Ty vyber, kdo přežije

Ty vyber, kdo přežije https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352298/bmid_ty-vyber-kdo-prezije-UwL-352298.jpg 3 68 24

Muž prchá hustým lesem ve snaze skrýt se před blížícími se drony. Objevení znamená smrt. Jeho jméno je Spark. Až donedávna byl spořádaným občanem dokonalého světa Eden, který je řízen inteligentním algoritmem TEĎ. Spark měl všechno: zdraví, pravidelný sex, jídlo a smysluplnou práci. Ale pak zjistil, co stojí za smrtí jeho otce. Jak nebezpečná může být všemohoucnost současného světa. A žena, kterou miluje, zmizela – a ve světě mimo Eden nepřežiješ ani den. Sparks se rozhodl bojovat. Za budoucnost světa a za lásku svého života.... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Omega
Originální název:

NOW: Du bestimmst, wer überlebt , 2017


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
22.06.2023 3 z 5

Kniha má rozhodně zajímavý námět... jen mě ze začátku dost vadilo přeskakování v čase...

Arminka
01.02.2023 4 z 5

I přes obsáhlost a místy složitost popisu některých oblastí mně se kniha líbila, zajímavá a rozhodně k zamyšlení :-).


Šajler
27.10.2021 2 z 5

Jediné co se mi na knize líbilo, že člověka donutí se zamyslet nad životem,jak často vším plýtváme (jídlem, energii apod), snažíme se mít všude dostupný internet, mít vše online... Může se nám vymstít. Ale jinak příběh slabý, často dlouhé popisy,až nudné pasáže, které jsme dokonce přeskakovala :/

branislav1814
06.08.2021 2 z 5

není to žádné velké literární dílo, víceméně se ztotožňuji s komentáři přede mnou. nicméně, myslím si, že klíčová je celková myšlenka a to, co autor chce říct nebo naznačit. příběh i myšlenka dobrý, zpracování horší.

Zlatinka.Emilly
04.07.2021 odpad!

Rozečteno, ale nezaujala. Nehodlám dál ztrácet čas čtením něčeho tak nezáživného.

netopýrek
05.11.2020 3 z 5

Knihu jsem koupila v akci a neočekávala jsem od ní nic extra, na jednu stranu mě mile překvapila, protože příběh by se dal zařadit hned do několika různých žánrů. Osudy hlavních postav, u některých mi bylo jedno co se stane a některým jsem nepřála nic hezkého. Celkově mi občas přišla kniha velmi zmatečná a v některých místech opravdu nedávala smysl, či si dokonce protiřečila.
Námět knihy se mi velmi líbil, ale zpracování už tak dobré nebylo a podle mě je to opravdu škoda.
Nicméně hodnotím třemi hvězdami za námět, obálku a fakt, že kniha se i přes mnoho nedostatků četla poměrně rychle.

Mirin1349
12.08.2020 2 z 5

Anotace opět předčila obsah knihy, minimálně v akčnosti. Úmorné popisné a technické pasáže byly nekonečné a pro mě absolutně snadno postradatelné. Dokázala bych si fungování systému představit i tak. Ač mám střídání časových linií moc ráda, tak tady bylo za trest. Od knížky se těžko odcházelo bohužel ne proto, že by byla tak čtivá, ale proto že jsem si pak už zase nepamatovala, na co další kapitola navazuje. Nutkání dočítat všechny rozečtené knihy je v tomto případě opravdu prokletím. Nápad byl sám o sobě skvělý, vždyť umělá inteligence je opravdu na vzestupu a robotizace je aktuální téma, ale tohle se dalo zpracovat lépe.

Missul
14.06.2020 3 z 5

Začala mě bavit až ke konci. Jinak jsem se ztrácela v čase i místech.

