Tvůj sluha pes

Tvůj sluha pes https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33044/bmid_tvuj-sluha-pes-Mru-33044.jpeg 4 21 6

Triptych povídek vyprávěných psem Botou: Tvůj sluha pes, Velká hra na hon, Toby pes. Obrázky nakreslil známý George Loraine Stampa. Přeložila Pavla Moudrá, upravila Jana Pacnerová.

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Pro děti a mládež

Vydáno: , Road
Originální název:

Thy Servant a Dog / The Great Play Hunt / Toby Dog , 1930


více info...

Přidat komentář

vernem1850
20.06.2022 5 z 5

Skvělá, nádherná a milá kniha.Tři příběhy vyprávěné psem Botou o jeho dobrodružstvích.

eknizky.sk
01.02.2020 4 z 5

Velmi prijemna a jednoducha kniha pre deti, ktora sa da u nas stiahnut. Prijemne citanie o pohlade psa na svet a jeho zazitkov s inymi psami.


Nočnípták
02.09.2019 3 z 5

Bota vypráví. Mám ráda jeho lumpačinky, psí pohled na svět a páníčky. Mám ráda Rudyarda Kiplinga. Tím jsem snad řekla všechno.

triatlet
05.08.2019 4 z 5

Povídkový triptych vyprávěný z pohledu psa Boty. V úvodní (stejnojmenné) povídce je Bota ještě štěně, v povídce Velká lovecká hra je osmiletým psem a v závěrečném příběhu Pes Toby je Bota postarší pes.
Psí hrdinové mají vazbu na člověčí směčku a jejich svět. Lidé mají zpočátku obecná jména jako Pán, Slečna, Paní, ale postupně se čtenář dozví i jejich křestní jména. Psi prožívají dobrodružství společně s lidským mládětem - Digbym. V úvodním příběhu je zápletka nejnapínavější.
Nejvýraznějšími motivy jsou vztah mezi psy (lze ho vnímat i alegoricky jako vztah mezi lidmi) a souznění člověka s přírodou.
Vzhledem k tomu, že vypravěčem je pes, slovní zásoba je především v úvodu poněkud slabší (houpající se bouda, bouda na kolečkách), ale čtenář si postupně na psí řeči zvykne. Navíc autor zdařile zakomponoval do psích rozhovorů i řeči lidských postav.
Ilustrace (J. G. Stampe) navozují správnou loveckou atmosféru.

BabaJaga11
03.05.2019 5 z 5

Milá a laskavá knížka, kterou vypravuje pes jménem Bota. Jeho osud se prolíná osudem jedné venkovské rodiny v Anglii a dalších obyvatel kraje psů, lišek a ohrad s dobytkem. Knížka pobaví – zasmějeme se lumpárním Boty a jeho psích kamarádů – ale i poučí. Rudyard Kipling byl bezesporu velký znalec a milovník přírody a zvířat, a to je vidět i v této knize. I když zvířatům vystupujícím v knize jsou vkládány lidské myšlenky a řeč, má i to reálný základ – nejen zvířata patřící ke stejnému druhu, ale i jednotlivé druhy zvířat mezi sebou dovedou komunikovat, uzavírat přátelství, anebo alespoň tiché příměří, mnohem vzácněji pak otevřené nepřátelství. A i to leckdy přeroste v náklonnost. Mohli bychom si vzít ze zvířat příklad...

Sova15
24.02.2017 5 z 5

Nádherně psaná kniha. Krásný jazyk. Je sice pro děti, ale kdo by se rád nevracel do dětství.....