Tvůrce Narnie – C. S. Lewis

Tvůrce Narnie – C. S. Lewis https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152835/bmid_tvurce-narnie-c-s-lewis-5h7-152835.png 4 13 2

Autorka život „tvůrce Narnie“ nejenže důkladně studovala, ale měla to štěstí, že se s C. S. Lewisem i osobně setkala. Dává nám nahlédnout do jeho rodinných a přátelských vztahů, do jeho životních radostí i strastí. Jeho literární talent se projevil už při studiích v Oxfordu. Zde si také vybudoval slušné akademické postavení. Delší dobu žil jako agnostik a své vlastní hledání pravdy si musel protrpět. Patřil k neformální skupině „Inklingů“ a byl blízkým přítelem J. R. R. Tolkiena. Jejich společný zájem o mýty a literární příběhy přivedl Lewise postupně ke křesťanství, jehož hodnoty pak začaly prosakovat do všech jeho knih, včetně slavných Letopisů Narnie, které autora proslavily i daleko mimo rámec křesťanských intelektuálů nebo literátů. Zdá se, že útlá kniha podivuhodně vystihuje nejednoduchou postavu a životní příběh C. S. Lewise. Je naděje, že zaujme znalce Lewisova díla i náhodné čtenáře příběhů Narnie, kteří o jejich tvůrci nevědí vůbec nic.... celý text

Přidat komentář

Vojslava
23.10.2021 5 z 5

Stručný a obsažný a čtivý! životopis. Kdo se ještě nesetkal s životem autora, ale jen s jeho díly, vzhůru do toho, všechny knihy se ocitnou ve správných kontextových souřadnicích. A po základním úvodu se mohu pustit do dalších komentářů... :-)

JulianaH.
12.07.2020 5 z 5

„Křesťané jsou docela rozumní, až na to křesťanství.“ – C. S. Lewis

Malá knížečka, od níž jsem se nemohla odtrhnout. Koupila jsem si ji v šestnácti letech na knižním veletrhu, kde jsem tehdy měla školní praxi, a přečetla jsem ji za dva deštivé jarní večery. Zajímal mě především proces, kterým se z ateistů C. S. Lewise a Joy Greshamové stali věřící.
Teď (2020) jsem po ní sáhla znovu, jelikož jsem si pamatovala, že je to příjemné čtení. Autorce se skutečně povedlo vylíčit Lewisův život tak čtivě, jako by psala beletrii. Informace od pamětníků přispěly k mimořádně životnému obrazu irského chlapce, který byl obdařen výjimečnou fantasií a posléze se stal literárním vědcem, klasickým učencem, pedagogem na Oxfordu, teologem a apologetou křesťanství.
Autorka, Američanka, klade důraz na Lewisovu náboženskou stránku, takže o jeho dílech z oboru literární vědy se tu mnoho nedočteme. I její hledisko je silně křesťanské. Jelikož však nejde o vědeckou práci, nijak mi to nevadilo.

Po vnější stránce bych zdůraznila překrásný motiv na deskách, ale břídilskou typografii, špatnou korekturu a mizerný překlad, obsahující chyby, nesmysly a pleonasmy („klečet na kolenou“ — eh, na čem asi jiném?).


Štítky knihy

křesťanství 20. století spisovatelé fantasy pro děti

Autorovy další knížky

Elaine Murray Stone
americká, 1922 - 2005
2013  89%Maxmilián Kolbe – Světec z Osvětimi
2013  89%Tvůrce Narnie – C. S. Lewis
2014  95%Dobrodružství Matky Terezy

Kniha Tvůrce Narnie – C. S. Lewis je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x