Danielbooks
27.05.2020 2 z 5

Je třicet let po VÝBĚRU, události jejímž cílem byl zachránit rozkládající se lidstvo před samozničením. VÝBĚR vytvořil podivnou společnost řízenou algoritmem. Díky VÝBĚRU se lidstvo skládá ze dvou skupin. Zatímco Vyvolení žijí v luxusu a mají vše nač si vzpomenou, Zavržení bojují o holé přežiti. Na začátku knihy mladý muž prchá v divočině. Snaží se ulovit něco ke snědku a skrývá se před drony. Kdo to je, proč se skrývá a kam směřuje se dozvíte v knize, kterou jsem nebyl schopen úplně přesně žánrově zařadit. Lze tam najít prvky všech těchto (post-apo, sci-fi, thriller, společenský román) a možná i několika dalších žánrů. Najdete tam i romantickou linku. Říká se, že všeho moc škodí. A to asi, žel, platí i o této knize. Žánrová mnohost a tím i neukotvenost je ji spíše na škodu. Po rychlých strhujících pasážích, přicházejí pomalé dialogy, které nikterak neposunují děj vpřed. Spoustu dlouhých (pro mě únavných) popisů. Krátké dynamické kapitoly bývají následovány kapitolami nezměrně dlouhými a rozvláčnými. Časté střídání časové osy a množství sledovaných osudů může, hlavně ze začátku knihy, čtenáře značně dezorientovat. Kladem té knihy je popis, jak strašidelné důsledky může mít přílišná důvěra umělé inteligenci. (Z toho důvodu, bych ji zařadil mezi povinnou literaturu pro všechny současné opěvovatele digitální revoluce. ????) Kniha je na trhu už několik let. A tak věřím, že si už své nadšené čtenáře našla a možná ještě i najde. Já ale mezi ně nepatřím, a proto i mé hodnocení je poměrně slabé.

Veju007
15.04.2020 2 z 5

Tak tohle je zklamání. Některé kapitoly tak technické a zdloihavé, jiné zase dějem pohnuly mílovými kroky během 5 řádků, že jsem to ani nestihla zaznamenat. Zajímavý nápad, bohužel vcelku nevyužitý potenciál.

kachnat
22.01.2020 2 z 5

Postapo, sci-fi. Příběh zajímavý, kapitoly, které se nevěnovaly IT popisu všeho kolem jsme přečetla jedním dechem. Ostatní kapitoly pro mě byly "za trest". Několik časových linií, některé části děje byly popsané až moc, jiné naopak vůbec. Konec byl strašně rychlý a nevysvětlil vše. Čekala jsem víc.

PetraBery
06.10.2019 3 z 5

Námět knihy dobrý, zpracování průměrné a hodně technické. Hlavní hrdina Spark žije v novém světě, který je zcela pod taktovkou Výběru, jež stvořený lidským mozkem pro 1% populace vytváří podmínky pro dokonalý život. Ale lze vůbec mít dokonalý život? Četlo se to celkem dobře, konec byl opravdu rychlý a celkově jsem od knihy asi čekala o něco víc.

lailaj
28.08.2019 2 z 5

V hodnoceni knihy jsem dost na vazkach. Četla se dobře, ale ne tak abych se od ni nechtěla odtrhnout. Téma zajímavé, ale přišlo mi ze technické a programove věci jsou vymyšlený do větších podrobností než postavy. A musím souhlasit s ostatními, ten summit tam byt nemusel nebo ne v takovém rozsahu.

lucyq
14.08.2019 4 z 5

Téma je skvělé. Myslím, že od teď bude mít můj život jinou dimenzi. A to si nedělám srandu. Zpracování některých pasáží perfektní.
Co bylo na škodu věci bylo strašné skákáni děje do jiného prostoročasu vždy, když to začalo být zajímavé..

Irsaf
03.08.2019 3 z 5

Váhala jsem, zda 3 nebo 4 hvězdy... Nakonec dávám 3, protože mě to až tak nenadchlo...

Janunet
07.11.2018 4 z 5

Občas jsem se ztrácena v technických popisech, ale téma aktuání, upoutá, rozhodně k zamyšlení, doporučuju

Marekh
25.03.2018 3 z 5

Námět knihy byl zajímavý, myšlenka VÝBĚRU, - umělé inteligence, která je schopna se sama učit a rozvíjet. 1 % VYVOLENÝCH (100 miliónů) obyvatel z celkové světové populace začíná naprosto nový život oproti tomu dosavadnímu. ZAVRŽENÍ jsou nepřipojená populace (1 miliarda obyvatel), kteří žijí v bídě a na pokraji svých sil.

