Ty a já: Jsi můj důvod

Ty a já: Jsi můj důvod https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427157/mid_ty-a-ja-jsi-muj-duvod-644e2ff551319.png 4 32 17

Argi Chase je obyčejný šestnáctiletý teenager, do jehož života nečekaně vkročí o dva roky starší Markel McKenzie, který se netají tím, že se mu Argi skutečně líbí. Argi ale Markelovým záměrům nevěnuje příliš mnoho pozornosti - alespoň ne hned ze začátku. I to je ale těžší než si zprvu myslí. Na Markela totiž nejde jen tak zapomenout. I přes to Argi předstírá, že nemá o Markelovy city sebemenší zájem. Sám ale nedokáže popřít, že jejich vztah není pouze přátelský. Není tedy žádným překvapením, že je to právě Argi, koho zrazují vlastní pocity, nehledě na to, jak moc se proti nim snaží bojovat. Je možné, že se tyhle zmatené emoce odehrávají pouze v jeho hlavě a necítí nic víc než chvilkové poblouznění? A co když Markel není v některých věcech tak úplně upřímný? Obzvláště v těch, které mohou Argiho tak lehce odradit...... celý text

Přidat komentář
marie0412
marie0412
15.06.2023 5 z 5

Dnes jsem knihu přečetla a krásný příběh dvou mladých lidí. Ani jeden z nich to neměl v životě jednoduché a možná proto si byli tak blízcí. Kniha se četla krásně a příběh byl velmi poutavý. Už se nemůžu dočkat až do přečtu její vylepšenou verzi jelikož mi Markel s Argim přirostli k srdci. Autorce klobouk dolů za skvělé dílo

BlueBook
BlueBook
13.06.2021 5 z 5

Ač už je tato kniha nějakou dobu vydaná, tak já jsem na ni narazila teprve nedávno. Nejdříve mě zaujal přebal knihy, který je moc hezký (v reálu je ještě hezčí), když jsem si pak přečetla anotaci a komentáře ke knize, tak bylo jasno, že tuhle knihu si prostě musím přečíst.
Kniha se mi moc líbila. Příběh je hezky napsaný, dobře plyne, takže i velice rychle utíká a než se nadějete, budete si nadávat (tak jako já), že jste četli tak rychle a knihu už máte dočtenou. Knihu můžu vřele doporučit, stojí za přečtení. :)


Lenka8065
Lenka8065
04.12.2020

Mně se kniha velice líbila, příběh Argiho a Markela mě pohltil od začátku až do konce a já tak přečetla knížku za pár hodin. Měla bych ale ke knize i pár výhrad, a to například chyby v textu, což asi není úplně chyba autorky nebo to, že bylo vidět, že autorka ještě není tak zběhlá v psaní. Tím chci říct, že některé části mi přišly nedostatečně popsané, například celý výlet do Paříže bych více rozepsala. Autorka ale na druhou stranu píše poutavě, takže prostě chcete číst stále dál. Takže myslím, že na začínající autorku je toto opravdu dobře napsaná lgbt kniha. Kniha není velká bomba, ale za mě se povedla.

YuiYuu
YuiYuu
31.10.2020 5 z 5

Kniha která mě pohltila hned od začátku. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout dokud jsem ji nedočetla. Vysloužila si své místo v knihovně. Doufám že další díl vyjde brzy. A držím autorce palce v další tvorbě.

