Tygrova žena

Tygrova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158368/bmid_tygrova-zena-jSG-158368.jpg 4 43 18

Natáliin dědeček zemřel za zvláštních okolností a sotva dospělá dívka pátrá po stopách nedovyprávěných příběhů a vzpomínek z dětství, aby odhalila, jaký doopravdy byl. „Vše, co je zapotřebí, aby člověk pochopil, kdo byl můj dědeček, spočívá ve dvou příbězích: v příběhu o tygrově ženě a v příběhu o nesmrtelném muži," říká Natálie a vydává se na podivuhodnou výpravu přes válkou rozpolcený Balkán. Při hledání svých kořenů se setkává s množstvím nevysvětlitelných událostí a zjištuje, že kouzlo života spočívá v příbězích, které se nedají vyprávět každému, které ale přesto mohou dodat lidské existenci krásu, váhu a smysl. Téa Obrehtová je mladá americká spisovatelka s balkánskými kořeny a Tygrova žena je její románová prvotina, evokující magický realismus Gabriela Garcíi Márqueze či Ádáma Bodora. List The New York Times ji zařadil mezi dvacet nejlepších současných autorů do 40 let. Tygrova žena je zvláštní příběh. Ačkoliv se odehrává na válkou rozvráceném Balkáně, nic neupozorňuje na konkrétní činy, místa, osoby. Hrdinové se pohybujou v tekutém bezčasí, jako by snad ani nebyla divoká 90. léta, a vyprávění se plynule přelévá do minulosti, která nabývá mytických rozměrů. Opravdu se v lesích nad Galinou pohybuje tygr? Kde skončila legendami opředená puška, jediná ve vesnici? Dá se z kávové sedliny vyvěštit smrt? Kdo postavil zlatý labyrint? Existuje nesmrtelný muž? A kdo je vlastně jeho strýc, který neviděný věčně prochází krajem? -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Tiger´s Wife , 2011


více info...

Přidat komentář

Acamar
02.01.2023 4 z 5

Milovníci Kusturicy v této knize najdou odraz obdobného "balkánského" vypravěčství....žádné hořekování nad nedostatkem a ranami osudu, ale bizarně groteskní vidění a chaoticky živelný a tvořivý přístupu k realitě (či jí navzdory)... Zdravotnická mise v občanskou válkou rozdělené krajině, spojená s nečekanou cestou za zemřelým dědečkem...směsice vzpomínek na společné rituály, jeho dětství a dospívání v chudé vsi, i to vlastní, v hlavním městě v dobách války...trocha dojemného sentimentu, humor a (sebe)ironie, rodina, komunita a kontinuita, ale hlavně síla předávaných tajemných (ať už lidovou tvořivostí přifouklých či nevysvětlitelných) příběhů.

lusila
09.11.2021 5 z 5

Magický realizmus ako má byť. Autorka je skvelá rozprávačka, pochmúrne situácie po vojne sú popretkávané takmer rozprávkovými príbehmi-o mužovi, čo nemohol zomrieť, či žene, ktorú považovali za manželku tigra.


corazon
11.12.2020 5 z 5

Súhlas, že kúzlo života spočíva v príbehoch.
Tu sú rozvíjané dva. Ich sila vo mne stále doznieva...

