Tygři z Mompracemu

Tygři z Mompracemu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407524/bmid_tygri-z-mompracemu-Ptw-407524.png 4 52 13

Sandokan série

>

Dobrodružný román italského prozaika a námořního kapitána (1863-1911), přezvaného na italského Verna. Tygři z Mompracemu se v příběhu, odehrávajícím se r. 1849, nazývají piráti, kteří se ukrývají na malém ostrůvku Mompracem nazápad od Bornea a vedou boj proti utlačovatelům malajských domorodců. Pirátům velí neohrožený vůdce, který vedle bitev svádí zápas o přízeň krásné Evropanky. Kniha s výchovnou tendencí zachycuje všechny znaky prostředí a doby.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Le Tigri di Mompracem , 1900


více info...

Přidat komentář

Loubooker
14.12.2023 3 z 5

Sandokan, Sandokan... Prostě klasika. Přiznám, že jsem ovlivněn TV seriálem, jenž běžel před mnoha lety, v minulém století. Také jsem měl sesitove vydání z nakl. Magnetpress - Dálky?, 5 dílů s jedinečnými ilustracemi Milana Fibigera. Knihu jsem jako mladý neměl k dispozici, to bych ji asi přečetl rád, a teď v dospělosti jsem neměl čas nebo ani chuť se do ní pouštět. Z těch sešitu jsem něco přečetl. Hodnoceni tedy vychází spíše z nostalgie zmíněného TV seriálu.
A když vezmu četbu dětství a mladí, tak Verne byl na mě moc technický, knihy silne (ale krásná vydání 70. a 80.let z Albatrosu), May přijatelnější také díky skvělým vydáním a ilustracím Mistru Buriana a Kruma, a obdivoval jsem dobrodružství Kožené punčochy, take díky skvělým ilustracím dalšího Mistra, Jaromíra Vraštila. Takže v té době mi Salfari unikl a dnes mám již jiný vkus, a dnes, když už pohádky, tak pro dospělé - krimi, detektivky, thrillery anebo současnou beletrii.
Tož tak.

Turlogh
02.02.2022 4 z 5

Klasický dobrodružný román z pirátského prostředí od známého E. Salgariho z prostředí exotické Malajsie. Howgh.


laura
16.01.2021 1 z 5

Seriál jsem zbožňovala (asi jako každý v té době). Ale tohle?

Bože, to mě nebavilo... Jako bych četla úplně jiný příběh, než který jsem znala z televizní obrazovky. Zklamání.

Luigi1
28.10.2020 5 z 5

To je krásné když se může člověk,alespoň v myšlenkách vrátit zpět do dětských let.Krásné doporučuji

Jack Bauer
29.08.2020 4 z 5

V dětství naprostá pecka, hltal jsem stránku za stránkou, když jsem se po letech k tomu vrátil, viděl jsem, jak je příběh naivní, praštěný. Hodnotím z prvního dětského dojmu, dnes bych hodnotil určitě méně.

Atanone
10.07.2020 4 z 5

...stará láska nerezaví...

danny_21
12.03.2020 2 z 5

Tak to jsem opravdu nečekal, hrdinný Sandokan, Tygr z Mompracemu, v osidlech lepé děvy, anglické Amazonky, která ho oblouzní svým luzným zjevem a chudák změkčelé Princátko je ochotný vzdát se svého pirátského života, životů svých poddaných tygříků a odejít do důchodu na opuštěný ostrov … ty jo, to byla limonáda první kategorie - 35 %

Ran
13.11.2019 3 z 5

Celkově to je čtivý a dobře napsaný příběh, i když mi občas přišlo, že některé pasáže knihy mohly být více a lépe rozepsané.

alva1
25.08.2019 2 z 5

Tak to byl úlet. Seriál jsem milovala a knihou jsem si chtěla zavzpomínat. Dnes mi připadá ten příběh o ničem, hodně naivní, ale úsměvný.

Luccy78
09.01.2016 4 z 5

Dobrodružné a snad mohu napsat i nesmrtelné vyprávění Sandokana, který po boku se svým věrným přítelem Yanezem a za pomoci malajských pirátů unese nádhernou dívku Mariannu, do které se zamiloval. Sandokan je několikrát těžce raněn, upadne do zajetí, ale pokaždé se z toho, i když kolikrát jen o vlásek, dostane. Prostě klasika, na kterou se jen tak nezapomíná a i když někomu už přijde "zastaralá", pro mě je to moc pěkná kniha, která stojí za to si přečíst :-)

LucillaPeters
15.07.2014 4 z 5

Je to naivní, je to oddechové, ale přiznejte se, kdo v dětství nemiloval Sandokana a nefandil mu za všech okolností? Příběh mě sám o sobě bavil a jednu hvězdičku přihazuju za nostalgické kouzlo, které pro mě knížka i po letech má.

Finskej
10.02.2014 3 z 5

Na jednu stranu klasická dobrodružná četba pro děti a mládež a také jsem ji v dětství louskal. Na druhou stranu je nutno říci, že literárních kvalit autora, jakým je například Verne, Salgari nedosahuje ani zdaleka a o třídu níž za Mayem pořád ještě pokulhává. Proto je tato kniha už z onoho řádu knih pro děti a mládež, kterou si dospělí s pocitem hříšného provinění spíš nepřečtou anebo nedočtou.

Martin1974
27.09.2013 1 z 5

Z tejto knihy som veľmi sklamaný. Autor opisuje Sandokana ako obávaného piráta, zabijaka a drsného muža a na druhej strane ho nechá slintať a vzdychať za Marianou, ktorá sa takisto nelogicky okamžite zamiluje do neho. Sandokanovi muži sú ochotní zomrieť len pre to, aby ich vodca mohol byť s Marianou a nájde sa tu dosť ďalších absurdných okamihov. Celkovo mi to vychádza ako naivný príbeh, ktorý žrali čitatelia v 19. storočí, ale v 21. storočí nemá šancu. Nostalgia, nenostalgia. Jediná rozumná postava, ktorú však autor nerozvinul, ako by si zaslúžila, sa mi javí Yanez.
Taktiež nemôžem súhlasiť s vetou v noticke pri autorovi, že Salgari je taliansky Jules Verne. Prepáčte, ale s Verneom nemá Salgari nič spoločné a nemožno ich ani porovnávať, pretože mu Talian nesiaha ani po päty.