní život, ale v některých se dají najít kousky moudrosti, které můžou pomoct na další cestě. A dovedu si představit, že každý čtenář ty kousky v knížce najde na jiných místech.


Kubamarš
13.02.2021 5 z 5

Šťastný karanténní nápad Fortny, otevřeného klášterního projektu bosých karmelitánů. Byla to zvláštní doba - první covidová uzávěra v březnu 20. Z pohledu dnešního politicko-epidemiologického marasmu doba prvotního strachu, rovněž však čas sounáležitosti a často obdivuhodné kreativity, do jejíhož řetězu krásně zapadají i homílie kněží a řeholníků z této knížky. Mluvené slovo víry a naděje - to jsme tehdy (jako dnes) mimo jiné potřebovali. A mohli jsme ho slýchat, pravidelně. A je příznačné, že ač se nám trpělivost, ohleduplnost, empatie a dobrovolná práce pro druhé ze společnosti do jisté míry vytratily, promluvy U ambonu pokračují a dvakrát týdně tak můžeme slyšet nově např. Jana Sokola, Otmara Olivu, Annu Krutskou... Díky. A poděkování také Portálu za knižní verzi.

Autoři knihy

Petr Vacík
česká, 1977
Ladislav Heryán
česká, 1960
Pavel Pola
česká
Josef Prokeš
česká, 1980
Tomáš Roule
česká, 1975

Kniha U ambonu je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x