Astezz.0
Astezz.0
29.09.2020 3 z 5

Tenká kniha, která vypráví vcelku zajímavý příběh jednoho netradičního vztahu mezi dvěma chlapci. Jejich vztah je na jednu stranu zajímavý, na druhou téměř bez-emocionální. Možná to byl účel, možná jenom nedostatek znalostí podat ty správné city tak, aby je čtenář mohl cítit reálně.
Autorka má svůj osobitý styl psaní. Jelikož je knížka určená pro mládež, myslím, že zvolila správný jednoduchý styl, který mládež upoutá a získá si její náklonnost (i když se několik gramatických chyb v knížce objevuje, není za ně zodpovědná pouze autorka, ale hlavně korektor, jehož prací je podchytit všechny nedostatky, což se tak úplně nestalo.)
Knížka je psaná do stylu novely. Za mě osobně si myslím, že autorce nesvědčí krátký prostor a proto se radši ani pořádně nerozepisovala – podle facebookové stránky autorky Jenny, kterou pravidelně sleduji, se (jak se tak zmínila) pere s krátkými texty a hlavně texty z reálného života. Řekl bych, že se snažila o něco, co nemá tak úplně nastudované a prozkoumané a proto to dopadlo tak, jak to dopadlo. Možná by se při rozepsání nevlezla do novely, jak tak chtěla, ale rovnou do knihy, což nechtěla. Škoda. Příště se to snad povede víc.
To ovšem neznamená, že příběh nezaujal. Měl sice mezery, ale nenáročný čtenář tuhle prvotinu určitě ocení. Dal bych tomuto dílu tři hvězdy. Měl nedostatky, ale tak nějak si mě získal, takže v autorce něco je, jen to musí ještě pořádně objevit. Jsem zvědavý na další díly, jelikož si nedokážu představit, jak by mohl příběh pokračovat (logicky za to si stačí odvodit, že minulost je za námi a vše skončilo v přítomnosti – tudíž to vypadá na pokračování v přítomnosti, kdy už jsou všichni dospělí a pracující lidé a to nemusí být vůbec k zahození. Středoškolských LGBT knih je na světě kvanta, ale uvidíme, kam se příběh posune tentokrát.)
Jak jsem se zmínil, knížka měla jasné nedostatky, ale ne tak vážné, abych ji označil za odpad. A to se nechci autorky nijak zastávat, jenom mi přijde divné, že tři negativní komentáře přišly v jeden den a další je následoval hned den poté, jako by je snad psala jediná osoba, která se snažila uškodit, vzhledem k tomu jak je to celé na jedno brdo. Ale lidé jsou lidé a žádný autor se nezavděčí všem, že ano.
Přeju autorce hodně štěstí s pokračováním a doufám, že v příštím díle mile překvapí.
Doporučuju mládeži 13 - 16 let a všem nenáročným čtenářům.

PS: Naprosto souhlasím s úplně prvním komentářem, který vystihl všechno do detailu.

Lavenderina
Lavenderina
31.08.2020 odpad!

Kniha samotná se ke mně dostala přes známosti a hned ze startu mohu říci, že sama bych si toto "dílo" nikdy nekoupila za vlastní peníze. Důvodu je hned několik. Jako první bych zmínila nevzhledný přebal samotné knihy. Obrázek, zřejmě kreslený amatérem by sám o sobě nebyl žádný problém. Překážkou je do očí bijící nízká kvalita zmíněného obrázku, výběr fontů a vůbec grafické zpracování. Zadní strana přebalu je po vzhledové stránce snad ještě horší. Nemohu uvěřit, že při schvalování opravdu prošla tak těžkopádná grafika. O obálce bych mohla napsat daleko více, ale ta přece knihu nedělá knihou. Vrhla jsem se tedy na čtení a snažila se ignorovat sazební chyby, které by měl spravit korektor (tento fakt mi jasně říkal, že knihu nikdy neviděl profesionál a neprošla patřičnou přípravou na tisk). Četba skončila stejně rychle, jako začala. Laciné výrazy od "zazubil se" přes poznávání postav pouze z barvy vlasů s naprosto roztříštěným slovosledem na mě působily levně a neukazovaly úroveň, kterou jiní hodnotící tak mermomocí popisují. Knihu jsem nedočetla. Překousala jsem se přes pár kapitol. Příběh u mě skončil, když autorka vykreslila mladé lidi jako naivní hlupáky naprosto nezaujaté vlastním oborem a historii (Paříž je hybatelem historického i dnešního umění a nikdo z charakterů opravdu neprojevil sebemenší zájem o jakékoliv fakta či informace), prostředí jako mezidimenzionální prostor bez jakéhokoliv popisu a to i přes to, že se větší část děje odehrávala v jednom z nejskvostnějších měst světa. A pojmenování "zastaralé umění"? Slečna Jenny Naomi nemá o historii sebemenší přehled. Nemohu zde vypsat všechny chyby, nedostatky a proto ukončím hodnocení. Autorka by měla vyhledat pomoc profesionálů minimálně v grafické formě a slepě nepsat o událostech a místech, kterým nerozumí nebo zde nikdy nebyla. Výzkum je základ úspěchu.

asano0537
asano0537
30.08.2020 odpad!

