Ty proti mně

Ty proti mně https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94179/mid_ty-proti-mne-sqC-94179.jpg 4 97 18

Milostný příběh Mikeyho a Ellie, odehrávající se v současném anglickém maloměstě, v mnohém připomíná protivenství, jimž byli vystaveni Romeo a Julie. Jejich rodiny se nalézají na protikladných pólech sociálního žebříčku. Zatímco osmnáctiletý Mikey se musí starat o své dvě mladší sestry i zoufalou, osamělou matku a vydělávat na jejich holé živobytí, sedmnáctiletá Ellie žádné takové starosti nezná, neboť je dívkou z lepší a dobře situované rodiny. Za normálních okolností by se ti dva nikdy ani nepotkali. Když se ovšem Elliin bratr dopustí na Mikeyho sestře násilného trestného činu, vydá se Mikey svou potupenou sestru pomstít - a nečekaně potká právě Ellie… Dramatický a mnohovrstevnatý příběh zrcadlí řadu problémů dnešní společnosti. Má člověk, jehož životní postavení je založeno na tom, že je schopen vydělat víc peněz než ostatní, právo chovat se nemorálně? Má oběť zločinu šanci ubránit se proti přesile pachatelových právníků? Dokáže se Ellie ve jménu lásky postavit na stranu pravdy a spravedlnosti, i když tím vystaví bratra vězení a sebe i celou rodinu ostouzení?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

You Against Me , 2010


více info...

Přidat komentář

Evka3814
02.06.2019 1 z 5

Uffff, to bylo sakra dlouhé!!! 1☆ za téma,jinak děj katastrofa,ke konci jsem už fakt přeskakovala a vlastně jsem o nic nepřišla,jelikož vše řešili pořád dokola. Opravdu NUDA

jitka7
23.07.2017 2 z 5

Skvělé téma, člověk z toho má fakt morální dilema. Bohužel mě vůbec nenadchla hlavní postava, Ellie byla podle mě fakt divná, nevím. Nedospělá, nedozrálá. Trošku jsem ji teda i zazlívala, i když jsem chápala její dilema vůči bratrovi, tak stejně je to podle mě neodpustitelné dělat mrtvého brouka v takovém případě. Až pak se z toho hroutit, protože ji začne sžírat svědomí a samozřejmě svojí roli má i Mikey. Ten byl oproti hlavní hrdince samozřejmě úžasný. Často se mi stává, že mívám problém s ženskou hrdinkou, jak kdyby ji autorky prostě nemohli popsat jako normální myslící dívku. A otec Toma, no to byl pro mě oříšek. Naprostý pitomec.


minimonisek
19.09.2016 4 z 5

Skvělá kniha. Příběh mě bavil od začátku až do konce. Škoda jen, že ke konci nebylo uvedeno jak dopadl soud.

Laf
04.04.2016 3 z 5

Kniha je spíš k zamyšlení než k nějakému odpočinku, ale za to spíš více realistická v tom, že každý den je třeba dělat nějaká rozhodnutí, která každého neuspokojí. Drama v knize rozhodně nechybí.

LilianaFalcon
01.10.2015 4 z 5

Žádný strhující ani dech beroucí příběh ale prostě příběh. O dvou lidech, dvou rodinách, dvou zcela odlišných světech...
Dvěma slovy? Morální dilema.
Děj? Jednoduchý. Bez nastavování, bez překombinovaných zápletek.

Katee
12.08.2015 4 z 5

Ze začátku jsem se do ní musela trošku nutit, ne že by mě nebavila číst, ale nebyl to vyloženě boom a chvilku trvalo, než se všechno rozjelo. Pak už jsem se od příběhu nemohla odtrhnout... Vážně jsem nevěděla, na čí straně mám být, jak už psali jiní přede mnou. Tom byl podle mě více charakterizovaný než Karyn, ta mi moc k srdci nepřirostla. Chvíli se zdálo, že je Tom stejně hodný a milý jako jeho sestra Ellie a nikdy by nic takového neudělal, potom se zas na scéně objevil obětavý bratr Karyn Mikey, a ten byl přesvědčený o opaku. Každopádně dvojici Ellie-Mikey jsem fandila od začátku. Akorát mě mrzí konec, nevadí mi otevřený závěr, naopak to má jisté kouzlo, ale tady to mohlo ještě trochu pokračovat. No, nevadí, i tak je to báječná kniha :)

KleaM
30.12.2014 2 z 5

Celkem fajn, pro toho, kdo moc nečeká a prostě si chce u knihy nenáročně odpočinout. Pěkná.

Shinju
07.08.2014 4 z 5

Dávám 4 hvězdičky za otevřený konec.

playada
11.07.2014 5 z 5

Souhlasím s ostatními, že to byla neobyčejná kniha. Líbilo se mi, že autorka nikomu nenadržuje a ukazuje vidění světa očima obou protistran. nebylo vůbec lehké vybrat si, na čí straně jste. Jednu chvíli jste fandili Elininýmu bratrovi, vzápětí zase Mikeyho sestře, nejvíc jste fandili Elí a Mikeymu, zkrátka byly to nervy. Výborná kniha.

