Týden v Nejistotě
„Ty se vážně jmenuješ Netřesk?“ „Moje máma ráda zahradničila.“ Tajemný muž s mečem u pasu a šupinatou šelmou po boku vchází do vesnice jménem Nejistota. Kolem ní ale obcházejí tajemné stvůry, které napadají nevinné obyvatele, a tak ho váha jeho měšce a vymetený žaludek přimějí kývnout na nabídku užvaněného hospodského. Poutník se tedy pustí do pátrání, co jsou ony stvůry zač. To ho zavede přes místního kováře a krásnou léčitelku až k mágovi ve skleněné věži. Stvůry ale nejsou, čím se zdají být, obyvatelé vesnice nejsou až tak nevinní, a sám Netřesk má ke chrabrému rytíři daleko. Vítejte v Nejistotě, vesnici, která skutečně dostojí svému jménu!... celý text
Komentáře knihy Týden v Nejistotě
Musím říct, že jsem se při čtení ani chvíli nenudil. Spousta originálních nápadů, sympatický a trochu kousavý hrdina, vesnice, ve které není tak něco v pořádku... příběh krásně odsýpal a já se bavil. Zajímavě vypointovaný závěr, který mě svým tklivým nádechem zarazil a úplně mi neladil s předchozími kapitolami (možná proto, že se hraje na vážnější strunu?), ale dává smysl a chápu jej, takže to je můj problém. Opravdu obdivuhodně povedená knížka.
Ano, v knize je hodně klišé prvků, ale má i velmi originální nápady. Ale i tak jsme ji zhltla za pár dní.
Velmi mě bavil jízlivý humor Netřeska a jeho věčná samomluva. U týpka, co se toulá sám, to vlastně očekáváte. Na druhou stranu jsou tam i mírně trapné momenty - například, když má mocný mág ve své knihovně tituly jako Jindra Hrnčíř a Filozofova fazole nebo Vládce kruhů.
Příběh samotný je fajn. Dokonce mě místy překvapil. Byť dokonalá vesnice Nejistota je od začátku podezřelá.
Hrozně mě pobavilo vykreslení víl. Velmi nekonvenční. Co mě mrzelo jsou mágovy deníky. Vlastně na konci knihy je jejich přepis a ty odhalí všechny detaily zápletky. Myslím, že autorky by tyhle informace (které byly hezky promyšlené mohla rozprostřít víc do knihy jako celku. Tohle mi přišlo jako taková zbytečná zkratka.
Co mě hrozně zamrzelo, byl konec příběhu. Ale ono to asi jinak ani skončit nemohlo. Vlastně bych si o Netřeskovi přečetla klidně pokračování, třeba Měsíc v Jistotě?
4,5*/5*
Wow, tohle bylo skvělé čtivo, které jsem smlsla téměř celé za 2 dny.
Pořádná dávka sarkasmu, vyvážené popisné části, dialogy a akce. K tomu přidejte do kotlíku pár příšer a skvěle charakterizované postavy (autorka si vyhrála se styly řeči) - a máte Týden v Nejistotě.
Upřímně jsem se pobavila, hlavně u části s kostrami a frankensteinovským Junem. Ironie je v knize nepřeberně, díky tomu mi úsměv vydržel dlouho.
Skládám autorce poklonu za krásné rozuzlení, většinu jsem neodhadla a hezky se zodpověděly tuny otázek, které mě napadaly průběžně.
Souhlasím s předchozími komentáři, závěr není úplně sluníčkový, příběh ve mně bude nějakou dobu doznívat.
Strhávám půl hvězdičky za pomalejší začátek a překlepy.
Pokud hledáte dobrodružnou fantasy, která není bichlí, voní Českou kulturou a vzbudí ve vás pár emocí, s chutí do čtení!
Ke knize jsem z počátku přistupoval skepticky. A to kvůli tomu jak jsem ji získal. Autorka mílím způsobem vnutila na Zličíně Fantasy day. Jako milovník fantasy knih jsem se dal do čtení.
A byl jsem mile překvapen. Postavy knize jsou velmi pěkně vykreslené.
Každá má svůj charakteristický rys. A proto nepůsobí ploše.
Hlavní hrdina mi padl do oka. Ale měl jsem chvíly problém s tou jeho kočkou(Routa).
Chvíly jsem nevěděl jak jí mám vnímat. Trochu mi to připomínalo ságu Drizzt Do'Urden a jeho mazlíčka.
Na rozdíl od Drizzta zde Routa hraje důležitou roli. Je zde branná jako součást osobnosti hlavního hrdiny.