Makropulos
02.09.2018 3 z 5

Je to už více než týden, co jsem tuhle knihu dočetla a stále se potýkám s tím, jak ji ohodnotit a co k ní napsat. Mám totiž opravdu ráda, když se v příbězích prolíná skutečno s neskutečnem i to, když některé z těch tajemných věcí zůstanou nevyjasněné, aby měl čtenář možnost si to nějak sám domyslet či uspořádat. Příběhy Tygrovy ženy a Nesmrtelného muže jsou opravdu skvělé. Ale je tu hodně nejasností v té realistické části. Hlavní hrdinka na základě svých vzpomínek, z vyprávění, ale i z jakýchsi informací, které získala neznámo kde, dává dohromady život svého dědečka, který zemřel. Ale zdá se, že vlastně hledá i sama sebe. Je to ovšem takové nesourodé, autorka přeskakuje od současnosti – kde právě pomáhá sirotkům z válkou zmítaného Balkánu (ale to tak nějak zmizí do vytracena) - do vzpomínek na dětství a já často měla pocit, že se ztrácím. Zoologická zahrada v dětství a za války, dokonce i ta válka se mi míchala dohromady, po setkání s mužem v opuštěné horské vesnici jsem dlouho pátrala, koho to vlastně potkala, a to celé ve mně vyvolalo kromě zmatku i jakousi nespokojenost. Když jsem knihu dočetla vracela jsem se, dokonce opakovaně, k některým pasážím, ale ani to většinou žádný výsledek nepřineslo. Vlastně tedy stále nevím, jak tu knížku ohodnotit. Ale když si uvědomím, že jsem s ní strávila vlastně týden navíc a ten pocit uspokojení z dobré knihy se stále úplně nedostavil, dávám jen 3 hvězdy.

hermína14
26.08.2018 5 z 5

snové, jemné, dojemné...

trudoš
24.10.2016 4 z 5

Kdo rád tvorbu spisovatele Louise de Bernièrese či režiséra Emira Kusturici, je pro něj prvotina balkánské spisovatelky Téy Obrehtové jako dělaná. O jejích kvalitách vypovídá i britská Orange Prize. Ovšem než si odfrknete s uštěpačnou poznámkou o intelektuálních orgiích, vězte, že v tomhle případě jste vedle.
Kouzlo románu spočívá v bravurním propojení tragiky s humorem a tvrdé reality s magickým folklórem. Sympatické jsou zde především postavy, vesměs lidské a přirozené, přitom individuálně velice zajímavé. Naopak vadou na kráse je tak trochu roztříštěnost vyprávění a často zbytečně podrobné popisy krajiny. Není to však rozhodně komplikované čtení, ani prostoduché - dokáže se zažrat pod kůži, stejně jako rozesmát absurdními situacemi. On letmý náhled na jugoslávský konflikt jinak pojmout vlastně ani nejde.
Chcete-li si odpočinout od mečů, raket, skalpelů či svatebních kytic, těžko budete hledat lepší knihu. A víra v tygra (tedy v nebezpečí i krásu) se vám pak stane druhou přirozeností.

kannibal28
02.08.2016 1 z 5

velmi čudná kniha od ktorej som očakával o hodne viac a hlavne čosi inšie, NEVIEM čI JE Emir Kusturica aj spisovatel ale táto spisovatelka bola určite ním ovplivnená.

LiLLu
28.06.2016 2 z 5

Nečekala jsem bůhví jaká dobrodružná knížka to bude podle komentů, potřebovala jsem něco neutrálního bez romantiky, krváku, bez vražd. Četla jsem to spíše abych zaměstnala mozek (po úmrtí v rodinně) do pulky jsem četla a četla ale pak mě to přestalo táhnout dál, zájem o příběh úplně vyšuměl. Takže kniha nedočtená a nevim jestli ještě někdy po ní sáhnu....

bondula
31.08.2015 5 z 5

Kto tvrdí, že magický realizmus je literárny smer regionálne zviazaný s Latinskou Amerikou, nech ci sadne a číta Tygrovu ženu. Obreht píše ako podľa definície: magické prvky pôsobia prirodzene, ale nie sú vysvetlené, postavy ich prijímajú a nehľadajú v nich logiku, vplyv folklóru, zrkadlenie minulosti a prítomnosti, atď. Zasaďte si to do kulís suchých balkánskych kopcov, jeho zložitej histórie od okupácie Habsburskými vojskami, cez dve krvavé svetové vojny až po tie bratovražedné na konci dvadsiateho storočia a máte Tygrovu ženu. Pre lepšiu predstavivosť netreba ani veľmi hľadať a nájdeme tu dalmátske pobrežie, Belehrad či Mostar.
Skvelá atmosféra, neuveriteľné postavy, tajomné a nevysvetliteľné udalosti, ktoré nedovolia knižku len tak odložiť. Balkán je fascinujúci sám o sebe, no na svet, ktorý vytvorila Tea Obreht by som použil ešte expresívnejší výraz, keby som taký poznal. Vynikajúce čítanie!