DaPo
03.07.2014 5 z 5

Silný příběh... doporučuji...

mi-nul-o
29.06.2014 5 z 5

Hodně myšlenek mimo, hodně hlubokých myšlenek, které mi nejdou z hlavy. Láska a pravda, čemu dát přednost?
Zvažuji dát do doporučených knížek - a to je u mě veeliká čest.

LeNye
18.06.2014 3 z 5

Příběh má rozhodně zajímavý námět, ze kterého se dá hodně vytěžit. Z této knihy mám hodně rozpolcené pocity. Autorka knihy využila kontrastu mezi rodinou z bohatších vrstev a rodinou naprosto opačnou, kde to vůbec nefungovalo. Je zajímavé sledovat, jak se od sebe rodiny odlišují a jak rozdílné role v nich hrají rodiče a děti. Zatímco Ellie je sladká holčička, která musí poslouchat a pak je vše v pořádku (do té doby, než si uvědomí, že to tak nemůže jít dál, a vzbouří se), Mikey se musel o rodinu starat, chodit do práce, sestrám byl mnohdy spíše otcem než bratrem (rozhodně silná osobnost).
Přestože se mi příběh líbil, je na něm něco, co mi nesedělo. Ellie mi v první polovině knihy přišla jako malé dítě, které rozhodně ještě nemůže k maturitě, proto se mi ze začátku příčil jakýkoli vztah mezi ní a Mikeyem. Možná jsem to pouze špatně interpretovala nebo to byl možná záměr autorky, aby tak vynikl vývoj této postavy, kterým si prošla. Pro mě tedy takový zlatý střed.

Lenka.Vílka
04.06.2014 4 z 5

Krasny pribeh...moc se mi libil styl psani a bylo tezke si neoblibit postavy...nejsem na klasicke cervenaky, takze mi tohle vyhovovalo...

Efka.J
26.02.2014 4 z 5

Jako oddychovka dobrý, hezký příběh, nic přeslazenýho :) akorát mě mrzí že na konci nebylo jak to nakonec dopadlo u soudu ale to je maličkost :)

rusalka1
28.01.2014 2 z 5

Ľutujem, že som si knihu neprečítala v origináli.. alebo aspoň v češtine, pretože slovenský preklad ma úplne rozčaroval. V nejakej recenzii som zas čítala že Mikey je skvelý kuchár... tak to ten človek asi knihu nečítal poriadne.
Búria sa vo mne hormóny pretože táto kniha zďaleka nedosahuje kvalít knihy Skôr než zomriem.

Niektoré veci neboli riadne premyslené.. napríklad ak Mikey s kamošom pracovali v pube, kde okrem nich bol iba jeden kuchár.. tak ako mohli mať obaja vždy spolu voľno ? :D :D Alebo keď Ellie prišla domov z prechádzky celá premočená pretože pršalo.. rodičia jej nepovedali aby sa šla prezliecť do suchého ale radšej jej dali deku a dlho sa s ňou rozprávali (asi nepoznajú zápal pľúc a nachladenie :D)
Celá kniha by bola fajn nebyť takýchto maličkostí, ktoré si väčšinou nevšímam, no teraz tomu tak nebolo.

muchomurka
14.02.2013 3 z 5

Škoda, že se nemohou dávat půl hvězdy, něco mezi 3 a 4. Ze začátku mě knížka nebavila, přišla mi moc ponurá (je mi jasné, že s takovýmto tématem nemohla být veselá), a nechtělo se mi ji číst dál. Ale nakonec mě ten příběh svým způsobem dostal. Hrozně moc jsem fandila Ellii a přála si, aby to dopadlo všechno dobře. Není to typický román alá "červená knihovna", ale jsem ráda, že i přes tu hrůzu okolo to dopadlo s jiskřičkou naděje, že bude dobře.

Kristie-Sophi
02.02.2013 5 z 5

Nebyl to total sladký příběh, což jsem uvítala :) Bylo tam hodně zvratů, soucítila jsem s Ellie, byla na dvou stranách řeky a musela udělat hodně bolestivých rozhodnutí... Konec mi přišel takový nedokončený, ale tak to asi měla autorka v plánu ;)

Kelly32
15.07.2012 5 z 5

Opět jsem v knihu četla v originále, holt v Londýně je to dřív než tady. Další podařený kousek z pera Jenny D. Prostě to není klasická lovestory, ale pokud máte rádi červenou knihovnu, proč ne. :)

Autorovy další knížky

Jenny Downham
anglická, 1964
2010  86%Ještě než umřu
2011  76%Ty proti mně

Kniha Ty proti mně je v

Přečtených150x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených10x
Knihotéce118x
Chystám se číst94x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x