A je velmi hezky vykreslená. Není jen kus bojového nábytku.
I ten svět ve kterém se to odehrává je velmi zajímavý. A mám nutkání se o něm více dozvědět.
Samotný příběh je velmi pěkně vypravený. Až jsem se do toho plně ponořil. A proto mi závěr příběhu ranil.
Ale vím že to tak mělo být. A díky tomu ve mě ten příběh rezonuje a jsem za to rád.
Shrnutí.
Pár drobnosti bych na knize upravil aby byla více podle mého osobního gusta.
Jinak můžu vřele doporučit všem kdo mají rádi fantasy. Je to příjemné oddychové čtení.
Po knize jsem sáhla kvůli toliko omílané podobnosti se Zaklínačem... Příběh je v mnoha ohledech kýčovitý, ale i tak se najde prostor pro originalitu a vyzdvihla bych autorčin smysl pro humor (byť se to místy s rádoby vtipnými hláškami vyloženě přehánělo a naopak zbytečně vytrhovaly z děje), též oceňuji RPG vibe, barvité popisy a snahu o živé autentické dialogy. S rozuzlením úplně spokojená nejsem, ale chápu ho. Na prvotinu rozhodně slušný počin, přesto než nějakou epickou fantasy ho vnímám jako pohádku pro dospělé. Nevím no... asi v tomhle případě ten dojem hypu vytvořený okolo titulu spíše uškodil, neb vysoká očekávání bývají dvojsečnou zbraní.
Knihu jsem přečetl během dvou dnů a hlavně mne zaujal autorčin smysl pro humor a zakomponování odkazů k reálnému světu. Je to za mne dobře ubíhající příběh se zajímavými zvraty a zkrátka mi tahle kniha sedla a mohu jen a jen doporučit!
Skvěle napsaná kniha, která, ačkoliv se jedná o prvotinu, může svou čtivostí směle konkurovat dílům takových es české fantastiky, jako jsou Šlechta nebo Žamboch. Moderní jazyk, důmyslná zápletka, hojně užívaný sarkasmus a černý humor a především výborně ztvárněné postavy - to jsou hlavní devízy "Týdne v nejistotě". Na druhou stranu chápu frustraci kolegyně Terie, ačkoliv celou třetinu knihy bych si určitě odstřelit nedovolil. I na mne je ovšem závěr příběhu až příliš neradostný. Nepatřím k těm, co bezpodmínečně vyžadují happyendy, trocha realismu v mezilidských (nebo mezitvorských) vtazích je určitě chvályhodná, ale tady je konec ponořen na můj vkus v až příliš hlubokém pesimismu.
Celou knihu jsem přečetl velmi rychle.
Zasazení, humor i postavy jsou velmi snadno uchopitelné.
Vnitřní monology hezky dál doplňují postavu a upřesňují její charakter.
Hlavní hrdina Netřesk (nenapíšu to sem) je konečně hrdinou, který je tak nějak normální.
Nerozmachuje se prastarým mečem, ani není jediným na celé planetě na jehož bedrech spočívá osud světa.
Je tak nějak obyčejný. V tom nejlepším slova smyslu.
Jestli si chcete užít skvělou fantasy knížku, neváhejte.
Nečekejte žádné epické dílo ve stylu Pána Prstenů, nebo snad Zaklínače, který bývá často spojován s tímhle titulem (i když chápu proč), ale dobrý příběh, uvěřitelné postavy, humor, trošičku erotiky, přehledný děj a nakonec i zakončení, které podle mě skvěle podrthlo celý příběh.
Čekají vás příjemně strávené hodiny nad stránkami, které na sobě nesou staré dobré fantasy a přesto překvapí.
Ale hej, na debutový román dosť fajn. Miestami to bolo síce ako Zaklínač z Wishu, miestami to ale zasa bolo dostatočne originálne, vtipné...
Autorka má cit pre spád, dej nikde nedrhol, postavy boli sympatické. Až natoľko, že sa mi veľmi znepáčilo ukončenie celej knihy. To je ale subjektívne, takže by bolo nefér strhávať knihe body za niečo, čo autorka mala evidentne od začiatku v zámere. Celkovo mi ale posledná tretina knihy prišla nevyrovnaná oproti zvyšku. Rozhodne ešte je čo zlepšovať.
Parádní jízda, zajímavý příběh, Netřesk mi také přirostl k srdci (a taky jeho máma, protože ta ráda zahradničila). Humor podle mého gusta.
