Tvůj hlas
kniha od: Josef Hora
Koupit
V této sbírce se výrazně projevuje zduchovnění autorovy poezie.
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39889/tvuj-hlas-wBY-39889.jpg 4.414Žánr | Poezie |
Vydáno | 1931, František Borový |
více informací... |
Komentáře (3)
Kniha Tvůj hlas

Popravdě se necítím kompetentní ani pro pokus hodnotit verše kohokoliv, natož básníka, jenž patří k českým bardům. Musím si vystačit s dojmologií. Hora mě oslovil. I v básních, které mě neuchvátily, jsem cítila mistrovství slova. Kde se jeho verše se mnou potkaly, tam jsem cítila povznesení a radost. Trochu pro mě překvapivě mě hluboce zasáhla báseň "Za Majakovským", nečekala jsem, že právě tato část jeho díla mě osloví. Hora je pro mě v téhle sbírce melancholikem, který s odevzdanou smířeností sleduje svět. Když se ptá "ale kudy tam jít, když v tmu jsme propadli," cítím na vlastní kůži ten jeho "krásný žal, jenž jako žena mě vždy miloval."

Mimořádné a výborné dílo.
Jen dokazuje, že J.Hora je jeden z nejlepších básníků své doby - což mj. znamená, že i téměř století od vydání patří k nedoceněným básníkům své doby. Nic proti Seifertovi, poezie neni to skok do dálky, ale i tak plati: Hora vyrazně nejlepší !

Nejkrásnější a moje nejoblíbenější dílo Josefa Hory. Miluji tyto básně, hladí mou duši a kolébají mě na vlnách lásky :-)
Autor a jeho další knihy
- Zahrada mrtvých 1940
- Proč nejsem komunistou 1990