Tyran

Tyran https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25995/bmid_tyran-UV0-25995.jpg 4 19 2

Dionýsios I. ze Syrakus, muž nelítostné povahy, skvělý stratég a vojevůdce, vynálezce válečných strojů, ale také básník, dramatik a vášnivý milenec, neuznával představu řecké demokracie jako jediné možné formy státu. Jako dvacetiletý byl nucen bezmocně přihlížet krvavému masakru v řeckém městě Selinunte, ležícím na hranici s kartaginskou provincií na jihu Sicílie. Přísahal si tehdy, že vetřelce vyžene a Sicílie bude opět řecká. Zničení malebného Selinunte i dalších řeckých měst ho už tenkrát utvrdilo v názoru, jak je demokratická vláda bezmocná a nerozhodná. Dospěl k názoru, že pouze silný jedinec, podporovaný spolehlivými a oddanými přáteli spolu se stálou armádou, je schopen ochránit své město i celý stát.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Il Tyrano , 2003


více info...

Přidat komentář

Igor1311
28.02.2019 4 z 5

klasicky veľmi slušne napísaný Manfrediho román. po alexandrovi opisuje život dalšieho velkeho vojvodcu staroveku, Dionýsia, ktorý na cesta za svojou slávou obetoval mnoho svojich priatelov. jeho život bol vyplnený mnohými vojnami s kartágom a mestami sicílie, čo mu vynieslo nielen politický titul tyrana, ale aj doslovný. Manfredi ako jeden z najlepších znalcov a autorov románov z čias antiky veľmi živo a farbisto opisuje nielen samotné kruté boje, ale rovnako aj politickú situáciu Syrakúz a celeho vtedajšieho antického seta.

braunerova
19.12.2015 4 z 5

Tedy Dionýsios moje sympatie nezískal. Moji hrdinové jsou dokonalí jako geniální Hannibal, charismatičtí jako děvkař Alkibiadés nebo věrní a čestní jako Memnón. Dionýsiova cesta vzhůru byla provázená intrikami a dlážděná vraždami jeho protivníků. Jak píše wikipedie, reprezentoval to nejhorší i to nejlepší z žoldnéřských vůdců. Na jeho omluvu je třeba uvést, že neměl rodokmen ani bohaté rodiče, k moci ho vynesla demokracie, proti které tak bojoval. Zdůvodňoval to tím, že jen silný vládce může sjednotit Sicílii. Ironií je, že o 2 století později ovládla Římská republika celé Středomoří. Historicky přesný román popisuje nemilosrdný zápas osamoceného muže s tehdejší supervelmocí Kartágem:

"Stejní bohové, jazyk a zvyky se vzývají, jenom když se to hodí, a ty to moc dobře víš... Ušetři nás, hégemóne, a za svou shovívavost budeš vzpomínán jako velkomyslný muž. ...
Nemohu, odpověděl Dionýsios. Musím dát všem výstrahu. A ta výstraha musí být strašlivá.
Daimenés byl ukřižován na molu a s ním i všichni ostatní Řekové, kteří se bili na obranu Motye. Ostatní obyvatelé byli prodáni do otroctví."