Těším se na další autorčinu tvorbu.
celkom fajn príbeh, ale prišiel mi ako len časť z nejakého celku, ako keby nám autorka podala len jedno dobrodružstvo tohto hrdinu, ktoré sa odohralo v dedine Nejistota
čítalo sa to dobre, bolo to zaujímavé a aj tá fantasy časť bola vymyslená dobre, bola to taká rozprávka pre dospelých
záver dosť netradičný
no a hlavný hrdina ... dopadol v štýle "za dobrotu, na žobrotu"
Tahle kniha mě fakt bavila. Velmi dobře napsané postavy a slušný děj. A konec? Jako wau. Dobrý. Už mě jen málokdy něco překvapí, ale tohle jsem četl dvakrát. :) Jinak super fantasy.
(SPOILER)
Wow...
Kniha mě velmi mile překvapila a chápu to přirovnání k Zaklínači. Jasně tohle je Zaklínač z Wishe, ale velmi povedená kopie :D a to říkám jako obrovský fanoušek zaklínačského universa. Kniha je čtivá a za mě mi Netřesk a Routa velmi přirostli k srdci, o to více mě zasáhlo co se stalo... SPOILER!!!!!
Routu vám paní Ivo asi nikdy neodpustím :D To mě velmi zasáhlo a chvíli jsem myslela, že si z nás střílíte... A ono ne :(
A to samé zjištění, že vlastně celou dobu nevíme pravé jméno našeho hrdiny a taky jeho konec... Upřímně doufám, že se za Netřeskem/Hořcem ještě někdy vydáme a podíváme se na jeho další putování nebo jeho působení u Ťuhýků.
Kvůli vysokému hodnocení a srovnávání se Zaklínačem jsem sáhla po Týdnu v Nejistotě. K mnohahvězdičkovému hodnocení se ale nepřidám. Kniha se prakticky odvíjí v dialozích, a nejen proto si nelze text užít. Rádoby dialekt zastupuje obecná čeština, humor to, že postavy odpovídají rošťácky, s pobaveným úsměškem apod. Netřesk vše glosuje - někdy v duchu, někdy poznámku adresuje Routě. Snad proto, aby tu byl jiný text než dialog. Promluv je příliš, někdy i působí směšně (ale ne humorně) - situace se vyhrocuje, nebezpečí je na dosah, ale Netřesk řeší s Routou chrápání! Z vylíčení podoby víl mi šla hlava kolem, nemohla si autorka raději vymyslet zcela jinou bytost? Neoznačovat to, co stvořila jako vílu? A perla na závěr: deníček. Mág, který píše "milý deníčku..." Pokus o humor? Obávám se, že ne. Nechápu přirovnávání k Sapkowskému nebo Pratchettovi, dílko je to své svébytné, ba svérázné, ale po případném pokračování už nesáhnu.
Z Týdne v Nejistotě jsem poněkud nejistý. Je to zajímavý, ale zároveň divný. Vnitřních řečí hlavního hrdiny je tam až moc. Je tam občas odkazováno na jakousi katastrofu v minulosti, po níž jako asi měl následovat nějaký úpadek a zároveň vznikla magie. Nevím, nechápu proč to tam je, když to s dějem ale ani malilinko nesouvisí. Co oceňuju. Konečně autor co v české fantasy používá normální česká jména - Vojta, Kája apod.
Konec mne úplně zmátl.
Zaklínač z Wishe....ééé po česku.
Netřesk je vcelku zajímavý cápek, který cestuje po světě s kočkoještěrkou a neustále se dostává do nějakých problémů.
Když už si ho nedokážete zamilovat, tak je vám nějakým způsobem alespoň přiroste k srdci (na rozdíl od zbytku postav), i když si to zbytečně kazí neustálými ironickými poznámkami. Ty jsou sice samy o sobě fajn, ale pokud glosují každou větu, kterou kdo kdy řekne, tak to začne být otravné.
Stejně jako to, že jako jediný mluví jakž takž kultivovaně, zbytek světa, včetně vil (!) totiž mluví jako vidláci. A to dost rve za uši. Teda oči.
Humor mi taky úplně nesedl, zařadila bych ho někam mezi opileckou klišoidní boomerštinu (narážky na Českou poštu ve fantasy? To jako vážně?) a od autorky - ženy bych tento směr úplně nečekala.
Nicméně se to četlo dobře, kniha přináší pár nečekaných zvratů i překvapení, včetně toho, že vulgarit tam bylo poskrovnu a zcela chyběl detailní popis sexu (jak příjemně osvěžující proti tomu, co v poslední době vychází hlavně v překladu).