Dostala jsem se ke knize skrze známé. Upřímně jsem nic neočekávala a snažila se na knihu dívat konstruktivně a nestranně.
Dopadlo to tak že jsem zvládla jen opravdu minimum stran, protože slohově byl text nečitelný. Rozuměla jsem tomu co chce autorka říct ale celé to vyznělo primitivně a dětinsky. Byla jsem až překvapena jak moc plytké charaktery jsou. Dříve jsem bývala velká fanynka povídek a četby která se zaměřuje na gay tématiku takže jsem se setkala s podobnými tématy a náměty už dříve. Četla jsem opravdu hodně příběhů, a tenhle byl dějově podprůměrný. V podstatě si stačí přečíst shrnutí děje a zjistíte jaký to má konec a co od toho čekat. Příběh je suchý a bez jakéhokoliv momentu napětí. Postavy jednají divně, a nereálně. Ku příkladu rodiče, nebo zdravotníci.
Autorce by možná pomohlo změnit téma nebo zkusit si zjistit něco o podobných námětech či vztazích. Plus si nejsem jistá jak chce pokračovat v tomto příběhu, protože mě samotnou nenapadá kam by se tohle dalo rozvést. Slečna vaří z vody a jako voda to chutná.

Tereki11
Tereki11
30.08.2020 odpad!

Když se mi tato novela dostala do rukou, upřímně, byla jsem hodně zvědavá, jak se autorka poprala s příběhem, postavami a zápletkou. Bohužel musím říct, že jsem byla velmi zklamaná. Pokud by autorka nikdy předtím nepsala, asi bych to ještě rozdýchala, ale toto nešlo. Kniha se určitě nečetla jedním dechem, spoustu věcí, slovosledů či chování postav mi nedávalo žádný smysl. Už jen podnázev knihy - Jsi můj důvod - Čí důvod, jaký důvod? - není v knize vůbec řečen, takže zde máme nevhodně zvolené jméno. To, že autorka využila Louvre a střední uměleckou školu, kdy neměla ani ponětí, jak to na této škole chodí nebo že z legendární galerie zvládla napsat jen to, že se tam nachází Mona Lisa a nijak ji nepopsat, je k pláči. Stejně tak nezvládla ani popsat nádhernou Paříž, kde měla tolik možností na seznámení postav a ne jen hloupé zakoukání. Zkrátka a jednoduše, jedna malá rada - pokud člověk nezná to, o čem by chtěl psát, raději, ať od toho opustí, protože pak vznikají nemalé chyby a věci, které nám mohou příběh znepříjemnit.
Pro příště bych poradila se seznámit s danými místy mnohem důvěrněji, více číst a rozšiřovat si slovní zásobu, jak jen to jde. Taktéž bych rozvinula originalitu postav a vynechala naprosto zbytečné dějové linky, které jen hloupě ubraly prostor na lepší rozepsání vztahu hlavních postav.
Jediné, co bych mohla ohodnotit kladně je to, že to autorka zvládla vydat. Bohužel mi přišlo, že se příběhu tolik nevěnovala a naprosto ho odbila, což mi pro tuto tématiku přijde jako strašná škoda a byla bych radši, kdyby se na další své příběhy zaměřila mnohem víc.

Quines_
Quines_
30.08.2020 odpad!