Toupeira
23.04.2015 5 z 5

Kniha je zvláštní a dojemná, někdy podivná a neuvěřitelná, přesto zajímavá, hluboká a nezapomenutelná. Originalitu hodnotím plným počtem bodů.

Turambar
11.01.2015 3 z 5

Bola to čudná kniha, ale myslím to v dobrom. S takýmto pohľadom na bývalú Juhosláviu, som sa ako čitateľ ešte nestretol. Často ma zarazilo, kam až môže zájsť poverčivosť a jednoduchosť prostých ľudí v izolovaných dedinkách. Vykresľovaný dej ma často dostal do neočakávaného očakávania :) . Pozadie vojny a prvky nadprirodzeného sa zaujímavo pohrávali z ľudskými osudmi. Kto hľadá nadupaný dej, nech túto knihu neberie do rúk. Ale kto hľadá niečo zvláštne, kde by ste ani nečakali že Vám hrdina prirastie k srdcu, tak toto by mohlo byť pre Vás to pravé...

tanuki
27.09.2014 3 z 5

Kniha by si bohatě vystačila jen s příběhem o tygrově ženě a nesmrtelném muži - pak by ode mne dostala minimálně o hvězdičku více. Takhle jen 3,5. :-)

Michi.01
11.08.2014 4 z 5

Velmi pěkná kniha se zvláštní atmosférou. Zajímavá kombinace témat války, mýtického vyprávění a vzpomínek z dětství.

Popelllka
03.06.2014 5 z 5

Vynikající čtení, neotřelé a nezapomenutelné... Určitě se vyplatí přečíst i víckrát.

Šárka_D
01.12.2013 5 z 5

Knížka přesně podle mých představ! O válce v Jugoslávii se tam moc nedozvíte, protože vyprávění směřuje spíš na Balkán na začátku minulého století, a spojuje romantickou historii s fantaskními příběhy o nesmrtelném muži a tygrově ženě. Hrozně mě bavily ty pohádkové linky a úvahy, jak je možné smířit se s nevyhnutelností smrti. Dojemné, k zamyšlení.

Melanka
10.10.2013 4 z 5

Krásná kniha, ve které se snoubí mýty s realitou. Drsné a zároveň poetické vyprávění. Hezky jsem si početla!

asam
15.07.2013 3 z 5

Kniha mi nesedla, Asi nebyla čtena v pravou chvíli. Přesto ji nezavrhuji.

Oophaga
01.07.2013 4 z 5

Výlet na divoký Balkán, kde se pověst potkává s pohádkou, historky se stávají mytologií a babské drby legendami. Prolínání dvou linií (život dědečka a orální historie vesnice, z níž pocházel, vs. vypravěččina reálná cesta do poničené oblasti spoutaná s její imaginární poutí ke kořenům) ústí ve zvláštní formát, který místy působí jako Natáliino vzpomínání v ich formě, přesto však neochvějně drží perspektivu vševědoucího vypravěče, neomylně vybírajícího z množství povídaček tu "správnou" fantastickou verzi. Čtenář se tedy dozví, jak asi dopadlo poslední setkání s nesmrtelným mužem, nebo co se stalo s "tygrovou ženou", nemá však smysl v tom všem hledat jednoznačnou a neuhýbající narativní linku (naopak, poutavé odbočky jsou "v ceně") a směřování k jedné velké pointě. Tohle pomyslné pátrání není ani tak napínavou detektivkou, jako spíš rozkošnickým nořením se do zapomenutých končin. Přestože mnohé podivné jevy jsou nakonec logicky vysvětleny, účelem je spíš smíření racionality s magií reality a neskutečností skutečnosti. A samozřejmě čirá radost z vyprávění.