Jediné, co se mi nelíbilo, byl konec. A upřímně jsem nepochopila, v jakém zdravotním stavu teda nakonec hrdina odkráčel ze scény...
Někde jsem tady zahlédla informaci, že budou další díly. Určitě se po nich podívám, kniha i přes nešvary patří k tomu lepšímu, co jsem v poslední době četla.
Hned na začátek musím říct, že tahle kniha mi opravdu nesedla. Už jsem zjistila, že mám trošku problémy s příběhy, kde nám autor představuje pouze omezený časový úsek života hlavního hrdiny. A přesně tohle byl ten případ.
U tohoto typu knih mi totiž přijde, že sleduji nějaké dění, u kterého nevím ani hlavu, ani patu, a když se trošku zorientuji, tak je vlastně konec a ve výsledku z příběhu nic moc nemám. A vlastně to ani není nijak ukončené.
Ačkoliv byla kniha poměrně čtivá, a když si k tomu člověk sedl, tak stránky mizely rychle, ale i tak musím říct, že mě samotný příběh moc nebavil.
První třetinu knihy se totiž nic moc nedělo a hlavní postava pouze mluví s ostatními vesničany. A jak už jsem řekla, bez nějakého úvodu jsem poměrně tápala. Samotné fungování světa moc vysvětlené nebylo a v textu se i odkazovalo na postavy, které nakonec v knize vůbec nebyly a celé to bylo takové příliš jednoduché. Takže pokud hledáte něco odpočinkového, tak Týden v Nejistotě by vám v tomto mohl padnout do noty.
Bohužel mi ani příliš nesedl samotný styl vyprávění. Že téměř všechny postavy mluvily hovorově bych přežila, ale neustálá snaha o humornost příběhu mě příliš neokouzlila.
Ale i přesto všechno musím říct, že první polovina knihy se mi líbila víc, než ta druhá. V závěru mi totiž přišlo, že už je všechno překombinované a veškeré události zrychlené, hlavně aby už mohl být konec knihy.
Ačkoliv kniha obsahuje mně blízká témata, jako vztah hlavního hrdiny ke zvířeti a akční souboj, mně bohužel příběh neoslovil.
Pokud ale hledáte odpočinkové čtení s romantickou linkou a humorným podtextem, tak by se vám Týden v Nejistotě mohl líbit.
Recenze je psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada
(SPOILER)
Pane na nebi, prý pohádka! Možná to tak do tří čtvrtin pohádku vzdáleně připomíná, takovou tu drsnou. Ale když hrdina sice zvítězí nad zlovůlí, ale přitom přijde skoro o všechno, nejen fyzicky, ale i o víru v lidi i bytosti, dokonce i o jméno, tak to už je moc i na tvrdý realismus.
Velmi dobrý nápad, ale doufám, že v dalších dílech bude autorka k hrdinovi milosrdnější.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Externí recenze
- Týden v nejistotě / Kultura21.cz - Dagmar Magnusková
- Týden v nejistotě: Kšeft za všechny prachy aneb není všechno zlato… / Fantasy Planet - Martin Bečvář
- Týden v Nejistotě / Nikolaoss, Trojtečka

73 %
81 %
58 %
Týden v Nejistotě
Knihu som si kúpil úplnou náhodou na Comic Cone Praha, kde bola autorka na stánku kníhkupectva a popisovala ju iným kupujúcim. Počul som len koniec rozhovoru, kde hovorila, že knihu prirovnávajú k Zaklínačovi. Nepýtal som sa na ďalšie podrobnosti, pretože rád čítam knihy, ktorých dej nepoznám a dôverujem ľuďom, ktorí mi knihu doporučili. Takže "Týden v nejistotě" som kupoval s neistotou :)
Ale vôbec to neľutujem a kniha ma moc bavila! Prirovnanie k Zaklínačovi je asi na mieste, ale má vlastnú atmosféru a postupne odhaľuje vlastný svet. Najvýraznejším prvkom sú originálne druhy zvierat, ktorých úloha nie je samovoľná, ale ovplyvňuje celkový dej. Zápletka je dynamická a niekoľkokrát graduje, takže som mal problém v pokročilých nočných hodinách knihu vôbec odložiť.
Náročného čitateľa kniha možno až tak nezaujme, ale pre mňa to bolo presne to, čo si predstavujem pod "oddychovým čítaním". Niekedy si proste rád prečítam knihu, v ktorej sa ponorím do zaujímavého príbehu a nechám sa unášať jeho tempom bez nutnosti zložiého premýšľania.