Kniha se četla celkem dobře, v některých částech jsem se však trochu nudil. V knize je položena řada otázek a také jsou zodpovězeny, v čem vidí vývojáři přednost VÝBĚRU oproti současnému stavu řízení lidí. Je přece fajn, když nám umělá inteligence vyhodnotí, na jakém místě by bylo optimálně bydlet, může lidem usnadnit život, všechno zrychlit, monitorovat zdraví, můžeme mít svého asistenta, jenže všechno má i své záporné stránky..

Kdo má rád počítače, Internet a zajímá se o výpočetní techniku, tak ho tato kniha může oslovit.

Závěr knihy mohl být více propracovanější, měl docela rychlý spád a určitá okolnost se dala předpovědět.

Oceňuji slovníček, který se nachází na konci knihy, kde jsou shrnuty základní pojmy, které se v knize nacházejí.

Cítát, který mne oslovil:

Pociťujeme nutkání smutnit po věcech, které jsme zanechali za sebou, Georgie. Když jsou pryč, vidíme je v jiném světle. To nás dojímá. Známe něco, čemu se říká ztráta.

Alena_S
25.02.2018 5 z 5

Poučné, znepokojivé, napínavé. Na prvotinu uchopeno výborně! Jen mě mrzí hodně uspěchaný závěr. A hlavně ten hrozný název (ve mně osobně evokuje představu drsné krimi, jejíž autor to přehnal s kafem). Jsem ráda, že jsem se jím nenechala odradit.

konicekbily
16.02.2018 3 z 5

Jeden z pohledů na budoucnost lidstva, jak by to mohlo dopadnout, Ještě, že je to jen fikce!

Veve721
11.02.2018 2 z 5

Musím přiznat, že tohle je opět jedna knížka, nad jejíž hodnocením jsem příšerně dlouho váhala. Polovina děje, která se zabývala minulostí Billa a Mitche mě k smrti nudila (nejvíc jsem umírala nad nekonečnou a hlavně zbytečnou kapitolou o summitu). Na druhou stranu Sparkova finální čtvrtina mě bavila ohromně - hltala jsem každou stranu. Příběh Taylorovy matky mě taky zajímal, jen škoda, že dostal tak málo prostoru, což je vlastně hlavním problémem knihy. Z celého dílka mám totiž pocit, že autor pořádně nevěděl, o čem chce psát. Kapitoly se (hlavně zezačátku) všelijak střídaly bez jakékoli logické posloupnosti, ve finále to na první pohled vypadá, že hlavní zápletkou není Spark v Edenu (jak slibuje anotace), ale Billův a Mitchův nuďácký summit, což je obrovská škoda! Jak Sparkův, tak Taylorův příběh jsou mnohem zajímavější a zasloužily si více stran.

Pořád bych ale byla ochotná dát knížce víc hvězdiček, nebýt však toho konce! Tím si autor vysloužil naštvané hodnocení. Hodně naštvané! Nechci vám vyspoilerovat konec, ale můžu alespoň prozradit, že je extrémně zrychlený a hlavně nedokončeně otevřený. Kruci, tak proč autor tolik plýtval stránkami na nudnou historii firmy Eukarion, která stejně nikoho zajímat nebude, a místo toho nevěnoval více prostoru Sparkovi se Sunday?! Pokud autor napíše druhý díl, kde vše dořeší a uzavře, pak jsem ochotna i u tohoto dílka dodatečně zvýšit hodnocení, ale takhle nemůžu. Tak skvělý nápad a tak nedotažený!

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie budoucnost umělá inteligence technologie budoucnosti

Autorovy knížky

Stephan R. Meier
německá, 1958
2017  57%Ty vyber, kdo přežije

Kniha Ty vyber, kdo přežije je v

Právě čtených4x
Přečtených97x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených2x
Knihotéce197x
Chystám se číst91x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x