Brala jsem tuhle novelu jako výzvu, protože autorka přes 10 let psala povídky na svůj blog a člověk by čekal, že když někdo po takové dlouhé době psaní vydává knihu, tak to musí stát za to. Bohužel mě tohle dílo velmi zklamalo a několikrát jsem se musela přemáhat, abych se ke knize vrátila a pokračovala ve čtení. Abych byla upřímná, nebyla jsem schopná ji dočíst do konce a udělala bych to leda v případě, že by mi za to někdo zaplatil, protože tak moc jsem nemusela přemýšlet ani u Platóna nebo Nietzscheho. Dostala jsem se přes velké množství pravopisných chyb a naprosto nelogické slovosledy. Několikrát jsem si musela větu říct nahlas, abych pochopila, co nám chce autorka sdělit. Skloňování slov a stavba vět by byla úsměvná pouze v případě, kdyby slečna Jenny chodila na první stupeň základní školy. Z velmi krátkého příběhu jde cítit, jak tvůrkyně neměla ani tušení o věcech, které užívá. Například chování a názory studentů dějin umění (Historie umění neexistuje) nebo jak funguje zapisování předmětů na střední škole. Určitě by neměla používat pojem „orgie“ když nemá tušení, co to znamená. Řečeno ve zkratce – tahle realita je tak nedomyšlená, nelogická a naprosto nereálná, že by to nevzali ani jako scénář do podprůměrného anime. Knížku bych zařadila do kategorie „přečtu si to a napíšu hezký komentář, protože je Jenny moje kamarádka“. Korektor tohle dílo viděl možná jen z dálky a ukažte mi prosím na jediného heterosexuálního muže na planetě, který by se vyptával svého homosexuálního kamaráda na podrobnosti z jejich gay sexu.
Nechtěná rada pro autorku: Číst, číst a číst velké autory, rozšiřovat si slovní zásobu a vštěpovat si skloňování a stavbu vět. Najít si 2 nebo 3 spolehlivé lidi, kteří budou kontrolovat obsah díla a upozorňovat na nedostatky nebo chyby.
Postskriptum: Na každé ušklíbnutí, pousmání a zazubení jsme hráli „napij se“, vřele doporučuji.

danuska9402
danuska9402
30.07.2020 5 z 5

Tahle roztomilá tenká kniha nám vypráví příběh o dvou chlapcích - Argim a Markelovi - kteří se do sebe zamilují.
Argi je o několik let mladší než Markel, oba dva jsou studenti New Yorské střední školy se zaměřením na umění. Při letu letadlem na školní výlet do Francie je Argi nucen sedět daleko od svých kamarádů. Jedním z jeho spolusedících je právě Markel, o kterém si Argi nejprve myslí, že je jedním z učitelů, neboť vypadá podstatně starší. Chlapci se spolu vzájemně popichují a dělají si jeden z druhého srandu. I během jejich evropského pobytu se vzájemně oťukávají a než se nadějí, začnou jeden k druhému cítit víc než jen přátelství.
Dále se v příběhu dozvídáme něco o historii obou chlapců, o jejich kamarádech ze školy a problémech, se kterými se musí vypořádávat.
Musím říct, že tenhle sladký, romantický příběh mi opravdu přirostl k srdci, a že doufám, že Jenny brzy napíše pokračování téhle úžasné novely. Připomněla mi dobu, kdy jsem večery trávila na Archive of Our Own a četla desítky a desítky fanfikcí na mé oblíbené páry z nejrůznějších knih, filmů a seriálů. Hlavním hrdinům jsem fandila od začátku do konce, nebyly tam ani skoro žádné klišoidní scény.

Doporučuji určitě všem milovníkům lgbtq+ novel a romantiky. Myslím, že si rozhodně zaslouží více pozornosti. Až na pár nevhodně zvolených slov v textu bych příběhu nic nevytkla. Snad jen to, že mohl být delší. Na to, že je to autorčino druhé dílo to bylo opravdu skvělé.

Pythonissam
Pythonissam
02.07.2020 5 z 5

Autorku osobně znám, a tak jsem byla velmi nadšená, že se mi do rukou dostala kniha Ty a já - Jsi můj důvod.
Kniha mne nezklama, jak jsme očekávala, a do děje jsem se velmi tzv. "zažrala", a skoro na jeden dech ji přečetla. Čte se dobře, autorka upoutá velmi brzy Vaší pozornost, příběh je záživný, a nedá Vám spát, dokud se nedozvíte jak vše nakonec skončí!

SweetK
SweetK
17.06.2020 5 z 5

Kniha, která okamžitě vtáhne do děje, která vás nenechá jen tak odejít a říct si, to si dočtu zítra. Velmi krásně a jednoduše napsáno. Moc se mi líbila a určitě to nebude kniha, kterou odložím a už se k ní nevrátím. Je vážně skvělá.

