Tvrz nejpevnější

Tvrz nejpevnější https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27380/bmid_tvrz-nejpevnejsi-jMf-27380.jpg 4 3 3

Román o starobylém moravském městě Kroměříži z roku 1663, z doby, kdy zbídačelá země po třicetileté válce byla třikrát napadena Turky a Tatary. Vrchnost nedokázala čelit nájezdům a brzy se ukryla do bezpečí. Vraždění lidí a vypálená stavení vyhnalo sedláky do okolních lesů, kde se sdružovali a za násilnické činy chystali odplatu. Také měšťanstvo chce hájit město a nepřítele vyhnat. Sedláci se s měšťany spojí a pod vedením rázovitého, spravedlivého purkmistra-rebela nastoupí všichni proti vetřelci. V bohatém románovém ději prolínají se vedle historických událostí poutavé příběhy a osudy lidí a lidiček té doby.... celý text

Přidat komentář

Turlogh
23.02.2021 4 z 5

Zajímavý historický román o tatarském vpádu na Moravu a o obraně a ochraně císaře Leopolda, která evidentně stála za houby. Je ovšem vidět, že kniha je napsána v padesátých letech, takže chudý lid - sedláci odvážně bojují s Tatary, kdežto všichni páni šlechtici vždycky zbaběle utíkají, ještě než boj vypukne... tak takhle jednostranně to asi nevypadalo. Spáčil je zkušený autor, takže jeho román se čte vcelku dobře. Howgh.

braunerova
28.12.2020 4 z 5

Bob senior se ve svém komentáři níže mýlí, jízda krymských Tatarů byla součástí turecké armády. V roce 1663 velkovezír Ahmed Kiuprili dobyl Nitru a Nové Zámky a Tataři pustošili Moravu.
Autor se narodil nedaleko Kroměříže a o městě i okolí píše s velkou láskou. Většina postav jsou skuteční obyvatelé Kroměříže. Doba to byla pro Čechy a Moravu jedna nejtěžších. V důsledku třicetileté války, moru a emigrace přišla země o polovinu obyvatelstva. Konfiskované statky a úřady rozdával císař cizincům, hlavně Němcům a Vlachům, kteří s poddanými neměli slitování. K tomu se připojil útlak náboženský. Zajímavá byla postava hraběte de Souches, protestanta a hrdiny z bojů proti Švédům. Výborný je doslov o dalších osudech postav z románu. Příběh je vyprávěný archaickou češtinou.


Bob senior
09.01.2013

Bohužel knihu neznám,ale zaujalo mne téma o boji s Turky a Tatary v roce 1663.To by ovšem měli být pouze Turci ,kteří po Třicetileté válce pronikali v 60.letech 17.století nejdále na Moravu a nakonec po porážce u Vídně v roce 1683 byli postupně zatláčeni na Balkán.V roce 1699 byl uzavřen mír a Habsburkům znovu připadly Uhry.Co se týče Tatarů,ti pronikli na Moravu podstatně dříve a to ve 13.století,kdy jejich vojska v roce 1241 pronikla na Moravu a podle pověstí byla jejich část zničena pod Svatým Hostýnem a byl zabit vnuk Džingischána,což vedlo k rychlému návratu mongolských hord,které byly pro svoji krutost nazývány Tatary.zpět do Asie.Takže jen tolik.Bohužel v naší historické literatuře se o těchto obdobích téměř nic věrohodného neuvádí,snad jen zmínka v knize Vladimíra Vančury Obrazy z Českých ději,kteréá byla vydána někdy v 60.letech Mladou Frontou v řadě Máj.

Štítky knihy

Morava Habsburkové Tataři války s Turky

Autorovy další knížky

Jindřich Spáčil
česká, 1899 - 1978
1959  88%Pod cimburskou hradní věží
1956  87%Tvrz nejpevnější
1930  100%Kudlovská dolina
1984  85%Náhrdelník z Hostýnského hradiště
1986  60%O Hynkovi synu rytířském

Kniha Tvrz nejpevnější je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x