Brzdikaa
Brzdikaa
16.06.2020 4 z 5

Knížka je psaná velmi poutavě a jednoduše, takže se četla velmi rychle. Příběh je jednoduchých, nic složitého, krásná oddychovka na jedno odpoledne. Jsem ráda že jsem si knížku mohla přečíst a určitě doporučuji fanouškům Kasie West!

3023
3023
21.05.2020 5 z 5

Kniha mě okamžitě vtáhla do děje. Byla skvěle napsaná, i když mohla být více rozepsaná, tak si na její obsah nemůžu stěžovat. Autorka psala velmi poutavě a určitě si od ní plánuju pořídit další knihy. Jsem ráda, že jsem na tuto knihu narazila a mohla si ji přečíst.
Doporučuji všem, kteří mají například zrovna problém dostat přes čtecí krizi, protože i když je tato knížka krátká, dostane vás z ní. - Mne rozhodne pomohla. A nebo těm, kteří se chtějí odreagovat od okolního světa na jedno odpoledne.

Doky700
Doky700
18.05.2020 4 z 5

Velmi se mi líbil příběh. Je zajímavý, vtáhl mně do knihy a nutil, abych pokračoval stále dál. Zápletka i vyvrcholení byly v pohodě a dobře se mi kniha díky tomu četla.
Na druhou stranu jsem si občas připadal ztracený v několika pasážích, kdy dle mého mohlo být pokračování děje o několik hodin nebo dní později nějak odděleno, ale žádná hrůza to není a dá se z toho vybruslit a uvědomit si, že jsme v příběhu již dále a musíme se smířit s tím, že si zbytek onoho večera musíme domyslet. Osobně si potrpím více na popis detailu a děje, takže v určité fázi knihy jsem trpěl, že si musím domýšlet, na druhou stranu se některé události dozvíme později. Za mně na debutovou knihu super počteníčko a musím Jenny pochválit. Dle mého to bude lepší a lepší :) nejsem žádný velký knihomol a kniha mně musí opravdu zaujmout, abych jí dočetl do konce, což se tady zdárně povedlo a rozhodně nelituji.

BetseyLou
BetseyLou
17.05.2020 5 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila a očekávala od ní hodně - také mne nezklamala.
Jedná se o oddychovku a ty já mám nejradši, takže již tímto si kniha vysloužila nějaké to +.
Příběh byl dobře vymyšlený. Líbilo se mi přeskakování mezi minulostí a přítomností, někde jsem i zaslechla, že se v tom nějak složitě orientovalo, avšak mně to nedělalo žádný problém, stejně jako jsem neměla problém pochopiti to, kdo zrovna mluví/přemýšlí. Do postav se člověk vcítí a vytvoří si k nim určitý vztah, což se mi moc líbí. Já mám tento styl knih moc ráda, baví mne a určitě se těším na druhý díl! Osobně této knize mohu vytknouti jen to, že to uteklo jako voda a v některých úsecích se to dalo ještě rozepsat, ten prostor tam byl, ale sama s tím mám problémy a podle mne to je na začátečníka skvělá práce. Jenny a její styl psaní miluji. Někdo řekl, že by se to dalo přirovnati ke knize Muffin a Čaj (Theo Addair), což je jedna z mých nejoblíbenějších knih, co se týče LGBT a tato kniha k ní zabruslí také. Má talent a rozhodně se časem jistě vypracuje ještě na vyšší úroveň, protože to v sobě má. Já to cítím a stává se jednou z mých oblíbených autorek!
Nezapomeňte, prosím, že každý má jiný vkus na knihy a žádný názor, co se týče knih/filmů/seriálů není špatný/správný.
Omlouvám se, recenzi píši prvně a nedokáži se dostatečně vyjádřiti.

anet8843
anet8843
11.12.2019 2 z 5

Dnes se mi přímo od autorky dostala do ruky tato kniha, a já samozřejmě neodolala a okamžitě se na ni vrhla. Protože se jednalo spíše o takovou jednohubku, tak jsem ji zvládla za asi 2 hodiny.
Ke knize nepřistupuji jako k dílu od profesionálního autora, to bych ráda řekla hned na začátku. Hodnotím to jako takovou autorskou (fan)fikci, to však neznamená, že bych jí něco odpustila, ale spíše beru ohled na to, že se jedná o někoho, kdo není "vypsaný".
Jako první věc musím prostě ocenit nádhernou obálku, to je fakt neskutečně povedené, na knihu vydanou svépomocí je to velmi povedená práce!
K příběhu samotnému. Obvykle se u autorských povídek hodně obávám primitivnosti jazyka, vyprávění a textu jako takovému. To se tady kupodivu nedělo - text měl poměrně slušnou úroveň. Ano, není to stylisticky vybroušené, ale taky to rozhodně nemá úroveň povídky z wattpadu či školní slohovky. Místy jsem však měla problém pochopit, kdo mluví a čí jsou myšlenky, což by se u er formy nemělo stávat. Raději opakovat donekonečna jména (příště bych se vyhnula povídkovému klišé plavovlásek apod. - hrozně to text degraduje), protože takhle se mi několikrát stalo, že jsem si musela odpočítávat, kdo vlastně mluví. Občas mě upoutalo něco drobného, například mluvení o osmnáctiletém klukovi jako o muži.
K samotnému příběhu. Dalo by se říct, že se jedná o novelu. To bohužel není úplně snadný prostor pro vyprávění. Autor musí být schopen na krátkém prostoru rozvinout příběh v celé šíři, vyplnit prostor dokonale, avšak na krátkém prostoru. To se tady pro mě bohužel úplně nepovedlo. Děj knihy mi připadá celkem zajímavý, ale byl podán strašně narychlo, tak nějak horkou jehlou. Všechno jede raz na raz - bum potkají se, bum najednou ho miluje (proč? jak? kde? hetero kluk je najednou lusknutím prstů v pohodě s tím, že spí s klukem), bum najednou spolu chodí... Chybělo mi tam prokreslení psychologie a jednání postav, což já prostě vyžaduji u knih i povídek. Autorce bych tady opravdu doporučila věnovat se spíše románové tvorbě, přidat na stejný děj 100 - 150 stránek, nerozšiřovávat dějovou zápletku, ale naopak si pohrát s tím co má. Rozkreslit psychiku postav, osvětlit jednání... Psychická porucha je skvělý motiv, proč si s ním nepohrát trochu více? Příběh pro mě je spíše torzo, které by chtělo obalit o detaily, které mi tu docela dost chybí. Ráda bych se v pokračování také dočkala nějaké té klíčové scény - vypjaté, signifikantní scény, která vyvolá nějakou emoci - smutek, romantické povzdechnutí či začervenání nad pikantností, což může působit i kýčovitě, ale v člověku zarezonuje, to se tady nekonalo, což je škoda, autorka na to dle mého má.
Autorka je velmi mladá, milá slečna. Myslím si, že má nesporný talent, který by měla dále rozvíjet. Pokud bude hodně číst (to fakt doporučuji pro rozšiřování vypravěčských schopností) a psát, tak jednou může napsat něco hodně dobrého. Jsem přesvědčená, že se to bude s každým textem zlepšovat a vybrušovat, tedy v to doufám. V této knize já osobně vidím první nástřel, tedy něco, co potřebuje ještě hodně práce, ale kde je talent a chuť s tím něco dělat, tak nevidím důvod, proč tuhle autorku dále nesledovat a těším se, jak se bude dále vyvíjet.
Na závěr, do hodnocení hvězdového se mi moc nechce, protože mi to připadá nefér vůči někomu, kdo nemá statut profesionálního spisovatele, ale co, hodila to na papír, tak musím být zcela upřímná - dala bych 3 a půl hvězdy. Kupodivu bych knihu přirovnala k Muffin a čaj, přičemž tam se jedná o "profesionálního autora", takže by úroveň měla být úplně někde jinde.

Štítky knihy

přátelství homosexualita pro dospívající mládež (young adult) romance gayové LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Jenny Naomi (p)
česká
2019  72%Ty a já: Jsi můj důvod
2023  77%Odstíny náhody
2023  86%Bouře v našich srdcích
2018  94%Les

Kniha Ty a já: Jsi můj důvod je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit6x